Zobacz pełną wersję : G16 czy G9X...?
Serdecznie witam i proszę o pomoc!
Muszę zamienić czasowo lustrzankę 100d na jakiś sensowny, poręczny kompakt. Budżet - ok. 1500-1700zł. Wpadł mi w oko canon g9x, ale ma mieszane opinie. Klasyk sprzed lat - g16 - do kupienia już tylko jako używany, ale może to lepszy wybór? A może jeszcze coś możecie podpowiedzieć? Priorytet to w miarę sensowne zdjęcia i nagrania - żeby nie było zbyt wielkiego szoku po lustrze - jasny obiektyw, który poradzi sobie np. przy zdjęciach remontów strychu albo przy świątecznych dekoracjach domów...
Wielka prośba o poradę!
Przyzwoity kompakt to nie jest mały wydatek i warto się przyłożyć do zakupu. Ja kupiłem G7X mark II i jestem bardzo zadowolony. Używam, go więcej niż lustrzanki i radzi sobie w trudniejszych warunkach - ciemne hale fabryczne, ciemne zakamarki dużych konstrukcji. Jasny obiektyw 1.8-2.8 w skojarzeniu z zakresem 24-105 ( na FF) daje radę.
Jeśli rozważasz G9X to tylko mark II z Digic 7 - jest dużo szybszy, sprawny AF. Porządny kompakt zawsze się przyda niezależnie co jeszcze poważnego zakupisz.
Dzięki za podpowiedź.
Już wcześniej zerkałem na tego g7x - ale nieco cena mnie wystraszyła. Przemyślę jednak raz jeszcze.
A jeszcze tylko taka może naiwna sprawa - g9x markII w sklepie cenią na ok. 1500zł, na allegro zaś nowe modele można znaleźć za 1200, a nawet 1000zł! Skąd aż taka różnica i czy warto (bezpiecznie) skorzystać z tych ofert?
Dla mnie absolutnie konieczny jest odchylany ekranik i szeroki jasny obiektyw - stąd G7X II. Dodatkowo sterowanie nieco bogatsze niż G9X.
Co do ofert to myślę, że jest standardowe ryzyko. Natomiast jak realizowana jest gwarancja to zawsze warto ustalić.
Pewnie jednak to f1.8 zwycięży. Boję się, że g9f w gorszym świetle sobie nie poradzi.
Dzięki jeszcze raz za pomoc!
A jeszcze tylko pytanie - miałeś możliwość porównania na żywo z konkurencją, np. Sony rx 100 III? Ciekaw jestem wrażeń.
A jeszcze tylko pytanie - miałeś możliwość porównania na żywo z konkurencją, np. Sony rx 100 III? Ciekaw jestem wrażeń.
Nie miałem. Brak ekranu dotykowego w RX100III wycinał go z miejsca.
Kolekcjoner
18-11-2018, 00:38
Pewnie jednak to f1.8 zwycięży. Boję się, że g9f w gorszym świetle sobie nie poradzi.
Dzięki jeszcze raz za pomoc!
g9x jak brak światła radzi sobie średnio. Mamy taki aparat służbowy i to nie jest imho sprzęt do trudnych warunków oświetleniowych.
g9x jak brak światła radzi sobie średnio. Mamy taki aparat służbowy i to nie jest imho sprzęt do trudnych warunków oświetleniowych.
Z tym trzeba się liczyć przy matrycach 1". Dla mnie ISO 800 jest graniczne a 1600 to już tylko nadzwyczajnie. I to przy zdjęciach o charakterze inwentaryzacyjnym a nie estetycznym.
Stąd dosyć ważny jest jasny obiektyw. Matryce w tych Canonach (G7X, G9X) dobrze sobie radzą na tle innych (podobno są od Sony :roll:) ale wielkość ma znaczenie.
Dzięki za pomoc.
Przez wiele lat omijałem kompakty z daleka - jakość fotek odrzucała mnie, nawet jakiś czas temu, gdy miałem okazję popatrzeć na zdjęcia z superzooma Lumixa... koszmar! A tu proszę - i ja się przesiadam na kompakt! 8-) Ale to już inna jakość.
Kolekcjoner
18-11-2018, 20:22
Z tym trzeba się liczyć przy matrycach 1". Dla mnie ISO 800 jest graniczne a 1600 to już tylko nadzwyczajnie. I to przy zdjęciach o charakterze inwentaryzacyjnym a nie estetycznym.
