Zobacz pełną wersję : Canon 5dmkII zmiana na mkIII czy Canon 6dmkII ?
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym się poradzić was.
Posiadam Canona 5dmkII już dość długo. Podobają mi się jego kolory, GO, zdjęcia wychodzą z niego naprawdę świetne.
Ale aparacik ma zrobione jakieś 300k, ma wolny AF, czasami pluje olejem na matrycę :/. Chciałbym go traktować jako zapasowe body. Fotografuje czasami do kotleta, dzieciaki, noworodki, portrety.
1) Zastanawiam się nad Canonem 6D mkII. Ale czy będzie on miał podobną dynamikę tonalną, czy Rawy będą takie same lub podobne do 5d? Przemawia za mną ekran dotykowy ( nosze okulary i mam czasem problem z wizjerem, na LV w 5D mkII fotografowanie praktycznie nie wchodziło w grę. )
Wiem że Canon 5Dmk III jest nieco starszy niż 6dmkII, ale bardziej pro- co za mną bardziej przemawia to karta Flash i backup, ale za to więcej $.
:confused:
Czy warto dopłacać ? Dużo osób zachwala sobie Canona 6D MkII. Niestety nie miałem możliwośc testować, miałem go w ręce ale w sklepie FotoJoker był rozładowany. Jest mniejszy i lżejszy ale myślę że to nie jest wada a zaleta.
Myślałem też o Sony a7III, ale szła, cena...mnie przerastają.
Kolekcjoner
18-12-2018, 00:12
Eos r ;)
Eos r ;)
Ale obecna wersja, czy raczej czekać na mkII? :mrgreen:
Witam wszystkich forumowiczów.
Myślałem też o Sony a7III, ale szła, cena...mnie przerastają.
Tyle czekałeś, że na Twoim miejscu poczekałbym do przyszłego roku :)
Ceny zapewne bardzo szybko spadną (wystarczy spojrzeć na ceny A7II). No i pomyślałbym o EOS R canona, ale również w przyszłym roku. Ma wyjść wersja druga tańsza R z matrycą 6D. Tak więc jakby nie liczyć, R powinien spaść w cenach w przyszłym roku.
Tyle czekałeś, że na Twoim miejscu poczekałbym do przyszłego roku :)
Ceny zapewne bardzo szybko spadną (wystarczy spojrzeć na ceny A7II). No i pomyślałbym o EOS R canona, ale również w przyszłym roku. Ma wyjść wersja druga tańsza R z matrycą 6D. Tak więc jakby nie liczyć, R powinien spaść w cenach w przyszłym roku.
Przyznam ze nie słyszałem wcześniej o EOS R a wydaje się być fajnym aparatem. Przeskok w nowy wygląd i ergonomie na plus dla Canona ( czasami trzeba się przyzwyczaić do nowych rzeczy i z tym żyć :) )
Szkoda że bateria tak szybko się zużywa (Optyczne piszą 600 zdjęciach na jednym ładowaniu)
Pytanie czy w tym EOS R będzie pasowała lampa Canona i czy przewidują do tego gripa?
1) Zastanawiam się nad Canonem 6D mkII. Ale czy będzie on miał podobną dynamikę tonalną, czy Rawy będą takie same lub podobne do 5d?
lepsza.
6D mkI ma lepsza matryce od 5D mkII (wiekszy zapas w cieniach) i wieksza plynnosc tonalna. 6D mkII zblizone do 6D mkI, troche lepsze pod wzgledem tonalnym (w sensie, ze zniesie wiecej podbijania kontrastu i nasycania kolorow)
Przemawia za mną ekran dotykowy ( nosze okulary i mam czasem problem z wizjerem, na LV w 5D mkII fotografowanie praktycznie nie wchodziło w grę. )
zgadza sie
Wiem że Canon 5Dmk III jest nieco starszy niż 6dmkII, ale bardziej pro- co za mną bardziej przemawia to karta Flash i backup, ale za to więcej $.
nie mialem nigdy problemow z karta pamieci (przez 15 lat jak mam cyfre), wiec nie przemawia do mnie taka argumentacja.
osobiscie jestem praktycznie 100% targetem 6D (duza klatka, male body, natywne EF, GPS, gibany ekranik) i 5D mkIII mnie bardzo mrozi. to co ma lepszego to wyraznie szerszy rozklad pol AF, duzo solidniejsza puszka, joystick do przelaczania miedzy polami (duze znaczenie przy pracy z celownikiem), szybszy zapis karty CF. do kotleta to ma w sumie jakies znaczenie. czy warto doplacac to juz musisz sam ocenic.
