PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy obiektyw - Sigma A 18-35mm f/1.8 czy Canon 70-200 f/4 L

marcinwsieci
19-07-2018, 21:12
Dzień dobry,
rok temu zmieniłem aparat z Canona xxxxD na 80D, do zestawu dokupiłem Canon EFS 24mm , posiadałem także z poprzedniego Sigmę 19-200 mm. Zastanawiam się nad kupnem kolejnego obiektywu i mam potworny ból głowy. Lubie fotografować przyrodę, moja sigma niestety szału nie robi i prawie już kupiłem popularną L'kę, jednak z drugiej strony dużo podróżuję i nie wiem czy nie lepiej zainwestować w szerokokątny obiektyw. Widziałem posty na forum odnośnie szerokokątnej Sigmy - ktoś pisał że nie lubi się z Dual Pixel. Może jakiś inny obiektwy wart zainteresowania (budżet na oko ~3tys brutto)? Póki co, mogę się przemęczyć z zoomem sigmy który mam, w podróży zazwyczaj i tak nie zmieniam stałki, ale czasem ten zoom by się przydał.

Kabal_Wroc
20-07-2018, 09:00
Ja do 80d kupiłem C17-55 f2.8 oraz C10-22. Jestem bardzo zadowolony. Zostaje jeszcze zamienić 50 f1.8 na coś szerszego. Nie wiem jaką przyrodę fotografujesz, ale zwykle wymaga jasnego tele.

marcinwsieci
24-07-2018, 09:01
Wybór padł na chwilę obecną na obiektyw do krajobrazu. Jestem już prawie przekonany do Sigmy 10-20 f3.5 , waham się jeszcze między Tamronem 10-24 f3.5 - 4 II , jednak czy warto do niego dopłacać ? Czy stabilizacja będzie mocno odczuwalna w przypadku pstrykania krajobrazów ? Nie jestem fanem statywu.

A może lepiej Sigmę A 18-35 , pokrywa rozmiar którego nie mam, czy to jednak na Cropie zbyt wąski obiektyw do krajobrazów ?

Danielasty
24-07-2018, 15:41
do krajobrazów może niższa półka w jakoci wśykonania to canon 10-18 stm, przysłona 4.5 trochę straszy ale za o stabilizowana

marcinwsieci
24-07-2018, 21:51
Ze stabilizacją jest jeszcze Tomron 10-24, też się nad nim zastanawiam.

luso
25-07-2018, 06:51
Ten tamron nie cieszy się najlepszą opinią...

mirror
25-07-2018, 09:37
nie kombinuj - jak nie wiesz co kupić to kup używkę 10-22 są tanie jak barszcz nie spodoba się nie stracisz na odsprzedaży - ma swoje wady ale to dobry sprzęt (to był jeden z lepszych zakupów jak miałem cropa canonowego), jeśli ten tamron jest optycznie podobny do swojego poprzednika (miałem :mrgreen: kiedyś i zawsze mi się przypomina jak pomyślę o kupnie jakiegokolwiek tamrona - i skutecznie leczy takie myśli) to nie warto go nawet oglądać i nie patrz na gazetowo - internetowe "testy" tam zawsze najlepsze są sigmy tamrony i m4/3, nikt nigdy nie napisze że coś jest do d..y, sigma ma 82mm rozmiar filtra i zawsze jak oglądam zdjęcia z uwa sigmy to horyzont wydaje się być strasznie pokręcony - mam wrażenie że te zniekształcenia idą jak sinusoida.

a z tego co zaoszczędzisz to kup dobry (znaczy nie tani) statyw

kmeg
25-07-2018, 11:20
S18-35 do krajobrazów jest bez sensu. C10-18 (nowy) lub C10-22 (używany) będzie git. Ten pierwszy ma co prawda plastikowy bagnet ale zakładam, ze zanim on zalapie luzy to uzbierasz sobie na coś lepszdgo albo kompletnie wszystko się odmieni.

