Zobacz pełną wersję : Panasonic Lumix S - kolejny bezlusterkowy gracz Full Frame
10 minut temu zaprezentowano nowy system
Panasonic Lumix S - mocowanie L-Mount stworzone z Leiką i Sigmą.
100% uszczelnienie
Aparaty pojawia się w 2019 roku
https://www.facebook.com/fotoblogia/videos/229583551242757/
https://canon-board.info/imgimported/2018/09/Dn7vQ7xXkAAZgqUw1280-1.jpg
źródło (https://assets.media-platform.com/gizmodo/dist/images/2018/09/25/Dn7vQ7xXkAAZgqU-w1280.jpg)
--- Kolejny post ---
Panasonic da szkła 24-70mm, 70-200mm and a 50mm f/1.4 prime
Leica zaplanowała następujące obiektywy systemu L: 35 mm f/2, 50 mm f/2, 28 mm f/2, 24 mm f/2 , 21 mm f/2
https://canon-board.info/imgimported/2018/09/lmountalliancepanasonicleicasigma2-1.jpg
źródło (https://s.aolcdn.com/hss/storage/midas/ca0b47abfffe8a972e2c99400c3885b1/206689474/l-mount-alliance-panasonic-leica-sigma-2.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2018/09/Image011-2.jpg
źródło (https://s.aolcdn.com/hss/storage/midas/cf0a4172136c582f145392bd0b6dd697/206689504/Image+011.jpg)
info:
--- Kolejny post ---
https://www.youtube.com/watch?v=7ga69VMgRtw
Kolekcjoner
25-09-2018, 13:22
Kolejna firma widzi potencjał w większym formacie.
W czasach kiedy kompakty z mikrymi matrycami zostały wyparte z rynku widać, że chyba standardem na przyszłość dla entuzjastów i pro zostanie FF. Podejrzewam że wszelkie pośrednie rozwiązania powoli wymrą.
Robi się coraz ciekawiej :)
--- Kolejny post ---
W czasach kiedy kompakty z mikrymi matrycami zostały wyparte z rynku widać, że chyba standardem na przyszłość dla entuzjastów i pro zostanie FF. Podejrzewam że wszelkie pośrednie rozwiązania powoli wymrą.
Dokładnie. Mały obrazek znowu stanie się standardem ;)
10 lat sugerowania że APSc - to taki sam obrazek , a nawet lepszy bo gorsze brzegi sa wycinane itd. i szkła mniejsze. Obraz to obraz i ja to widze - że X100 które mam od początku to tylko namiasta i czegoś tam brakuje. Dobrze im większa konkurencja tym ceny kiedyś spadną. Jak padnie mi drugie body to już może będzie EOS R a nie np. 6DII
Chłopaki na tych szklankach będą pokazywać bokeh czy brak BF/FF :lol: :
1266
--- Kolejny post ---
A na poważnie:
jeśli chodzi o AF, to pójdą drogą przetartą przez Panasa w m43 czyli tylko i wyłącznie analiza obrazu (defokus + kontrast), żadnych czujników fazy na matrycy.
--- Kolejny post ---
Tutaj raczej chodzi też o to, że sprzedaje się coraz mniej aparatów. Czyli, żeby utrzymać się przy życiu trzeba sprzedawać coraz droższe...
I to jest system zrobiony z głową. Jeżeli sensory będą OK, to idą ciężkie czasy dla Sony.
Coś mi się wydaje, że już niedługo alfabet głównych graczy będzie się składał z trzech liter: CPN ;)
I to jest system zrobiony z głową. Jeżeli sensory będą OK, to idą ciężkie czasy dla Sony.Na razie niewiele wiadomo.
Na razie niewiele wiadomo.
Wiadomo, że będzie dobre wideo. Foto załatwi C i N. S do muzeum. Taki lajf. Niestety. Brak szacunku dla pionierów :(
Na początku nie zauważyłem, ale są 2 wersje od razu S1 i S1R. Z tym odsyłaniem Sony do muzeum to bym się tak nie rozpędzał :)
Współpraca z Sigmą i Leicą może być ciekawa. Za 5 lat chyba same bezlustra będą produkowane.
