Zobacz pełną wersję : Ustawienia eksportu
JasFasola
20-12-2018, 18:38
Witam. Jakie ustawiacie parametry eksportu zdjęć w lightroomie aby je dać do wywołania "na papierze"? Chcem zrobić zdjęcie w ramce a4 i zastanawiam się jakich parametrów mam użyć. Tyle co się dowiedziałem w jedbej z firm to że srgb mam wybrać ale co dalej? Jakie ppi? Wyostrzanie itp? Proszę o rady. Czy do innych mniejszych formatów ustawiacie inne parametry?
profil sRGB, 300dpi, max rozdzielczość i jakość, wyostrzanie "adekwatne"
michalab
21-12-2018, 14:06
ja ustawiam dpi, takie aby rozmiar fizyczny wyszedł taki w jakim chcę drukować, reszta jak wyżej. Dpi można zawsze później zmienić nic nie tracąc.
swallow77
25-12-2018, 01:26
ja ustawiam dpi, takie aby rozmiar fizyczny wyszedł taki w jakim chcę drukować, reszta jak wyżej. Dpi można zawsze później zmienić nic nie tracąc.O ile dobrze pamiętam, to wyostrzanie (ostatnia operacja na obrazie przed drukowaniem) działa na pixelach. A wiec to z dpi (drukarnia) i wielkości obrazu w cm/cal powinna wynikać wielkość w pixelach.
Dla a4 (odpowiednio kropowany obraz na proporcje a4) 297mm/(25.4mm/in) * 300dpi = 3508pix na dłuższym boku. Wyostrzanie około 2x więcej niż do wyświetlania na ekranie fhd.
W przypadku gdy to drukarnia zmieni wielkosc obrazu, wyostrzanie zasadniczo wychodzi losowe (tzn. albo będzie ostre na wydruku, albo bedzie tak jakby krok wyostrzania zostal pominięty).
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
michalab
03-01-2019, 18:24
O ile dobrze pamiętam, to wyostrzanie (ostatnia operacja na obrazie przed drukowaniem) działa na pixelach. A wiec to z dpi (drukarnia) i wielkości obrazu w cm/cal powinna wynikać wielkość w pixelach.
Masz rację, ale gdy decyduję, które zdjęcia i w jakim rozmiarze będę drukować nie chce mi się ich szukać w wywoływaczce i ponownie eksportować. Na ogół drukuję większe rozmiary i nie oglądam zdjęć z bliska, więc nie przejmuję się wyostrzaniem do druku. Może coś tam tracę, ale i tak w znakomitej większości przypadków efekt mi odpowiada.