PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa, Godox, Yongnuo ?

Jazzman
21-10-2018, 19:47
Kompletnie wypadłem z obiegu w kwestii lamp.
Na forum dużo można znaleźć o lampach Yongnuo, równiez słów krytycznych jak i w sieci sporo krytyki ze względu na słabą jakość i trwałość tych lamp.
Natomiast na zagranicznych serwisach widzę dużo pochlebstw odnośnie lamp Godox, które być może byłyby lepszą alternatywą? U nas niewiele na ten temat znalazłem.

Czy ktoś miał bliższe doświadczenie z lampami Godox? Potrzebuję kupić coś do około 600zł z pełną automatyką.

Jak pisałem trochę wypadłem z obiegu odnośnie zagadnienia lamp i jestem mocno zagubiony w specyfikacjach i tym co warto zakupić a czego unikać.

tmielcarz
21-10-2018, 22:49
Godox to u nas Quadralite. Szukaj po tej nazwie.

lukx
18-02-2019, 06:54
tak Godox to w Polsce Quadralite i bardzo dobre opinie wszędzie zbierają. Polecam trochę dopłacić i kopić AD200.

Jazzman
18-02-2019, 14:13
tak Godox to w Polsce Quadralite i bardzo dobre opinie wszędzie zbierają. Polecam trochę dopłacić i kopić AD200.

AD200 to trochę inne przeznaczenie ale faktycznie to dobry sprzęt o fajnych parametrach. Ja kupiłem Godox tt685 za 380zł na Amazonie, potrzebowałem lampy na stopkę aparatu. Natomiast AD200 to koszt około 1100zł.
Jeśli chodzi o jakość to jest dużo lepsza niż Yongnuo. Aż się dziwię, że ludzie kupują Yongnuo :)

Nelro
18-02-2019, 21:29
Witam,
też polecę godox/quadralite z uwagi na bogactwo systemu.
Miałem Yongnuo 560III (manualne) ze sterownikiem YN560-TX i Yongnuo 685 ze sterownikiem YN622-TX i złego słowa o tych lampach powiedzieć nie mogę - robiły co miały robić a sterowanie radiowe było wygodne.
Sprzedałem jednak wszystko i przesiadłem się na Quadralite.
To co mnie skusiło bezpośrednio to lampy:
Stroboss 60 (mam mnóstwo akumulatorków dlatego nie evo)
Stroboss 60 Basic (manualne ale z hss przy wyzwalaniu za pośrednictwem Navigator X2)
Reporter 200
wyzwalacz Navigator X2.
Ponadto wydaje mi się, że jest to fajny system w którym każdy znajdzie coś dla siebie a możliwość sterowania różnymi źródłami światła (lampy reporterskie o mocy przewodniej 36 i 60, lampy plenerowe 200Ws, 400Ws, 600Ws + dodatkowe akcesoria, lampy studyjne o mocach od 200Ws do 1200Ws) jednym wyzwalaczem Navigator X / X2 jest jednak bardzo dużą wartością dodatnią.
Jak na dzień dzisiejszy jest to system który możemy budować stopniowo bez pozbywania się tego co już mamy w sytuacji gdy będziemy chcieli "czegoś więcej / mocniejszego" a wszystko winno ze sobą współpracować.
Właśnie ta możliwość stopniowego budowania oświetlenia była dla mnie czynnikiem decydującym w zmianie Yongnuo na Quadralite.

Odpowiedzią stricte na pytanie autora wątku będzie zatem Stroboss 60 (Stroboss 60evo z akumulatorem) który posiada wbudowany odbiornik / nadajnik systemu navigator x i który umieszczony na sankach aparatu może radiowo wyzwolić wszystko pozostałe posiadające odbiornik navigator x

A jakościowo wypadają chyba dość podobnie - może z przewagą quadralite w subiektywnym odczuciu.

af-p
19-02-2019, 08:03
Czy Godox tt685 będzie współpracować radiowo z Yongnuo 600 EX-RT ?

Nelro
19-02-2019, 10:13
Bezpośrednio na pewno nie. Pod Yongnuo trzeba wpiąć odbiornik Godox X1 - lub pod Godoxa trzeba wpiąć odbiornik Yongnuo - w zależności od tego która ma być master a która slave. Ale czy da się w ten sposób zdalne sterować Yongnuo lub Godoxem to nie wiem.
To jeśli chodzi o komunikację radiową.
Co do zdalnego wyzwolenia jednej lampy przez drugą w trybie "optycznym" to się nie wypowiem ale powinno działać.

flisia4
19-02-2019, 15:46
Bezpośrednio na pewno nie. Pod Yongnuo trzeba wpiąć odbiornik Godox X1 - lub pod Godoxa trzeba wpiąć odbiornik Yongnuo - w zależności od tego która ma być master a która slave. Ale czy da się w ten sposób zdalne sterować Yongnuo lub Godoxem to nie wiem.
To jeśli chodzi o komunikację radiową.
Co do zdalnego wyzwolenia jednej lampy przez drugą w trybie "optycznym" to się nie wypowiem ale powinno działać.