Z ciekawostek widzę, że Sigma zamierza popełnić adapter szkieł z bagnetem EF na bagnet L. Choć wiadomo, że głównie o szkła Sigmy chodzi, szkła Canona pewnie będą działać nieco gorzej.
+1 do tej opinii,
Też się zgadzam z tą opinią, ale to raczej kwestia przynajmniej 10 lat. Na samym APS-C Canon wjechał na pierwsze miejsce sprzedaży bezluster w Japonii (i Azji?), nikt nie będzie tego zarzynał.
I jeszcze ciekawostka z mojego podwórka: nie mam w tej chwili żadnego aparatu FF. I nie planuję zakupu ani za rok ani za pięć. APS-C owszem :)
warto jeszcze stwierdzić że wymiary nowego bezlustra panasonica są spore i nie widać owczego pędu do produkcji malutkich nieergonomicznych korpusów
Ciekawe jak zrobią adapter z działającym DFD?
Duża puszka. Leica zadba o ceny. Dla amatorów prawdopodobnie za ciężko, za dużo i/lub za drogo. Dla pro wiadomo z wcześniejszych dyskusji - zero szans. Dla byłych użytkowników Panasa zero kompatybilności więc też raczej nie. Tak więc dla kogo ten sprzęt?
Dobrze, że będzie ale jakiegoś wielkiego udziału w rynku ten sprzęt nie zdobędzie. Chyba, że Canon i Nikon dalej będzie się ślamazarzył z rozwojem ML to może ktoś to kupi. Z jednej firmy od tv do drugiej podobnej migracji nie będzie bo i po co? Aby mieć matrycę bez czujników fazy? Znam jednego zwolennika takiego rozwiązania ale to nie jest użytkownik sony ;-)
--- Kolejny post ---
Też się zgadzam z tą opinią, ale to raczej kwestia przynajmniej 10 lat. Na samym APS-C Canon wjechał na pierwsze miejsce sprzedaży bezluster w Japonii (i Azji?), nikt nie będzie tego zarzynał.
I jeszcze ciekawostka z mojego podwórka: nie mam w tej chwili żadnego aparatu FF. I nie planuję zakupu ani za rok ani za pięć. APS-C owszem :)
Ja prawdopodobnie podobnie :-) Chociaż myślę czasem o ff ale musiałoby to być coś o rozdzielczości 40+ aby można było korzystać z rozsądnego cropa a takie puszki to nie moja półka cenowa ... chocuaż zobaczymy na jakiej cenie oprze się a7r2 na wiosnę.... to chyba jedyna szansa.
capo-di_tutti-capi
26-09-2018, 13:13
warto jeszcze stwierdzić że wymiary nowego bezlustra panasonica są spore i nie widać owczego pędu do produkcji malutkich nieergonomicznych korpusów
Aha...
z G9 https://cdn.clien.net/web/api/file/F01/7500988/1b5a34820895.png?w=780&h=30000
G9 z https://camerasize.com/compact/#725,794,799,777,dd,t
Wygląda na to, że czeka nas jeszcze bezlusterkowiek FF od Sigmy gdzie będzie dzielił mocowanie L z Panasonikime i Leica.
https://canon-board.info/imgimported/2018/09/dz0xMDAwJmg9NzUw_src_167090dz0xMDAwJmg9N-2.jpg
źródło (https://www.fotopolis.pl/i/images/0/9/0/dz0xMDAwJmg9NzUw_src_167090-dz0xMDAwJmg9NzUw_src_167054-P1012045.jpg)
Ciężko się już w tym wszystkim połapać i być na bieżąco :) mam wrażenie, że te ostatnie premiery to taka próba ratunku przed zatonięciem. Rynek totalnie amatorski już dogorywa i premiery dotyczą głównie segmentu pro albo art.
Nikt jednak nie będzie traktował poważnie m43 w bardziej zaawansowanej fotografii.
Wydaje mi się, że do przyrody m43 się nadaje bo 2x crop z teleobiektywami to zaleta.
