PDA

Zobacz pełną wersję : Rawy w CR o wiele ciemniejsze niż w puszce



Bokeh
17-07-2018, 09:25
Hej! mam taki problem, nie wiem czy to istotne, ale zakupiłam niedawno drugie body 6dmII, początkowo nie było problemu, natomiast dziś zrobiłam parę zdjęć (robie tylko w RAW) po czym przerzuciwszy je do CR - zdjęcie (RAW) otwierało się mega za ciemne - pomimo, że na wyświetlaczu jest poprawnie naświetlone(wg ustawień także jest dobrze naświetlone) Inne rawy z poprzednich dni otwierają się normalnie. Próbowałam na różnych kartach. W ustawieniach poza czasem i migawką oraz ISO nie było zmieniane nic w aparacie. Ktoś miał coś podobnego?

Macios
17-07-2018, 09:36
Możesz zrobić zrzut ekranu z widocznym histogramem i podstawowymi ustawieniami?

Bokeh
17-07-2018, 09:59
Tak już dodaje, natomiast co ciekawe, weszłam w histogram na aparacie i mimo, że wyświetla się poprawne to histogram "mÓwi co innego"

102110221023

Macios
17-07-2018, 11:03
No właśnie... Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to ustawienia wyświetlacza/dopasowanie się do oświetlenia itd., co podczas robienia zdjęć daje Ci złudne wrażenie, że jest ok. Ale nie znam tego korpusu, więc to moje przypuszczenie tylko.

rafels3
17-07-2018, 11:24
Umieść tego Raw-a w sieci, to go podejrzymy na innych komputerach.

mirror
17-07-2018, 11:49
histogram (ten na wyświetlaczu) pokazuje że jest ciemno albo nawet konkretnie ciemno, w trybie M można ustawić co się komu żywnie podoba ale wyświetlacz nie jest czymś co się nadaje do oceny tych ustawień :), ACR dodatkowo nie używa tych ustawień picture style i D+ (co rozjaśni światła - swoją drogą przy takim histogramie - jakie światła #$%%?) do wywołania, więc wygląda jeszcze gorzej - mz wszystko jest prawidłowo i jak miało być tzn. jak zostało ustawione - brakuje co najmiej 2.5 - 3 EV

marlo
17-07-2018, 12:27
A jak z zapisem RAW + JPG, jak wygląda histogram na jotpegu z tego samego ujęcia? Warto by to tak sprawdzić. Dziwna sprawa - histogram, to histogram nie może się różnić tu czy tu, jeśli plik nie jest grzebany suwaczkami. Czy problem się powtarza?

EDIT:
Co prawda profil "Adobe kolor" nieco wygrubia histogram i lekko przesuwa w stronę cieni - w porównaniu do domyślnego "Kamera standardowo", ale bez przesady nie aż tak! oc kmn?

mirror
17-07-2018, 12:36
A jak z zapisem RAW + JPG, jak wygląda histogram na jotpegu z tego samego ujęcia? Warto by to tak sprawdzić. Dziwna sprawa - histogram, to histogram nie może się różnić tu czy tu, jeśli plik nie jest grzebany suwaczkami. Czy problem się powtarza?

to co widzisz na zdjęciu z aparatu z wyświetlaczem to histogram z jpega jest (bo niby z czego miałby być) na zdjęciu komputera z acr histogram nie różni się jakoś dramatycznie od tego na wyświetlaczu (oba mają charakterystykę ciemnego zdjęcia i takie jest zdjęcie - wszystko się zgadza) - takie same (histogramy w acr i na wyświetlaczu) nie będą nigdy :mrgreen: i nic w tym nie ma dziwnego - oba histogramy pokazują że jest ciemno i jest ciemno

na ile jest ustawiona jasność wyświetlacza w aparacie?