Czy warto dopłacać ? Dużo osób zachwala sobie Canona 6D MkII. Niestety nie miałem możliwośc testować, miałem go w ręce ale w sklepie FotoJoker był rozładowany. Jest mniejszy i lżejszy ale myślę że to nie jest wada a zaleta.
na tym forum zachwalaja 6D mkII? :shock:
kto dokladnie? pokaz mi palcem, to wykorzystam uprawnienia i zbanuje za szerzenie propagandy niezgodnej z linia partii... :)
jako posiadacz 6D mkII moge potwierdzic, ze to jest bardzo fajny korpus i po przesiadce z 5D mkII bedziesz bardzo zadowolony z komfortu pracy (sprawnego AF, uzytecznego ekraniku, lepszej matrycy). czy bardziej niz 5D mkIII to kwestia personalna, nie potrafie ocenic.
Więc kwestia wyboru pomiędzy 6dmkII czy 5dmkIII:
jak dla mnie, patrząc na opinie osób którzy korzystają z tych puszek to jestem bardziej na 6DmkII.
Gdyby cena DSL R była podobna to bym się nie zastanawiał, ale tam są bebechy z 5dmk IV więc cena będzie podobna. Pewnie w przyszłym roku wyjdzie nowy Canon 5D mkV i jego cena będzie większa od mk IV to i tak ceny nie spadną :/.. Podobnie robi Apple z nowym sprzętem, nowe z wyższą ceną żeby nie obniżać cen starszych modeli.
A tak póki co można kupić 6dmkII za około 6k z nowa lampą.
wojtasw007
26-12-2018, 11:35
Zdecydowanie polecam 6d2. Sam miałem przesiadkę na koniec listopada z 5d2 na 6d2 - będziesz Pan zadowolony. Wszystko co istotne zostało już powiedziane wyżej.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Mam 6D i myślałem o przesiadce na 6DmkII. Czar prysł w momencie wyciągania detali z cieni. C6DmkII radzi sobie, wg mnie, gorzej niż poprzednik. Testowałem na oprogramowaniu DxO i Luminarze. Natomiast zalet gibanego ekraniku, ulepszeń AF i innych wodotrysków nie sposób nie docenić.
Ze względu na gorszą matrycę czekam na coś innego lub obniżki cen innych puch :mrgreen:
Mam 6D i myślałem o przesiadce na 6DmkII. Czar prysł w momencie wyciągania detali z cieni. C6DmkII radzi sobie, wg mnie, gorzej niż poprzednik. Testowałem na oprogramowaniu DxO i Luminarze. Natomiast zalet gibanego ekraniku, ulepszeń AF i innych wodotrysków nie sposób nie docenić.
Ze względu na gorszą matrycę czekam na coś innego lub obniżki cen innych puch :mrgreen:
Mam dokładnie tak samo, jednak wybierając 5d3 vs 6d2 wybrałem 6d2... które dość szybko sprzedałem i zostałem ze starym 6d
Miałem ten sam dylemat
6d sprzedałem
6d2 jednak po testach nie kupiłem
Ogólnie to ..... wpadł w ręce N d850 i można rzecz że rozpocząłem nowy etap w życiu [emoji3]
Tylko może szkieł Canona szkoda....
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Widze nie ja jeden łudzę się i czekam aż Canon zrobi coś przełomowego. Co najmniej tak jak przełomowy był 5D2.
Ach gdyby tak magicznie wszystkie moje eLeczki stały się kompatybilne z D850. Marzenie ściętej głowy, tymczasem używając m4/3 (małe, lekkie, szybkie, obrotowy ekran, filmy 4K, wifi) czy dronów DJI (zupełnie nowa perspektywa, mega soft, ogrom ficzerów) taka ramota jak 5D2 leży w dłoni jak młot z epoki kamienia przy drukarce 3D. Przepaść a najgorsze nie bardzo widzę na co niby mam go zamienić...
Kolekcjoner
08-01-2019, 22:06
Widze nie ja jeden łudzę się i czekam aż Canon zrobi coś przełomowego. Co najmniej tak jak przełomowy był 5D2.Sądzę że czsy przełomów w cyfrze to już mamy za sobą. Zresztą akurat 5D mkII to taki sobie przykład. W momencie premiery to wielu uważało że to odgrzewany kotlet z przeładowaną matrycą ;)....
Teraz przełomy to cenowe. Canon, patrząc z perspektywy lat, to z 5D2 chyba zaskoczył sam siebie i bardzo starał się już tego nigdy nie powtórzyć.