Kolekcjoner
27-09-2018, 13:34
Wydaje mi się, że do przyrody m43 się nadaje bo 2x crop z teleobiektywami to zaleta.
Przy odpowiednio gęstej matrycy takiego cropa zrobisz sobie sam ;)...
cohontes
27-09-2018, 14:08
Ciężko się już w tym wszystkim połapać i być na bieżąco :) mam wrażenie, że te ostatnie premiery to taka próba ratunku przed zatonięciem. Rynek totalnie amatorski już dogorywa i premiery dotyczą głównie segmentu pro albo art.
Nikt jednak nie będzie traktował poważnie m43 w bardziej zaawansowanej fotografii.
Fotografii może nie ;) ale to jak GH5 radzi sobie z video :P
pawel.guraj
27-09-2018, 15:22
Zastanawiam się, gdzie jest krzyk że bagnet o średnicy 48 mm to się w żaden sposób nie nadaje do FF, a przynajmniej przestał się nadawać od czasu ogłoszenia C-R i N-Z.
p,paw
Zastanawiam się, gdzie jest krzyk że bagnet o średnicy 48 mm to się w żaden sposób nie nadaje do FF, a przynajmniej przestał się nadawać od czasu ogłoszenia C-R i N-Z.
p,paw
Może to zbyt zgrubny sposób oceny, ale patrząc na bagnet L nie widzę, żeby zasłaniał rogi matrycy tak jak ma to miejsce w Sony (F)E. A sam ten fakt przeczyłby zdrowemu rozsądkowi i zasadom projektowania optyki (telecentryczność). Ciekawe jestem czy Sony stanie na głowie i zrobi obiektyw f/1.2? Zdaje się już 85/1.4 GM słabo im wyszedł... Jak myślisz, dlaczego?
Kolekcjoner
27-09-2018, 16:46
p,pawMoże po prostu większośc ma to głęboko gdzieś :lol:....
Kolekcjoner
08-12-2018, 04:13
Niedawno ujawnili cenę tego Panasa - 4500$ - przewiduję zawojowanie rynku :lol:....
Niedawno ujawnili cenę tego Panasa - 4500$ - przewiduję zawojowanie rynku [emoji38]....Cena to nie problem dla napaleńców, tylko w dxo muszą być no1.
jan pawlak
08-12-2018, 12:21
Może to zbyt zgrubny sposób oceny, ale patrząc na bagnet L nie widzę, żeby zasłaniał rogi matrycy tak jak ma to miejsce w Sony (F)E. A sam ten fakt przeczyłby zdrowemu rozsądkowi i zasadom projektowania optyki (telecentryczność). Ciekawe jestem czy Sony stanie na głowie i zrobi obiektyw f/1.2? Zdaje się już 85/1.4 GM słabo im wyszedł... Jak myślisz, dlaczego?
Ano dlatego że emocje przesłaniają Ci fakty.
W testach DxO 35 obiektywów 85mm
https://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2018/focal-from-85-to-85/aperture_max-from-0.95-to-45/launch_price-from-0-to-13000-usd/lens_use_case-lens_telephoto/lens_zoom-prime#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo
Sony 85/1.4 GM zajmuje 3 pozycję (na A7R2) za dwoma obiektywami (Sigma i Zeiss) na Nikonie D800E
No cóż, wiara, emocje a fakty, rzeczywistość to dwa różne światy
jp
PS
Są już w sprzedaży obiektywy FE o świetle f/1.2 : 40mm oraz 85mm.
Kluczowa informacja w temacie o Panasonicu
Niedawno ujawnili cenę tego Panasa - 4500$ - przewiduję zawojowanie rynku :lol:....
Jeżeli będą celować w odbiorców gh5 to przeskokcenowy nie jest porażający.
Kolekcjoner
08-12-2018, 15:16
Jeżeli będą celować w odbiorców gh5 to przeskokcenowy nie jest porażający.
Nie wiem nie jestem odbiorcą gh5 więc ciężko mi powiedzieć ale jak na aparat póki co praktycznie niesystemowy ta cena jest mordercza.
