Zobacz pełną wersję : Coś małego, ale blisko stylu Canon'a...
michley7
17-10-2018, 11:16
Od jakiegoś czasu oglądam mniejsze aparaty (bezlusterowce i mądrzejsze kompakty), głównie za przyczyną ich wagi i rozmiarów. Zawsze łatwiej to nosić, niż FF Canon'a. Oglądam sporo zdjęć z tych aparacików, ale brakuje mi czegoś, czego nie umiem dokładnie nazwać, a co określam enigmatycznie "stylem Canon'a". No i wpadłem na myśl, żeby tutaj spytać o Wasze doświadczenia i opinie. Czy możecie polecić jakiś aparat mniejszy od np. 5D/5DM2, wypuszczający obrazek jak najbliższy temu, co daje Canon? Wiem, że nie dość precyzyjnie określiłem temat, ale mam nadzieję, że został on zrozumiany. Nie pracuję aparatem, to raczej hobby. Coraz bardziej lubię nieco szerszy kąt, tak powiedzmy 20-35mm.
michley7
17-10-2018, 13:42
No więc napiszę wyraźniej, chodzi mi raczej o bezlusterkowiec. Ten 200d to dalej jest lustrzanka, nawet większa od 100d, poza tym nie posiada mikroregulacji AF (a to dla mnie ważne, tzn. ważne w lustrzankach, bo bezlusterka ostrzą inaczej).
No więc napiszę wyraźniej, chodzi mi raczej o bezlusterkowiec. Ten 200d to dalej jest lustrzanka, nawet większa od 100d, poza tym nie posiada mikroregulacji AF (a to dla mnie ważne, tzn. ważne w lustrzankach, bo bezlusterka ostrzą inaczej).
jak sobie w 200D wlaczysz LV to tez masz bezlusterkowca. natywnie kompatybilnego ze szklami EF
jak nie to M5 + 11-22
michley7
17-10-2018, 22:43
Kolega uparł się na tą lustrzankę... Zaś co do M50 (albo M5), to już trochę bliżej, tylko strasznie chude opinie mają te bezlusterka od Canona (od Nikona jeszcze gorsze). Po wypuszczeniu bagnetu R linię M w ogóle nazywają porzuconą przez Canon'a. W podobnych pieniądzach chyba można kupić zdecydowanie lepsze rzeczy, niestety od konkurencji (Sony, Fuji). A ja nie jestem pewien, czy poza lepszymi wynikami z pomiarów technicznych mogą one dać obrazek o stylu przypominającym styl Canon'a. Nawet kiedy oglądam obrazki wypuszczona z A7 niby jest super ostro, a jednak czegoś tam mi brakuje w stylu. Nie ma tego czaru...
Ten styl canona olej, kup sobie coś co ma lepsze wyniki i nie potrzebuje mikro-czegoś tam. Najlepsze dane podaje dxo więc tam radzę szukać.
Nawet kiedy oglądam obrazki wypuszczona z A7 niby jest super ostro, a jednak czegoś tam mi brakuje w stylu. Nie ma tego czaru...
Tia, jasne, już widzę jak rozpoznajesz ten "czar" nie wiedząc które zdjęcie jest z jakiego aparatu :)))
michley7
18-10-2018, 11:08
Zaczyna się, jak nie masz nic do powiedzenia, to sobie daruj.
Kolego Zdebik, sądzę że na tym się właśnie skończy, chciałem tylko zasięgnąć dodatkowej rady u profesjonalistów.
Kolego Zdebik, sądzę że na tym się właśnie skończy, chciałem tylko zasięgnąć dodatkowej rady u profesjonalistów.Pro odpowiadali ale nadal Ci to nie odpowiada więc, wejdź na dxo i wybierz coś z top 10. Może znajdziesz tam nawet Nikona.
Nie ty będziesz decydował o tym co, gdzie i kiedy mi wolno pisać.
i tu sugestia do administracji by można było mieć oznaczenie PRO* przy nicku, wtedy początkujący mieliby łatwiej z podjęciem decyzji
bo tak to nie dosyć ze nie maja pojęcia o fotografii to jeszcze nie wiedza kogo czytać a kogo zlewać
*oczywiście za gruby hajs:mrgreen:
Kolekcjoner
18-10-2018, 15:45
To forum publiczne, każdy ma prawo się wypowiadać. Takie są koszty zadawania pytań w takich miejscach... szczególnie pytań takich w których nie wiadomo do końca o co chodzi pytającemu ;).....
michley7
18-10-2018, 20:52
Uprzejmie dziękuję za wszystkie konstruktywne porady. Zapisałem je kajecie dla amatorów i nauczę się na pamięć :-) Faktycznie, to był błąd z zadawaniem pytań na forum. Wątek do zamknięcia.
