Zobacz pełną wersję : nowy komputer jaki win jaki procesor
witam
Mam zamiar kupić (złożyć) nowy komputer ( obróbka amatorska fotografii w Rawach , Lightroom ) ....i tu mam problem.
Wybrać komputer z procesorem starszej generacji czy najnowszej .
Mój obecny sprzęt ma 8 lat: Xeon E5440 2833MHz i 4096 MB pamięci i płyta Asus P5G41 C-M LX raczej kończy żywot, o reszcie nie wspomnę.
Z tego co usłyszałem to najnowszy komputer musi mieć tylko Win10 , a nie bardzo mi to pasuje , ale jak nie będzie wyjścia to trudno.
Ceny ostatnio poszły w górę i bardzo się zróżnicowały ...głównie procesory .
Czytam i analizuje rynek i jestem w kropce....
Poradźcie Czy zostać przy win 7 co wiąże się głównie z procesorem z przed kilku lat czy iść na całość i wybrać 8 generację pod win10.
Budżet mam skromny ( ok 3 tys. zł) , więc najwyższa półka procesorów odpada, ale takie i5 8400 lub 8600 jest w zasięgu ....tylko czy warto .....bo głównie chwalone są przy grach.
Ze starszych procesorów zastanawiałem się nad i7 3770 .... i win7 . tylko nie wiem czy starczy.
Może jestem w błędzie ...to mnie oświećcie ....bo w sklepach ze sprzętem to każdy jest dobry byle bym kupił......
Sorry trochę namotałem....Pytanie główne to czy kupić komputer ze starszym ( ale jakim ) procesorem pod win7 czy najnowszy procesor pod win 10 , a może coś po środku .
Oczywiście wszystko to pod obróbkę zdjęć w Lightroom , zaznaczam amatorską .
Może macie jakieś własne doświadczenia i możecie zaproponować konkretny procesor który da radę na 2 -4 lata ... bo resztę to już się dobierze.
pozdrawiam Wojtek
Obecnie w procesorach lepsze jest AMD z serią Ryzen (więcej core, bardziej energooszczędne) oczywiście o ile soft jest dobrze napisany wielowątkowo. Win 7 czy 10 nie ma tu aż takiego dużego znaczenia. Adobe nie słynie z super optymalizacji i wielowątkowości ale będą to ulepszali a komputera nie kupujesz na rok najczęściej. Ja bym mimo.wszystko szedł już teraz w AMD - dodatkowo ich podstawka "żyje" dlużej a Intel zmienia ja czesto. Intel ma ciągle nieco lepszy wskaźnik, gdy aplikacja słabo używa wielowątkowości.
Witaj,
3 lata wstecz (sierpień 2015) zmieniałem swój, wiekowy już, komputer. Zdjęcia to głównie Raw-y około 12-15 Mb, chociaż robię także z raw-y około 25Mb i pliki dng około 55Mb. Oprogramowanie to PS6, LR4 i DPP. Budżet wówczas to około 2,5-3,0 tys. Zależało mi wówczas na SSD, min 8Mb ram oraz średnim procku z grafiką. Ułożyłem coś takiego za ok 2,4 tys + Win8.
1363
Po 3 latach zestaw nadal śmiga, na raz otwieram w PS około 100 ww. plików i ładnie pracuje, nie spowalnia, nie zacina. System pokazuje wykorzystanie procesora na poziomie: około 5%, a maksymalne do około 45-50% - w momencie otwierania ww. ilości plików, oraz pamięci ram max do około 45-55% - wówczas często w tle brzdąka sobie muzyczka i bywa, że coś tam jeszcze mam otwarte. Nie znam się na informatyce, ale to chyba znaczy, że jakieś zapasy mocy są? Może przydało by się więcej o 8 MB ram...
Więc sądzę, że kupując nowszy procek (i5 8400/8600) powinien on pociągnąć Twój wóz.
Zwróć tylko uwagę, czy Windows (8-ka) będzie miał sterowniki do grafiki w procesorze. W styczniu 2018 kupiłem procek z grafiką do innego komputera z Win8 (wówczas nowy na rynku i3 8100 QuadCore 6MB, 3,6Ghz), której to grafiki nie obsługiwał Win8. Potrzebna była albo karta grafiki albo aktualizacja do Win10 - wybrałem drugą wersję.