Jezeli tak będzie, to szybko poleci w dółŚ
PrzemekM72
08-12-2018, 21:17
Nie wiem nie jestem odbiorcą gh5 więc ciężko mi powiedzieć ale jak na aparat póki co praktycznie niesystemowy ta cena jest mordercza.
Może Sigma zrobi jakieś MC11 i nie będzie tak źle ;-)
Kolekcjoner
08-12-2018, 23:37
Może Sigma zrobi jakieś MC11 i nie będzie tak źle ;-)
Nie no bądźmy poważni nie może być kolejny system pod EF, Coanon nie nastarczy szkła do produkcji :lol:....
Ano dlatego że emocje przesłaniają Ci fakty.
W testach DxO 35 obiektywów 85mm
https://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2018/focal-from-85-to-85/aperture_max-from-0.95-to-45/launch_price-from-0-to-13000-usd/lens_use_case-lens_telephoto/lens_zoom-prime#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo
Sony 85/1.4 GM zajmuje 3 pozycję (na A7R2) za dwoma obiektywami (Sigma i Zeiss) na Nikonie D800E
No cóż, wiara, emocje a fakty, rzeczywistość to dwa różne światy
jp
PS
O co chodzi w tym zestawieniu? np. Sigma 85/1.4 do nikona jest na 1 miejscu a ten sam obiektyw z mocowaniem canona na 6. Tym bardziej, że ten w mocowaniu EF ma wg DXO lepsze wyniki poszczególnych, badanych parametrów. To jest zależne od body do którego to było podpięte?
Lecę dalej...nikkor AF-S85/1.4G ma tyle samo punktów co jego 3x tańszy brat f1.8? Canon 85/1.2L mkII jest o 2 pozycje gorszy niż jego poprzednik mkI? ba, nawet gorszy od starej sigmy 85 1.4EX. Nie mogę w to wszystko uwierzyć. To przez emocje :)
btw. jestem pełen sympatii do sony. Chętnie pofociłbym tym 85/1.4GM :) ale to DXO to raczej takie zabawne jest.
jan pawlak
09-12-2018, 09:31
O co chodzi w tym zestawieniu? np. Sigma 85/1.4 do nikona jest na 1 miejscu a ten sam obiektyw z mocowaniem canona na 6. Tym bardziej, że ten w mocowaniu EF ma wg DXO lepsze wyniki poszczególnych, badanych parametrów. To jest zależne od body do którego to było podpięte?
Lecę dalej...nikkor AF-S85/1.4G ma tyle samo punktów co jego 3x tańszy brat f1.8? Canon 85/1.2L mkII jest o 2 pozycje gorszy niż jego poprzednik mkI? ba, nawet gorszy od starej sigmy 85 1.4EX. Nie mogę w to wszystko uwierzyć. To przez emocje :)
btw. jestem pełen sympatii do sony. Chętnie pofociłbym tym 85/1.4GM :) ale to DXO to raczej takie zabawne jest.
Te testy to testy/ocena jakości zdjęć otrzymanych danym konkretnym obiektywem podpiętym do danego konkretnego aparatu.
W określonych miejscach zdjęcia tablic testowych przyrząd odczytuje określone wielkości i na tej podstawie oprogramowanie wyznacza takie cechy jakościowe zdjęcia jak ostrość, zniekształcenia, aberracja itd.
Dla wszystkich testowanych zestawów aparat+obiektyw tak samo według znanych norm, każdy może powtórzyć/sprawdzić
I tak od kilkunastu lat, do tej pory ponad 11600 testów
Na ogół obiektyw jest testowany na wielu aparatach, można więc sprawdzić cechy jakościowe zdjęcia wykonanego tym obiektywem na innych aparatach.
Domyślnie w tablicy wyjściowej dla danego obiektywu zamieszczone są wyniki najlepsze.
jp
robertskc7
09-12-2018, 10:07
A kto ustawia te aparaty, i ich ostrość? Też maszyna, czy może pracownik, co musi robić 11 tyś testów. W jaki sposób jest zapewniona powtarzalność? Czy obiektywy do testów są precyzyjnie kalibrowane pod dane body?
jan pawlak
09-12-2018, 10:23
A kto ustawia te aparaty, i ich ostrość? Też maszyna, czy może pracownik, co musi robić 11 tyś testów. W jaki sposób jest zapewniona powtarzalność? Czy obiektywy do testów są precyzyjnie kalibrowane pod dane body?
