Zobacz pełną wersję : Canon 80d i yongnuo 685
Cześć
Planuję przesiadkę z 450d na 80d. W jakichś starych wątkach (nie tylko tutaj) przeczytałem o problemach z działaniem yn685 z 80d. Dotyczyło to też nadajnika yn622, którego zakup też planuję. Wcześniej nawet nie pomyślałem o takich problemach. Czy ktoś z was korzysta z takiej konfiguracji? Nie ma problemów? Nie chciałbym po kupnie 80d zobaczyć, że nie współpracuje z lampą czy nadajnikiem :mad:
Pozdro
Cześć
Planuję przesiadkę z 450d na 80d. W jakichś starych wątkach (nie tylko tutaj) przeczytałem o problemach z działaniem yn685 z 80d. Dotyczyło to też nadajnika yn622, którego zakup też planuję. Wcześniej nawet nie pomyślałem o takich problemach. Czy ktoś z was korzysta z takiej konfiguracji? Nie ma problemów? Nie chciałbym po kupnie 80d zobaczyć, że nie współpracuje z lampą czy nadajnikiem :mad:
PozdroLepiej iść w system canona rt. Sprzedaj tą lampę i kup yn600ex-rt, ew. C430exIII-RT.
Yn685 już posiadam, tylko nadajnik dokupię niedługo. Chcę tylko dowiedzieć się, czy z gdy kupię 80d, nie będzie problemów z użytkowaniem ich (czytałem o takich przypadkach).
Dlatego doradzam przyjście na rt. Nie będzie problemów teraz i w przyszłości. Zazwyczaj na przestrzeni czasu rozbudowujemy zestaw. Dokupisz kolejne lampy, za parę lat kupisz inny aparat i znowu problem. Pewnie nikt już nawet nie będzie pamiętał o yn622.
Nie pomogę z 80d, ale system błyskowy, w który planujesz wejść powoli zaczyna się robić niszowy.
Wybrałem yn685 właśnie dlatego, że pojawiały się problemy z kompatybilnością yn600ex-rt z nowszymi body (tak czytałem). Do tego jeszcze była nieco droższa, nie wspominając już o canonach. W każdym razie dzięki za radę. Może wraz ze wzrostem budżetu, przesiądę się na inny system. Na ten moment poczekam, może ktoś mi potwierdzi brak problemów z działaniem 80d razem z yn622c-tx ;)
Kiedyś trochę czytałem na ten temat i zapamiętałem, że zależy to od daty produkcji wyzwalacza. W ten sposób, że z nowszymi nie powinno być problemów. yoyo ale musisz to jeszcze potwierdzić :-P
Dzięki, poczytam jeszcze :)
Z 6d2 nowsze 622 działają, nawet jak są wyłączone;) Tu może być podobnie. Sztuka z 2012 r wywala błąd ale zmienia paramenty.
Dzięki, czyli szukać nowszych sztuk :)
Jeśli ci nie przeszkadza, że korpus myśli, że ma lampę zapiętą chociaż transmiter jest wyłączony to tak.
Niezbyt rozumiem, możesz dokładniej opisać, czym się to objawia?
Dokładnie tak jak napisałem. Wystarczy, że wyzwalacz jest na sankach nawet nie włączony i już nie mogę zmienić czasu migawki powyżej synchronizacji z lampą czyli 1/180 w moim przypadku. Miałem 622tx z maja tego roku i jest to samo. Z najstarszą sztuką nie mam tego problemu, ale wywala błąd przy zmianie paramentów, ale poza tym działa jak powinien.
Może z 80d nie będzie problemu?
To w tym momencie nie wiem co robić. :|