PDA

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenia przy skanowaniu banknotów w PS



satriani
06-10-2004, 11:52
Czy to prawda , że w nowym PS istnieje zabezpieczenie które uniemozliwia zeskanowanie banknotów?
Słyszałem taką opinię od kumpla, ale zastanawiam się czy to prawda

Krzychu
06-10-2004, 12:13
Czy to prawda , że w nowym PS istnieje zabezpieczenie które uniemozliwia zeskanowanie banknotów?
Słyszałem taką opinię od kumpla, ale zastanawiam się czy to prawda

Nic prostszego wziąść i spróbować, mogę to zrobić po południu... Ale niby na czym to zabezpieczenie miałoby polegać ?

muflon
06-10-2004, 12:16
Czy to prawda , że w nowym PS istnieje zabezpieczenie które uniemozliwia zeskanowanie banknotów?
Będę brutalny: http://www.google.com/search?q=scanning+banknotes+photoshop :-)

Krzychu
06-10-2004, 12:22
Czy to prawda , że w nowym PS istnieje zabezpieczenie które uniemozliwia zeskanowanie banknotów?
Będę brutalny: http://www.google.com/search?q=scanning+banknotes+photoshop :-)

Niezły czad ;-) Spróbuję :) Ciekawe co będzie jak go zeskanuje np. vuescan'em a później otworzę tiff'a w PS'ie ...

gietrzy
06-10-2004, 12:23
Czy to prawda , że w nowym PS istnieje zabezpieczenie które uniemozliwia zeskanowanie banknotów?
Słyszałem taką opinię od kumpla, ale zastanawiam się czy to prawda
zobacz sam link (http://www.cdrom.pl/modules/news/article.php?storyid=22)

Vitez
06-10-2004, 16:17
Czy to prawda , że w nowym PS istnieje zabezpieczenie które uniemozliwia zeskanowanie banknotów?
Będę brutalny: http://www.google.com/search?q=scanning+banknotes+photoshop :-)

Hehe, satriani znowu zaimponowal alergia na googla 8)

satriani
08-10-2004, 08:32
Szanowny panie Vitezie, nie interesowała mnie dogłębna wiedza na ten temat, nie mam nowego Photoshopa, korzystam z forum żeby sie czegoś dowiedzieć i liczyłem na prostą odpowiedź.
Jasne że w wyszukiwarce znajdziemy wszystko lecz w takim razie jaki jest sens tego forum skoro większość zadawanych pytań o software i nie tylko mozemy znaleźć w google?

muflon
08-10-2004, 08:36
Jasne że w wyszukiwarce znajdziemy wszystko lecz w takim razie jaki jest sens tego forum skoro większość zadawanych pytań o software i nie tylko mozemy znaleźć w google?
Sens jest taki, że przed zadaniem pytania, wypada sprawdzić chociażby najprostsze rzeczy. Wystarczyłoby, gdybyś do pytania dołączył trzy pierwsze linki z tego zapytania i napisał "co o tym sądzicie" - na pewno rozpętałaby się merytoryczna dyskusja :)

satriani
08-10-2004, 08:50
ok.
pytanie nie jest ważne , liczy się maksyma - sprwadź w google

za linki dziękuję , interesowało mnie tylko czy to prwda.

Vitez
08-10-2004, 10:02
Szanowny panie Vitezie(...)Jasne że w wyszukiwarce znajdziemy wszystko lecz w takim razie jaki jest sens tego forum skoro większość zadawanych pytań o software i nie tylko mozemy znaleźć w google?

Szanowny panie satriani. Jesli uwaza Pan ze Netykieta Pana nie obowiazuje, czyli m.in. poszukiwanie odpowiedzi najpierw samemu przed zadaniem pytania - to dosc szybko sie pozegnamy :?

Dodatkowa lektura:

1. Netykieta: na przyklad tu http://www.pg.gda.pl/~agatek/netq.html

2. Estetykieta, czyli pisanie estetyczne (np pisac POD cytatami itp):
http://klub.chip.pl/wincat2/news/estetykieta.htm

3. Jak zadac pytanie by uzyskac zadowalajaca odpowiedz:
http://rtfm.killfile.pl/

A odpowiadanie na reprymendy w stylu "wy tylko umiecie googla polecac a nic nie wiecie, ja chcialem tylko zapytac a nie samemu szukac" to zwykle trollowanie i jest niemile widziane - przecwiczone i wyplonkowane wielokrotnie na wielu grupach dyskusyjnych.

satriani
08-10-2004, 11:36
Przepraszam bardzo ale nigdy nie użyłem stwierdzenia ; ..." wy tylko googla umiecie polecać a sami nic nie wiecie".., uwazam tylko, że spychanie wszystkiego na google itp jest przez niektórych nadużywane szczegónie gdy chodzi o odpowiedź na pytanie nieoczywiste.