Ze starszych procesorów zastanawiałem się nad i7 3770 .... i win7 . tylko nie wiem czy starczy.
Nie wiem czy jest sens obecnie, ten procesor ma wydajność na poziomie i3 obecnej generacji (i3-8350K).
Właśnie tu mam problem jaki ewentualnie szybki procesor aby zostać przy win 7 bo najnowsze to już win 10.... Co też biorę pod uwagę choć z lekką niechęcią..... A może nie warto się bać i iść w najnowsze???
Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
I5 3 gen spokojnie działa z Win10.
witam
Chyba jeszcze raz napiszę o co mi chodzi ...
Wiem że np taki Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB śmiga pod win 7 i kosztuje ok.1 tys. zł
A np. Intel Core i5-8400, 2.80GHz, 9MB to już wymusza przejście na win 10 , a cena trochę większa ,ale do ogarnięcia.
Więc ceny pomijam bo porównywalne .
Ogólnie te wszystkie procesory 8 generacji chwalone są jeśli chodzi o gry , a nie mogę znaleźć wpisu użytkownika pracującego w Lightroomie na takim sprzęcie...
Pytanie wybrać starszą generację pod win 7 czy nowszą pod win 10 jeśli finansowo jest podobnie.
AMD nie wchodzi w rachubę , jakoś uparłem się na intela mimo dziwnych zawirowań ....
--- Kolejny post ---
Nie wiem czy jest sens obecnie, ten procesor ma wydajność na poziomie i3 obecnej generacji (i3-8350K).
No właśnie tego się obawiam że zamiast do przodu to się cofnę...Gdyby te najnowsze śmigały pod win7 nie miałbym problemu.
Podobno Chińczycy bardzo nalegają aby win 7 nadal utrzymać , ale to nic pewnego.
Przemek_PC
22-10-2018, 03:04
Od pieciu lat mam i7 3770K podkrecony do 4,4GHz i nie mam najmniejszej potrzeby aby go zmieniac a lekko u mnie nie ma (obrobka wideo, wymagajace gry).
Wiem że np taki Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB śmiga pod win 7 i kosztuje ok.1 tys. zł
A np. Intel Core i5-8400, 2.80GHz, 9MB to już wymusza przejście na win 10
Wydaje mi się, że nadinterpretujesz informacje przeczytane w sieci. Na intelach 8 generacji można zainstalować Windows 7.
Od pieciu lat mam i7 3770K podkrecony do 4,4GHz i nie mam najmniejszej potrzeby aby go zmieniac a lekko u mnie nie ma (obrobka wideo, wymagajace gry).
Ja mam i7 czwartej generacji (i7-4770) bez K i również nie odczuwam potrzeby zmiany. Ale czy składając komputer dzisiaj, nie pięć lat temu, wybrałbyś ten procesor i martwy już socket? Śmiem wątpić...
Ja mam i7 czwartej generacji (i7-4770) bez K i również nie odczuwam potrzeby zmiany. Ale czy składając komputer dzisiaj, nie pięć lat temu, wybrałbyś ten procesor i martwy już socket? Śmiem wątpić...
Nie chcę zrobić błędu i szybko żałować. Jeszcze dwa lata temu jakoś sprzęt dawał radę , ale teraz już za dużo różnych problemów i za wolno ....czas do przodu.
Jeśli zdecyduję się na win 10 i 8 generację procesorów to znowu wybór jest duży , a większość reklamowana do gier .
Poza tym jeśli patrzeć cenowo to wszystkie procesory podrożały , bo jeśli w podobnej cenie można kupić 6/7 /8 generację ( tylko średnia półka bez tych najdroższych) to chyba trzeba wybrać najnowszą technologię.
Z tego co doczytałem to ważna jest jak największa częstotliwość procesora, a tu są ze stałą i zmienną .
Nie jestem znawcą tematu i już się gubię...
