Zobacz pełną wersję : LT2223pwc problem z kolorem przy dwóch monitorach
Witajcie,
mam taki oto problem. Dziś w pracy dali mi drugi monitor, ten sam model, ale oczywiście nowy jest nowy, a mój dotychczasowy ma ok. 2 lat. Nie mam wpływu na to co dostaje, dobrze, że chociaż mam ten sam model ;)
Problem wygląda tak:
978
Ten po lewej to jest "stary", po prawej "nowy" - chodzi o to, że ten nowy ma w moim odczuciu za ciepłe kolory (zdjęcie tego nie oddaje, ale poglądowo pokazuje różnicę); jakby inny balans bieli. Próbowałem wszystkiego, co mi przyszło do głowy, resetowałem ustawienia obu, zmieniałem kable (ten prawy jest na VGA), ten lewy na Display Port, ale nic to nie daje. Niestety nie ma tu jakichś też zaawansowanych możliwości kalibracji, jedynie to co daje Windows.
Podpowiedzcie proszę czy to wynika z różnicy wieku, czy jednak coś jest poknocone z ustawieniami. Trochę mi się nie chce wierzy, że to wynika z różnicy wieku, no ale zdaję sobie sprawę, że wszystko jest możliwe. Strasznie mnie to irytuje, szczególnie przy pracy na dokumentach, gdzie na jednym biały jest biały, a na drugim taki ciepły.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Kalibracja sprzętowa jakimś xritem powinna pomóc. Sam chcę dziś dodać trzeci panel który kupie używany i też się zastanawiam czy bedą równo świecić.
Tak jak pisałem. Żadne kalibracje sprzętowe nie wchodzą w grę. Mogę zrobić z tym tylko tyle ile samemu uda mi się ogarnąć.
Zobacz może w okolicy ktoś ma coś do kalibracji, inaczej ciężko będzie jakoś to ustawić.
xxkomarxx
04-07-2018, 13:58
Czasem dwa nowe monitory z tej samej seri potrafia sie roznic. A te niestety to jedne z najtańszych biurowek. Mozna to czyms wyrownac ale cudow nie bedzie.
1. Te modele nie mają kalibracji sprzętowej.
2. Objaw to dramatyczna degradacja luminoforu. Sprawa beznadziejna. Można spróbować doregulować jeden na wzór drugiego przez manipulację wagami RGB.
Ja wiem, że cudów nie ma.
Pracuję w korpo i niestety nie mam żadnego wpływu na to jaki sprzęt dostaję, a wiem też, że niestety często to wypalarki oczu, bo ktoś wygrał przetarg przede wszystkim ceną... :(
Udało mi się uprosić informatyka, że jak będzie miał drugi nowy to spróbujemy jeszcze podmienić, tak by oba były "nowe".
Wagami RGB próbowałem się bawić, ale ciężko to idzie.
W domu mam monitor od Tom01, no ale przecież nie będę go zabierał do pracy... :) a takiego samego niestety mi tu nie kupią :(
Kręcenie wzmocnieniem RGB wymaga pewnej wprawy. Proponuję najpierw obydwa ustawić wszystko na wartość fabryczną. Potem ten przebarwiony zmniejszać jedną z wag, najczęściej niebieską, aż różnica zacznie maleć. Ważne, aby nie kręcić wszystkimi wagami na raz. Jedna musi zostać na wartości fabrycznej.
Ten lewy ma za dużo czerwieni.
Zmniejsz ją w ustawieniach RGB.
Jakby któryś obraz był za zimny/ ciepły to wtedy ingeruję w B
To naprawdę da się na ogół sporo poprawić.
Gdy postawi się dwa monitory koło siebie to nie raz widać różnice.
Ja te korekty ustawiam sobie na otwartych zdjęciach gdzie widać kolor cery.
xxkomarxx
04-07-2018, 20:40
Ten lewy ma za dużo czerwieni.
Zmniejsz ją w ustawieniach RGB.
Jakby któryś obraz był za zimny/ ciepły to wtedy ingeruję w B
To naprawdę da się na ogół sporo poprawić.
Gdy postawi się dwa monitory koło siebie to nie raz widać różnice.
Ja te korekty ustawiam sobie na otwartych zdjęciach gdzie widać kolor cery.
Tu problemem nie jest kanal R tylko B.
Wystarczy wiedziec jak degraduje sie luminofor na podświetlaniu
Dzięki za rady,
Spróbuję się pobawić. Ja w pracy pracuję w zasadzie na dokumentach, Outlooku i systemie, który teoretycznie ma białe tło. Jak otworzę dwa dokumenty na obu monitorach, to jest to po prostu dość uciążliwe.
