Zobacz pełną wersję : Skaner do slajdów w ramkach
Szukam skanera do slajdów w ramkach - ojciec ma dużą kolekcję, którą trzeba zdigitalizować możliwie niskim nakładem pracy, bez wyjmowania klisz z ramek. Myślałem o czymś w rodzaju Braun NovoScan. Możecie coś polecić lub podzielić się doświadczeniami, a najlepiej i samplami? Z góry dzięki!
https://www.cyfrowe.pl/druk-montaz-edycja/skaner-braun-novoscan-i-do-slajdow-i-negatywow.html
Duża kolekcja to znaczy ile?
Ja skanowałem swoją kolekcję - ponad 500 slajdów w ramkach i prawie 200 negatywów (po 36 lub 24 klatki)przy uzyciu
Plustek OpticFilm 8200i SE (to jest wersja ze sprzętowym wspomaganiem usuwania zadrapań i pyłków kurzu ze zdjęć)
Nie brałem droższej wersji "Ai" gdyż sprzętowo to to samo co powyższy, ale posiada soft z funkcją kalibracji do załączonego slajdu z wzorcem kolorów. Kalibracja w moim przypadku zbędna z racji tego, ze same slajdy były bardzo amatorskie i nie trzymały koloru.
Obecnie do slajdów/negatywów są skanery szybkie (z matrycą jak w aparacie cyfrowym) ale chyba żaden nie ma sprzętowego usuwania zadrapań.
Oraz skanery z przesuwanym sensorem oraz w lepszych modelach ze sprzętowym usuwaniem zadrapań, niestety bywa, że bardzo powolne.
Zanim doszedłem do optymalnych ustawień programu SilverFast to minęło kilka dni prób i błędów
michalab
10-12-2018, 11:18
Szukam skanera do slajdów w ramkach - ojciec ma dużą kolekcję, którą trzeba zdigitalizować możliwie niskim nakładem pracy, bez wyjmowania klisz z ramek. Myślałem o czymś w rodzaju Braun NovoScan. Możecie coś polecić lub podzielić się doświadczeniami, a najlepiej i samplami? Z góry dzięki!
https://www.cyfrowe.pl/druk-montaz-edycja/skaner-braun-novoscan-i-do-slajdow-i-negatywow.html
Idealnie czyste nowoczesne negatywy kolorowe może tym zeskanujesz z akceptowalną jakością. Ze slajdami, filmami czarnobiałymi i starszymi negatywami kolorowymi (ORWO itp) może być problem - za duża gęstość. Jeśli będą porysowane, lub idealnie ich nie odkurzysz przed skanowaniem to potem usuwanie plamek w PS to będzie męka. Sam zeskanowałem około 200 slajdów, drugie tyle negatywów w tym z połowę czarnobiałych. Skaner bez ICE (sprzętowe usuwanie kurzu i rys) moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu, już lepiej użyć takiego urządzenia do kopiowania przez lustrzankę - połączenie pierścieni makro i uchwytu do slajdów.
kulek855
10-12-2018, 14:20
Podobnym skanerem ION SLIDES FOREVER przeskanowałem 980 zdjęć, dosyć szybko i sprawnie. W zestawie było kilka przystawek ułatwiających pracę.Skaner automatycznie dokonywał korekty kolorów (ze średnim skutkiem). Przeskanowałem wszystko po czym urządzenie sprzedałem.
michalab
11-12-2018, 10:42
Sam zeskanowałem około 200 slajdów, drugie tyle negatywów w tym z połowę czarnobiałych.
Doprecyzowując to chodziło mi oczywiście o 200 rolek slajdów, nie 200 pojedynczych. Dodam, że na 5 różnych skanerach (2 nikony, minolta, umax i plustek)