Może ktoś mi jednak doradzi .....nie można znać się na wszystkim.
pozdrawiam Wojtek
--- Kolejny post ---
[QUOTE=Merde;1378904]Wydaje mi się, że nadinterpretujesz informacje przeczytane w sieci. Na intelach 8 generacji można zainstalować Windows 7.
Tak jak pisałem nie jestem specjalista w temacie składania komputera .
Byłem w trzech firmach ( sklepach ) które się tym zajmują i wszędzie usłyszałem że procesory 8 generacji ,
będą działały tylko pod win 10 i koniec rozmowy .
Nie byłem w stanie wiedzy z nimi dyskutować .
Jedynie z w miarę nowego przedziału pod win 7 zaproponowano mi procesor i5 7400 ....a to zaledwie podstawowe 3.0 GHz ( w Turbo 3.5 GHz ), co nie wiem czy to jest przyszłościowe...
Nie chcę zrobić błędu i szybko żałować. Jeszcze dwa lata temu jakoś sprzęt dawał radę , ale teraz już za dużo różnych problemów i za wolno ....czas do przodu.
Nic dziwnego - 4GB RAM... Po rozszerzeniu do 16 i na dysku SSD to by był zupełnie inny komputer.
Byłem w trzech firmach ( sklepach ) które się tym zajmują i wszędzie usłyszałem że procesory 8 generacji ,
będą działały tylko pod win 10 i koniec rozmowy.
Po doczytaniu - rzeczywiście, coś jest na rzeczy - brak sterowników.
Ale... da się to obejść:
https://www.sevenforums.com/installation-setup/409842-trying-install-win7-kaby-lake-processor.html#post3354747
Miałem taki pomysł aby przeczekać ten nagły wzrost cen procesorów , kupić dysk SSD i rozszerzyć pamięć.
Zrobiłem taki krok w laptopie "podróżnym" i faktycznie mimo iż ma sporo lat zaczął lepiej pracować i przede wszystkim szybciej.
Niestety moja płyta pozwala na max 8GB i jakoś nie kalkuluje mi się taka inwestycja . Tym bardziej ze zarówno zasilacz jak i płyta główna też daje dziwne znaki ,że już czas na zmiany .
Coraz bardziej skłaniam się w kierunku win 10 i jakiegoś procesora 8 generacji .....
Jeśli komputer ma być do grafiki i zdjęć kup 10'ke i miej spokojną głowę. Za 6mc Adobe może stwierdzić, że PS i LR będą działać tylko pod Win 10 i będzie kupa.
W 7 generacje i5 też się nie pchaj, na system nie kupuj HDD bo tańszy tylko weź SSD.
tmielcarz
22-10-2018, 20:47
Nie wiem czemu obawiasz się Win10. Wg mnie nie ma sensu tkwić na starym sofcie. W procesorze oprócz GHz ważna jest jeszcze liczba rdzeni. Pod warunkiem oczywiście, że soft którego używasz będzie umiał z nich skorzystać. i5 ósmej generacji ma ich 6, podczas gdy starsze mają 4. Weź to też pod uwagę.
Nie wspominając o i7 najnowszej generacji, 8 fizycznych rdzeni... do tego 32GB DDR4 i jakieś 960Pro Sajsunga na m.2.... w raid 0 - oj rozmarzyłem się...
Niestety ceny nie rozpieszczają i nadal tkwie w i5 3gen, 16GB DDR3, SSD na sata.
IMHO dokup RAM-u i przede wszystkim SSD i zobaczysz różnicę; po takim manewrze dokupiłem do swojej starej płyty szybszy, ale używany procesor i jestem mega zadowolony; ostatnio też myślałem nad zmianą bebechów, ale obecne ceny to jakaś masakra, a poza tym jak czytam co wyrabia się z Win 10 to odechciewa mi się, Win 7 rulez... :)
Ja miałem taki plan https://www.morele.net/inventory/info/0ff7a05c/ , resztę podzespołów przełożyłbym ze starego (komp byłby bez karty graficznej).
Toż to jest jakaś masakra... :(
P.S. Załączony link nie jest próbą reklamowania sklepu, po prostu lista zakupowa.
