Zobacz pełną wersję : Canon 6D - Canon 5D mark IV
Witam
Mam od kilku lat Canona 6D. Sprawuje się bardzo dobrze, jednak czasem widać jego braki. Jedną z moich pasji jest robienie zdjęć sportowych w hali. Przy dobrym oświetleniu nie ma problemu natomiast przy gorszym już tak dobrze nie jest. Podstawowy obiektyw to Canon 70-200 2.8 i na niego nie mogę narzekać.
Może ktoś coś doradzić kto miał lub ma obie puszki lub Canona 5D mark IV i robi zdjęcia sportowe w halach?
W sumie to jedno i drugie.
AF, czas reakcji na spuście, bufor, tutaj 5d4 deklasuje stare 6d.
jeżeli sport to może pomyśleć o używanej jedynce
EOS-1D Mark IV lub EOS-1D X
jeżeli uda ci się EOS-1D X to dostajesz - szybkość Seri - długość Seri - świetny AF - użyteczne wysokie iso
We wtorek jadę do Cyfrowe.pl w Gdańsku i pożyczam Canona 5d4. Będę testował na treningu w dość ciemnej hali. Do tego Sony A7III z adapterem Sigmy. W praktyce sprawdzę, który jest lepszy choć po kilku rozmowach i wielu przeczytanych opiniach bardziej myślę o Canonie.
tmielcarz
17-12-2018, 12:41
We wtorek jadę do Cyfrowe.pl w Gdańsku i pożyczam Canona 5d4. Będę testował na treningu w dość ciemnej hali. Do tego Sony A7III z adapterem Sigmy. W praktyce sprawdzę, który jest lepszy choć po kilku rozmowach i wielu przeczytanych opiniach bardziej myślę o Canonie.
Jeżeli chcesz do A7III podpinać Canona 70-200 i robić zdjęcia sportowe to nie ma to sensu, bo z tym obiektywem nie uzyskasz szybkiej serii z jednoczesnym ciągłym AF. A7III do sportu nadaje się tylko jeżeli podepniesz obiektyw Sony (np. 70-200 f/4 lub f/2.8) lub obiektyw Sigmy (np. 135 f/1.8) przez MC-11 lub bezpośrednio. Tylko wtedy uzyskasz 10 fps.
Kolekcjoner
17-12-2018, 15:50
We wtorek jadę do Cyfrowe.pl w Gdańsku i pożyczam Canona 5d4. Będę testował na treningu w dość ciemnej hali. Do tego Sony A7III z adapterem Sigmy.
Ale po co adapter? Zapnij szkła Sony. Z Canonami jest sporo ograniczeń, szczególnie jak to ma być zestaw do foto sportowej.
Jeżeli chcesz do A7III podpinać Canona 70-200 i robić zdjęcia sportowe to nie ma to sensu, bo z tym obiektywem nie uzyskasz szybkiej serii z jednoczesnym ciągłym AF. A7III do sportu nadaje się tylko jeżeli podepniesz obiektyw Sony (np. 70-200 f/4 lub f/2.8) lub obiektyw Sigmy (np. 135 f/1.8) przez MC-11 lub bezpośrednio. Tylko wtedy uzyskasz 10 fps.
I tu chyba mam problem rozwiązany. Nie chce pozbywać się Canon 70-200 i 6D. Zarówno szkło jak i aparat sobie chwalę. Natomiast zakup takiego samego obiektywu Sony to koszt kilkunastu tysięcy.
tmielcarz
17-12-2018, 17:37
Natomiast zakup takiego samego obiektywu Sony to koszt kilkunastu tysięcy.
Niestety to prawda. Wkrótce ma pojawić się Sigma Sport 70-200/2.8 kompatybilna z MC-11 oraz jakiś plotki chyba chodziły o Tamronie G2 70-200/2.8 z mocowaniem Sony. Zobaczymy jak się będą sprawowały.