Mam lampę speedlite 300 EZ od wysłuzonego eos 650 i próbowałem uzyć w 350d. Niestety nie działa, również w trybie M. Może trzeba cos zminiec w ustawieniach aparatu, czy raczej zafundować sobie nową lampke. Gdzieś tytaj przeczytałem, że Speedlite 430 EZ wspołpracuje z 350d ale w trybie M, a co ze speedlit'em 300 EZ.
Pozdrawiam
Darek
KuchateK
14-05-2006, 07:42
Mam lampę speedlite 300 EZ od wysłuzonego eos 650 i próbowałem uzyć w 350d.
Zadna z lamp EZ nie wspolpracuje poprawnie z aparatami cyfrowymi w automacie.
Niestety nie działa, również w trybie M.
Bo to chodzi o tryb M w lampie a nie w aparacie. 300EZ nie ma trybu M.
Gdzieś tytaj przeczytałem, że Speedlite 430 EZ wspołpracuje z 350d ale w trybie M, a co ze speedlit'em 300 EZ.
430EZ posiada tryby manualne, gdzie mozesz recznie ustawic jak mocno ma swiecic lampa.
Mozesz odizolowac styki automatyki zostawiajac tylko centralny. To odetnie automatyke i lampa bedzie blyskac z pelna moca (przynajmniej powinna ;)).
Może trzeba cos zminiec w ustawieniach aparatu
W aparatach cyfrowych brakuje sensora ttl mierzacego swiatlo odbijajace od filmu i nic sie z tym nie da zrobic, bo nie ma filmu :mrgreen:
czy raczej zafundować sobie nową lampke.
Mysle, ze 380EX nie jest taka bardzo droga. Bedzie swietnym odpowiednikiem tego co masz.
A jak nie to do wyboru pozostaje cala reszta lamp serii EX (220EX, 420EX, 550EX, 430EX, 580EX), Sigma EF-500 DG ST, Sigma EF-500 DG Super, rozne metz'e... Do tego troche innych wynalazkow jak rozne soligory, tumaxy (raczej nie polecanych).
Generalnie kazda lampa z obsluga e-ttl powinna dzialac (sa wyjatki, np. niektore starsze metz'e). Cos z pewnoscia znajdziesz w sklepach czy na allegro.