Jeśli taka opinia jest usprawiedliwieniem wyrzucenia z forum to faktycznie aż strach zadać tu jakiekolwiek pytanie

hazan
08-10-2004, 14:24
Jeśli taka opinia jest usprawiedliwieniem wyrzucenia z forum to faktycznie aż strach zadać tu jakiekolwiek pytanie

Nikt nikogo nie będzie wyrzucał !

Vitez
08-10-2004, 16:49
Przepraszam bardzo ale nigdy nie użyłem stwierdzenia ; ..." wy tylko googla umiecie polecać a sami nic nie wiecie"..,

A to to co? "pytanie nie jest ważne , liczy się maksyma - sprwadź w google " - niestety tak to zabrzmialo.


uwazam tylko, że spychanie wszystkiego na google itp jest przez niektórych nadużywane szczegónie gdy chodzi o odpowiedź na pytanie nieoczywiste.


A ja uwazam ze jesli odpowiedz na swoje pytanie mozna bardzo latwo (dowod masz wyzej w postaci gotowego googlowego linku) znalezc w google, to znaczy ze autorowi sie po prostu nie chcialo, czyli woli by inni ten wysilek za niego zrobili - podali na tacy odpowiedz na pytanie. A niestety kultura zachowania w necie jakas obowiazuje (linki do niej ci podalem) i nie mozna sie tak po prostu innymi wyreczac gdy odpowiedz mozesz sam znalezc.
Gdybys temat ujal nieco inaczej (tez juz wyzej ktos to sugerowal) to moglaby sie z tego wywiazac ciekawa dyskusja.


Jeśli taka opinia jest usprawiedliwieniem wyrzucenia z forum to faktycznie aż strach zadać tu jakiekolwiek pytanie

Nic nie rozumiesz... idz poczytaj linki ktore ci podalem, dopiero potem wroc i narzekaj :roll: .
Zbyt wielu ludzi mysli ze internet to jakas instytucja charytatywna, wlazi na fora, grupy dyskusyjne i żąda: "chce wiedziec to to i to" . Czy to naprawde wlasciwe podejscie?

muflon
08-10-2004, 16:52
Zbyt wielu ludzi mysli ze internet to jakas instytucja charytatywna, wlazi na fora, grupy dyskusyjne i żąda: "chce wiedziec to to i to" . Czy to naprawde wlasciwe podejscie?
Vitez, znowu przeginasz. Początkowe pytanie satrianiego wcale nie miało takiego wydźwięku, dopiero potem Ty zacząłeś "docinki".

satriani
08-10-2004, 20:15
Wiecie co , skończmy tą dyskusję bo faktycznie nie to jest istotne, postaram się lepiej formuować pytania, a p.Vitez niech nie będzie taki nerwowy bo mu klisza szczeli :wink:

MichalP
09-10-2004, 10:53
zeskanowalem pare polskich banknotow i nie bylo problemu

maku
09-10-2004, 14:19
Zabezpieczenie dotyczy tylko USD.

MichalP
09-10-2004, 18:38
Ha! znalazlem jednego dolca :) zaraz bedzie testing

[ Dodano: 09-10-2004 ]
najmniejszych problemow nie ma ze skanowaniem dolara
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.daminet.pl/~xsrx/dolec.jpg)

maku
09-10-2004, 18:50
A to ciekawostka!!! :?: :?:
A może jest fałszywy??? :lol: :lol:
Której wersji PS używasz?

MichalP
09-10-2004, 18:53
ver 8 oryginalna

Tomasz Golinski
09-10-2004, 20:06
na linkach goglowych wyczytalem, ze dotyczy to nowych dolarow (wieksze portrety) i jewro.

Vitez
10-10-2004, 08:01
Ha! znalazlem jednego dolca :) zaraz bedzie testing

[ Dodano: 09-10-2004 ]
najmniejszych problemow nie ma ze skanowaniem dolara

To chyba jakas starsza seria dolcow. Poprobuj z nowa - taka ktora ma wbudowane tego typu zabezpieczenia.

MichalP
10-10-2004, 12:00
jak kolo domu bedzie kantor otwarty w niedziele to moze mi sprzedadza 1 papierek - sprawdzi sie :)

pejot
11-10-2004, 11:43
nie rozumiem jaki jest sens wydawania pieniędzy na takie zabezpieczenia... przecież zeskanować banknot moża setkami innych softów (ten, kogo będzie interesowało to na poważnie poradzi sobie tak czy inaczej, nawet w PS), a potem tylko obrabiać w PS...

maku
11-10-2004, 13:00
Traktowałbym to raczej jako chwyt marketingowy mający nam wmówić z jakim to wspaniałym oprogramowaniem mamy do czynienia. :lol: :lol: :lol:

Tomasz Golinski
11-10-2004, 14:09
Chyba nawet obrabiac sie nie da. PS protestuje przy probie otwarcia podobno.

