Zobacz pełną wersję : Kupno używanego body Canon
Cześć,
Noszę się z zamiarem zmiany/kupna używanego body.
Mam w tym momencie od nowości Eos 1200d a że corka sprzedała aparat cyfrowy i chciałaby przejąć mój to noszę się w z zamiarem kupna używanego body które będzie ciut lepsze niż mój podstawowy Eos.
Co byście mi polecili w kwocie do 600-700 bo tyle chce przeznaczyć, jest sens w ogóle to zmieniać?
Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
Cześć,
Noszę się z zamiarem zmiany/kupna używanego body.
Mam w tym momencie od nowości Eos 1200d a że corka sprzedała aparat cyfrowy i chciałaby przejąć mój to noszę się w z zamiarem kupna używanego body które będzie ciut lepsze niż mój podstawowy Eos.
Co byście mi polecili w kwocie do 600-700 bo tyle chce przeznaczyć, jest sens w ogóle to zmieniać?
Używany Eos 1200D kosztuje 900 zł
A ty chcesz go oddać i kupić inny "ciut lepszy w kwocie do 600-700"
Sam odpowiedź sobie na pytanie, gdzie w tym zapytaniu jest sprzeczność
Co w tej cenie kupisz na allegro?
Używany Eos 1200D kosztuje 900 zł
A ty chcesz go oddać i kupić inny "ciut lepszy w kwocie do 600-700"
Sam odpowiedź sobie na pytanie, gdzie w tym zapytaniu jest sprzeczność
Uszczypliwość nieco kulą w płot, bo za 700 zł można kupić canona 100D, ciut lepszego od 1200D.
Zastanawiam się nad np 600d, 700d.
Mój 1200d kosztuje tyle bo myślę że jest świeższy, ja go mam od 2014 roku. Myślałem o body które dubiutowalo tak po 2010 roku.
Czyli co, sugerujecie że nic lepszego w tej kwocie nie znajdę?
Zastanawiam się nad np 600d, 700d.
Mój 1200d kosztuje tyle bo myślę że jest świeższy, ja go mam od 2014 roku. Myślałem o body które dubiutowalo tak po 2010 roku.
Czyli co, sugerujecie że nic lepszego w tej kwocie nie znajdę?
Raczej nie bardzo. 100D, 600D, 700D to cały czas nieśmiertelne matryce 18 mpix z 2009 roku.
Jeśli faktycznie coś lepszego to 200D z 24 mpix z Dual Pixel CMOS z DIGIC 7 za ca 1,4k zł używany https://allegro.pl/zakonczone?string=Canon%20EOS%20200D&order=d&bmatch=baseline-n-ele-1-4-1130&price_from=1000&price_to=1700
Piszesz nieśmiertelne, czyli mam rozumieć że dobre[emoji16]?
Ciśnienia jakoś dużego nie mam. Moje body jest w stanie idealnym i tak pomyslalem żeby dać go córce. Ale jak piszecie że nic nie znajdę lepszego to może jej kupię właśnie taką uzywana lustrzankę.
Piszesz nieśmiertelne, czyli mam rozumieć że dobre[emoji16]?
Ciśnienia jakoś dużego nie mam. Moje body jest w stanie idealnym i tak pomyslalem żeby dać go córce. Ale jak piszecie że nic nie znajdę lepszego to może jej kupię właśnie taką uzywana lustrzankę.
A wręcz dokładnie odwrotnie :) Dobre to one były 9 lat wcześniej ;) Obecnie dowolnym nowym aparatem zrobisz lepsze zdjęcia :)
Obecnie dowolnym nowym aparatem zrobisz lepsze zdjęcia :)
Włączając 4000d?
Być może 4000d nie zasłużył na szlachetne miano aparatu ;)
Włączając 4000d?
o "nieśmiertelnych" matrycach 18 mpix pisaliśmy już wyżej :) Swoją drogą ciekawe jak długo jeszcze będą serwować takowe w entry level.
Czyli rozumiem że generalnie mam odpuścić sobie body z matrycą która mam w swoim Eosie.
Swoją drogą to aparat kupowałem 4 lata temu ,z myślą tylko o wakacyjnych wyjazdach. Nawet nie myślałem że to mnie tak wciągnie.
No nic pozostaje.tylko poczekać chwilę i dozbierać do tej lepszej puszki z matrycą 24mpx.
200D które przytoczył candar, to jedna z najciekawszych opcji za mniejsze pieniądze. 800D i 80D już kosztują sporo więcej.
Kolekcjoner
17-12-2018, 02:32
o "nieśmiertelnych" matrycach 18 mpix pisaliśmy już wyżej :) Swoją drogą ciekawe jak długo jeszcze będą serwować takowe w entry level.