Nie wiem.
Normy i procedury testowania są opisane na stronach DxO, musiałbyś tam "zajrzeć"
Ja problem jakości obiektywów przez wiele lat rozwiązywałem prosto, starałem się budować szklarnię obiektywów L Canona o ogniskowych mi potrzebnych. I tyle.
Nie jestem specjalistą od konstruowania obiektywów, przy zmianie systemu musiałem znaleźć wiarygodną i obiektywną metodę/poradnik jakie obiektywy kupować, trafiłem na DxO
Sporo czasu mi zajęło by dociec co oznaczają ich testy, w miarę naumieć się co "mówią" procedury i normy wg. których świat i DxO oceniają obiektywy.
Nie bez znaczenia były referencje światowych czasopism fotograficznych które powołują się na te testy DxO.
jp
robertskc7
09-12-2018, 10:48
To że Zeissy są lepsze od eLek to nie ulega wątpliwości i tu się zgadzam z dxo ale żaglowanie body/obiektyw i dostosowanie do tego cyferek jest tak samo miarodajne jak punktacja optyczne.pl Czyli nie wiadomo o co chodzi...
Dodałbym jeszcze pytanie, czy ostrość obiektywów jest mierzona przy jednej odległości ostrzenia, czy może kilku?
Te testy jeśli są wiarygodne, wykonane na jakiejś próbie danego modelu szkła to i tak oceniają tylko wybrany zakres parametrów. Są skierowane do inżyniera zajmującego się optyką. Takie bardzo techniczne. Na pewno nie do osoby zajmującej się sztuką wizualną, czy osoby pracującej w branży kreatywnej.
jan pawlak
09-12-2018, 11:38
To że Zeissy są lepsze od eLek to nie ulega wątpliwości i tu się zgadzam z dxo ale żaglowanie body/obiektyw i dostosowanie do tego cyferek jest tak samo miarodajne jak punktacja optyczne.pl Czyli nie wiadomo o co chodzi...
"Cyferki" pochodzą z przyjętej opisanej metody/procedury.
Wylicza je oprogramowanie w przyrządzie pomiarowym, nikt niczym nie "żongluje"
Wyniki dotyczą zdjęcia wykonanego przez dany obiektyw zamocowany na danym aparacie.
jp
Kolekcjoner
09-12-2018, 12:45
Te testy jeśli są wiarygodne, wykonane na jakiejś próbie danego modelu szkła to i tak oceniają tylko wybrany zakres parametrów. Są skierowane do inżyniera zajmującego się optyką. Takie bardzo techniczne. Na pewno nie do osoby zajmującej się sztuką wizualną, czy osoby pracującej w branży kreatywnej.
Ale jeśli już mówimy o "sztuce wizualnej" to ogólnie to co się daje pomierzyć to tylko wycinek prawdy o szkle. Chodzi o zespół cech które dają końcowy efekt i pozwalają w łatwy sposób uzyskać określony efekt artystyczny. Tego się nie da zawrzeć w jednej czy kilku cyferkach. Np. stare 35L było lubiane przez niektórych właśnie za pewną miękkość obrazu (nie chodzi o bokeh). Tak samo jest z 85/1.2 itd.
Krótko mówiąc tam gdzie zaczyna się sztuka kończy się matematyka.
A tam, gdzie zaczyna się fotografia, kończy się DxO.
jan pawlak
09-12-2018, 13:20
Ale jeśli już mówimy o "sztuce wizualnej" to ogólnie to co się daje pomierzyć to tylko wycinek prawdy o szkle. Chodzi o zespół cech które dają końcowy efekt i pozwalają w łatwy sposób uzyskać określony efekt artystyczny. Tego się nie da zawrzeć w jednej czy kilku cyferkach. Np. stare 35L było lubiane przez niektórych właśnie za pewną miękkość obrazu (nie chodzi o bokeh). Tak samo jest z 85/1.2 itd.