5D mkII to taki sobie przykład. W momencie premiery to wielu uważało że to odgrzewany kotlet z przeładowaną matrycą ;)....
Jeśli ktoś tak myśli to chyba nie bardzo rozumie co ten aparat zrobił z rynkiem. Połączenie FF i możliwości filmowania - wprawdzie prymitywnych ale jednak - można powiedzieć stworzyło podwaliny pod późniejsze sukcesy Sony, Panasonica serii GH, czy ogólnie a nie sprzętowo pod zupełnie nową jakość rejestracji obrazu. To 5D2 sprowadziło wysokojakościowe video pod strzechy. Dla mnie ten sprzęt to fenomen. I wielka szkoda, że firma z taką szklarnią nie pociągnęła tego trendu, oddając rynek praktycznie bez walki.
Kolekcjoner
09-01-2019, 05:03
Jeśli ktoś tak myśli to chyba nie bardzo rozumie co ten aparat zrobił z rynkiem. Połączenie FF i możliwości filmowania - wprawdzie prymitywnych ale jednak - można powiedzieć stworzyło podwaliny pod późniejsze sukcesy Sony, Panasonica serii GH, czy ogólnie a nie sprzętowo pod zupełnie nową jakość rejestracji obrazu. To 5D2 sprowadziło wysokojakościowe video pod strzechy. Dla mnie ten sprzęt to fenomen. I wielka szkoda, że firma z taką szklarnią nie pociągnęła tego trendu, oddając rynek praktycznie bez walki.
Stworzyli serię C. Kwestia priorytetów. Czy im się to opłaciło nie wiem - chyba tak skoro się to ciągle rozrasta. Natomiast czy filmowanie w aparatach "robi sprzedaż"? Przykład Panasa i genialnego GH5 w parze z jeszcze lepszym GH5S pokazuje że śladową. Sony lepiej do tego podeszło.
michalko
09-01-2019, 23:53
Panowie a jak trwałość migawki? Jak ma się 6d względem 5d?
Sam myślę przyszłościowo o zmianie na 5d Mark III lub 6d I można powiedzieć ,że to połowa ceny 5d z tym samym przebiegiem. No ale 6d to tylko centralny punkt AF jak to w życiu wszystkiego sie nie dostanie.
Mariusz_C
09-02-2019, 19:08
Ja rok temu miałem takie dylematy i wziąłem używkę 5d III i nie żałuję.
Sam myślę przyszłościowo o zmianie na 5d Mark III lub 6d I można powiedzieć ,że to połowa ceny 5d z tym samym przebiegiem. No ale 6d to tylko centralny punkt AF jak to w życiu wszystkiego sie nie dostanie.
Może raczej EOS RP ? Przynajmniej AF trochę lepszy będzie :) Osobiście to czekam na RS ;) Nazwa zobowiązuje ;) Choć mogę nie doczekać :mrgreen:
Na twoim miejscu kupiłbym 5DIII. Będzie łatwiej się przesiąść, nawet klawiszologia taka sama jak w 5DII, a w 6-tce już jest inaczej. Kawał ciężkiej maszyny, pewnie trzyma się w rękach. A używki można za przystępną cenę już znaleźć.
Sam mam 5DIII i starsze 7D - obydwa są niezawodne i praktycznie bardzo podobne w obsłudze.
Po długim zastanawianiu się i czekaniu na EOS RP kupiłem 6d mkII, ze względu na baterię.
Czy dobrze, nie wiem, ale chciałem kupić też nowa lampę i body.
Teraz mam Canon 5d mkII + lampę Nissin Speedlite di866 która działa fatalnie :/.
Dokupiłem Canon 6d mkII + lampa Canon Speedlite 600ex ii-rt która działa wyśmienicie.
Co do body 6d mkII.. Fakt lekkie,lepsze AF, dotykowy wyświetlacz, użyteczne wyższe ISO, pasuje bateria z Canon 5d, wygodnie sie robi zdjęcia na Live View.
Gibany wyświetlacz po mimo tego że jest praktyczny, to mam wrażenie że w momencie jak będzie otwarty to go urwę :/.
Gdy robiłem pierwsze zdjęcia bliźniaków biegających po domu to się okazało że większość zdjęć była nie ostra na twarzy po mimo centralnego punktu AF. Nie miałem włączonego trybu ciągłego AI Servo AF, być może dla tego. Brakuje mi w wizjerze aby AF wykrywał oko lub twarz.
