Zobacz pełną wersję : Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 EF-S IS STM vs Sigma 17-50 2.8
Witam. Jestem posiadaczem obiektywu Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 EF-S IS STM. Średnio jestem zadowolony z efektów więc chciałbym zamienić na coś lepszego. Zastanawiam sie nad Sigmą 17-50. Stąd moje pytanie czy warto? Odczuję różnicę? Światło nie gra większej roli bo głównie fotografuję w dzień. A może polecicie jakiś inny uniwersalny zoom?
Wojciech O.
08-12-2018, 12:46
Witaj . Sprecyzuj co konkretnie jest największym problemem. Bo ponoć ten kit jest naprawdę dobry. W sigmie na pewno zyskasz na możliwości ingerencji w głębię ostrości. A to najczęściej daje ten "magiczny" efekt. Musisz przede wszystkim wiedzieć czego oczekujesz wtedy możemy konkretnie pomóc. Ja mam do APS-c 15-85 i o ile uważam że jest szkło mega uniwersalne to prawie zawsze brak mi światła w nim.
Fotografuję głównie krajobraz. Chodzi mi o to że obraz z mojego 10-18 i ze stałki 24 mm wygląda lepiej jakościowo i lepiej pod względem ostrości. Szukam jakiegoś uniwersalnego zooma w dobrych pieniądzach na lepszym poziomie niż kit.
Mohinder
08-06-2019, 02:45
Posiadam ową Sigmę i jestem bardzo zadowolony. To jeden z dwóch głównych obiektywów jakich uzywam. Drugi to Canon 18-135 USM z którego tez jestem zadowolony.
Polecam Sigmę
skoro masz uwa to pomyśl o 24-105L.