PDA

Zobacz pełną wersję : Panoramy - ustawienie aparatu by obracal sie w okol pkt nodalnego

fristajlor
31-08-2018, 08:52
Szukam jakiegos akcesorium ktore umozliwi mi ustawienie tak aparatu na statywie by obracajac go obracal sie w okol punktu nodalnego a tym samym abym nie mial przesuniec planow wzgledem siebie co zagwarantuje bezproblemowe zlozenie panoramy.

Zdjecia beda robione w poziomie, tylko 1 pas, nie bede laczyc kilku pasow a wiec wystarczajaca powinna byc regulacja w 2 wymiarach (na boki i przod tyl).

Jesli ktos kojarzy tego typu rozwiazania to bede wdzieczny za polecenie.

Macios
31-08-2018, 08:57
Niedawno kupiłem cały zestaw panoramiczny, ale do jednego paska wystarczy:
https://allegro.pl/mengs-fnr-140-szybkozlaczka-plytka-dla-dslr-aparat-i7070680456.html#imglayer
https://allegro.pl/mengs-pan-02-panoramiczny-szybkozaciskowy-zacisk-i7212464358.html
Masz dobrą poziomicę?

fristajlor
31-08-2018, 09:13
Masz moze zdjecie gdzie widac jak to jest polaczone? 2 elementy a jakos zwizualizowac sobie tego nie umiem ;)

Ta baza to rozumiem ze do regulacji na boki. Ale jak te szyne polaczyc by miec plynna regulacje przod/tyl?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Macios
31-08-2018, 09:27
Nie mam zdjęcia, ale podstawa jest do regulacji przód tył, a szyna (mimo, że wycelowana do przodu) - na boki, gdyż jak dasz dłuższą szybkozłączkę do aparatu to umożliwi przesuw na boki, by wyśrodkować oś obiektywu ze statywem.

fristajlor
31-08-2018, 11:34
Zastanawiam się jeszcze czy ta regulacja przód/tył będzie wystarczająca. W C10-22 punkt nodalny jest około 66 mm od gwintu + trzeba doliczyć odległość mocowania statytowego do gwintu. Ta płytka przy bazie wydaje się być relatywnie krótka. Z jakim obiektywem i przy jakim przesuwie stosujesz tę płytkę?

Macios
31-08-2018, 11:53
Ja używam od niedawna:
https://allegro.pl/mengs-ph-720a-720-panoramiczna-glowica-dla-dslr-i7214494627.html
nawet z 70-200/4. Tego krótkiego zestawu - czasem do 35 lub 50mm, jak nie chce mi się zabierać dużego plecaka. Są dłuższe szyny:
https://allegro.pl/mengs-fnr-200-szybkozlaczka-plytka-dla-dslr-aparat-i7069169809.html

--- Kolejny post ---

Używam różnych szybkozłączek - a do tego krótkiego zestawu zwykle montuję L-Plate.

Leon007
31-08-2018, 13:17
Kupiłem płytkę Arca o długości długiej, chyba 200-220 mm. Pod głowicą mam taki bajer (też głowicę) do wypoziomowania https://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-438-kulowa-podstawa-poziomujaca.html. I to wystarczy do jednopaskowej panoramy.

jan pawlak
31-08-2018, 17:45
Zastanawiam się jeszcze czy ta regulacja przód/tył będzie wystarczająca. W C10-22 punkt nodalny jest około 66 mm od gwintu + trzeba doliczyć odległość mocowania statytowego do gwintu. Ta płytka przy bazie wydaje się być relatywnie krótka. Z jakim obiektywem i przy jakim przesuwie stosujesz tę płytkę?