KNC
17-07-2018, 12:40
a sprawdzałeś w innej wywoływarce?

marlo
17-07-2018, 12:44
- oba histogramy pokazują że jest ciemno i jest ciemno

No ale ten w ACR to już jednak totalna nędza z zawartością "cieni w cieniach", nie jesteśmy ślepi, coś tu nie gra ;)

Bokeh
17-07-2018, 13:41
Umieść tego Raw-a w sieci, to go podejrzymy na innych komputerach.

https://app.box.com/s/2247jwtcmfn77jveq5u5llr9e5whtc6p jeden z plików, jakie wtedy wykonałam.

Dziwna sprawa, bo wcześniej tak nie było( zrobiła w sobotę nim cały ślub) i tamte pliki otwierają się poprawnie, czyli to co na wyświetlaczu jest zbliżone do tego co w CR. A tu wyświetlacz swoje a CR swoje. W wolnej chwili pobawię się jeszcze, może dojdę do tego o co chodzi.


Przy okazji jak już pytam to mam jeszcze jeden "problem" otóż na Macu nie wyswietla mi się podgląd RAWów. Z 6d normalnie a z 6dmII już nie. System zaktualizowany, także jak kliknę spacją (czyli podgląd w okienku większym) też się nie otwiera.

KNC
17-07-2018, 13:58
u mnie na windowsie jest wszystko ok. Popziom jasnosci taki jak u Ciebie na ekraniku aparatu.
tak to wygląa w DPP: http://dzikiswiat.fotoprzyroda.pl/img/sites/47/MG_8149.jpg

mkamelg
17-07-2018, 14:54
Hej! mam taki problem, nie wiem czy to istotne, ale zakupiłam niedawno drugie body 6dmII, początkowo nie było problemu, natomiast dziś zrobiłam parę zdjęć (robie tylko w RAW) po czym przerzuciwszy je do CR - zdjęcie (RAW) otwierało się mega za ciemne - pomimo, że na wyświetlaczu jest poprawnie naświetlone(wg ustawień także jest dobrze naświetlone) Inne rawy z poprzednich dni otwierają się normalnie. Próbowałam na różnych kartach. W ustawieniach poza czasem i migawką oraz ISO nie było zmieniane nic w aparacie. Ktoś miał coś podobnego?

Miałaś włączony "Priorytet jasnych partii obr." na "D+".

Co się pokazuje jak się wciśnie przycisk INFO.? "Poprawia gradację jasnych partii obrazu. Opcja [Włącz] może zwiększać zakłócenia partii ciemnych."

No i zwiększa te zakłócenia. Włączenie "D+" przesuwa histogram w lewo, nie jakoś drastycznie no ale widać że coś się tam dzieje. To widać już na JPEG więc będzie tym bardziej widoczne w RAWach bo RAWy z zasady są ciemniejsze od JPEG, zwłaszcza tych robionych przy użyciu stylu obrazów "Standard".


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://images.tinypic.pl/i/00968/xj6j3d3f87za.jpg)

Nie masz też czasem za bardzo podkręconej jasności wyświetlacza? W 6D Mark II nie ma czujnika oświetlenia który pozwala na automatyczne dobranie jasności wyświetlacza. U mnie w 5DS jest i ustawienie na automacie w pozycji środkowej (neutralnej) odpowiada w 100% ustawieniu ręcznemu na 3. Tu ciekawostka dla zainteresowanych - podkręcenie jasności w automacie na maksa w prawo nie ma swojego ręcznego odpowiednika, na 4 już jest jaśniej niż w automacie.


https://app.box.com/s/2247jwtcmfn77jveq5u5llr9e5whtc6p jeden z plików, jakie wtedy wykonałam.

Dziwna sprawa, bo wcześniej tak nie było( zrobiła w sobotę nim cały ślub) i tamte pliki otwierają się poprawnie, czyli to co na wyświetlaczu jest zbliżone do tego co w CR. A tu wyświetlacz swoje a CR swoje. W wolnej chwili pobawię się jeszcze, może dojdę do tego o co chodzi.


Przy okazji jak już pytam to mam jeszcze jeden "problem" otóż na Macu nie wyswietla mi się podgląd RAWów. Z 6d normalnie a z 6dmII już nie. System zaktualizowany, także jak kliknę spacją (czyli podgląd w okienku większym) też się nie otwiera.