Ps. Bez statywu nie zrobisz praktycznie żadnego dobrego krajobrazu.

marcinwsieci
25-07-2018, 12:00
Czyli muszę statyw i obiektyw nie musi mieć stabilizacji. Odnośnie recenzji to głównie przeglądam youtuba i faktycznie wszystko jest warte swojej ceny... Jakieś polecane statywy lub zakres pieniężny jaki muszę przeznaczyć ?

kmeg
25-07-2018, 12:08
Czyli muszę statyw i obiektyw nie musi mieć stabilizacji. Odnośnie recenzji to głównie przeglądam youtuba i faktycznie wszystko jest warte swojej ceny... Jakieś polecane statywy lub zakres pieniężny jaki muszę przeznaczyć ?

Stabilizacja się oczywiście przydaje ale generalnie statyw to podstawa w fotografii krajobrazowej jeśli traktujesz ją bardziej serio. 10-18 to fajny super turbo plastikowy obiektyw ale jest tani, całkiem ostry i ma stabilizację. Jego stabilizacja po porostu w jakimś tam stopniu zniweluje jego ciemność. Zdjęcia krajobrazowe to niskie ISO (ciężko jest je mieć o wschodzie czy zachodzie), duże przesłony (8-10 to standard), więcej niż jedna ekspozycja, filtry, ND1000, etc - to wszystko powoduje, że prędzej czy później statyw musisz mieć.

Statyw to już musisz w innym wątku.

mirror
25-07-2018, 23:03

jak znam życie to i tak kupisz ze dwa razy bo na początek nie będziesz chciła przeznaczyć "tyle kasy" na coś tak niepotrzebnego jak statyw

udźwig statywu podany przez producenta to widhful thinkimg - jak stawiasz dwa kilo na chńczyku to producent musi deklarować 6kg udźwigu czyli 3 razy więcej, jak stawiasz na 2kg na manfrotto to deklarowany udźwig powinien wynosić 4kg :mrgreen: wybierz raczej coś firmowego ja kilka lat temu (pewnie ok 10 lat temu) kupiłem nogi velbona z włókna węglowego i jakąś głowicę - głowicę już zmieniłem ze trzy razy ale nogi nadal służą i nie widze potrzeby zmian teraz pewnie kupiłbym takie same nogi (albo numer większe) ale 4-sekcyjne bo łatwiej takie wcisnąć do walizki - ale ja mam dość sprecyzowane potrzeby co do statywu, idź do jakiegoś sklepu i oglądnij - zwykle statywy kupuje się kupując osobno nogi osobno głowicę, czasem małe podróżne statywy są sprzedawane w komplecie z głowicą bo całość jest spasowana żeby po złożeniu było jak najmniejsze i się składało - na statyw jak na każdą inną rzecz związana z fotografia można wydać dowolną kasę - nogi manfrotto 190 (bez głowicy) kosztują ok 600zł a 055 trochę więcej można kupić coś tańszego lub znacznie droższego - to tylko kwestia świadomości potrzeb - absolutnie unikaj wszelkich plastikowych rozwiązań i profesjonalnych statywów za 100 zł (w komplecie z głowicą) to absolutnie nie ma sensu.

marcinwsieci
01-08-2018, 21:04
O ile statyw i filtry już są w koszyku, o tyle cały czas zastanawiam się nad obiektywem. W grę wchodzi kupno nowego (na firmę, realny koszt wychodzi prawie tyle co używka na allegro), miałem już w koszyku canona ale cały czas chodzi mi po głowie tamron. Canon i słońce, flary, dużo o tym można znaleźć... Z drugiej strony tamron, który jest dobry dopiero od f/8. O canonie też naczytałem się, że taki super to od swego 3.5 nie jest. Tamron na plus ma stabilizację i lepsza praca pod słońce, szczelniejszy na warunki pogodowe (gdzie przy moich podróżach, sypianiu tygodniami w namiocie może się przydać). Jednak Canon to canon...