Zobacz pełną wersję : Fotografia nocnego nieba
adbebenek
24-10-2018, 17:37
Dzień dobry, zaglądam na forum od jakiegoś czasu ale pierwszy raz piszę post a zatem witam wszystkich :)
Zazwyczaj fotografuję bezlusterkowcami i kompaktami natomiast w ostatnim czasie wpadł mi w ręce 5D Mark III i próbowałem swoich sił w fotografii krajobrazowej oraz w fotografii nocnego nieba. W szczególności nocna fotografia sprawiła mi duży problem. Fotografowałem w górach w miejscu oddalonym od świateł. Kombinowałem z różnymi ustawieniami aparatu, zazwyczaj były to jednak ustawienia jakie w teorii powinny przynieść oczekiwany skutek natomiast rezultaty ani razu mnie nie zadowoliły. Większość zdjęć wykonałem na ISO od 1600 do 3200, przysłona od 2.8 do 4.0, ogniskowa 16-35, tryb manualny, stosowałem się do zasady 600 (zazwyczaj jednak 500) a i tak każde zdjęcie w moim odczuciu było zbyt ciemne. Zazwyczaj zdjęcia naświetlane były przez około 20 sekund. Zanim zabrałem się za fotografie nocnego nieba obejrzałem kilka tutoriali i praktycznie u każdego fotografującego zdjęcia na podglądzie wyglądały o wiele lepiej, były dużo jaśniejsze i o wiele bardziej szczegółowe. Wrzucam tu fotkę jednego ze zdjęć wykonanych tamtego wieczoru, mogę dodać, że było to jedno z jaśniejszych zdjęć, ustawienia - 16mm, ƒ/3.5, 20s, ISO 1600.
1365
Jeżeli macie jakieś rady co powinienem poprawić, zmienić w samym aparacie to proszę o pomoc. Sam kombinowałem długo i już nie wiem co robię źle.
Pozdrawiam :)
Wieslaw18
24-10-2018, 17:52
Brakuje tu obróbki, bo jak się tak na początek krzywymi wyjedzie górą w lewo to już coś zaczyna być widać. Jeśli chodzi o obróbkę jest tego na YT mnóstwo, polecam. Co do ustawień aparatu to max otwarta przysłona, a dalej to tak jak robisz, czyli "500" lub "600". No i zapis w RAW.
adbebenek
24-10-2018, 18:11
Tutaj przesłałem zdjęcie takie jak wyszło z aparatu, co do obróbki to trochę nad tym pracowałem ale również efekty takie sobie, owszem wyciągnąłem więcej (zdjęcie niżej) ale obróbka sama w sobie nie stanowi dla mnie problemu. Martwi mnie, że zdjęcia wychodzą bardzo ciemne, wydaje mi się, że z tak ciemnego RAWa cieżko będzie później coś zrobić. Zauważyłem to zwłaszcza w innych zdjęciach, gdzie próbowałem "wyciągnąć" cienie. Pojawiał się wtedy kolorowy szum i całość wyglądała kiepsko.
1366
Dobre jasne szkło. Iso bym obniżył, ze względu na szumy i utratę kolorków. I wydłużył czas naświetlania. Być może ruch ziemi będzie tworzył smugi, Wtedy trzeba by zainteresować się mechanizmem z silniczkiem, który dostosowywałby ruch aparatu do ruchu ziemi.
Zapewne znasz metodę ETTR:
https://www.spidersweb.pl/2014/05/jak-zrobic-zdjecia-nocnego-nieba.html
czemu robisz na 3.5 ? otwórz na maxa do 2.8 i czas spróbuj 25-30 sek.
Mamy epokę fotografii cyfrowej, cudowny czas kiedy można eksperymentować nie marnując materiału. Nic nie kosztuje zmiana czasu naświetlania, przesłony, migawki... A tu ciągle ludzie wchodzą na fora i pytają o rozwiązanie problemu, który sami mogliby rozwiązać szybciej i łatwiej już podczas robienia zdjęcia... Czy to jest lenistwo czy bezmyślność?
Zapewne znasz metodę ETTR:
https://www.spidersweb.pl/2014/05/jak-zrobic-zdjecia-nocnego-nieba.html
o przydatny link, dzieki
https://canon-board.info/imgimported/2019/02/3n1YhQy-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/3n1YhQy.jpg)
Robione C6D Mk.II i 24-70/2.8 G2.
czas spróbuj 25-30 sek.
Przy takim czasie jeszcze nie rozmazują się przez obrót ziemi?
uważam, że klatka naświetlana 30sec daje akceptowalne rozmazanie gwiazd. ich pozycja jest względnie mało przesunięta i dobrze się to ogląda. ostatnio w weekend robiłem startrailsy i panoramki z drogą mleczną w tle. 6d+c17-40 na f4 i 17 mm, ISO 6400, 30 sec. lepszy histogram uzyskiwałem z jeszcze wyższym ISO, np. 10000. więc jeśli masz 2.8 na szerokim, to zastosuj wyższą czułość.
jak robiłem na 25s to były delikatnie rozmazane ale widać to było tylko przy powiększeniu do pełnego rozmiaru
Mohinder
16-07-2019, 14:13
Witam
Wybieram się na Islandię i mam zamiar zrobić kilka fotek zorzy polarnej. Aparat to Canon 80D i kupiłem specjalnie do tego celu Sigme 10-20mm 3.5f. Czy coś jeszcze poza statywem będzie potrzebne lub coś polecacie?
Witam
Wybieram się na Islandię i mam zamiar zrobić kilka fotek zorzy polarnej. Aparat to Canon 80D i kupiłem specjalnie do tego celu Sigme 10-20mm 3.5f. Czy coś jeszcze poza statywem będzie potrzebne lub coś polecacie?
wężyk spustowy bądź pilot do zdalnego wyzwalania migawki.
