Zobacz pełną wersję : Tokina 28-70 2.8 ZA ILE
Witam,
prosze szanownego grona ile placi sie za tokine 28-70 2.8 PRO SV - dodam ze uzywana.
dziekuje
emisiaczek
12-05-2006, 23:01
allegro zobacz
wisza po 700-900 ale nikt tego nie kupuje
hmm 600?
Po co Ci taka Tokina do 350D?
Po co Ci taka Tokina do 350D?
Być może to niezła alternatywa dla Tamrona. Słyszałem, że gorzej wykonana i optyka nie za bardzo. Ale może jak się trafi egzemplarz? Z drugiej strony nikt taniego obiektywu, który jest ok nie sprzeda...
to mnie zaskoczyliscie :|
na fredmiranda calkiem dobrze wypadla ...
moze cos wiecej czemu taka zla ?!?
Być może to niezła alternatywa dla Tamrona. Słyszałem, że gorzej wykonana i optyka nie za bardzo. Ale może jak się trafi egzemplarz? Z drugiej strony nikt taniego obiektywu, który jest ok nie sprzeda...
Cos chyba mocno pokreciles misiul :). Tokinami mozna Lki w deski wbijac, wykonanie jest perfekt, Tamron to przy Tokinie wydmuszka...
Z drugiej strony ten obiektyw niebardzo nadaje sie do cyfry i trzeba trafic dobra sztuke, z analogiem to naprawde swietny obiektyw...
Na pewno nie kupil bym go w sprzedazy wysylkowej, tylko zakup w sklepie i wybieranie z kilku egzemplazy z dokladnym sprawdzaniem efektow, czyli zdjec nimi zrobionych, najlepiej na notebooku...
to sie sprawa komplikuje bo chce do cyfry - jak w stopce - a obiektyw chce kupic na aukcji (ale z gwarancja w DE bo tam mieszkam)
trampek9
13-05-2006, 20:13
witam
Wydaje mi się ze wiele osób powtarza nieprawdziwe opinie o tym obiektywie ze jest bee i nie nadaje sie do niczego - no cóż tokina nie jest w polsce zbyt popularna. Wiele osób mowiących ze jest zła nie miało jej nigdy na korpusie.
Akurat ja miałem ten obiektyw kupić i wziąłem go z komisu w krakowie na testy. Jakość wykonania jest świetna od tamrona duzo lepsza, AF jest cichszy i duzo szybszy niż tamron. Sprawa ostrości: IMHO jeśli trafisz na tokinę dobrą, nie mydląca masz ostrość która wystarcza - jest identyczna jak tamron - nie popadajmy w skarajności nikt nie ogląda fotek przez lupkę ewentualne różnice są moim zdaniem pomijalne. Konieczne jest sprawdzenie konkretnego egzamplarza - ostrości (rozrzut jak w tamronie) i działenie AF - w tym który testowałem ostrość wypadała duuuuuuzo przed punktem, dlatego mam tamrona. Nie szuklałem kolejnej dobrej tokiny bo mialem zabyt mało czasu. Tarmon jest świetny ale dobra tokina takze !!!
A wiec warto - jesli to dobry egzemplarz mieć ten obiektyw.
Pozdrawiam
zauwazylem, ze tokina w PL jest raczej egzotykiem - w przeciwienstwie do DE lub USA.
Dzieki, za informacje - powalcze na aukcji i jak wygram to zobacze jak ostrosc wypadnie :D
Pozdrwiam
Może i egzotykiem, niemniej jednak współpraca niektórych egzemplarzy 350D z Tokiną - to dopiero może być egzotyka (radzę najpierw sprawdzić). Podchodziłem do zakupu 28-70/2.8 oraz 28-80/2.8 i totalna porażka, z moim korpusem miałem taki FF (na wąskim końcu), że nie uwierzysz :p . Z obiektywami Canona, zero problemów.
ja właśnie używam wyżej wymienionej Tokiny z 300d i całkiem dobrze się sprawuje, minusem jest niezaszybki autofocus ale to nie L`ka i nie ta cena, konstrukcja bardzo solidna i wytrzymała mi osobiście bardzo się podoba, oczywiście najlepiej jest sprawdzić parę obiektywów przy kupnie zanjomy też ma w/w Tokinę ale jemu się tak dobrze nietrafiło ja mi :D
Swego czasu chciałem ją kupić w www.foto-raj.pl Jednak jak już się zdecydowałem to ją wycofali argumentując słabą współpracą z cyfrakami a jak powiedziałem że do 350d usłyszałem "w szczególności" Z drugiej strony potwierdzajc ze wybrane sztuki bly OK.