PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 6d - problem z odczytem kart pamięci

nikei
05-09-2018, 13:21
Cześć!

Tak jak wspomniałem w temacie pacjentem jest Canon 6d. Problem, który pojawił się w jego działaniu wygląda następująco:

Fotografuję na karcie SDHC od Sandiska, w pewnym momencie na karcie zostaje miejsce na 17 zdjęć, więc szybko zmieniam kartę na kolejną (warto dodać, że wszystkie są nowe) i ku mojemu zdziwieniu licznik zdjęć do wykonania nadal wskazuje 17 a przechodząc do podglądu zdjęć nadal mogę zobaczyć ostatnie zdjęcie z poprzedniej karty (inne posiadają dopisek o braku możliwości wyświetlenia) oraz liczbę zdjęć, które były na poprzedniej karcie zapisane. Wymieniłem szybko na jeszcze inną kartę i sytuacja była dokładnie taka sama. Można dalej robić zdjęcia, licznik prawidłowo odmierzał klatkę po klatce od 17 w dół, jednak po wszystkim wspomniane 17 zdjęć wyparowało.

Wkładając karty do innego body odczyt przebiega prawidłowo. Pytanie jest proste - co robić dalej?

Będę wdzięczny za każdą radę. Z góry dziękuję!

Yanc
05-09-2018, 13:51
Mistrzu, spróbuj wymienić karty przy WYŁĄCZONYM aparacie, a sądzę że problem się rozwiąże. Co prawda nie mam 6D ale kiedyś w 500D miałem podobny problem, i okazało się że wymiana karty przy włączonym aparacie powoduje jakieś problemy. Wyłączanie aparatu rozwiązało problem.

nikei
05-09-2018, 15:36
Faktycznie pomogło! Wielkie dzięki za radę :)