Stąd dosyć ważny jest jasny obiektyw. Matryce w tych Canonach (G7X, G9X) dobrze sobie radzą na tle innych (podobno są od Sony :roll:) ale wielkość ma znaczenie.
Potwierdzała by to taka sama sraka na wysokich iso w soniaczu :lol:. Choć czytałem jakieś ploty że to matryca ani Canona ani Sony.
BTW: Co do g7 to to jest podobno rynkowy hit - najpopularniejszy aparat tego segmentu w europie.
W poniedziałek zakupy! 8-)
Chcę jeszcze zapytać o rzucane tu i ówdzie w sieci minusy g7xII:
- słaba bateria
- brak ustawień balansu bieli w trybie video
- denerwujacy dźwięk ostrzenia obiektywu, który słychać na nagraniu
- zbyt nasycone kolory, nienaturalne (w odróżnieniu od sony...)
Czy to naprawdę tak wielkie wady, jak niektórzy podkreślają?
W poniedziałek zakupy! 8-)
Chcę jeszcze zapytać o rzucane tu i ówdzie w sieci minusy g7xII:
- słaba bateria
- brak ustawień balansu bieli w trybie video
- denerwujacy dźwięk ostrzenia obiektywu, który słychać na nagraniu
- zbyt nasycone kolory, nienaturalne (w odróżnieniu od sony...)
Czy to naprawdę tak wielkie wady, jak niektórzy podkreślają?
Bateria jest słaba - 300-350 fotek to max. Dokupiłem 2 zamienniki Hahnel i Duracel. Działają jak oryginał i noszę je zawsze. Warto pilnować, żeby aparat nie wybudzał się co chwilę.
Co do wideo to jestem za cienki na opinie. Moje filmiki mają tyle obcych dźwęków (zgiełk, rozmowy, wiatr) że nie słychać dźwięków ostrzenia i zoomowania. Kolory wydają się rzeczywiście zbyt nasycone jak na Canona. Na wyjazdach kręcimy filmiki na przemian z kolegą z Sony, on to potem razem montuje i wygląda jednakowo.
Co do zdjęć to robię RAWy bo matryca ma potencjał i sporo można powyciągać - no ale wtedy kolorami można majstrować do woli.
Dlaczego wybrałeś tego Canona - i w ogóle Canona? Oprócz waloru, jaki ma przez dotykowy ekran.
Dlaczego wybrałeś tego Canona - i w ogóle Canona? Oprócz waloru, jaki ma przez dotykowy ekran.
Polecił mi go kolega, który foci D800 i dokupił sobie G7X II. Aparacik okazał się szybki, solidnie zbudowany, ekran dotykowy bardzo funkcjonalny, obsługa banalnie prosta, jasny obiektyw o fajnym zakresie. Ta matryca ma akurat parametry identyczne jak konkurencja co u Canona jest ewenementem. Obrazek obrabia sie poprawnie.
W sumie to nie myślałem że te bajery z wykrywaniem twarzy itp działają no ale to się dopiero okazało w praktyce i to całkiem użyteczne.
Nie mam zwyczaju porównywania produktów różnych firm, bardzo się na takich testach przewiozłem. Raczej wybieram spośród tego co oferuje jedna firma ale w różnych konfiguracjach (G5X vs G7X II vs G1X).
Silne nasycenie i zaróżowione gębule vlogerów nieco mnie wystraszyły - a Soniak jakoś zdawał się naturalniejszy. Ale i to fakt - porównania nie są obiektywne. Zostaję na Canonie.
I jeszcze pytanie: jak podejść do tego typu ofert - szerokim łukiem czy warto zaryzykować?
https://allegro.pl/aparat-canon-powershot-g7-x-mark-ii-nowy-gw-fv-hit-i7695588427.html
https://allegro.pl/swiezy-canon-powershot-g7x-mark-ii-zestaw-i7685127916.html
https://allegro.pl/praga-metro-canon-powershot-g7x-mark-ii-czarny-i7699517224.html
Silne nasycenie i zaróżowione gębule vlogerów nieco mnie wystraszyły
Obraz w czasie filmowania zależy od wybranego stylu. Można go ustawić na bardziej przygaszone barwy lub lepszą prezentację skóry.
Wielkie dzięki za wszelką pomoc!
W poniedziałek zakupy...!:D