PDA

Zobacz pełną wersję : Zawilgocony D'MARK II

Moni
11-12-2018, 00:11
Witam - przez kilka dni zdarzyło mi się iż musiałam zostawić aparat w aucie - teraz średnio z pogodą - było w dzień ok. 0 stopnia...
problem jest taki iż aparat robi - takie zdjęcia (poniżej) oraz ma problem z autofocusem - to znaczy ustawia - ale nie ma sygnału " bip" mimo iż mam ustawiony.
Poradźcie proszę co mogło ulec uszkodzeniu.. nadmienię jeszcze iż jednego dnia aparat w trakcie jazdy leżał na przednim siedzeniu kierowcy i podczas gwałtownego hamowania spadł mi na dywanik pasażera..po tym zdarzeniu robiłam zdjęcia i było wszystko ok.. kilka dni pózniej problem, który przedstawiam na zdjęciu.
Będę wdzięczna za opinie, co mogło paść - i czy to upadek to spowodował ( to było raczej osunięcie niż silne uderzenie) czy fakt że nie zabrałam przez cały dzień aparatu do biura i złapał on wilgoć .
z góry dziękuje
1484

r_m
11-12-2018, 00:32
Nie chciałbym krakać, ale nie wygląda to dobrze.
Zacząłbym od wyciągnięcia baterii (obydwu, jeśli to model z wyciąganymi - instrukcja pomoże) i wysuszenia aparatu (otwarte klapki wszystkie, bez obiektywu).
Jak wyschnie (to nie sprawa minut, bardziej kilkunastu godzin), można sprawdzić.
Jak "musisz" coś w tej chwili próbować, zdejmij obiektyw, ustaw M, czas B, patrząc w dziurę po obiektywie naciśnij spust i patrz, czy lustro w pełni się podniosło i czy migawka w pełni się otworzyła. Choć potwierdzenie AF bez sygnalizacji, pomimo ustawienia jej w menu, nie zapowiada się dobrze.

Moni
11-12-2018, 14:38
Nie chciałbym krakać, ale nie wygląda to dobrze.
Zacząłbym od wyciągnięcia baterii (obydwu, jeśli to model z wyciąganymi - instrukcja pomoże) i wysuszenia aparatu (otwarte klapki wszystkie, bez obiektywu).
Jak wyschnie (to nie sprawa minut, bardziej kilkunastu godzin), można sprawdzić.
Jak "musisz" coś w tej chwili próbować, zdejmij obiektyw, ustaw M, czas B, patrząc w dziurę po obiektywie naciśnij spust i patrz, czy lustro w pełni się podniosło i czy migawka w pełni się otworzyła. Choć potwierdzenie AF bez sygnalizacji, pomimo ustawienia jej w menu, nie zapowiada się dobrze.

Dziękuję za odp. lustro w pełni się podnosi a migawka w pełni się otwiera..
Póki co zrobiłam tak jak pisałeś - do końca dnia poczekam i sprawdzę czy nastąpiło cudowne uzdrowienie... jeśli nie -0 rozumiem iż pozostaje mi tylko serwis na Żytnieij?

trothlik
17-12-2018, 22:01
Elektronika nie lubi wilgoci. A może wrzuć aparat do worka z ryżem? Serio. Ryż pochłania wilgoć.