W jakiej odległości od aparatu będzie najbliższy obiekt który znajdzie się po złożeniu na zdjęciu ?
Jaka ogniskowa obiektywu ?
Jakim oprogramowaniem będziesz składał ?
Jak zdjęcie po złożeniu będzie prezentowane ?
Wiesz jak weryfikować czy obracasz wokół osi nodalnej ?

jp

fristajlor
31-08-2018, 20:33
W jakiej odległości od aparatu będzie najbliższy obiekt który znajdzie się po złożeniu na zdjęciu ?
Zdjęcia będę robić pomieszczeń a więc najbliższy obiekt (np. stół) może być blisko (nawet 1-2 m od obiektywu).

Jaka ogniskowa obiektywu ?
98% to będzie 10mm na APS-C.

Jakim oprogramowaniem będziesz składał ?
PTgui.

Jak zdjęcie po złożeniu będzie prezentowane ?
Płaskie zdjęcie.

Wiesz jak weryfikować czy obracasz wokół osi nodalnej ?
Zrobiłem i złożyłem kiedyś kilkanaście panoram 360 (wiem nie jest to dużo ale przebrnąłem z sukcesem przez wszystkie początkowe problemy) bazując na panoheadzie DIY a więc technikę robienia zdjęć (w tym ustawienie pkt nodalnego) i składanie tego mam opanowane. Jedyny problem to zakup sprzętu, który pozwoli mi realizować to co sobie zamierzyłem :) Mój panohead pozwala mi na złożenie panoramy 360 ale robiąc zdjęcia w pionie obiektywem 8 mm więc nie sprawdzi mi się teraz bo chciałbym łączyć raptem 2-3 klatki ale poziome stąd szukam prostszego rozwiązania. Jeśli znasz jakieś rozwiązania do mojego zastosowania to będę wdzięczny za rekomendacje.

jan pawlak
31-08-2018, 21:44
Ambitny/trudny projekt i wymaga dużej staranności.
Blisko i bardzo krótka ogniskowa (zniekształcenia perspektywy).

Z moich (dawnych) doświadczeń wynika że w tym projekcie powinno Ci wystarczyć zwykłe :
- precyzyjne ustawieni poziome statywu i poziome aparatu
- cofnięcie na płytce w głowicy statywu do punktu nodalnego

Mam/stosowałem PTGui i Kolor Autopano PRO, w moim przypadku lepiej spisywało się Autopano
Obym nie miał racji, ale widzę kłopoty w automatycznym scalaniu z powodu krótkiej ogniskowej i małej odległości.
Będzie chyba potrzeba dużo ręcznego ingerowania w edycję punktów scalania

jp

tlustyx
02-09-2018, 00:23
Do tego wystarczy kawałek dość grubego aluminiowego płaskownika. Na jednym końcu dziura z gwintem statywowym z drugiej strony dziurka w odpowiedniej odległości (odległość nodalna obiektywu) i śruba do przykręcenia aparatu. Koszt kilaka zł + godzina pracy :)

fristajlor
02-09-2018, 12:29
Właśnie wolałbym coś bardziej uniwersalnego co pozwoli mi na regulacje tak by zawsze się sprawdzało niezależnie jaki będę mieć aparat i obiektyw.

Na szybko udało mi się rozwiązać problem :) Użyłem mojej automatycznej stackernicy do makro :) Ma ona niby przesów 20 cm ale z uwagi na jej konstrukcję nie mogę ustawić idealnie punktu nodalnego (ograniczenie długości). Niemniej jednak jestem blisko tego punktu i przesunięcia z tego co testowałem są małe. Maszynka do składania sobie z tym radzi i nie muszę nic ręcznie poprawiać :) Efekt ostateczny jest bardzo fajny i spełnia moje oczekiwania.

Na daną chwilę (w poniedziałek mam robić zdjęcia) problem mam rozwiązany ale jeśli ktoś kojarzy jakąś fajną szynę to będę wdzięczny za polecenie. Ta moja do makro ma niestety zbyt krótką skalę by ustawić punkt nodalny oraz jest mega ciężka.

jan pawlak, chyba Cię kojarzę z ŚP polskiego forum panoramicznego? Kojarzysz czy są jakieś inne polskie fora poświęconej tej tematyce? Jeżeli nic nie ma to będę wdzięczny za polecenie anglojęzycznych.