Lightroom/Photoshop nie rozpoznaje użycia "D+" oraz oryginalnych "Picture Style" lub utworzonych przez użytkownika aparatu/ściągniętych z Internetu i może w tym tkwi problem?


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://files.tinypic.pl/i/00968/xg72xzix2eqw.jpg)

http://www.canon-board.info/attachments/obralbka-zdjec-ps-lr-itp-tutoriale-82/1021d1531817679-rawy-w-cr-o-wiele-ciemniejsze-niz-w-puszce-zrzut-ekranu-2018-07-17-o-10.49.20.png - da się tam ustawić coś innego pod "Profil:" niż "Adobe Kolor"?

Nie masz podglądu RAWów bo robisz zdjęcia w MRAW a nie pełnym RAW.

https://discussions.apple.com/thread/8107800

marlo
17-07-2018, 14:56
Chwilowo jestem w drodze, wiec załadowałem z iPhona do LR CC i jest tak samo ciemny ten plik, a na podglądzie iOSa wyglądał normalnie!
W domu sprawdzę na Macu i Windowsie

Wieslaw18
17-07-2018, 16:01
W Lightroom 6.14 mam ciemne, w DxOPhotoLab nie mam nic, bo nie wczytuje mRAW i sRAW, ale za to jest wszystko w porzadku w ON1 PhotoRaw. Wszystko pod Windows.

1024

marlo
17-07-2018, 16:37
U mnie ciemnica na Macu, pod Win dopiero jutro mogę sprawdzić, ale już widzę, że też będzie ciemno w LR i PS. Dlaczego? Bo jak tylko uruchomiłem podgląd w Bridge, to przez chwilę miniatura była jasna - prawidłowa i zaraz wskoczyła na ciemną - jakby Bridge zczytał jakiś profil czy XMP. Natomiast przeglądarka Irfan View wyświetla prawidłowo.

EDIT:
A dlaczego ten plik ma taką małą rozdzielczość, to jakoś sRAW? Może to jest przyczyna

1025

Wieslaw18
17-07-2018, 16:46
marlo
to co widzisz przez chwilę po wczytaniu pliku to wszyty w RAW jpeg. U mnie w Fast Stone też wygląda to OK, bo FSIV pokazuje właśnie wszytego jpeg. Skoro DPP i ON1 PhotoRaw dobrze wczytują tego mRAW-a, to znaczy, że LR i ACR wczytują go źle.

Bangi
17-07-2018, 20:13
U mnie jest tak, że w Faststone zdjęcie wygląda OK, w DPP wygląda OK (DPP ma od 6d mk II), natomiast w Lightroom i Photoshop po wcześniejszym prze konwertowaniu do .dng muszę dać ok +2 EV korekty by było OK.
Nie mam pojęciea co może być przyczyną, myślałem pierwotnie, że może jakiś preset Ci się z automatu uruchamia w Lr, ale ta teoria legła w gruzach po odpaleniu PSa.

mkamelg
17-07-2018, 20:33
No to wspólnymi siłami namierzyliśmy winowajcę.

To nie jest pierwszy problem jaki dotyczy plików w formacie mRAW z 6D Mark II odpalanych pod oprogramowaniem od Adobe https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/6d-markii-medium-raw-in-lightroom-photoshop Na szczęście został już rozwiązany no ale jak widać pojawił się nowy.

Teraz to w sumie fajnie by było jakby dziewczyna napisała tutaj https://www.facebook.com/Photoshop/app/267506003363207/ o swoim problemie wybierając zakładkę "Report a Problem" bo tak to nikt z Adobe nic nie zrobi bo nie będzie nic o tym wiedział prawda?

skinny500
18-07-2018, 08:52
Na moje oko z trzeciego postu wynika, że wszystko się zgadza - zdjęcie totalnie niedoświetlone, histogram na LCD aparatu sięga ledwo w okolice połowy - jest bardzo ciemne i tyle. Tak też wygląda w ACR, co prawda tam histogram przesunął się jeszcze bardziej w lewo, ale to już kwestia profilu aparatu, można go zmienić i histogram też się nieco zmieni, ale w granicach rozsądku. Na LCD wygląda ok, bo jest jasno ustawiony (plus wspomniane rozjaśnianie programowe). Jak monitor ustawisz na 100% jaskrawości, to też będzie jaśniej niż obecnie.