Przemek_PC
23-10-2018, 11:11
Tym bardziej ze zarówno zasilacz jak i płyta główna też daje dziwne znaki ,że już czas na zmiany ..
Jakie to objawy?
Jakie to objawy?
Nie znam się ,ale jak sprzęt ma 8 lat to może coś nawalać.
Na pewno zaczyna brakować prądu , musiałem odłączyć jeden ( sprawny na 100% )dysk bo mi znikał , a jak chcę coś wypalić to tez nie zawsze nagrywarka daje radę .
Jakoś przez kilka lat wszystko działało ok , więc myślę że to zasilacz. Coraz trudniej wygląda obsługa wejść usb na płycie ....zresztą szkoda czasu na opisywanie.
Sprzęt swoje zrobił i należy go wymienić.
Nawet procesora już nie zmienię bo go zmieniałem dwa lata temu i lepszego raczej nie znajdę pod taką płytę...
Także na temat reanimacji mojego komputera już nie rozmawiajmy szkoda czasu....
--- Kolejny post ---
IMHO dokup RAM-u i przede wszystkim SSD i zobaczysz różnicę; po takim manewrze dokupiłem do swojej starej płyty szybszy, ale używany procesor i jestem mega zadowolony; ostatnio też myślałem nad zmianą bebechów, ale obecne ceny to jakaś masakra, a poza tym jak czytam co wyrabia się z Win 10 to odechciewa mi się, Win 7 rulez... :)
Ja miałem taki plan https://www.morele.net/inventory/info/0ff7a05c/ , resztę podzespołów przełożyłbym ze starego (komp byłby bez karty graficznej).
Toż to jest jakaś masakra... :(
P.S. Załączony link nie jest próbą reklamowania sklepu, po prostu lista zakupowa.
witam
Fakt ceny zwariowały , ale co robić .
Chyba jeszcze poczekam , może przed gwiazdką coś drgnie w dół .
Ja jeśli zdecyduję się na zmianę systemu na win 10 to mam zamiar iść w procesory w stylu i5 8500 6 rdzeni i 6 wątków . trochę na wyrost , ale nie wiadomo co życie przyniesie i jakie wymagania ADOBE wymyśli.
Pewnie można jeszcze drożej , ale to już nie moja półka.
Problem jest taki , że nie jestem pewien czy do fotografii , potrzebny będzie aż taki wydatek na procesor, co powoduje także droższe pozostałe elementy zestawu.
Cały czas analizuję i czytam wypowiedzi innych użytkowników ....Zawsze mogę zmienić zdanie , tylko na razie jeszcze na 100% go nie mam i tu jest największy problem .
A tak przy okazji to muszę napisać że podziwiam zapał kolegi w temacie fotografii lotniczej i zawsze z przyjemnością oglądam kolejne zdjęcia.
Byłem dwa razy w Radomiu i raz przejazdem w Czechach, ale jeszcze dużo musze się uczyć.
pozdrawiam Wojtek
ja byłem w podobnej sytuacji co Ty 3 miesiące temu, 9 letni komputer, dużo PS i LR, obramiam same RAWy i dużo skanów, w tym panoramy. zazwyczaj 20-30 MPix, ale jak składam to nawet do 300 MPix.
długo chodziłem wokół sprawy, spać mi nie dawała, w końcu wylądowałem z:
AMD Ryzen 2600X na Gigabajcie, 32 GB RAM, Samsung 970 Evo 256 GB SSD, 4 TB WD Gold, GTX1060 - całość bardzo dobrze zbalansowana. jeśli nie pracujesz na bardzo dużych plikach, wystarczy 16 GB, mniej już może być słabe. dla Adobe nie ma sensu w większości zastosowań więcej rdzeni niż 6, za to ważne jest dużo RAMu, a jak go brakuje to szybki SSD nvme.
błędu ? jakiego błędu
do tego po piszesz to każdy komputer podleci
idź i kup cokolwiek ze "środkowej" polki, będziesz pan zadowolony
robson999
27-10-2018, 19:50
Ja też w zeszłym roku zmieniałem komputer. Zdecydowałem się na procesor Ryzen 7 1700, 16 GB RAM, GTX1060, Dysk SSD GOODRAM CX100 + WD 1TB a wszystko na małej płycie MSI B350M MORTAR. Sprzęt daje radę.