W pełni się zgadzam, napisałbym jednak szerzej, emocje a fakty/pomiary/matematyka to odrębne światy.
jp
PS
Ale większość fizyków, matematyków, ... wierzy że prawa przyrody da się opisać w sposób są prosty i piękny.
Ok. Pytanie do Ciebie JP. Czysto teoretyczne i trochę przekoloryzowane. Gdybyś miał wybrać 85mm - jedno super ostre, bez abberacji i dystorsji, wysoko w rankingu DXO, ale z bokehem jak 50/1.8stm, drugie o wyraźnie gorszych parametrach, nisko w DXO, ale z piękną plastyką, bokehem?
jan pawlak
09-12-2018, 14:23
Ok. Pytanie do Ciebie JP. Czysto teoretyczne i trochę przekoloryzowane. Gdybyś miał wybrać 85mm - jedno super ostre, bez abberacji i dystorsji, wysoko w rankingu DXO, ale z bokehem jak 50/1.8stm, drugie o wyraźnie gorszych parametrach, nisko w DXO, ale z piękną plastyką, bokehem?
Obiektywne, wiarygodne testy mają pomóc w podejmowaniu sensownych decyzji.
Te testy DxO obiektywów mają 5 składników, można kierować się tylko tymi które dla Ciebie ważne w resztę "olać".
W jakości technicznej zdjęć dla mnie istotna jest ostrość i w konsekwencji także aberracja chromatyczna. Tylko te dwa parametry uwzględniam w swoich decyzjach.
Jeśli jesteś fanem/potrzebujesz fajny bokeh, nie robisz dużych powiększeń lub dużych cropów to bierz obiektyw z lepszym bokeh.
Warto też przeczytać co Zeiss sądzi o bokeh, akurat przykłady dla 85mm
https://lenspire.zeiss.com/photo/en/article/how-does-zeiss-define-bokeh-an-interview-with-dr-stefan-ballmann
jp
System zaczyna już powstawać:
https://www.optyczne.pl/13650-news-Obiektywy_Sigmy_z_mocowaniem_L_-_poznali%C5%9Bmy_ceny.html
W razie potrzeby jest też adapter do szkieł Canona :mrgreen: :
https://www.optyczne.pl/13495-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_MC-21_-_adapter_obiektywowy_dla_mocowania_L.html
Kolekcjoner
04-04-2019, 21:30
W razie potrzeby jest też adapter do szkieł Canona :mrgreen: :
https://www.optyczne.pl/13495-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_MC-21_-_adapter_obiektywowy_dla_mocowania_L.html
No bez tego to sobie chyba w ogóle nie wyobrażali przyszłości ;)...
robertskc7
07-06-2019, 08:57
W cyfrowe pl można kupić s1 już za 7000zł Rabat 3800 na zakup !!!!!!!
W cyfrowe pl można kupić s1 już za 7000zł Rabat 3800 na zakup !!!!!!!
z pewną doza nieśmiałości pozwoliłem sobie sprawdzić i faktycznie :)
2325
A mi się ef 70-200 mm f/4 IS L II wydawał drogi...
A mi się ef 70-200 mm f/4 IS L II wydawał drogi...
Ale przymusu kupowania nowych szkieł nie ma :) 70-200 f/2.8 L USM IS w pierwszej wersji spokojnie można dostać za 3k zł i jest to dobra cena.
Jak widzę Panas podchodzi nieco inaczej do kija i marchewki :) U nich można teraz kupić w świetnej cenie doskonałą puszkę a szkła później. A w Canonie jest dokładnie odwrotnie z tym, że nie ma świetnej taniej puszki R tylko znakomite szkła R z równie znakomitą ceną :)
cena z korpus (jak sie jeszcze porówna z cenami innowacyjnych produktów naszej ulubionej firmy) jest powiedziałbym okazyjna - często demonizujemy problem szklarni ale tak na serio użytkownik o sprecyzowanych potrzebach (ale nie amator z kategorii robię wszystko czyli nic) może poprzestać na 2 zoomach czy 2 stałkach ewentualnie jakieś bardziej rozbudowanej konfiguracji - trzy obiektywy i finito - napiszę jeszce raz cena okazyjna - nie spodziewalem się takich cen - a filmowanie to takie jak w korpusach naszej ulubionej firmy? bo jakis rok temu słyszałem że nasza ulubiona firma nastawia sie na innowacje w dziedzinie filmowania ale najwyraźniej coś mnie omija :) - wracając do sedna sprawy dużego mają cropa na 4K/30p? a V-loga trzeba dokupić osobno czy jest na dzień dobry?