MichalP
11-10-2004, 19:58
no i sprawdzilem :)
Owszem przy otwarciu pokazuje ze nie moze.. za dnia potestuje jak tu ludzka metoda to obejsc :)

Sony tez kiedys wymylilo zabezpieczenie przed kopiowaniem cd... wpakowali kupe kasy w badania i.... 1 marker zniweczyl ich wielkie plany :)

Routlaw
17-04-2006, 13:23
własnie się bawilem w stockowe zdjęcia i mocno mnie zdziwił komunikat PSa.. Poszukałem na forum i prosze nie jest to nic nowego.. ale zobaczcie sami komunikat :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.routlaw.com/foty/galleriaCB/komunikat.jpg)

mattnick
17-04-2006, 14:06
u mnie to samo :)... banknot tutaj http://jetew.com/File0001.jpg jakby kto chciał sprawdzić

Tomasz Golinski
17-04-2006, 14:20
Ciekawe jakie algorytmy mają do rozpoznawania banknotów. Pewnie nietrywialne.

Routlaw
17-04-2006, 14:22
No dobrze, o ile u Ciebie to jest skan i bankot jest prawie cały ze szczegółami to u mnie jest to tlyko fragment nie równy nie prostopadle do płaszczyzny..
Skąd PS wie że to banknot.. czy jakbym miał zdjęcie w koszulce z nadrukowanym banknotem to też by się przyczepił?

Zielony
17-04-2006, 17:24
No dobrze, o ile u Ciebie to jest skan i bankot jest prawie cały ze szczegółami to u mnie jest to tlyko fragment nie równy nie prostopadle do płaszczyzny..
Skąd PS wie że to banknot.. czy jakbym miał zdjęcie w koszulce z nadrukowanym banknotem to też by się przyczepił?

Dokładnie!! tymbardziej totalna jazda*, ale pewnie się okaże że to proste jak świński ogon :-D BTW, kiedyś dostałem na urodziny ciasto na wzór banknotu z US - ciekawe czy PS też nie pozwoli tego wydrukować :lol:


*bo zakładałem, że tyczy się to banknotów zeskanowanych jak z linku w poście poniżej.


Odnośnie docinków jeszcze. Może kolega satriani nie radził sobie z angielskim**
Podaję linka w tej postaci (http://www.google.com/search?hl=pl&q=skanowanie+banknot%C3%B3w+photoshop&btnG=Szukaj&lr=lang_pl)

**no offence

minek
17-04-2006, 20:58
Złotówki akceptuje.

Routlaw
17-04-2006, 21:04
Złotówki akceptuje.
Rozumiem że stwierdzonie oparte o empiryzm...:mrgreen:

SimOn!
17-04-2006, 21:41
CS Euro tez nie chial otwierac...sprawdzalem, :mrgreen:

minek
18-04-2006, 11:30
Rozumiem że stwierdzonie oparte o empiryzm...:mrgreen:

Tak, kiedyś w pracy kupili nowy skaner, to zeskanowałem 50 i 100 zł z max dostępną rozdzielczością (żeby potem maksymalnie wiernie wydrukować). I skanowałem prosto do PS i pozwolił wyświetlić, poprawić kontrast i wydrukować (na czarnobiałej laserówce co prawda (-: )

muflon
18-04-2006, 12:04
A ja mam glupie pytanie: a zadziala Ctrl-C / Ctrl-V z innego programu graficznego? :mrgreen:

yogi-bear
18-04-2006, 13:32
A ja mam glupie pytanie: a zadziala Ctrl-C / Ctrl-V z innego programu graficznego? :mrgreen:


nie. Nawet PrintScreen rozpoznaje. :)

Chomiczq
19-04-2006, 16:55
o ile mi wiadomo to rozpoznawane są (OCR) pola z numerem i serią banknotów. gdzieś to kiedyś czytałem

fotomania
20-04-2006, 01:39
Calkiem mozliwe ze chodzi o wielowarstwowy refleks w ktory jest zaopatrzony nowy dolar i wszystkie euro . Ale nie jest to zbyt istotne poniewaz miesiac po wypuszczeniu CS byl juz crack ktory to rozwalal .

Problem nie istnieje :))


Jacek

nikczemnik
22-04-2006, 14:43
No to sobie nie zrobie piniądzuf na kilka eLek...;-)

mor_feusz
02-03-2007, 22:21
Jest WYJESCIE Z TEJ SYTUACJI. jesli zeskaanujecie bnknoty (chronione sa dolce i euro) w programie IMAGE READY a potem klikniecie export do PHOTOSHOP - wasze problrmy znikna

Pikczer
02-03-2007, 22:32
No i prosze - po tylu latach :)