W 2015 przesiadlem sie ze starych Xeonow na i7 6700K podkrecone lekko na 4.4GHz i moj workflow mocno przyspieszyl. Wczesniejsza stacja robocza HP juz sie dlawila przy eksporcie wiekszej ilosci RAWow. A eksportuje ich sporo w tygodniu, bo foce eventy. Rawy standardowej wielkosci z 5dmk3. Obecna konfiguracja pozwala na eksport 150 rawow do jpeg w okolo 6-7 minut, 25 rawow w okolo 50-60sek. Komputer pracuje pod kontrola Win 10 i po odpowiedniej konfiguracji nie mam z nim zadnych problemow - tylko co jakis czas czyszcze smieci i rejestr za pomoca CCleaner'a. Reszta konfigu to Asus Z170-P/ GTX 750/ 16GB RAM/ m.2 Samsung 120GB na system/ SSD SATA 120GB na cache dla Adobe/ HDD 2x2TB RAID 0 na magazyn zdjec.
Aha, nie korzystam z Lightrooma tylko z Adobe Camera RAW do ktorego wchodze przez Adobe Bridge.
W końcu wybrałem dwa procesory i z nich wybiorę jeden. Jeżeli ma być win 10 pro to będzie i7-8700 albo tańszy i5-8600 oba bez K bo nie mam zamiaru bawić się w kręcenie. Moim zdaniem oba są trochę na wyrost, ale też nie mam zamiaru za rok czy dwa zmieniać komputera.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że obecnie u nas mają one chore ceny, więc trzeba trochę poczekać albo kupić tam gdzie jeszcze jest normalnie...:)
Sam do kompa w pracy wrzuciłem gtx1060. PremierePro z Quadro K1200 zawieszał się codziennie a renderowanie podglądu na CPU to było nieporozumienie.
Na upgrade proca i płyty boss nie wyraził zgody :(
Btw, z zasilaczem też były jazdy a właściwie z dedykowaną wtyczka na płycie (Dell), ale przejściówka za 5 funtów z ebaya załatwiła sprawę.
https://canon-board.info/imgimported/2018/11/926ecc4aec51c6ff750b098dc3079131-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181102/926ecc4aec51c6ff750b098dc3079131.jpg)
Właśnie sam stałe przed podobny dylematem na co zamienić mojego poczciwego Core Quad'a 6600 z 8GB ramu ;) Rozważałem jakąś stację roboczą na Xeonach, albo starsze i7 i więcej ramu (32 albo nawet 64). Ale czytając te wszystkie opinie, że i7 sprzed kilku lat jest słabsze od obecnych i3, albo nawet pentium, to nie wiem, czy chcę wydawać na starocia pieniądze.
Faktycznie ceny procków Intela w tym momencie zwariowały i ostatnio jak dostałem wycenę na i5-8600 / 32GB / 2x SSD 240GB / GTX1050Ti ponad 6 tyś, to się zdziwiłem.
Znalazłem ofertę na DELL'a z i7-8700 / 32GB / 1x SSD Pci 240GB / 1x HDD 2TB / GTX1050Ti za 4900,- w cenie z Win 10 Home.
Wczoraj przyszedł, dziś biorę się za instalację. Ciekaw jestem różnicy pomiędzy staruszkiem a tym nowym.
Ciekaw jestem różnicy pomiędzy staruszkiem a tym nowym.
Nawet nie ma co porównywać. Ten Q6600 jest słabszy nawet od mojego "pracowego" i3-2100 ;-)
Przemek_PC
30-11-2018, 13:27
Slabszy nie slabszy ale warto wiedziec czy wydane tysiace PLN zaowocowaly zauwazalnym wzrostem wydajnosci pracy adekwatnym do poniesionych kosztow.
