Zobacz pełną wersję : Canon 77D - czułości ISO
gabrielr24
11-07-2018, 23:19
Witam, szukam i nie potrafię znaleźć. Czy w canon 77D jest możliwość ustawić pośrednie czułości ISO ? Jest 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200 - 6400 itd. Jak ustawić na przykład ISO 2000 ?? Czy jest taka możliwość ?
w komplecie pewnie była instrukcja obsługi-zajrzyj tam
Witam, szukam i nie potrafię znaleźć. Czy w canon 77D jest możliwość ustawić pośrednie czułości ISO ? Jest 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200 - 6400 itd. Jak ustawić na przykład ISO 2000 ?? Czy jest taka możliwość ?
Nie ma takiej możliwości i moim zdaniem jest to czyste s****ysyństwo ze strony Canona żeby w modelu z serii EOS xxD tak obciąć jedną z podstawowych funkcji aparatu jaką jest zmiana czułości ISO. :(
One thing to keep in mind is that the Canon 77D only allows ISO jumps at full stops, and you cannot make adjustments by one-third or half a stop.
Źródło: https://gadgets.ndtv.com/cameras/reviews/canon-77d-review-1718474
Nigdy mi tego nie brakowało.... ;-)
Bo też mając tylko Canona 77d - nigdy tego nie miałeś , to skąd możesz cokolwiek mówić że ci nie brakowało
Nie ma takiej możliwości i moim zdaniem jest to czyste s****ysyństwo ze strony Canona żeby w modelu z serii EOS xxD tak obciąć jedną z podstawowych funkcji aparatu jaką jest zmiana czułości ISO. :(
Źródło: https://gadgets.ndtv.com/cameras/reviews/canon-77d-review-171847477d to nie jest do końca model z serii xx. To takie coś pomiędzy więc sie nie dziwie, że Canon zastosował swoją tradycyjna metode dbania o interes [emoji16]
Chyba Kelby stwierdził, że lepiej używać "normalnych" nastaw 100, 200, 400 itd. Ponoć takie iso 320 to rozjaśnione 200 i jakość jest gorsza od wzmocnionego sprzętowo przez podniesienie napięcia iso 400 przynajmniej przy wyciąganiu cieni.
Nie wiem nie sprawdzałem, w 5D3 używam tylko standardowych nastaw. Robię to ze względu na szybkość. Zmieniając iso z 200 do 6400 nie muszę kręcić kolem w nieskończoność.
Wartości 100, 200 itd to wartości czułości dostosowane do przysłon i czasów - takie wartości podawano na negatywach i tak projektowano negatywy.
Wartości w cyfrze to wartości odzwierciedlające czułości z analogów uzyskiwane przez rożne czynniki wynikające z czułości względnej matrycy( rożne matryce mają ją rożną nie jest to najniższe ani najwyższe ISO i raczej nie po środku) Ta czułość nazwijmy ja nominalną jest podnoszona czy osłabiana przez zasilanie, różne wzmacniacze i jeszcze wiele innych rzeczy. Nie ma czegoś takiego w matrycy tej samej matrycy jak czułość 100 i wzmacnianie na 120 i czułość 200 i osłabianie żeby wyszło 180 jest jedna. Jeśli nawet popatrzymy na wykresy szumów ( mimo że to wszystko nawet w rawach przechodzi przez algorytmy możemy znaleźć aparaty które szumią więcej na 100 niż na 200 iso a najmniej szumią na 280 iso. Między iso 100 a iso 200 masz 1 eV czyli jedną działkę przysłony albo jeden czas. Gdybyś nie miał cyfry tylko analoga nigdy byś o tym nie pomyślał a przy okazji nawet o tym się nie ucząc poznał byś wszystkie te zależności liczbowo - czas/ przysłona i czułość. nie przejmuj się tym, rób zdjęcia a pośrednie czułości zostaw tym którzy lobią cyferki na folderach reklamowych.
Staraj się robić zdjęcia tak by nie wyciągać z cieni - doświetlaj, zainwestuj w blendę czy poproś by twój kolega który nie robi zdjęć nosił białą koszule :).
jeśli już musisz wyciągać to sprawdź czy nie lepiej prześwietlić i osłabiać światła - w różnych aparatach to różnie wychodzi. 40d wolał osłabiać światła 7d makII woli wyciągać z cieni.
Bo też mając tylko Canona 77d - nigdy tego nie miałeś , to skąd możesz cokolwiek mówić że ci nie brakowało
Bardzo proszę mi wytłumaczyć, w którym miejscu napisałem, że:
- posiadam 77d
- nie posiadam aparatu, który umożliwia wprowadzanie nastawów ISO z dokładnością co do 1/3 EV
Tak jak ktoś już pisał w tym wątku również ja wolę rególować ISO ze skokiem 1 EV ze względu na szybkość. Ale nigdy nie przypuszczałem, że jest to tak niecodzienny nawyk, że co niektórzy nie będą w stanie uwierzyć w to, że ktoś może tak lubić :O