cohontes
13-06-2019, 21:25
Za 7tyś nowy bezlusterkowiec fufu, ze stabilizacją i 4k 60fps, może pozamiatać :)
Ludziska już filmiki kręcą Lumixami S1 z podpiętymi szkłami Canona przez adapter sigma MC-21 https://www.optyczne.pl/13495-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_MC-21_-_adapter_obiektywowy_dla_mocowania_L.html. Całość nagrana przez Mariusza Ławniczak w trybie slowmotion 50% 4k. Obiektyw Canona 100mm F2,8 i kitowy 24-105. Jak widać działa to całkiem dobrze.
https://www.youtube.com/watch?v=YLSsKH3aVHU&t=128s&fbclid=IwAR33edYW-W8IE2n_BajuwQwrXeussBJ7JGrCxa0OcbFEdsIp_EnPkc0X4rs
A tu zdjęcia https://www.facebook.com/dronaveos/posts/2331577343568314
Adapter dają gratis ;)
2495
Z obecnym rabatem https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-panasonic-lumix-dc-s1-body.html , promocją stare za nowe otrzymujemy 8.769 zł z gratisowym adapterem Sigmy MC-21 w zestawie ;)
patrząc na system promocji to chyba nie maja za dużego ruchu w interesie:mrgreen:
ciekawy korpus w dobrej cenie (ponoć ma tez swoje problemy ale który system ich nie ma) adpater ma dośc ograniczone zastosowania - widoczki tak, ale coś bardziej dynamicznego będzie problemem - a ja miałem nadzieję na te przestarzałe EFy Lki których nikt nie chce dodawane gratis do hamburgera w macdonalds, a tu kolejny system chce je używać.
Kolekcjoner
09-07-2019, 21:54
... a ja miałem nadzieję na te przestarzałe EFy Lki których nikt nie chce dodawane gratis do hamburgera w macdonalds, a tu kolejny system chce je używać.
Dokładnie. Cały czas czekam na te gratisy ;).
Czyli co mamy kolejny system... bez systemu ;) z protezami w postaci jakichś adapterów. Pomijam już że w body za tyle kasy pasowałoby żeby AF działał jak trzeba, a tu jest prędkość kompaktu.... Jak na początek to nie wróży dobrze... a szkoda bo konkurencja jest potrzebna.
Dokładnie. Cały czas czekam na te gratisy ;).
Czyli co mamy kolejny system... bez systemu ;) z protezami w postaci jakichś adapterów. Pomijam już że w body za tyle kasy pasowałoby żeby AF działał jak trzeba, a tu jest prędkość kompaktu.... Jak na początek to nie wróży dobrze... a szkoda bo konkurencja jest potrzebna.
chyba się nie doczekamy
szkoda bo specyfikacja świetna i korpus ma fantastyczną cenę jak na jego możliwości, wydaje się że w mniejszych panasonikach na af nie narzekano (nawet słyszałem głosy że jest dobry) więc coś ewidentnie poszło nie tak
co do systemu to ludzie się dzielą na tych co robią wszystko czyli nic i potrzebują wszystko (czyli nic) i takim wystarczy 24-200 :mrgreen: i na tych co mają bardziej skonkretyzowane potrzeby i wystarczają im dwa lub trzy szkła (czasem nawet jedno) na koniec pozostają ci co mają egzotyczne potrzeby szkła TS, jakieś supertele i taki system jest nie dla nich, pozostali - w szczególności ci ze skonkretyzowanymi potrzebami za moment będą mogli myśleć o tym systemie.