Zobacz pełną wersję : Crop z pewnym AF?
profound
02-12-2018, 21:25
Witam wszystkich!
Czytam forum od dłuższego czasu i kilka body Canona zdążyłem poznać. Mianowicie 400d, 450d, 5d i 100d. Dwa ostatnie z wymienionych posiadam na stanie i ogólnie chwałę sobie :) 5d używam do fotografowania rodzinki i znajomych, a 100d to mój sprzęt wycieczkowy. Jakość obrazu jest dla mnie jak najbardziej OK ale niestety AF w 100d lubi spudłować. Szczególnie w świetle słonecznym i jest to jedyna bolączka moich zabawek. Używam go głównie z lekkimi szkłami jak np. 18-55 IS STM, 40 STM, 55-250 IS STM ale też czasem ze 100 f/2.0 i tutaj już jest kompletna loteria gdzie 5d z zapiętą setką trafia przeważnie w punkt.
W związku z powyższymi żalami chciałbym poprosić o typy korpusu Canona z matrycą EF-S, ale z pewnym centralnym punktem AF... Tak z doświadczenia. Nie muszą to być nowe puszki. Dobrze gdyby to był jakiś mniejszy i lżejszy model który nie nadwyręży podczas górskiej wyprawy :) ale nie jest to warunek konieczny. AF w LV mnie nie interesuje - stare przyzwyczajenia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
moge spytac do czego ci super AF w gorach?
profound
02-12-2018, 21:45
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Sprawa jest prozaiczna :) kiedy stoi żona z dwójką dzieci to jest tylko chwila na zrobienie pamiątkowego zdjęcia, potem wszyscy się rozpierzchają i nie ma czasu na powtórki. Mam bardzo dużo takich nietrafionych zdjęć ze 100d. Poza tym robię trochę zdjęć produktowych na instagrama dla mojej żony i do tego też używam cropa, przysłony głównie 1.4 - 2.8. Tutaj tez mam wrażenie, że 100d produkuje większy odsetek nietrafionych zdjęć niż np. 450d.
Kolekcjoner
02-12-2018, 22:05
Sprawa jest bardzo prosta - m50 8-). Super AF, bez problemu trafia wszędzie gdzie chcesz, do tego dotykowo wybierasz gdzie chcesz ;)...
profound
02-12-2018, 22:20
Kolekcjoner, dzięki. Sprawdzę (w sklepie jak leży i jak działa).
Może jeszcze jakieś pomysły z klasycznych lusterek?
AndrzejXM
03-12-2018, 11:46
Tez nie drazni AF w 100d. I najciekawsze jest to, ze w "testach" jest ok. W realnym foceniu czesto jest zauwazalny ff. Chyba trzeba z tym zyc.
profound
03-12-2018, 12:47
Ma ktoś może porównanie jak to wygląda w zestawieniu np. z 750d, 760d, 800d, 200d, 80d etc?
Ten 200d wygląda na całkiem fajny wycieczkowy aparat ale zdaje się że ma podobny AF. Chociaż 450d też miał podobny (tyle samo czujników o ile dobrze pamiętam...), a mam wrażenie, że częściej trafiał.
Co do m50 to mam wątpliwości jak to będzie można chwycić z założoną 430EXII na urodzinach cioci... :)
Kolekcjoner
03-12-2018, 13:14
Co do m50 to mam wątpliwości jak to będzie można chwycić z założoną 430EXII na urodzinach cioci... :)
100d to nie jest jakiś wielkolud w porównaniu z m50
http://j.mp/2PityGZ
Sprawa jest bardzo prosta - m50 8-). Super AF, bez problemu trafia wszędzie gdzie chcesz, do tego dotykowo wybierasz gdzie chcesz ;)...
Dokładnie. Dodatkowo sam znajdzie twarz w kadrze i wyostrzy, a jak trzeba to i nawet oko ;)
M50 z 600ex-rt i 35 f2 is plus adapter.
https://canon-board.info/imgimported/2018/12/8a901c9bafeea73fd2deb0ee1afbc580-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181203/8a901c9bafeea73fd2deb0ee1afbc580.jpg)
profound
04-12-2018, 14:47
Zdebik, dziękuję za konkret. Uspokoiło mnie to :)
Byłem wczoraj w sklepie foto i podotykałem trochę nowych aparatów Canona. M50 trzyma się nienajgorzej, faktycznie byłem zaskoczony. Jednak patrzyłem bardziej przychylnym okiem na 800d i 80d. Wyposażone w lustra i stare, dobre choć niewielkie wizjery. Byłoby bez rewolucji :) Jak jest z AF w praktyce w tych nowych korpusach? Warto? Czy to już faktycznie czas na aparat bez lustra?
Kolekcjoner
04-12-2018, 14:59
800D nie miałem w 80d jest bardzo dobrze. Kwestia jeszcze czego oczekujesz po tym AF.
Zależy co będziesz robił, do portretów lepszy bezlusterkowiec, nie musisz trafiać w oko punktem AF'u, ponieważ aparat sam łapie ostrość na oku. Skupiasz się na kadrze i emocjach a nie tym czy wyostrzysz ;).
Tradycyjny fazowy w 80D jest zapewne b.dobry i szybki. Lustra nie potrzebują też tyle prądu. Wszystko zależy jakie masz priorytety. Dla mnie ideałem byłby 90D z eye af, czekam do wiosny zobaczymy co będzie.
profound
04-12-2018, 15:03
Tylko i wyłacznie wysokiej skuteczności centralnego punktu AF. W dobrym świetle. Choćby na poziomie pierwszego 5d. Nic wielkiego więc...
Jakość obrazu kompletnie pomijam bo współczesne matryce zdecydowanie przewyższaja moje oczekiwania.
Kolekcjoner
04-12-2018, 18:50
Tylko i wyłacznie wysokiej skuteczności centralnego punktu AF. W dobrym świetle. Choćby na poziomie pierwszego 5d. Nic wielkiego więc...
Jakość obrazu kompletnie pomijam bo współczesne matryce zdecydowanie przewyższaja moje oczekiwania.
To w 80d jest na środku bardzo czuły podwójny krzyżowy więc nie ma się co martwić - nie ma co nawet porównywać z tym co było w 5Dc...
Natomiast ja bym na Twoim miejscu pobawił się dłużej m50....;)...
profound
17-12-2018, 22:36
Słuchajcie! Dziękuję każdemu z Was za rady i przemyślenia w tym temacie. Ostatecznie wybrałem jednaj 200d ze względu na wagę, rozmiar i o dziwo większy wizjer niż 800d, 77d. Co do AF, to jest różnica na plus w porównaniu ze 100d. Chodzi mi tutaj o AF przez wizjer. Sam aparat nieco lepiej leży w ręce niż 100d ale wydaje mi się, ze bardziej nim ‚trzesie’ od uderzeń lustra. W trybie cichym efekt ten jest zredukowany (można utrzymać dłuższe czasy z ręki).