PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 28-70 2.8 ZA ILE

AGO
12-05-2006, 22:46
Witam,

prosze szanownego grona ile placi sie za tokine 28-70 2.8 PRO SV - dodam ze uzywana.

dziekuje

emisiaczek
12-05-2006, 23:01
allegro zobacz
wisza po 700-900 ale nikt tego nie kupuje
hmm 600?

ukasz
13-05-2006, 01:35
Po co Ci taka Tokina do 350D?

misiul
13-05-2006, 08:10
Po co Ci taka Tokina do 350D?

Być może to niezła alternatywa dla Tamrona. Słyszałem, że gorzej wykonana i optyka nie za bardzo. Ale może jak się trafi egzemplarz? Z drugiej strony nikt taniego obiektywu, który jest ok nie sprzeda...

AGO
13-05-2006, 09:04
to mnie zaskoczyliscie :|
na fredmiranda calkiem dobrze wypadla ...
moze cos wiecej czemu taka zla ?!?

Andee
13-05-2006, 09:06
Być może to niezła alternatywa dla Tamrona. Słyszałem, że gorzej wykonana i optyka nie za bardzo. Ale może jak się trafi egzemplarz? Z drugiej strony nikt taniego obiektywu, który jest ok nie sprzeda...

Cos chyba mocno pokreciles misiul :). Tokinami mozna Lki w deski wbijac, wykonanie jest perfekt, Tamron to przy Tokinie wydmuszka...

Z drugiej strony ten obiektyw niebardzo nadaje sie do cyfry i trzeba trafic dobra sztuke, z analogiem to naprawde swietny obiektyw...

Na pewno nie kupil bym go w sprzedazy wysylkowej, tylko zakup w sklepie i wybieranie z kilku egzemplazy z dokladnym sprawdzaniem efektow, czyli zdjec nimi zrobionych, najlepiej na notebooku...

AGO
13-05-2006, 16:13
to sie sprawa komplikuje bo chce do cyfry - jak w stopce - a obiektyw chce kupic na aukcji (ale z gwarancja w DE bo tam mieszkam)

trampek9
13-05-2006, 20:13
witam

Wydaje mi się ze wiele osób powtarza nieprawdziwe opinie o tym obiektywie ze jest bee i nie nadaje sie do niczego - no cóż tokina nie jest w polsce zbyt popularna. Wiele osób mowiących ze jest zła nie miało jej nigdy na korpusie.
Akurat ja miałem ten obiektyw kupić i wziąłem go z komisu w krakowie na testy. Jakość wykonania jest świetna od tamrona duzo lepsza, AF jest cichszy i duzo szybszy niż tamron. Sprawa ostrości: IMHO jeśli trafisz na tokinę dobrą, nie mydląca masz ostrość która wystarcza - jest identyczna jak tamron - nie popadajmy w skarajności nikt nie ogląda fotek przez lupkę ewentualne różnice są moim zdaniem pomijalne. Konieczne jest sprawdzenie konkretnego egzamplarza - ostrości (rozrzut jak w tamronie) i działenie AF - w tym który testowałem ostrość wypadała duuuuuuzo przed punktem, dlatego mam tamrona. Nie szuklałem kolejnej dobrej tokiny bo mialem zabyt mało czasu. Tarmon jest świetny ale dobra tokina takze !!!

A wiec warto - jesli to dobry egzemplarz mieć ten obiektyw.

Pozdrawiam

AGO
14-05-2006, 16:25
zauwazylem, ze tokina w PL jest raczej egzotykiem - w przeciwienstwie do DE lub USA.
Dzieki, za informacje - powalcze na aukcji i jak wygram to zobacze jak ostrosc wypadnie :D

Pozdrwiam

sandr
14-05-2006, 20:46
Może i egzotykiem, niemniej jednak współpraca niektórych egzemplarzy 350D z Tokiną - to dopiero może być egzotyka (radzę najpierw sprawdzić). Podchodziłem do zakupu 28-70/2.8 oraz 28-80/2.8 i totalna porażka, z moim korpusem miałem taki FF (na wąskim końcu), że nie uwierzysz :p . Z obiektywami Canona, zero problemów.

gr86
14-05-2006, 21:41
ja właśnie używam wyżej wymienionej Tokiny z 300d i całkiem dobrze się sprawuje, minusem jest niezaszybki autofocus ale to nie L`ka i nie ta cena, konstrukcja bardzo solidna i wytrzymała mi osobiście bardzo się podoba, oczywiście najlepiej jest sprawdzić parę obiektywów przy kupnie zanjomy też ma w/w Tokinę ale jemu się tak dobrze nietrafiło ja mi :D

JarQ
14-05-2006, 22:23
Swego czasu chciałem ją kupić w www.foto-raj.pl Jednak jak już się zdecydowałem to ją wycofali argumentując słabą współpracą z cyfrakami a jak powiedziałem że do 350d usłyszałem "w szczególności" Z drugiej strony potwierdzajc ze wybrane sztuki bly OK.