Na Live View nie działa mi Sigma 35 1.4 Art ( o zgrozo pomyślałem, ponoć fix jest na to ).
Chyba mam takie wrażenie że na tym aparacie wychodzą mniej ostre zdjęcia niż na 5d ?- Obiektywy to C50 1,8 STM, SIGMA 35 1,4 ART, C135 l2, C24-105 f4.
Póki co to takie pstrykanie w domu, okaże się nie długo w praktyce.
5d mkII.. Ciężkie body w zestawie z lampą i obiektywem, ale za to dużo lepiej leży w dłoni. Lepsza ergonomia przycisków, i joystick na plus. Kiepskie AF.
To tak na szybko, poużytkuję i napisze jak się sprawdza w praktyce.
Po długim zastanawianiu się i czekaniu na EOS RP kupiłem 6d mkII, ze względu na baterię.
Chodziło głównie też o cenę :. Nowy w sklepie 5400.
Witam,
chciałbym się podzielić kilkoma wrażeniami po użytkowaniu już w praktyce 6dmkII.
Wcześniej pisałem o tym
Chyba mam takie wrażenie że na tym aparacie wychodzą mniej ostre zdjęcia niż na 5d ?- Obiektywy to C50 1,8 STM, SIGMA 35 1,4 ART, C135 l2, C24-105 f4.
Póki co to takie pstrykanie w domu, okaże się nie długo w praktyce.
W praktyce: na tych obiektywach zdjęcia potrafią być naprawdę ostre
AF działa celnie- poza wadą jaką dla mnie jest szybka zmiana punktów AF.
Zdjęcia w pomieszczeniach robiłem z ISO 1600 i wyższym. Chociaż widać szum na plikach RAW to jest on na tyle przyjemny i nie ma zmian kolorów że jest akceptowalny.
Największą wadą i problemem to jest układ przycinków inny niż w 5d mkII. Na ta chwilę chciałbym porobić zdjęcia w praktyce C 5dmkIII.
Pewnie wybrał bym mkIII, gdyż dotykowy wyświetlacz w 6d mkII wcale nie ułatwia robienia zdjęć.
Pewnie wybrał bym mkIII, gdyż dotykowy wyświetlacz w 6d mkII wcale nie ułatwia robienia zdjęć.
to moze wrocimy do tego tematu za 1/2 roku... chociaz moze i 2 miesiace wystarcza... :)
To nie można wyłączyć tego dotyku? W 5D IV można wyłączyć.
to moze wrocimy do tego tematu za 1/2 roku... chociaz moze i 2 miesiace wystarcza... :)
Dlatego chciałbym sprawdzić 5mkIII w praktyce :). Póki co to trzeba szanować to co się ma :).
Ale z czasem się przyzwyczaję do przycinków w 6d i nie będzie mi to przeszkadzać.
Wakabayashi
27-05-2019, 09:23
Tak swoją drogą, ile teraz należy przygotowac monet na zadbaną 5dIII ?
jan pawlak
30-05-2019, 18:10
Ale to może być już dyskusja "historyczna", jeśli prawdą jest o czym pisze petapixel, to już byłby zjazd/autostrada do muzeum lustrzanek (info o Canona ... ale ten sprzedaje ich teraz najwięcej)
https://petapixel.com/2019/05/29/canons-7d-line-has-come-to-an-end-report/
Seria EOS 5Dx oraz EOS 7Dx wstrzymana. Nie wiadomo czy rozwój czy także produkcja.
jp
Kolekcjoner
30-05-2019, 18:26
Ale to może być już dyskusja "historyczna", jeśli prawdą jest o czym pisze petapixel, to już byłby zjazd/autostrada do muzeum lustrzanek (info o Canona ... ale ten sprzedaje ich teraz najwięcej)
https://petapixel.com/2019/05/29/canons-7d-line-has-come-to-an-end-report/
Seria EOS 5Dx oraz EOS 7Dx wstrzymana. Nie wiadomo czy rozwój czy także produkcja.
jpJa słyszałem, że Canon po tych wynikach w ogóle odpuszcza robienie sprzętu foto i zajmą się czymś zupełnie innym niż produkcja tego szajsu, który dotąd wypuszczali ;). Nikon pewnie też padnie i wreszcie nastaną świetlane czasy jedyniesłusznego systemu 8-)....
Ja słyszałem, że Canon po tych wynikach w ogóle odpuszcza robienie sprzętu foto i zajmą się czymś zupełnie innym niż produkcja tego szajsu, który dotąd wypuszczali ;). Nikon pewnie też padnie i wreszcie nastaną świetlane czasy jedyniesłusznego systemu 8-)....
