PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 1300D - brak różnicy w wyglądzie pomiędzy JPG i CR2

KamHer02
30-12-2018, 16:56
Witam wszystkich! Jestem posiadaczem Canona Eos 1300D, o czym można przeczytać w tytule. Mam pytanie dotyczące JPG i RAWA. Dlaczego w obu tych rodzajów pliku nie ma kompletnie żadnej różnicy w wyglądzie po otwarciu zdjęcia? CR2 mogę normalnie otwierać, są ostre, mają kolory. Taki drugi JPG. Oczywiście rozmiarowo się różnią. To pytanie takie po prostu zadane z ciekawości bardziej. Bo mój kolega ma Canona 60D i jego pliki CR2 są już takie jakie powinny być. Ja używam PS CS3, wersji która nie czyta CR2 z mojego aparatu. Wiec przerabiam je na DNG. I wtedy dopiero różnica się pokazuje, ponieważ pliki te są nieostre, bez kolorów.

p0m
30-12-2018, 17:29
Czym otwierasz swoje RAWy? Tzn. którego programu używasz do przeglądania RAWów?

marfot
30-12-2018, 18:13
Jeżeli otworzysz RAWy w DPP to będą wstępnie wywołane z takimi nastawami stylu jakie miałeś w body więc wyglądają jak JPG z body.

KamHer02
30-12-2018, 20:58
Do otwierania zdjęć używam domyślnego programu "zdjęcia" w Windowsie 10.
A co to DPP?

marfot
30-12-2018, 21:06
A co to DPP?

Te zdjęcia w windowsie to mogą być jpg zaszyte w RAW.
DPP to darmowa wywoływaczka Canona.

marlo
30-12-2018, 22:15
Niestety, ale Camera RAW kompatybilny z Photoshopem CS 3, na dzisiejsze czasy, to straszna padaka. Nie warto sobie tym zawracać głowy, bo RAWy z niego wywołane wyglądają koszmarnie w porównaniu ze współczesnym oprogramowaniem! Przypuszczalnie dlatego nie widać różnicy w porównaniu z JPGami z puszki. Photoshop CS3 będzie dalej przydatny, jeśli chodzi o możliwości dalszej obróbki zdjęć, kompozycję, grafikę itp. Natomiast daj sobie spokój z wywoływaniem w nim RAWów z nowoczesnych aparatów, to prehistoria!

mkamelg
30-12-2018, 22:38
A co to DPP?

https://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos-1300d.aspx?type=software&language=&os=Windows%2010%20(64-bit)

KamHer02
30-12-2018, 23:07
Niestety, ale Camera RAW kompatybilny z Photoshopem CS 3, na dzisiejsze czasy, to straszna padaka. Nie warto sobie tym zawracać głowy, bo RAWy z niego wywołane wyglądają koszmarnie w porównaniu ze współczesnym oprogramowaniem! Przypuszczalnie dlatego nie widać różnicy w porównaniu z JPGami z puszki. Photoshop CS3 będzie dalej przydatny, jeśli chodzi o możliwości dalszej obróbki zdjęć, kompozycję, grafikę itp. Natomiast daj sobie spokój z wywoływaniem w nim RAWów z nowoczesnych aparatów, to prehistoria!

Ale dlaczego? Mi się bardzo przyjemnie pracuje z PS CS3. Jedyne co muszę zrobić to przekonwertować CR2 na DNG w darmowym programie Adobe. Wiem, że ta wersja ma już parę lat, ale używam jej już od paru miesięcy i się przyzwyczaiłem. Do obróbki w Camera Raw nie mam zastrzeżeń.

p0m
31-12-2018, 02:33
Dlaczego? Zainstaluj Lightrooma i zobaczysz różnicę.

marlo
31-12-2018, 14:22
Dokładnie, jak przedmówca.

Gdy wiele lat temu zamieściłem w wątku o LR porównanie różnic właśnie z Camera RAW w PS CS3, a Lightroomem chyba wtedy 4 - to omal mnie nie ekskomunikowano na forum - że jak w ogóle śmiałem robić takie porównania :D ;)

KamHer02
31-12-2018, 14:39
Zdobyłem właśnie CS6 z Camera Raw w wersji 7.0. Z tego się zorientowałem Co to ta wersja PS cieszy się dosyć dużą popularnością. Ale w dalszym ciągu nie mogę otwierać w nim CR2, występuje taki błąd 1561

r_m
31-12-2018, 18:38
Strona Adobe, szukasz tabelki z opisem która najniższa wersja ACR ("Camera Raw") otwiera RAW z Twojego aparatu, sprawdzasz, czy do tej wersja PS którą właśnie kupiłeś możesz ściągnąć ACR w odpowiedniej wersji. Jeśli nie, ściągasz "Adobe DNG Converter", zmieniasz RAW na DNG, otwierasz.

kulek855
31-12-2018, 19:18
Zdobyłem właśnie CS6 z Camera Raw w wersji 7.0.

Zdobyłeś??
Z tego co mi wiadomo to można kupić albo ukraść.

p0m
31-12-2018, 20:43
Zdobyłeś??
Z tego co mi wiadomo to można kupić albo ukraść.

Polak nie kradnie, Polak załatwia.

bans
02-01-2019, 09:46
czy do tej wersja PS którą właśnie kupiłeś

On nie kupił, on "zdobył" - i jeszcze się przyznaje do tego publicznie.