Zobacz pełną wersję : Zakopane - ciekawe miejsca do fotografii?
Witam,
pod koniec grudnia wybieram się do Zakopanego spędzić tam Sylwestra i chciałbym przy okazji wybrać się w jakieś ciekawe miejsca/plenery fotograficzne.
Co polecacie? Jakie ciekawe miejsca, godne uwagi? Też dużo zależy od samej pogody w tych dniach :?
Może coś w samych okolicach Kościeliska/Zakopanego się znajdzie? Jakieś miejsca widokowe z fajnymi widokami na Zakopane i góry w tle?
Planuję również w noc Sylwestrową wybrać się w jakieś miejsce i uchwycić fajerwerki :)
Prosiłbym o pomoc i jakieś propozycje co do miejsc, sprawdzonych.
Dodam, że będę swoim środkiem transportu i będę nocował w Kościelisku.
Mój sprzęt to Canon EOS 6D, obiektyw 35 mm 1.4 Canona, 85 mm 1.8 Canona i Sigma 70-300 4-5.6
Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
Kolekcjoner
04-12-2018, 19:16
Takich miejsc jest tu multum. Kwestia co Cię bardziej interesuje; dalekie widoki, plenery leśne, widoki na Tatry, panoramy itd. Kościelisko jest dosyć rozległe ale położone głównie w dolinie więc bardzo rozległych widoków tam nie ma chociaż tu i ówdzie trafiają się perełki. Ogólnie mówiąc temat rzeka ;).....
rooooobi
04-12-2018, 19:58
Z Zębu są ładne widoki
Mniej ambitnie: Gubałówka (1123 m n.p.m.) widok na Zakopane, Giewont, Tatry. Jeśli szlak pieszy okaże się zbyt wymagający można skorzystać z kolejki ;)
Bardziej ambitnie: Przełęcz Zawrat (2159 m n.p.m.), widok na Dolinę Pięciu Stawów Polski. Aby tam dotrzeć o tej porze roku niezbędny może się okazać czekan, raki i inny sprzęt do wspinaczki.
Z Kościeliska można się wypuścić na Grzesia (1653 m n.p.m.) i Wołowiec (2064 m n.p.m.). Bardzo rozległy widok na Tatry w tym wysokie. W zależności od warunków raki i czekan mogą się przydać.
Takich miejsc jest tu multum. Kwestia co Cię bardziej interesuje; dalekie widoki, plenery leśne, widoki na Tatry, panoramy itd. Kościelisko jest dosyć rozległe ale położone głównie w dolinie więc bardzo rozległych widoków tam nie ma chociaż tu i ówdzie trafiają się perełki. Ogólnie mówiąc temat rzeka ;).....
Dalekie widoki, panoramy to są główne rzeczy, które chciałbym uchwycić.
Z okolic Zębu jak kolega wspomniał są fajne widoki? Furmanowa? Kaplica Rzymskokatolicka, która jest w okolicy?
Generalnie sama noc Sylwestrowa? Na Gubałówce to chyba będzie masa ludzi co nie sprzyja zbytnio dobrej fotografii, wiec jakie miejsce będzie odpowiedniejsze do uchwycenia panoramy Zakopanego i w tle Tatr? Oczywiście nocą :)
Kolekcjoner
04-12-2018, 23:57
Dalekie widoki, panoramy to są główne rzeczy, które chciałbym uchwycić.
Jeśli takie coś to w takim razie to muszą być dalsze miejsca. Zupełnie nie te o których piszesz.
dla mnie jak na razie nr 1 jeżeli chodzi o widok na Tatry to widok z Łapszanki
Film zawiera relacje z fotografii drogi mlecznej nad Tatrami m.in. z Łapszanki: https://www.youtube.com/watch?v=tUQ_1Wb4l94
Pytania do mustaffa:
Byłeś już w górach? Byłeś tam w zimie? Jaka jest Twoja sprawność fizyczna? Możesz chodzić przez 4-8 godzin? Ile będziesz miał czasu przed lub po imprezie?
Nie ujmując nic kolegom spod Tatr: widok na Zakopane jako taki jest mało ciekawy, a Gubałówka to porażka.
Proponuję wycieczki od najłatwiejszej do umiarkowanie trudnej:
spacer doliną Białego do wodospadu,
spacer doliną Kościeliską do schroniska,
Polana Rusinowa,
dolina Małej Łąki - ścieżką Nad Reglami - dolina Kościeliska (do wylotu Małej Łąki podjechać autobusem),
Polana Rusinowa i Gęsia Szyja.
Kijki będą przydatne zawsze, lekkie raki lub raczki mogą być przydatne w punktach 3, 4 i 5. O właściwym ubraniu (buty!) sobie poczytaj.
Kup sobie przewodnik Nyki "Tatry Polskie" i jakąkolwiek mapę, nawet panoramiczną.
Przypomniało mi się jeszcze:
2a. Dolina Strążyska do polany.
Alternatywa to łażenie po Krupówkach.
i tego bym się trzymał
Widok z Rusinowej polany jest naprawdę imponujący :D
https://canon-board.info/imgimported/2018/12/29881474034_8a4588cd83_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Mwwnbb)
The mountain hut on Rusinowa clearing (https://flic.kr/p/Mwwnbb)
Pani z tego szałasu sprzedaje dobry bundz lub bunc lub bunz.
Kolekcjoner
05-12-2018, 18:53
Tak Rusinka to wypas i do tego łatwo dostępna ;).
To fakt, można siedzieć pół dnia i kontemplować. A jak jeszcze jest chęć wejść na Gęsią Szyję...