Kolekcjoner
18-10-2018, 20:56
Uprzejmie dziękuję za wszystkie konstruktywne porady. Zapisałem je kajecie dla amatorów i nauczę się na pamięć :-) Faktycznie, to był błąd z zadawaniem pytań na forum. Wątek do zamknięcia.Dlaczego błąd? I nie będziemy niczego zamykać, bo może ktoś będzie chciał jeszcze dopisać.
Od jakiegoś czasu oglądam mniejsze aparaty (bezlusterowce i mądrzejsze kompakty), głównie za przyczyną ich wagi i rozmiarów. Zawsze łatwiej to nosić, niż FF Canon'a. Oglądam sporo zdjęć z tych aparacików, ale brakuje mi czegoś, czego nie umiem dokładnie nazwać, a co określam enigmatycznie "stylem Canon'a". No i wpadłem na myśl, żeby tutaj spytać o Wasze doświadczenia i opinie. Czy możecie polecić jakiś aparat mniejszy od np. 5D/5DM2, wypuszczający obrazek jak najbliższy temu, co daje Canon? Wiem, że nie dość precyzyjnie określiłem temat, ale mam nadzieję, że został on zrozumiany. Nie pracuję aparatem, to raczej hobby. Coraz bardziej lubię nieco szerszy kąt, tak powiedzmy 20-35mm.
Cześć
Napisz do mnie na priv to postaram się pomóc (albo na FB https://www.facebook.com/andrzej.car)
Tutaj takie zapytania nie są "w modzie"
Cześć
Napisz do mnie na priv to postaram się pomóc (albo na FB https://www.facebook.com/andrzej.car)
Tutaj takie zapytania nie są "w modzie"
michley7 Poszło info na PW (odczytaj prywatną wiadomość)
Pozdrawiam
michley7
19-10-2018, 12:44
"Dlaczego błąd? I nie będziemy niczego zamykać, bo może ktoś będzie chciał jeszcze dopisać. "
To dość proste. Z jednej strony nie chcę tu ani nikogo obrażać, ale karmić troli też nie zamierzam. Jeszcze raz uprzejmie dziękuję wszystkim za cenne merytoryczne porady, tak jak napisałem wyżej, wszystkie zapisałem w kajecie i aktualnie wkuwam na pamięć. Wątek można zamknąć, albo go pozostawić, w zasadzie niech osoba moderująca sama podejmie decyzję. Nic nikomu nie narzucam. Tym samym kończę moją obecność w tym temacie.
Chętnie bym się podłączył pod wątek.
Mam Fuji X10 jak również Sony RX100. Fuji jeszcze daje radę, ale Sony jednak nie jest to, co obiecywali w prospektach reklamowych :)
Poszukuję czegoś małego, poręcznego o przyzwoitej jakości obrazka.
Może ktoś się podzieli?
candar zacne zdjęcia!
Chętnie bym się podłączył pod wątek.
Mam Fuji X10 jak również Sony RX100. Fuji jeszcze daje radę, ale Sony jednak nie jest to, co obiecywali w prospektach reklamowych :)
Poszukuję czegoś małego, poręcznego o przyzwoitej jakości obrazka.
Może ktoś się podzieli?
candar zacne zdjęcia!
Dziękuję :) przy okazji dodam, że foty to z X-T2 oraz Sony A7 II z EF 85 1.8 (to jakby gotowa odpowiedź na Twoje pytanie :)
ja jednak szukam czegoś do kieszeni, najlepiej rowerowej.
Trochę po UA jeżdżę rowerem i tam potrzebuję coś niewiele gorszego od DSLR.
Zabrałem ze sobą kiedyś Pentaxa MX-a i kilka rolek, ale niestety, jakoś labów chyba gwałtownie spadała.
ja jednak szukam czegoś do kieszeni, najlepiej rowerowej.
Trochę po UA jeżdżę rowerem i tam potrzebuję coś niewiele gorszego od DSLR.
Zabrałem ze sobą kiedyś Pentaxa MX-a i kilka rolek, ale niestety, jakoś labów chyba gwałtownie spadała.
No to ja bym na Twoim miejscu zaczekał do stycznia :) Vide Ricoh GR III https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/31068-ricoh-gr-iii-nowa-matryca-stabilizacja-szybki-af-i-dotykowy-ekran-premiera-w-2019-roku
candar, jest pewna wada - jest to dość szeroki kąt, a tu by się jakiś zoom np 24(28)-100-(125)przydał.
candar, jest pewna wada - jest to dość szeroki kąt, a tu by się jakiś zoom np 24(28)-100-(125)przydał.
Szukasz jakości zamkniętej małym korpusie. Czyli na placu boju tak naprawdę pozostaje APS-C. Jeśli na stałe zamontowany obiektyw o ogniskowej 28 mm to za mało nie masz innej możliwości niż szukać małego bezlusterkowca.
BTW - kiedyś dosyć długo używałem Pentaxa ME Super i K1000 :)