Zobacz pełną wersję : Pierwsza pełna klatka i obiektyw
Konradfoto0
07-06-2018, 21:34
Zamierzam kupić zestaw pod kątem krajobrazu czyli 5d I i Canon 20 2.8 ( zamiast 17-40) podobno jest to dobry obiektyw i dużo tańszy niż 17-40.
Aktualnie posiadam Canon 600d i sigme 17-50 i Canon 50 1.8. Wydaje mi się że dużo bym zyskał zmieniając sprzęt. Proszę o poradę czy warto do 5d kupić Canona 20 2.8?
Kupuj jak uważasz, ale weź pod uwagę że ten obiektyw to może mieć 25 lat, a aparat pewnie będzie nastolatkiem. Oba to sprzęty to fajne i dobre maszyny... ale stare. W czasie gdy Canon wypuścił ten obiektyw Polonez Caro był nowoscią :)
Konradfoto0
07-06-2018, 22:32
Canona 20 to raczej tak starą bym nie kupował. Można kupić kilkuletnie używki.
Yanc, Polonez Caro w dniu swoje premiery był już strasznie przestarzały.
Konradfoto0, kupując stałkę, podczas kompozycji kadru musisz używać "zoomu nożnego" Mając obiekty typu zoom, masz ten komfort, że możesz oddalić lub przybliżyć bez ruszania się z miejsca.
Jeżeli masz taką intencję, to kup. Weźmiesz na testy i jak się sprawdzi, to OK, jak nie, sprzedaż.
Kup 17-40 i nie kombinuj.W zestawie z piątką będziesz zadowolony.
Konradfoto0
07-06-2018, 23:54
Czy przy 5DI będzie z tym obiektywem ok? narazie na 5D2 trochę by mi zabrakło ale jakby 5DI by wystarczyła to zadowoliłbym się narazie nią.
Czy przy 5DI będzie z tym obiektywem ok? narazie na 5D2 trochę by mi zabrakło ale jakby 5DI by wystarczyła to zadowoliłbym się narazie nią.
Czy wystarczy 5d1? Jak nie możesz 5d2, to musi wystarczyć.
Podpisuję się pod tym. Mam i lubię to szkło na pełnej klatce.