Podejrzewam że jeszcze trochę im zejdzie. W wielu sklepach to nr1 sprzedaży ze wszystkich cyfrówek.
idź do euroagd i zobacz co maja w promocji 0%
10 rat pewnie ogarniesz
Huawei p20 Lite. Prawie nowy zlapiesz w tej cenie.
profound
17-12-2018, 22:30
Hej,
Ja bym tak nie demonizował starszych matryc Canona. Jest szansa, że córka skupi się na robieniu zdjęć, a nie na doszukiwaniu się mankamentów w sprzęcie i wtedy taki np. 600d może dać sporo frajdy. Mój teść nadal chodzi z 400d i chyba nie zdaje sobie sprawy z ułomności tego aparatu ;) a oko ma bystre i efekty są bardzo fajne.
Tu nie bardzo chodzi o kasę, bo jakbym chciał to za gotówkę mógłbym kupić coś poważnego. Ja traktuje to hobbystycznie i ten aparat który mam dla mnie jest jak najbardziej ok, poprostu nie widzę sensu wydawać kilku tysięcy na aparat który służy tylko do zabawy i amatorskiego użytku.
Sprzedalem cyfrówkę Fujifilm córki i pomyślałem zeby coś ogarnąć w tej sytuacji.
Huawei p20 Lite. Prawie nowy zlapiesz w tej cenie.Nie wiem jak ty, ale ja telefonu używam do dzwonienia, nie do robienia zdjęć.
Proponuję się samemu przerzucić na telefon skoro został tu zaproponowany.
Kolega raczej żartował z tym smarkfonem.
Po świętach będzie sporo niechcianych prezentów na Allegro, więc może się trafić parę okazji.
A wręcz dokładnie odwrotnie :) Dobre to one były 9 lat wcześniej ;) Obecnie dowolnym nowym aparatem zrobisz lepsze zdjęcia :)
Akurat, to jakie ktoś zrobi zdjęcie nie zależy wyłącznie od aparatu.
Hej,
Ja bym tak nie demonizował starszych matryc Canona. Jest szansa, że córka skupi się na robieniu zdjęć, a nie na doszukiwaniu się mankamentów w sprzęcie i wtedy taki np. 600d może dać sporo frajdy. Mój teść nadal chodzi z 400d i chyba nie zdaje sobie sprawy z ułomności tego aparatu ;) a oko ma bystre i efekty są bardzo fajne.
Dokładnie.
A tu przykład zdjęć z 600D.
https://500px.com/oberfranke
Akurat, to jakie ktoś zrobi zdjęcie nie zależy wyłącznie od aparatu.
O matulu... Azaliż znowu wracamy do wyświechtanych górnolotnych frazesów typu: "dobry fotograf zrobi zdjęcie nawet pudełkiem po butach" ?
Proponuję jeszcze wtrącić, że fotografowanie analogiem jest jeszcze bardziej cool i trendy niż cyfrą. Na okrasę proponuję zapodać koniecznie własnoręczne wołanie negatywu i odbitek. Czyli coś, co dla wielu osób było całkiem niedawno normalne (nie było labów i samemu zwijało się negatywy do kasetek wyżebranych w sobie tylko znanych miejscach) a dziś staje się szczytem profesjonalizmu.
O matulu... Azaliż znowu wracamy do wyświechtanych górnolotnych frazesów typu: "dobry fotograf zrobi zdjęcie nawet pudełkiem po butach" ?
Proponuję jeszcze wtrącić, że fotografowanie analogiem jest jeszcze bardziej cool i trendy niż cyfrą. Na okrasę proponuję zapodać koniecznie własnoręczne wołanie negatywu i odbitek. Czyli coś, co dla wielu osób było całkiem niedawno normalne (nie było labów i samemu zwijało się negatywy do kasetek wyżebranych w sobie tylko znanych miejscach) a dziś staje się szczytem profesjonalizmu.
Śmiem twierdzić, że Ty z modelką i 85'ka na 450D potrafiłbyś zrobić lepsze zdjęcie niż jak z A9 i jakimś g-masterem - a może z A9 dostanę skrzydeł?
michalko
09-01-2019, 23:58
Miałem swojego czasu 500d. Robił filmy i dobre zdjęcia w dobrym świetle... Do kupienia za grosze.
kulek855
10-01-2019, 12:08
Kupisz lepszy aparat (półkę wyżej) to zdjęcia będą lepsze jakościowo i kolorystycznie ale Twój warsztat fotograficzny zostanie na takim samym poziomie jakim był przed zakupem.
