Zobacz pełną wersję : Canon eos 200D + standard zoom + telezoom. Jaki?
LucaBrasi
18-06-2018, 13:13
Szanowni forumowicze potrzebuję porady. Chcę kupić body canona 200d i szukam do niego 2 uniwersalnych zoomów, nie lubię nosić stałek i ich zmieniać co chwilę. Zastosowanie to głównie podróże, weekendowe wypady, spotkania rodzinne. Nie tylko zdjęcia ale też filmy z takich wypadów. Chciałbym się zmieścić mniej więcej w 2000 zł za te dwa zoom'y. Mam na oku: Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM i Canon 55-250 mm f/4-f/5.6 EF-S IS STM. Czy to dobry wybór czy możecie zaproponować coś lepszego w tej kwocie?
Serdecznie pozdrawiam,
Łukasz
Jest bardzo ok, mozesz ewentualnie porownac ta Sigme ze zwyklym Canonem 18-55, mam na mysli w kwestii wielkosci, dopasowania ergonomicznego do body 200D (skadinad malutkiego). 18-55 jest ciemniejszy, ale moze zwyczajnie sie lepiej nosic
Witam. Się podepnę też pod temat bo sam się zastanawiam nad ww. wspomnianą Sigmą do tego samego modelu Canona. Powstrzymuje mnie jedynie często przewijający się sieci problem z autofocusem.
LucaBrasi
19-06-2018, 19:44
Dziękuję bardzo za błyskawiczną poradę. Niestety nie zdecydowałem się na canona eos 200D. Po przeanalizowaniu moich potrzeb i wszystkich za i przeciw zwiększyłem budżet i kupiłem Lumix'a GX9 z obiektywami 12-32mm f/3.5-5.6 i 35-100 mm f/4.0-5.6. Zdecydowały przede wszystkim małe gabaryty body jak i obiektywów (będę mógł mieć aparat często przy sobie a w canonach lepsze zoom'y to często armaty), i mnogość funkcji jak filmy 4K, stabilizacja w korpusie przy zdjęciach i filmach i na przykład focus peaking, którego w canonie brakuje a magic lantern w 200D jeszcze nie jest dostępny. Dużym minusem w lumix'ie jest jednak brak wyjścia na mikrofon, przy potrzebie dobrego dźwięku, trzeba będzie przymocować do stopki np. zoom H1 i później w obróbce łączyć dźwięk z obrazem.