Zobacz pełną wersję : dobra szybkozłączka na ciężkie obiektywy
Witam,
Gdy montuję aparat 6D z dużym obiektywem 70-300 na statywie z głowicą kulową w poyzcji portrait to aparat mi się powoli obsuwa w dół(tzw. slipping).
Mocne dokręcenie pinu do apartu nie pomaga.
Mój statyw to GENESIS BASE ABT S.
Polecacie jakieś lepsze szybkozłączki na takie sytuacje? Myślałem ostatecznie nad kupnem L-Bracket'a (L-plate) ale wolałbym szybkozłączkę jeśli są lepsze na rynku.
Daniel
kulek855
19-06-2018, 12:11
Źle wyważony zestaw, jeżeli jest taka możliwość to zastosuj stopkę do obiektywu i do niej przykręcaj szybkozłączkę.
FlatEric
19-06-2018, 12:40
Co to jest dokręcenie pinu do aparatu? :shock:
Manfrotto na przykład robi(ło) płytki w standardzie 200PL z blokadą zapobiegającą przekręcaniu się aparatu względem płytki: https://www.bhphotovideo.com/c/product/554160-REG/Manfrotto_200PLARCH_14_200PLARCH_14_Architectural_ Anti_Twist_Quick.html
jan pawlak
19-06-2018, 21:37
Witam,
Gdy montuję aparat 6D z dużym obiektywem 70-300 na statywie z głowicą kulową w poyzcji portrait to aparat mi się powoli obsuwa w dół(tzw. slipping).
Mocne dokręcenie pinu do apartu nie pomaga.
Mój statyw to GENESIS BASE ABT S.
Polecacie jakieś lepsze szybkozłączki na takie sytuacje? Myślałem ostatecznie nad kupnem L-Bracket'a (L-plate) ale wolałbym szybkozłączkę jeśli są lepsze na rynku.
Daniel
U mnie (było) "puszczanie" na kuli głowicy statywu.
W tym przypadku tylko L-plate pomaga
jp
to jest problem kiepskiej glowicy nie plytki. L bracket nie zmieni faktu, ze zestaw jest niewywazony, ale 70-300 (nawet L) nie jest za ciezkie na uczciwa glowice kulkowa
Najlepszym i najwygodniejszym rozwiązaniem przy pracy z obiektywem tele na statywie jest dedykowane mocowanie statywowe.
Można kupić oryginał (drogi, ale solidnie wykonany) lub dobry zamiennik (odpuściłbym sobie te najtańsze). Osobiście korzystam z mocowania firmy DSLRKIT.