Ale chyba nie teraz lecisz polować na zorzę ?
Ja już byłem 2 razy na Islandii (marzec, październik) i nie udało mi się sfotografować zorzy.
Na miejscu warto się zaopatrzyć w samochód i dużo szczęścia ;)
Mohinder
17-07-2019, 17:29
wężyk spustowy bądź pilot do zdalnego wyzwalania migawki.
Zakupiony, dziękuję :)
--- Kolejny post ---
Ale chyba nie teraz lecisz polować na zorzę ?
Ja już byłem 2 razy na Islandii (marzec, październik) i nie udało mi się sfotografować zorzy.
Na miejscu warto się zaopatrzyć w samochód i dużo szczęścia ;)
Nie, nie teraz. Dopiero w listopadzie. Czytałem, że wtedy jest największa szansa. Samochód zarezerwowany, Suzuki Grand Vitara II :) Taki sam mam na własność :)
Planuję też zahaczyć o jakiś lodowiec tylko w listopadzie będzie krótki dzień niestety i mało czasu na zdjęcia w dzień.
Polecasz może jakieś specjalne miejsce? Generalnie będę w dwóch hotelach południowy zachód wyspy.
Pozdrawiam
koniecznie jak wrócisz pokaż fotki:)
Mohinder
19-07-2019, 19:58
Jeżeli uda się zrobić jakieś fajne to oczywiście :)
Południowy zachód czyli "moje" okolice. Ja zawsze spałem u znajomych w Grindaviku (niedaleko lotniska)w domu prywatnym.
Gdzie się nie ruszysz to masz piękne widoki, wodospady itp.
Jest to dobry punkt bo w jeden dzień sporo objedziesz, na pewno te główne punkty Islandii się zobaczy.
Na lodowiec Jokulsarlon wyjechaliśmy coś koło 4:00-5:00 rano bo jest kawałek drogi, ale warto tam jechać i od razu Diamond Beach po sąsiedzku zahaczyć.
Mohinder
23-07-2019, 11:46
Właśnie koło tego lodowca mam zarezerwowany hotel na dwa noclegi. Drugi hotel blisko lotniska na trzy noclegi i poza zdjęciami chcę zaliczyc kąpiel w wodach termalnych. Mam nadzieję, że drogi będą przejzdne.
Jeżeli chcesz na Blue Lagoon to musisz kupić bilet z wyprzedzeniem, ale polecam też Secret Lagoon.
Mohinder
26-07-2019, 15:43
Wiem, ale dziekuję.
Secret lagoon jest na liście :)i ten gejzer troszkę wyżej też :)
Postanowiłem kupic nowy statyw i wybrałem K&F Concept TM2324. Wczoraj dotarł i muszę powiedzieć, że myslałem, że będzie mniej "postawny" a tu jestem bardzo miło zaskoczony. Naprawdę solidnie stoi, można go dociążyć w razie potrzeby a głowica kulowa myślę, że jest w stanie dużo utrzymać nawet w dziwnych pozycjach.Teraz myślę, że juz mam to co potrzebne do zdjęć nieba. Teraz trzeba zabrać się za praktykę :)
Mohinder
16-11-2019, 14:00
Witam
No i po wizycie na Islandii. Niestety nie było takiej pogody jakiej bym sobie życzył. Na szczęście udało się zobaczyć zorzę i zrobić kilka zdjęć ale niestety bez przygotowania czyli praktycznie z marszu bo zaraz po dotarciu do hotelu okazało się, że jest zorza i na szybko to co było pod ręką. Nie było czasu na wygrzebanie body przygotowanego do tych zdjęć.
1
3184
2
3185
3
3186
4
3187
robson999
16-11-2019, 14:20
Szkoda że nie miałeś czegoś jaśniejszego. Pod gwiazdy zawsze proponuję FF i minimum F2.8.
Dziwię się, że jadąc na Islandie kupiłeś 80D i jakieś ciemne Sigmy.
Niestety gwiazdy, to najbardziej wymagający temat dla optyki.
Mohinder
16-11-2019, 15:38
W tym rzecz, że miałem szeroką Sigmę 10-20mm f3,5 miałem też 17-50, f2.8, i też 50mm f1.8 ale na szybko chwyciłem 80D z 18-135 i tyle. Jeśli chodzi o body to miałem w tym celu przygotowanego (wyjęty filtr) 450D. Niestety wszystko działo się zaraz po przyjeździe do hotelu i nie było czasu na wygrzebywanie z bagażu sprzętu. Miałem nadzieję, że któraś z kolejnych nocy będzie jeszcze dobra. Kiedy kupowałem 80D nie myślałem o zdjęciach gwiazd jeszcze, a teraz myślę na FF i z tego powodu oraz z tego, że spodobało mi się robienie zdjęć na koncertach. I tak to wszystko wyszło nie tak jak chciałem :(
Bechamot
16-11-2019, 16:19
im wiecej sprzetu bedziesz targal ze soba , tym trudniej bedzie osiagnac cel.
im wiecej gadgetow i funkcji w aparacie tym wiecej czasu poswiecasz ich obsludze a mniej fotografii.
jedno Body , 2 obiektywy i pewniej dojdziesz do celu,
a wczesniej przed wyjazdem warto sprobowac robic zdjecia w podobnych warunkach.
Mohinder
16-11-2019, 17:12
Trochę próbowałem i nawet wychodziły ładne. Tutaj jeszcze doszedł czynnik ludzi (druga połówka - długo jeszcze?)