Nieco bardziej racjonalne rumorsy:
https://www.canonwatch.com/what-to-expect-from-canon-in-2019-80d-7d2-replacement-new-eos-m/
Niby to samo tylko bardziej stonowane: jedno body, które połączy cechy 7D i 80D.
Do tego jednak rozwój bezluster w tym M. Czekam na ambitniejsze tele w systemie M ale o tym cisza.
jan pawlak
30-05-2019, 20:20
Ja słyszałem, że Canon po tych wynikach w ogóle odpuszcza robienie sprzętu foto i zajmą się czymś zupełnie innym niż produkcja tego szajsu, który dotąd wypuszczali ;). Nikon pewnie też padnie i wreszcie nastaną świetlane czasy jedyniesłusznego systemu 8-)....
Byłaby to wtedy duża szkoda dla wszystkich robiących zdjęcia (jeszcze) aparatami.
Konkurencja jest dla nas wszystkich dobra, technologicznie i cenowo
jp
Kolekcjoner
31-05-2019, 00:46
Nieco bardziej racjonalne rumorsy:
https://www.canonwatch.com/what-to-expect-from-canon-in-2019-80d-7d2-replacement-new-eos-m/
Niby to samo tylko bardziej stonowane: jedno body, które połączy cechy 7D i 80D.
Do tego jednak rozwój bezluster w tym M. Czekam na ambitniejsze tele w systemie M ale o tym cisza.
Myślę że wątpię ;). Znaczy się nie wiem co do końca masz na myśli pisząc "ambitniejsze tele" ale cokolwiek dłuższego będzie duże i z tego powodu traci to sens w tym mocowaniu. Szczerze mówiąc bardziej by mnie ucieszyło gdyby Canon dorobił jeszcze ze dwa naleśniki do mojego m100 8-)... albo może jakiś kompaktowy zoom.....
jan pawlak
01-06-2019, 06:42
Myślę że wątpię ;). Znaczy się nie wiem co do końca masz na myśli pisząc "ambitniejsze tele" ale cokolwiek dłuższego będzie duże i z tego powodu traci to sens w tym mocowaniu. Szczerze mówiąc bardziej by mnie ucieszyło gdyby Canon dorobił jeszcze ze dwa naleśniki do mojego m100 8-)... albo może jakiś kompaktowy zoom.....
Piszesz :
..cokolwiek dłuższego będzie duże i z tego powodu traci to sens w tym mocowaniu
Więc gdy chcę/potrzebuję dokupić dłuższy/większy obiektyw to mam zmieniać mocowanie ?
Jasne długie tele to tylko lustrzanki, ciemne tele to "duże" bezlustra a mniejsze body to bez tele ?
jp
Piszesz :
Więc gdy chcę/potrzebuję dokupić dłuższy/większy obiektyw to mam zmieniać mocowanie ?
Jasne długie tele to tylko lustrzanki, ciemne tele to "duże" bezlustra a mniejsze body to bez tele ?
jp
więcej megapikseli i się wykadruje w potprocesie - tak kiedyś czytałem na tym forum że tele jest niepotrzebne :mrgreen:
jan pawlak
01-06-2019, 16:31
więcej megapikseli i się wykadruje w potprocesie - tak kiedyś czytałem na tym forum że tele jest niepotrzebne :mrgreen:
Niedokładnie czytałeś/zapamiętałeś.
Nie jest Ci potrzebne tele aby mieć np. samolot na całej szerokości wizjera/matrycy aparatu (6000 pix) skoro go prezentujesz w necie (po przeskalowaniu) w rozdzielczości 1000 pix
Ale jak chcesz mieć duży wydruk to dobrze by było jednak mieć samolot na całej matrycy.
jp
PS
Z moich doświadczeń :
- wiele zdjęć tablicy ISO 12233 o różnej wielkości/ogniskowej
- różne programy skalowania
wynika że nie jest widoczna różnica ostrości (dla mojego sprzętu) na zdjęciach przeskalowanych (szerokość) z 8000pix -> 1000px a 2000pix -> 1000pix
Czyli jeśli samolot w necie na 1000 pix to wystarczy mieć go w wizjerze/matrycy na 2000 pix
Nie wiem jak by to było przy innych matrycach/obiektywach. Sporo też zależy od programu.
Niedokładnie czytałeś/zapamiętałeś.