Tu nie chodzi o teoretyczne parametry procesora tylko o to czy kwota wydana na niestety drogi procesor jest adekwatna do jego przydatności przy obróbce zdjęć. Obecnie te najnowsze procesory oceniane są pod kątem gier a tu chodzi o coś innego. Może wystarczy coś z wcześniejszej generacji i dlatego pytania....
michalab
30-11-2018, 17:10
Ja mam starszą stację na xeonach, 24GB RAM, SSD 500GB, 2xHDD2TB, Win 10, 2x display port - dyski i system nowe reszta używana, za całość dałem nieco ponad 2k, sam dołożyłem też usb 3.0. Wygoda używania ogromna, LR, PS śmigają bez problemu, wadą jest naprawdę duży rozmiar no i do gier się nie nadaje. Za te 5k czy 7k to jeśli chce się grać, jak nie to moim zdaniem bez sensu.
rooooobi
02-12-2018, 00:07
Komputer komputerem, ale jeśli korzystasz z tabletu wacoma to odradzam win10. Po miesięcznej walce z ustawieniami chyba wrócę do win7
Komputer komputerem, ale jeśli korzystasz z tabletu wacoma to odradzam win10. Po miesięcznej walce z ustawieniami chyba wrócę do win7
No to będzie problem bo właśnie używam tabletu wacoma ....może nie bez przerwy , ale jednak czasem się przydaje. Pod win7 całkiem dobrze działa choć czasem system gubi sterowniki i ustawienia w tablecie .
Może się poprawiło bo dosyć długo nie sprawdzałem. Szkoda by było rezygnować .
Jak widać złożenie nowego komputera nie jest takie proste ...
W dalszym ciągu nie mogę wyselekcjonować który procesor i płyta będzie tym najbardziej pasującym pod win 7 biorąc pod uwagę generację sprzętu od 2017 roku bo tyle można by się cofnąć.
pozdrawiam Wojtek
michalab
03-12-2018, 16:16
W dalszym ciągu nie mogę wyselekcjonować który procesor i płyta będzie tym najbardziej pasującym pod win 7
Tę którą dostaniesz w dobrej cenie. Czy myślisz, że zauważysz różnicę pomiędzy i7-8700 i i5-8600? Ja sądzę, że nie zauważysz nawet jeśli wybierzesz i3-8100. Natomiast na pewno zauważysz, jeśli za różnicę w cenie kupisz więcej ram lub szybszy i większy dysk.
--- Kolejny post ---
biorąc pod uwagę generację sprzętu od 2017 roku bo tyle można by się cofnąć.
Moim zdaniem spokojnie można się cofnąć więcej jeśli i tak wymieniasz całe komputery, a nie pojedyncze podzespoły.
Tę którą dostaniesz w dobrej cenie. Czy myślisz, że zauważysz różnicę pomiędzy i7-8700 i i5-8600? Ja sądzę, że nie zauważysz nawet jeśli wybierzesz i3-8100. Natomiast na pewno zauważysz, jeśli za różnicę w cenie kupisz więcej ram lub szybszy i większy dysk.
--- Kolejny post ---
Moim zdaniem spokojnie można się cofnąć więcej jeśli i tak wymieniasz całe komputery, a nie pojedyncze podzespoły.
Tak jak piałem wcześniej mam zamiar złożyć całkiem nowy komputer .Tylko chcę , aby wystarczył mi na 2-3 lata jak nie więcej gdyż nie biorę pod uwagę gier a przynajmniej tych najnowszych .
Podstawa jest procesor i płyta główna w odniesieniu do obróbki zdjęć bez video...
Pewnie nie zauważę różnicy i dlatego pytam jakie konfiguracje polecacie lub sami macie lub byście chcieli mieć gdyby trzeba było zmienić komputer.
W tym siła internetu aby dyskutować i wymieniać się wiedzą.
Np. zamiast najnowszego procesora można dołożyć więcej Ramu .
Procesor starszej generacji będzie działał dobrze na starszej i tańszej płycie .
Po różnych przemyśleniach pozostanie przy win7 też nie jest takim złym pomysłem ale to właśnie wymusza kupno starszych składowych .
A to już poszerza wybór procesorów i płyt.
Z czegoś trzeba wybrać ....a nie mam zaufania do naszych wspaniałych sprzedawców .... i dlatego szukam pomocy tu na forum.