Widać różnicę w jakości między słabym sprzętem a dobrym, więc taka zmiana przyniesie efekt w jakości a nie warsztacie.
Najlepiej z cropa przesiąść się na FF a jeszcze lepiej na średni format.
A ja myślę, że można poszukać używanych dwucyfrowych body już od 50D wzwyż. Więcej funkcji, możliwości.
Woland666
24-02-2019, 16:57
A może trochę na odwrót? Jeśli dla siebie nie czujesz potrzeby niczego lepszego, bo 1200d Ci pasuje (i spoko, ma prawo - przecież robi zdjęcia i da się na tych zdjęciach policzyć osoby. 90% ludzi to w zupełności wystarczy) to może po prostu kup córce aparat? 1200D to jednak kawał klocka. A takie 100D lub 200D jest o niebo lżejsze i zdecydowanie będzie poręczniejsze dla córki. U mnie żona ma np. drobne dłonie i 100D jej pasował idealnie. Za to z czymkolwiek większym to już się czuje jak z toporem dwuręcznym.
Używkę 100D dostaniesz za około 1000 złotych (z tym 700 to któryś z poprzedników przesadził) a 200D za jakieś 1400-1500.
a ja bym kupił starego 7D, korpus super, zdjęcia dają radę i dzisiaj
Panowie odświeżę kotleta. Do tej pory temat zszedł na drugi plan z powodu innych priorytetów ale powrócił tylko z nieco wyższa kwota przeznaczona na body.
Chce przeznaczyć 2 tys zł, co możecie polecić. Znajomi polecają 5dmark2 ale trochę mnie zszokowały ceny szkieł, a kupno FF będzie się wiązało z kupnem jakiegoś szkła.
Myślałem również nad eos77d oraz 70d.
Panowie odświeżę kotleta. Do tej pory temat zszedł na drugi plan z powodu innych priorytetów ale powrócił tylko z nieco wyższa kwota przeznaczona na body.
Chce przeznaczyć 2 tys zł, co możecie polecić. Znajomi polecają 5dmark2 ale trochę mnie zszokowały ceny szkieł, a kupno FF będzie się wiązało z kupnem jakiegoś szkła.
Myślałem również nad eos77d oraz 70d.
Do czego? Jakie masz szkła?
Do czego? Jakie masz szkła?Generalnie nie mam ukierunkowanej fotografii, lubię robić zdjęcia małżonce, częściej na zewnątrz. Mam ochotę również sprawdzić astrofotografie. Wszystko jednak odbywa się amatorsko.
Szkła posiadam 3 :
-kitowy 18-55
-tele 55-250 is II
-stalke 40 2.8 STM.
Generalnie nie mam ukierunkowanej fotografii, lubię robić zdjęcia małżonce, częściej na zewnątrz. Mam ochotę również sprawdzić astrofotografie. Wszystko jednak odbywa się amatorsko.
Szkła posiadam 3 :
-kitowy 18-55
-tele 55-250 is II
-stalke 40 2.8 STM.
40/2.8 fajnie się sprawdzi na FF ale do astro będziesz raczej potrzebować coś szerszego.
Kupując 5D II uważaj na zatyrane egzemplarze. Sprawdź przebieg przed zakupem. Będzie ciężko dostać egzemplarz z przebiegiem poniżej 100 tys ale szukaj. Za niecałe 3 tys. możesz kupić 6D które jest IMO lepsze od 5D II.
40/2.8 fajnie się sprawdzi na FF ale do astro będziesz raczej potrzebować coś szerszego.
Kupując 5D II uważaj na zatyrane egzemplarze. Sprawdź przebieg przed zakupem. Będzie ciężko dostać egzemplarz z przebiegiem poniżej 100 tys ale szukaj. Za niecałe 3 tys. możesz kupić 6D które jest IMO lepsze od 5D II.Czyli już jedno szkło mam do FF.
Ale te szersze i jasne szkła to cena już kosmos. Jak mi się uda wyrwać 77d/80d w cenie do 2,2 tyś zł to chyba jednak zostanę na cropie.
kup najwyższy model jaki cie stać
Czy orientujecie się ile realnie jest wart aktualnie używany Eos 70d?
kup sobie program Google
dzięki niemu dowiesz się tego w 2 min
czasem warto chwile samemu pomyslec
michalko
10-05-2019, 13:23
Realna cena zależy od stanu. Masz archiwum allegro. Sprawdź po ile chodzą puszki.
Wybór padł na eos 70d z przebiegiem 50 tyś. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś jasnym szkłem.
Czy Tamron 17-50 2.8 byłby dobrym wyborem?