Nie jest Ci potrzebne tele aby mieć np. samolot na całej szerokości wizjera/matrycy aparatu (6000 pix) skoro go prezentujesz w necie (po przeskalowaniu) w rozdzielczości 1000 pix
Ale jak chcesz mieć duży wydruk to dobrze by było jednak mieć samolot na całej matrycy.
jp
zapomniałem całkowicie o tych pikselach co to nie pasują do drukarki lub ekranu bo jest ich za dużo lub za mało - nie przypuszczałem że te koncepcje (znaczy kropownia do rozdzielczości drukarki i kropowania w celu uzyskania długiego teleobiektywu ze szkła któremu do długiego tele trochę brakuje) się dopełniają :mrgreen: pozostaje jedynie zawołać "vive la crop!" z zachwytu nad tym uniwersalnym narzędziem.
Kolekcjoner
01-06-2019, 18:04
Piszesz :
jp
Nie, nic nie musisz zmieniać. Kupujesz adapter i podpinasz dowolnie długie rury 8-)... Jasne długie tele fantastycznie pracują z moimi bezlustrami :).
mirror - na forum sonolty ;) była dyskusja gdzie obrazkami udowodniono, że z tym skalowaniem to jest zupełnie inaczej niż pisze JP ale jak widać te rozkminy to kompletna strata czasu, bo każdy i tak zostaje przy swoim :mrgreen:....
na forum sonolty ;) była dyskusja gdzie obrazkami udowodniono, że z tym skalowaniem to jest zupełnie inaczej niż pisze JP ale jak widać te rozkminy to kompletna strata czasu, bo każdy i tak zostaje przy swoim :mrgreen:....
no ja z pewnością zostaję przy swoim - mam tele i nie kropuję w postprocesie - bo krop w postprocesie to porażka intelektualisty jak to u mnie na wsi gadają - myślę że dowód "obrazkiem" to zdecydowanie za mało dla JP
i ciekawe to forum sonolty musi być :mrgreen: ja też kiedys próbowałem obrazkami ale nie zadziałało
jan pawlak
02-06-2019, 03:47
no ja z pewnością zostaję przy swoim - mam tele i nie kropuję w postprocesie - bo krop w postprocesie to porażka intelektualisty jak to u mnie na wsi gadają - myślę że dowód "obrazkiem" to zdecydowanie za mało dla JP
i ciekawe to forum sonolty musi być :mrgreen: ja też kiedys próbowałem obrazkami ale nie zadziałało
Wprost przeciwnie, dobrze zrobiony dowód "obrazkiem" jest decydujący.
A w tym konkretnym przypadku można łatwo i bezkosztowo stwierdzić jak dla :
- konkretnego body+obiektyw
- używanego oprogramowania
wpływa wielkość powiększenia/crop na ostrość/szczegółowość zdjęcia prezentowanego w necie (rozdzielczość 1000 pix).
Wiem, zrobiłem :
a. statyw, A7R3 + 135mm/5.6, RAW
b. jako obiekt tablica ISO 12233 , ale może być dowolny obiekt na którym oceniać można ostrość/szczegółowość (np. różnej wielkości druk)
c. po kilka zdjęć obiektu z każdej/różnej odległości tak by uniknąć błędu AF : obiekt na całej szerokości matrycy, i kolejno na 1/2, 1/3, 1/4, 1/6, ... szerokości matrycy/wizjera
d. w używanym oprogramowaniu wywołanie RAW i crop obiektu na zdjęciach oraz przeskalowanie cropu do 1000pix
e. porównanie na monitorze ostrości otrzymanych zdjęć
W tym przypadku, dla mnie zdjęcie z crop z 2000pix -> 1000pix ma taką samą ostrość na monitorze jak zdjęcie z całej matrycy -> 1000pix.
I to dla mnie jest ostatecznym kryterium (dla tego sprzętu, oprogramowania)
Każdy może zrobić, nie wymaga ani "kasy" ani doktoratu z fizyki.
jp
chester_jds
02-06-2019, 07:49
Tylko ze dzisiaj potrzebujesz mieć zdjęcie 1000 px, a za rok może to być już niestety 2000 px i tego nie wycropujesz. Jak mam mieć wybór, to zdecydowanie wolę tele, niż cropowanie.
jan pawlak
02-06-2019, 08:14
Tylko ze dzisiaj potrzebujesz mieć zdjęcie 1000 px, a za rok może to być już niestety 2000 px i tego nie wycropujesz. Jak mam mieć wybór, to zdecydowanie wolę tele, niż cropowanie.
To prawda, w pełni się z Tobą zgadzam, ja (staram się) robię tak samo.