Najprościej iść do sklepu i kupić coś polecanego , ale sami wiecie że to trochę szkoda kasy ......
Mam dwie szt intousa pro (med) na win 10, w pracy jak i w domu działają bez problemu. Podstawa to ssd, tależe dobre są, ale na backup. Proc i ram to już inna para kaloszy i nawet jedna generacja do tyłu nie zrobi różnicy. Z resztą ostatnie bugi i ich fixy zwolniły proce o jakieś 10%.
Najprościej iść do sklepu i kupić coś polecanego , ale sami wiecie że to trochę szkoda kasy ......
jednemu szkoda kasy i kupuje jedna rzecz latami a i tak jest niezadowolony, innemu szkoda czasu
idzie ,kupuje korzysta
kupujesz ten komputer jak nasz MON smiglowce
jednemu szkoda kasy i kupuje jedna rzecz latami a i tak jest niezadowolony, innemu szkoda czasu
idzie ,kupuje korzysta
kupujesz ten komputer jak nasz MON smiglowce
Widać szybkość nie jest moja domeną...
Nie jestem pewien czy o takie rady mi chodziło .
Ale dzięki i za takie uwagi....
Nigdzie nie pisałem że muszę to zrobić natychmiast i że się bardzo spieszę...
Zresztą idą Święta co oznacza inne priorytety.....
ps.
Mimo wcześniejszej niechęci ....zainwestowałem w obecny sprzęt dołożyłem max(8)Ramu i przełożyłem system na dysk SSD
Musze przyznać, że jest poprawa i dlatego spokojnie
mogę się przygotowywać do zmiany na całkiem nowy komputer co i tak jest nieodwołalnym procesem...
rooooobi
03-12-2018, 19:35
Mam dwie szt intousa pro (med) na win 10, w pracy jak i w domu działają bez problemu. .
Ja mam problemy z intuosem pro s. Albo nie działa nacisk pióra, albo używanie suwaków w programach graficznych działa skokowo. Również gumki nie jestem w stanie ustawić by działała jak gumka .... za każdym razem wraca do trybu drugiego koloru
W sieci jest opisanych wiele problemów z wacomem na win10,
W sieci jest opisanych wiele problemów z wacomem na win10,
Czytałem coś na ten temat kilka miesięcy temu. Któryś update wprowadził swoje trzy grosze i dużo osób narzeka. U mnie działa wszystko ale zawsze ściągam najnowsze stery itd...
Ostatnio miałem dużo problemów z Premiere Pro CC, pomógł upgrade karty graficznej (stara była za stara i na 10'ce nie działała dobrze).
Czy 10'ka jest zatem zła, tak i nie, ale to producenci peryferiów pogrywają i nie updatują sterowników do aktualnej wersji - jeśli coś nie działa trzeba kupić nową lepszą, działającą wersje.
Jakby nie patrzeć kupno nowego kompa pod win7, to jak jazda ferrari po wiejskiej drodze - można i kto bogatemu zabroni :)
witam, stoję przed kupnem nowego komputera, a kompletnie nie wiem co się kręci w komputerowym świecie. komp potrzebny do amatorskiej obróbki zdjęć ( lightroom 6 ) + raz na rok time lapsy. może być laptop plus monitor może być stacjonarka zależy mi na dużym monitorze. Budżet to 5000 zł no może, że jest coś super warte uwagi za troch więcej to w takim wypadku napisze list do Św. Mikołaja o wsparcie.
---- > https://allegro.pl/dell-xps-27-7760-i5-7400-8g-1tb-256-w10-4k-uhd-nbd-i7495694553.html?reco_id=fbf28fe3-f7bc-11e8-bf59-b8ca3a6ab0c8
takie coś wpadło mi w oko. czy jest to warte uwagi sprzęciwo ? czy może trochę dołożyć i używany imac retina 5k ?
ogólnie chodzę po omacku więc każda podpowiedź będzie pomocna :)
każdy komp ze średniej polki gwarantuje przyjemna prace
---- > https://allegro.pl/dell-xps-27-7760-i5-7400-8g-1tb-256-w10-4k-uhd-nbd-i7495694553.html?reco_id=fbf28fe3-f7bc-11e8-bf59-b8ca3a6ab0c8
takie coś wpadło mi w oko. czy jest to warte uwagi sprzęciwo ? czy może trochę dołożyć i używany imac retina 5k ?