Da się sterować lampami Yongnuo (YN 685C - sprawdzone) na sankach odbiornik X1C czyli navigatora x. Ale o drugiej kurtynie możesz zapomnieć w tym zestawieniu.

wlprzemek
13-07-2019, 12:33
Witam.
Podepnę się aby nie zakładać podobnego tematu....

Czy lampy Yongnuo są kompatybilne z 80D bo gdzieś mi się "przewinęły" informacje iż z tym połączeniem może być problem i chciałbym sprecyzować informację?

Przymierzam się do kupna 1 lampy i odpowiadała by mi właśnie Yongnuo ;)

Marcinus
13-07-2019, 13:27
Ja mam yn 600ex rtII i taka do macro pierscieniowa i obie normalnie dzialaja. Ktoś gdzies w komentarzu na cyfrowe.pl pisal za mu lampa z 80d nie dziala tylko to pewnie dotyczyło jakiejs starszej wersji. Musisz sprawdzic konkretny.model lampy którą chcesz kupic.

networkhawk
07-03-2020, 12:06
Chciałbym zaczerpnąć waszej rady na temat zakupu lampy. Jestem na tą chwilę amatorem i uczę się na Canonie 800D.
Lampa miałaby mi służyć głównie przy wykonywaniu portretów w mieszkaniu.

Mój dylemat leży między Yongnuo 600ex rt ii i Quadralite Stroboss 60 C

Może ktoś używał jednej i drugiej i wypowie się coś więcej na ich temat.
pozdrawiam

Bechamot
07-03-2020, 17:32
tp sa lampy z najnizszej polki i cenowej i jakosciowej . nie bede pisal o ich slabosciach , ale zdjecia robic sie da.

nie ma znaczenia ktora kupisz. mozesz rzucac koscia.
Najwazniejszy jest pomysl na dobry kadr - najlepsza nawet lampa tego nie zastapi .

r_m
08-03-2020, 01:24
tp sa lampy z najnizszej polki i cenowej i jakosciowej

Zaproponujesz coś z lepszej półki jakościowej, ale nie z poziomu cen Canona ani Profoto? Co powiesz o lampach np. Neewer, Voking?
Czy może nie do końca ogarniasz ofertę lamp na rynku, różnice między nimi, ale jesteś przekonany, że masz rację? ;)

Jacek_Z
08-03-2020, 13:57
Lampa miałaby mi służyć głównie przy wykonywaniu portretów w mieszkaniu.

Mój dylemat leży między Yongnuo 600ex rt ii i Quadralite Stroboss 60 C
Oczywiscie do portretów w mieszkaniu byłyby fajniejsze lampy studyjne (rózne modyfikatory).
Zapewne za jakiś czas będziesz chciał taka lampę studyjną kupić. Dlatego wybierz Stroboss 60C, gdyż będziesz miał fajny system sterowania radiowego (zdalna zmiana energii błysku itp) wspólny dla tej lampy jak i dla lamp Quadralite.
YN nie mają systemu współpracującego z lampami studyjnymi.

Bechamot
08-03-2020, 16:07
Zaproponujesz coś z lepszej półki jakościowej, ale nie z poziomu cen Canona ani Profoto? Co powiesz o lampach np. Neewer, Voking?
Czy może nie do końca ogarniasz ofertę lamp na rynku, różnice między nimi, ale jesteś przekonany, że masz rację? ;)

oczywiscie - Metz . cena posrednia miedzy systemowymi a tymi najtanszymi.

nie bez powodu te lampy kosztuja tak niewiele.

stosowane sa w nich bardzo tanie palniki o duzej zaleznosci temperatury barwowej od czasu blysku. To widac na zdjeciach.

YN jest na tyle fair , ze dla niektorych lamp podaje , iz temperatura jest zmienna w zakresei 5500 - 8000 K o ile pamietam .

druga slabosc to dosyc waski zakres odleglosci , dla ktorej zachowana jest proporcjopnalnosc expozycji. Na malych odleglosciych te lampy przeswietlaja , na duzych niedoswietlaja - ciagle trzeba stosowac jakies poprawki. Slabsza obudowe pomijam - to nie jest jakims decydujacym Problem. Ale niestabilnosc barwy swiatla i naswitlenia TTL pozycjonuja te lampy na najnizszej polce nie tylko ze wzgledu a cene.

zreszta to nie sa lampy portretowe lecz reporterskie , ale mniejsza o to - twarz z 2 metrow oczywiscie mozna oswietlic , nie wnikajac w to jaka jest jakosc tego oswietlenia.