Leon007
02-09-2018, 21:09
Na daną chwilę (w poniedziałek mam robić zdjęcia) problem mam rozwiązany ale jeśli ktoś kojarzy jakąś fajną szynę to będę wdzięczny za polecenie. Ta moja do makro ma niestety zbyt krótką skalę by ustawić punkt nodalny oraz jest mega ciężka.

200 mm https://www.cyfrowe.pl/aparaty/genesis-gear-pla-200.html
230 mm https://www.cyfrowe.pl/aparaty/-kb-22939-plytka-szybkiego-montazu-do-glowic-kulowych.html

Do obiektywu szerokokątnego powinny wystarczyć.

fristajlor
04-09-2018, 00:04
A jak to najwygodniej połączyć z systemem Manfrotto? Chciałbym szynę podłączyć do głowicy Manfrotto 410 (płytka 410PL). Czy jest jakiś sensowny adapter, który pozwoliłby połączyć szynę z moją głowicą, byłby mega prosty (nie potrzebuję żadnych regulacji czy poziomic poza możliwością połączenia) i stabilny? Zakładam, że bezpośrednio nie da się tego złączyć.

Leon007
04-09-2018, 15:00
Wszystkie głowice mam w systemie Arca-Swiss i bezpośrednio zakładam taką płytkę do głowicy, na przykład kulowej. Jak już wcześniej pisałem, pod głowicą kulową mam głowicę poziomującą https://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-438-kulowa-podstawa-poziomujaca.html
Potem chwila zabawy ze znalezieniem punktu nodalnego i wio.
Nie mam i nie próbowałem z innymi systemami, więc tu nie pomogę.

Leon007
04-09-2018, 15:31
Naiwnie myślałem, że wszyscy stosują Arca-Swiss. :(

Ale jak piszesz, że ma być prosto, to może zwykła chamska śruba z nakrętką dadzą radę. Gwint stosowany w sprzęcie fotograficznym to 1/4 cala, minimalnie większy od europejskiego M6, więc wszystkie śrubki M6 powinny łatwo wchodzić w otwory, szpary i inne takie. Ale nie próbuj przykręcać M6 do gwintowanych gniazd 1/4 cala, bo nie pasują do siebie i możesz zniszczyć takie gniazdo.

swallow77
18-12-2018, 15:18
...

Potem chwila zabawy ze znalezieniem punktu nodalnego i wio.

Nie, że się czepiam, sam nie wiedziałem co to te punkty nodalne...

https://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_bez_paralaksy?wprov=sfla1

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Leon007
18-12-2018, 16:22
Wiem, ale ten "punkt nodalny" przyjął się w żargonie, więc nie kombinowałem.
Ale zgadzam się, że powinno się używać prawidłowe nazwy, vide przysłona-przesłona, poziomnica-poziomica, karmnik-karmik itp.

jerzyp
18-12-2018, 19:04
Wiem, ale ten "punkt nodalny" przyjął się w żargonie, więc nie kombinowałem.
Ale zgadzam się, że powinno się używać prawidłowe nazwy, vide przysłona-przesłona, poziomnica-poziomica, karmnik-karmik itp.

tylko że prawidłowe nazwy to : przysłona (diafragma) , poziomnica (libella) i karmnik
1-W aparacie jest przysłona
2-Do pomiarów płaskości poziomnica
3-Karmnik pisownia języka polskiego

jeśli ktokolwiek używa przesłona, poziomica i karmik to jest w błędzie bo nazwy przesłona ( to coś do przesłonięcia ) i poziomica ( to linie na mapie) istnieją lecz mają inne znaczenie

Leon007
18-12-2018, 23:30
To właśnie chciałem powiedzieć.