W pracy mam della i powiem tak, nie kupuj go. Zasilacz nie jest standardowy, buda pewnie mała i przy rozbudowie bez bosha się nie obejdzie. Monitor to też pewnie jakiś badziwe na TN. W dodatku 8GB ramu to jakaś pomyłka.
PurePC publikuje co miesięczne zestawienie najlepszych i najtańszych podzespołów. Zerknij, i jak masz ciśnienia zamień np geforce'a na większy dysk ssd/więcej ramu.
michalab
05-12-2018, 11:48
witam, stoję przed kupnem nowego komputera, a kompletnie nie wiem co się kręci w komputerowym świecie. komp potrzebny do amatorskiej obróbki zdjęć ( lightroom 6 ) + raz na rok time lapsy. może być laptop plus monitor może być stacjonarka zależy mi na dużym monitorze. Budżet to 5000 zł no może, że jest coś super warte uwagi za troch więcej to w takim wypadku napisze list do Św. Mikołaja o wsparcie.
ogólnie chodzę po omacku więc każda podpowiedź będzie pomocna :)
Moim zdaniem bez senu, przede wszystkim tak 3x,4x za mało ramu.
Przemek_PC
05-12-2018, 14:08
Majac 12GB RAM, montujac filmy w Premiere Pro, obrabiajac zdjecia w Lightroom, grajac w wymagajace gry moglem wylaczyc Swapfile i jeszcze mi pamieci nie braklo wiec z tym 3 czy 4 razy wiecej niz 8GB to gruba przesada. 16GB dla spokoju psychicznego to maks. do amatorskich zajec a i na 8GB da sie normalnie pracowac.
buda pewnie mała i przy rozbudowie bez bosha się nie obejdzie.
AIO to nie są komputery "do rozbudowy".
Monitor to też pewnie jakiś badziwe na TN.
IPS. Wiem, to jeszcze o niczym nie świadczy, tylko poprawiam.
W dodatku 8GB ramu to jakaś pomyłka.
A w tych Dellach pamięć jest lutowana, jak w (niektórych) Macach?
AIO to nie są komputery "do rozbudowy".
Tym bardziej bym olał taki biznes. Przyjedzie karawana i po kwiatkach.
A w tych Dellach pamięć jest lutowana, jak w (niektórych) Macach?
Pewnie nie ale za 5 koła te 16GB już mogli zainstalować, o braku ssd w cenie już nawet nie wspominam. W dodatku sprzęt chyba używany.
Przemek_PC
07-12-2018, 02:51
Nie zebym namawial do zakupu ale w cenie 5000 jest ssd 256 i hdd 1T a 16GB jest za doplata. Sam monitor 27" 4k jest wart ze 2000 jak nie wiecej.
Dominik_z_Polski
27-04-2022, 18:25
Cześć, mój stary laptop nie wyrabia z obróbką, więc postanowiłem, że złożę komputer przeznaczony właśnie do retuszu :) Więc jakie polecacie części? Znalazlem taki filmik na yt i tam jest podlinkowanych kilka cześci. Będą się one nadawać?
https://www.youtube.com/watch?v=b92j4cN5CSU
Cześć, mój stary laptop nie wyrabia z obróbką, więc postanowiłem, że złożę komputer przeznaczony właśnie do retuszu :) Więc jakie polecacie części? Znalazlem taki filmik na yt i tam jest podlinkowanych kilka cześci. Będą się one nadawać?
https://www.youtube.com/watch?v=b92j4cN5CSU
Proponuję wzorować się na tym, a nie na materiale z listopada 2019 r. ;)
https://www.forumpc.pl/topic/499138-polecane-zestawy-komputerowe-na-2022-r/
Złożyłem w sowim życiu kilka kompów i z powodzeniem wzorowałem się na tym co likuję, oczywiście czasami robiłem swoje modyfikacje.