Doskonale rozumiem. Ja też często pracuję na układzie dwumonitorowym i cholery można dostać kiedy przenosi się wzrok a tam różowo albo zielono. Sprawę dodatkowo pogarsza fakt, że oko nie jest tak wrażliwe na konkretny zafarb, co na różnicę. Jeśliby zostawić jeden z nich, po pewnym czasie oczy się zaadaptują i będzie biel. Jednak nawet bardzo mała różnica odcieni postawionych obok siebie, jest bardzo widoczna.
Przeważnie po kalibracji nigdy nie kalibrowanego monitora, ma się wrażenie ocieplenia obrazu, bo często monitory rozpakowane wprost z pudełka lecą w niebieski. Przestawienie się na skalibrowany monitor wymaga odrobiny czasu, żeby się przyzwyczaić do zmiany. Patrząc na wrzucone przez Ciebie zdjęcia, widać że monitor na którym dotychczas pracowałeś, nie wyświetla prawidłowo kolorów i wydaje mi się, że ten nowy może być dużo bardziej zbliżony do ideału. Na Twoim miejscu użyłbym kalibratora i spróbował ujednolicić kolorki na ile się da.
użyłbym kalibratora i spróbował ujednolicić kolorki na ile się da.
I się nie uda... ;)
Kalibrator, wbrew pozorom i amatorskim poglądom, wcale nie służy do wyrównywania wyświetlania dwóch różniących się monitorów i tego nie zrobi. Ktoś się domyśla dlaczego?
Bangi nie jest grafikiem, i nie potrzebuje pewnie dwóch idealnie zgranych monitorów, wystarczy, że różnice między nimi nie będą wywoływać dużego dyskomfortu. Obejrzyj sobie Bangi ten filmik, może coś pomoże: https://youtu.be/XRck3ZwI6kE
xxkomarxx
06-07-2018, 11:22
Moze dlatego, ze urzadzenie ma symulowac sposob widzenia czlowieka.
Bangi nie jest grafikiem, i nie potrzebuje pewnie dwóch idealnie zgranych monitorów, wystarczy, że różnice między nimi nie będą wywoływać dużego dyskomfortu.
Czyli NIE powinien tego robić kalibratorem.
Moze dlatego, ze urzadzenie ma symulowac sposob widzenia czlowieka.
No właśnie nie bardzo, bo nie da się symulować widzenia człowieka. Istnieje kilka modeli widzenia i żaden nie jest idealny. Problem w przypadku z tego wątku wynika stąd, że monitory różnią się widmem. Kalibrator (kolorymetr) będzie przydatny tylko przy "znanym" sobie widmie, przy innym popełnia duży błąd. Dwa ekrany o różnej SPD podświetlenia, pomimo regulacji do tej samej CCT, po ustawieniu kolorymetrem będą się wyraźnie różniły.
xxkomarxx
06-07-2018, 13:40
Czyli NIE powinien tego robić kalibratorem.
No właśnie nie bardzo, bo nie da się symulować widzenia człowieka. Istnieje kilka modeli widzenia i żaden nie jest idealny. Problem w przypadku z tego wątku wynika stąd, że monitory różnią się widmem. Kalibrator (kolorymetr) będzie przydatny tylko przy "znanym" sobie widmie, przy innym popełnia duży błąd. Dwa ekrany o różnej SPD podświetlenia, pomimo regulacji do tej samej CCT, po ustawieniu kolorymetrem będą się wyraźnie różniły.
No wlasnie nie jest idealny.
Czyli kalibracja nowego ekranu jest ok bo soft plus urządzenie zna mniej wiecej widmo a w przypadku drugiego zdegradowanego juz nie, chyba zeby dostal w informacji korekte.
Co zatem zrobic.
Wyregulowac mniej wiecej recznie starszy do nowszego przy pomocy wag RGB?
Zastanawiam sie czy przy pomocy DC zmiana modelu na CIE 2012 dla 10 st tez by troche nie pomogla w uzgodnieniu bieli.
Probowałes programu CALIBRIZE? Ja mam w biurze dwa monitory Benq, oba nowe po resecie do fabrycznych ustawien swieciły nierówno. Dzieki tej aplikacji teraz różnicy nie widzę. Ponieważ w programie to ty oceniasz co widzisz myślę że uda ci się wyrównać kolory.