Ale są sytuacje że stoję przed wyborem, dla jednego zdjęcia wymieniać obiektyw na długi i z powrotem na 24mm czy zostawić do crop ?
Jeśli obiekt jest nie mniejszy niż 1/4 wizjera, wiem że nie będę drukował, albo brak czasu, albo ... , to robię na 24mm
jp
PS
Opisany test jest przyczyną/wynikiem/skutkiem podejmowanej decyzji wożenia w plecaku tylko 2 obiektywów, każdy podpięty "na stałe" do (jednego z dwu) body, 24mm oraz 70-x mm
skalowanie to trudna sztuka - ja nie mam problemów przy pomniejszaniu zdjęć.
swallow77
03-06-2019, 00:17
...
Ale są sytuacje że stoję przed wyborem, dla jednego zdjęcia wymieniać obiektyw na długi i z powrotem na 24mm czy zostawić do crop ?
Jeśli obiekt jest nie mniejszy niż 1/4 wizjera, wiem że nie będę drukował, albo brak czasu, albo ... , to robię na 24mm
jp
...
Przepraszam, ale wtedy to jest pstryk, a nie zdjęcie. IMHO w żadnym systematycznym działaniu (choćby to i hobby tylko było), nie ma miejsca na lenistwo. Albo kadr jest wart naświetlania, albo nie. Jeśli jest wart, to trzeba go naświetlić porządnie, jeśli nie: po co migawkę zużywać?
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
jan pawlak
03-06-2019, 03:27
Przepraszam, ale wtedy to jest pstryk, a nie zdjęcie. IMHO w żadnym systematycznym działaniu (choćby to i hobby tylko było), nie ma miejsca na lenistwo. Albo kadr jest wart naświetlania, albo nie. Jeśli jest wart, to trzeba go naświetlić porządnie, jeśli nie: po co migawkę zużywać?
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
1.
Świetnie, jak jesteś sam i masz czas a sytuacja zdjęciowa jest statyczna
Ale ja często jestem w grupie, tu i teraz ..., sytuacja jest dynamiczna, i nie masz czasu/miejsca na wymianę obiektywów.
Albo zrobisz zdjęcie albo nie, nigdy więcej tu nie będziesz.
Dlatego rozważam przejście na dwa aparaty każdy z jednym obiektywem "na stałe".
Te "czasowo" trudne bywają "warte" drukowania
2.
A z drugiej strony poco mi obiekt na szerokości 8000 pix skoro :
- wiem że nie będę drukował
- nie widzę różnicy w necie (1000pix) po przeskalowaniu go z 2000 pix -> 1000 pix?
jp
1.
...
2.
A z drugiej strony poco mi obiekt na szerokości 8000 pix skoro :
- wiem że nie będę drukował
- nie widzę różnicy w necie (1000pix) po przeskalowaniu go z 2000 pix -> 1000 pix?
jp
Po co Ci drogi sprzęt, jeśli używasz kawałka matrycy o wielkości ok 2/3"? Rozważ kupno kompaktowego megazooma. Zyskasz większe możliwości i do netu też wystarczy.
jan pawlak
03-06-2019, 06:58
Po co Ci drogi sprzęt, jeśli używasz kawałka matrycy o wielkości ok 2/3"? Rozważ kupno kompaktowego megazooma. Zyskasz większe możliwości i do netu też wystarczy.
Tylko ze robię też z wybranych zdjęć duże wydruki
jp
To kup sobie dobry kompakt jako drugi aparat. Zaoszczędzisz parę groszy i zyskasz większe możliwości.
jan pawlak
03-06-2019, 07:39
To kup sobie dobry kompakt jako drugi aparat. Zaoszczędzisz parę groszy i zyskasz większe możliwości.
Nie jest moim celem robienie zdjęć na 1/4 szerokości matrycy FF, wprost przeciwnie każde może być tym które warto wydrukować więc mieć go na na całej matrycy
W teorii pięknie, ale w realu są także sytuacja gdzie trzeba wybierać, albo zrobisz choć tylko na np. 1/4 (i wtedy idealnie do netu) albo nie zrobisz.
Wszyscy którzy zwiedzają w grupach "to mają"
A ponadto coraz bardziej "upierdliwe" jest dla mnie noszenie plecaka z wieloma obiektywami, wymiana obiektywów (często tłum, złe warunki, kurz/wiatr, brak czasu, ....).
Stąd cel, sprzedaż obiektywów, zostawić tylko 2 obiektywy i każdy podpięty "na stałe" do body FF. Plecak "pustawy".