candar
08-03-2020, 16:15
Stroboss 60C to dobry wybór.
Możesz też pomyśleć o AD200 (mam i polecam) https://www.youtube.com/watch?v=g2lAKYI8Cy4
Jacek bardzo dobrze to naświetlił wyżej: https://www.canon-board.info/threads/108834-Lampa-b%C5%82yskowa-Godox-Yongnuo/page2?p=1406663&viewfull=1#post1406663

http://quadralite.pl/stroboss-lampy i http://quadralite.pl/

r_m
09-03-2020, 10:29
Oczywiscie do portretów w mieszkaniu byłyby fajniejsze lampy studyjne (rózne modyfikatory).
Zapewne za jakiś czas będziesz chciał taka lampę studyjną kupić. Dlatego wybierz Stroboss 60C, gdyż będziesz miał fajny system sterowania radiowego (zdalna zmiana energii błysku itp) wspólny dla tej lampy jak i dla lamp Quadralite.
YN nie mają systemu współpracującego z lampami studyjnymi.
Wiele razy w różnych miejscach powtarzam, że system Godox (u nas znany jako Quadralite) jest najszerszy, więc - pełna zgoda, wybór Stroboss daje w przyszłości możliwość uzupełnienia sprzętu o lampy studyjne (ale także mocne akumulatorowe).
Z drugiej strony od jakiegoś czasu jest dostępna mała i lekka 200Ws lampa akumulatorowa Yongnuo YN200, tańsza niż Quadralite Reporter 200, a taka moc może być wystarczająca do domowej zabawy (biorąc pod uwagę akumulator, to nie tylko domowej). Nie ma mocowania Bowens, więc chcąc używać modyfikatorów studyjnych trzeba stosować dodatkowy adapter, ale może być warta rozważenia.

Jacek_Z
09-03-2020, 23:01
Unikam jak ognia autorskich rozwiązań, niekompatybilnych z innymi. Jak np akumulatorki w niektórych Strobossach, inne mocowania niż Bowensa itp
(przy czym wcale nie piszę, że Quadralite sa lepsze od Broncolorów :) )
Wolę miec opcje rozbudowy systemu niz jej nie mieć.
No i kwestia serwisu w Polsce. Po kilku latach lampa ląduje w serwisie. A jak serwisu nie ma to ... ląduje na śmietniku.

CamelXP
16-03-2020, 15:28
Witam,

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat z pytaniem:

skoro Godox i Quadralite to ten sam sprzęt, to czy można wyzwalać lampy Q wyzwalaczem G i odwrotnie?

candar
16-03-2020, 18:26
Witam,

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat z pytaniem:

skoro Godox i Quadralite to ten sam sprzęt, to czy można wyzwalać lampy Q wyzwalaczem G i odwrotnie?

Tak :)

Mam lampę Godoxa TT685s oraz AD200 i wyzwalam je nadajnikiem Quadralite Navigator X i wszystko ze sobą dobrze współpracuje :)

rafels3
16-03-2020, 18:28
Tak: Godox, Quadralite, albo Wistro to jedno i to samo.

CamelXP
17-03-2020, 16:36
Tak :)

Mam lampę Godoxa TT685s oraz AD200 i wyzwalam je nadajnikiem Quadralite Navigator X i wszystko ze sobą dobrze współpracuje :)

Tak: Godox, Quadralite, albo Wistro to jedno i to samo.
Dzięki wielkie :)

CamelXP
03-04-2020, 08:23
Nie mogę edytować poprzedniego posta, więc piszę nowy.

Przetestowałem lampę Quadralite Atlas 600 TTL z wyzwalaczem Godox X2TC i działa bez problemu :)

Bechamot
03-04-2020, 08:24
no prosze !

sa tez na tym swiecie i dobre wiadomosci.

poprosimy o wiecej takich ;-)

zio40
09-07-2023, 10:09
Czy używając transmitera x2 można sterować lampami godox i Canonem 580ex II np.?

Jacek_Z
10-07-2023, 00:35
Bezpośrednio nie. To inne systemy komunikowania sie. Ale chyba można kupić kolejnego Navigatora (w roli odbiornika) z sankami na gorze i w to wsunąć lampę Canona.

cybulski
10-07-2023, 07:18
Czy używając transmitera x2 można sterować lampami godox i Canonem 580ex II np.?

Dodatkowo stary, jako np odbiornik, Navigator X(C) (https://www.quadralite.pl/navigator-x/272-navigator-x-nadajnik)lub X2T do Canona (https://www.cyfrowe.pl/wyzwalacz-quadralite-x-plus-dla-canon-p.html?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=1889016&utm_term=324082), który ma sanki, X2 nie ma, wtedy lampa Canona na sankach navigatora x.

schabu
11-07-2024, 02:14
Można - tylko rzecz jasna musisz mieć odbiornik pod Canona :) Sterować można mocą lampy, chyba też zoomem - ale nie dam sobie ręki odciąć, ponieważ od jakiegoś czasu już nie korzystam z lamp Canona do błyskania.

mxw
11-07-2024, 02:33
Można sterować. Prawie wszystkim pod warunkiem, że mamy lampę 580EX II lub nowszą. 580EX (1) błyska, ale już sterować połową parametrów nie dało się (przez X1R).