Ale jak szedłem tam z Wierchu Porońca - niby prosty spacer - to był taki lód, że bez raków można było zęby wybić.
Kolekcjoner
05-12-2018, 19:19
To fakt, można siedzieć pół dnia i kontemplować. A jak jeszcze jest chęć wejść na Gęsią Szyję...
Ale jak szedłem tam z Wierchu Porońca - niby prosty spacer - to był taki lód, że bez raków można było zęby wybić.
Pewnie że się zdarza ale ogólnie to spacerek dla babć ;)....
Tak Rusinka to wypas i do tego łatwo dostępna ;).
Wierząc w zasadę, że czym wyżej się wejdzie tym są ładniejsze widoki przez długi czas omijałem Rusinową z daleka, z powodu jej łatwej dostępności...
Wierząc w zasadę, że czym wyżej się wejdzie tym są ładniejsze widoki przez długi czas omijałem Rusinową z daleka, z powodu jej łatwej dostępności...
Wstyd się przyznać, ale jestem prawie co roku w Tartach od 20 lat i jeszcze tam nie byłem. Będzie się trzeba wybrać w następnym roku. A Zakopane? Mam tam tylko kwaterę, bo wszędzie wygodniej stamtąd dojechać busami. Wracam tam tylko na nocleg. Tylko góry, jak autor posta ma zamiar zostać w Zakopanem to proponuję inne fajne miejscowości gdzie atrakcje ma na miejscu podane jak na tacy. Może coś na Mazurach, Gdańsk, Kraków... Zakopane mi się kojarzy z odpustowym targiem. Jedyną atrakcją dla mnie jest Gubałówka - zawsze ostatniego dnia urlopu wchodzę tam na górę żeby się porządnie napić w pięknych okolicznościach przyrody.
Kolekcjoner
06-12-2018, 02:12
Ja się w sumie nawet cieszę z tego że ludzie uważają że jedyną atrakcją tego miejsca jest Gubałówka - i niech tak zostanie 8-).
IMHO fajerwerki nad Zakopcem to z Gubałówki lub z Salamandry
A może by tak zignorować te fajerwerki jak cywilizowany człowiek? :/
A może by tak zignorować te fajerwerki jak cywilizowany człowiek? :/
to właśnie niecywilizowani je ignorują bo nie wiedzą co to jest
Niecywilizowani takich rzeczy nie ignorują - wprost przeciwnie. Nie wiedząc co to jest, nadają temu atrybuty boskości i tworzą wokół religię.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc :)
Pytania do mustaffa:
Byłeś już w górach? Byłeś tam w zimie? Jaka jest Twoja sprawność fizyczna? Możesz chodzić przez 4-8 godzin? Ile będziesz miał czasu przed lub po imprezie?
Nie ujmując nic kolegom spod Tatr: widok na Zakopane jako taki jest mało ciekawy, a Gubałówka to porażka.
Proponuję wycieczki od najłatwiejszej do umiarkowanie trudnej:
spacer doliną Białego do wodospadu,
spacer doliną Kościeliską do schroniska,
Polana Rusinowa,
dolina Małej Łąki - ścieżką Nad Reglami - dolina Kościeliska (do wylotu Małej Łąki podjechać autobusem),
Polana Rusinowa i Gęsia Szyja.
Kijki będą przydatne zawsze, lekkie raki lub raczki mogą być przydatne w punktach 3, 4 i 5. O właściwym ubraniu (buty!) sobie poczytaj.
Kup sobie przewodnik Nyki "Tatry Polskie" i jakąkolwiek mapę, nawet panoramiczną.
Przypomniało mi się jeszcze:
2a. Dolina Strążyska do polany.
Tak byłem już w górach. Sprawność fizyczna jak również kondycja jest na poziomie dobrym i dłuższe wędrówki nie sprawiają mi większej trudności (w samej spinaczce nie mam jednak doświadczenia). Przed i po imprezie mogę mieć tyle czasu ile tylko będzie potrzeba - własny środek transportu i chęć zabawy z aparatem jest dosyć duża.
W większości miejsc, które wymieniłeś już byłem jednak były to jednak inne pory roku (wiosna/lato) i dodatkowo nie miałem jeszcze sprzętu fotograficznego dlatego na tym się wtedy nie skupiałem.
Co do alternatywy i Krupówek - na tyle razy ile byłem w Zakopanym/Kościelisku jak spędziłem tam 3h łącznie to góra, nie kręci mnie to po prostu i nie wiem co ludzie w tym widzą :)
Odnośnie samej nocy sylwestrowej. Podejrzewam, że Zakopane będzie tak przeładowane, że dostać się gdzie kolwiek samochodem w tym czasie tj. chociażby okolice Zębu i prawej strony Gubałówki będzie graniczyło z cudem...więc zastanawiam się jak to rozwiązać pod tym kątem.
Z tych co wymieniłem, najładniejsze panoramicznie są 4 i 5. Jest jeszcze Morskie Oko, ale tego miejsca nie lubię ze względu na tłumy i idiotyczne dojście, poza tym ta droga jest bardzo narażona na lawiny i warto śledzić komunikaty.
Jeśli takie rzeczy Cię interesują, to w lutym udało mi się fotografować pluszcza w potoku Kościeliskim.
Myślałem jeszcze nad Halą Gąsienicową, ale to w zależności od pogody jaką zastaniemy na miejscu.
Też o niej myślałem, ale nie znałem Twoich doświadczeń - w zimie obie drogi z Kuźnic (przez Jaworzynkę i przez Upłaz) mogą być nieprzyjemne. Jest jednym z najładniejszych miejsc do fotografowania i nie daleko.