Ponieważ ponad 85% moich zdjęć to 24mm więc jeden to A7R3+24mm a drugi ... decyzja "się rodzi"
Kompakt RX1R byłby dobry ale ma 35mm a ja (już) mam dobry obiektyw 24mm
jp
To prawda, w pełni się z Tobą zgadzam, ja (staram się) robię tak samo.
jp
PS
Opisany test jest przyczyną/wynikiem/skutkiem podejmowanej decyzji wożenia w plecaku tylko 2 obiektywów, każdy podpięty "na stałe" do (jednego z dwu) body, 24mm oraz 70-x mm
dźwiganie 2 korpusów przez amatora i szeleczki reporterskie pewnie do tego to ogromy przerost formy nad treścią - rozumiem zawodowych fotografów to ich robota ale amator - get real jak to u mnie na wsi gadają - bo rzeczywistość chyba odpływa i jest coraz dalej - nic szczególnego się nie wydarzy jak amator nie zrobi kolejnego pamiątkowego zdjęcia, kompletnie nikt tego nie zauważy, a światowe dziedzictwo nie dozna uszczuplenia z tego powodu.
jestem amatorem (gdyby ktoś miał wątpliwości)
jan pawlak
03-06-2019, 09:04
dźwiganie 2 korpusów przez amatora i szeleczki reporterskie pewnie do tego to ogromy przerost formy nad treścią - rozumiem zawodowych fotografów to ich robota ale amator - get real jak to u mnie na wsi gadają - bo rzeczywistość chyba odpływa i jest coraz dalej - nic szczególnego się nie wydarzy jak amator nie zrobi kolejnego pamiątkowego zdjęcia, kompletnie nikt tego nie zauważy, a światowe dziedzictwo nie dozna uszczuplenia z tego powodu.
jestem amatorem (gdyby ktoś miał wątpliwości)
Też robię "dla siebie" ale udostępniam "współwycieczkowiczom" w necie.
Żadne szeleczki, podczas wyprawy/zwiedzania jeden zestaw "na sobie" a (ma być/w planie) drugi zestaw w plecaku wyjmowany sporadycznie "gdy trzeba".
Ale szybka i bezkonfliktowa zamiana "w marszu"
jp
Rok temu bicie piany o zaoszczędzone 50gram a dziś drugi korpus. Gdzie sens i logika?
Panie Janie, kup sobie Pan telefon Samsunga.
Rok temu bicie piany o zaoszczędzone 50gram a dziś drugi korpus. Gdzie sens i logika?
o to to
Rok temu Sony zleciło walkę z ciężkimi lustrami, w tym roku konkurencja też ma bezlustra i to źródełko wyschło, to każą namawiać naiwnych na drugi korpus :D :D :D
jan pawlak
03-06-2019, 09:35
Nie musisz przecież brać udziału w tej dyskusji.
Chcesz wymieniać poglądy czy chcesz/musisz "przywalić" ?
Nie walczyłem nigdzie o "50 gram".
A poza tym, gdy chodzi o wagę to zastępuję jednym body 3 obiektywy które usuwam/sprzedaję "z plecaka",, jeśli to dla Ciebie istotne
jp
Mam znajomego - kupił Nikona żeby pieski robić. Niebardzo go ogarniał więc pokazałem chłopowi co i jak. Po 3 miesiącach zadzwonił, że sprzedaje aparat, bo ten gimbal co mu poleciłem z jakimś hułałejem lepsze zdjęcia robi niż ten Nikon itd.
Jak teraz chodzę z dziećmi po muzeach, to nie taszcze 5d3 tylko gimbala z tel. W domu szybko ogarniam filmik w premiere pro i po zawodach. Teraz jeszcze te tel mają wide standard i tele więc jest trochę lepiej niż to było kiedyś.
A tak na marginesie, gdybym miał z siebie robić jakiegoś pro specjaliste na wycieczce, to wolałbym 85mm na rozbieraną w hotelu...
Mam znajomego - kupił Nikona żeby pieski robić. ...
I całe szczęście, że pieski, a nie jakieś kotowate... :D
A tak chciałem kupić Rkę...a kupiłem 6dmk II....żałowałem kasy a teraz żałuję wyboru :(.
Nie powiem że 6dmkII jest kiepski. Jest dobry, ale nie tak dobry jak Rka.
Ale body za 5k plus lampa 600ex ii-rt dają radę.
Teraz trzeba szanować to co się ma :D i zbierać na Rkę.