JPG będzie wyglądał w zależności od tego jakie były ustawienia profilu w aparacie, jak było rozjaśnianie ciemnych partii (nie znam tego modelu, ale podejrzewam że może być taka opcja), to aparat automatycznie sobie porozjaśnia co trzeba i dlatego ACR może mieć histogram bardziej w lewo. Ale to samo można zrobić w ACR suwakami. Możliwe też że te małe RAWy coś mieszają i przez jest jeszcze ciemniej, no ale histogram pokazuje, że nawet jeśli tak, to w oryginałach i tak byłoby tylko trochę jaśniej.

ON1 Photo Raw ma biel na tym zdjęciu jaśniejszą niż wynika z histogramu w aparacie, więc ewidentnie jest to programowo podciągnięte, tyle że z automatu lub czytając ustawienia puszki (nie znam programu, więc nie wiem która opcja).

Nigdy nie ocenia się jasności po wyglądzie zdjęcia na aparacie, tylko po histogramie, a z niego wynika, że zdjęcie jest bardzo ciemne.

PMP
18-07-2018, 09:06
Aparat działa prawidłowo. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone.

marlo
18-07-2018, 10:06
Nigdy nie ocenia się jasności po wyglądzie zdjęcia na aparacie, tylko po histogramie, a z niego wynika, że zdjęcie jest bardzo ciemne.

Ale my to wszystko wiemy, i w pełni się z tym zgadzam:) Tu problemem jest sytuacja, gdy histogram na podglądzie w aparacie (i w DPP) pokazuje jedno, a histogram w oprogramowaniu Adobe (LR, PS) pokazuje co innego - dając w efekcie zły rezultat na zdjęciu! Biorąc na logikę, to ten zaszyty z RAWem jotpeg, musi pokazywać prawdę, albo zbliżoną prawdę, bo inaczej nie miałoby sensu zaszywanie go tam! Zaś różnice między domyślnymi profilami aparatu, a domyślnymi profilami Adobe nie tworzą takich różnic i przesunięć w histogramie. Nie mylić tego z wprowadzonymi niedawno presetami (LR, ACR): Artistic, B&W, Modern czy Vintage - bo te działają bardziej na zasadzie filtrów (a'la Instagaram) i potrafią bardzo mocno ingerować w rozpiętość histogramu.

Problemem - jak wszystko zaczyna wskazywać - jest interpretacja tego RAWa, przez soft od Adobe.

Wieslaw18
18-07-2018, 13:43
Z ciekawości, zrobiłem mRAW-a z 6D2 niedoświetlonego o -3EV, i jeśli patrzeć na jasność zdjęcia to podgląd zarówno w FastStone jak i w Lightroom jest prawie taki sam. mRAW zrobiłem na Neutral, i w Lr również wybrałem Camera Neutral, porównanie wygląda tak:

1026

Tak samo porównałem ten sampel z CB, i jest tak:

1027

6D2 którym robiłem jest w przestrzeni sRGB z firmware 1.0.4
Sprawdziłem też jak to moje niedoświetlone zdjęcie traktuje ON1 i faktycznie, rozjaśnia i to znacznie, nie wiedziałem o tym wcale, bo używam go do innych rzeczy niż wołanie raw, ale myślę, że to ważna cecha tego softu dla potencjalnego klienta.

Wieslaw18
18-07-2018, 15:14
Dodam jeszcze, że próbowałem kombinacji mRAW + jpeg, tylko mRAW, obu z włączeniem kompletnej korekcji obiektywu, automatycznego optymalizatora jasności,D+, i jpeg osadzony w RAW był na podglądzie ekranu aparatu taki sam, jak wyświetlany w Lightroom.