Zobacz pełną wersję : Szkiełko do 6D MARK II
Witam,
Kilka miesięcy temu przerzuciłam się z 30D na 6D MARK II,większość obiektywów była niestety z mocowaniem ef-s, ale początkowo to co miałam w ef z poprzedniego zestawu w zupełności mi wystarczało (50mm/1.8 i 28-80/3.5-5.6). Przed zmianą na 6D kupiłam obiektyw SIGMA 18-35/1.8, ale niestety przeznaczony jest do APSC, więc w pełniej klatce robi mi winietę.
Po czasie pojawił się jednak niedosyt...
Tak więc wymieniam i uzupełniam prawie wszystko i moje pytanie brzmi: Jakie polecacie szkiełka do:
1. ciemnych miejsc (np.kościół, restauracja)
2. zdjęć grupowych - również w pomieszczeniach
3. coś szerokiego do krajobrazów i plenerów ślubnych
Zamierzam robić przede wszystkim zdjęcia jedzenia, wesela i portrety. Sporadycznie krajobraz i architekturę.
PS: jestem wielką przeciwniczką lamp błyskowych, więc szukam raczej czegoś co pozwoli mi uniknąć ich używania nawet w ciemniejszych pomieszczeniach.
Pierwsza wersja także daje radę. Budżetowo nawet 35/2 IS styknie.
Mam sigmę 35 art i jest świetna optycznie.
Może też warto rozważyć tamrona 35 bo ma stabilizację i chyba bliżej ostrzy.
A co powiecie o Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Co prawda jest dosyć drogi, ale znowu pojawił się Cashback i może warto by się zastanowić nad jakimiś ratami?
robson999
08-06-2018, 15:43
Jakie polecacie szkiełka do:
1. ciemnych miejsc (np.kościół, restauracja)
2. zdjęć grupowych - również w pomieszczeniach
3. coś szerokiego do krajobrazów i plenerów ślubnych
100 2.8L? No nie wiem...
A co powiecie o Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Co prawda jest dosyć drogi, ale znowu pojawił się Cashback i może warto by się zastanowić nad jakimiś ratami?Mam i czasem nawet używam. Żeby było drożej kupiłem sobie tą metalową obejmę do statywu Canona za ponad 500zł. AF wolny z kaprysami, stabilizacja przy starcie i zatrzymaniu powoduje zawał serca. Ogólnie ani jasno ani szeroko. Po 2 latach w walizce zastąpiłem go (do portretów) 135'ką f2.
Matt_K-K
08-06-2018, 16:54
Dążyłbym raczej do zestawu typu: 35mm najlepsza na jaką stać, w dalszej kolejności 85mm 1.8 i na szerokości coś typu 17-40 i od wycieczek po śluby wszystko tym oblecisz.
35 mm to bardzo kusząca opcja, ale czy przy 18-35 z sigmy nie będzie się dublować?
Kredek23
08-06-2018, 17:33
Sigma 18-35 nie jest obiektywem do FF wiec nie ma mowy tu o dublowaniu.
Myślicie, że warto zaryzykować z 35mm f2 z YONGNUO?
Miałam kiedyś lampę z tej firmy i była całkiem spoko.
Kredek23
08-06-2018, 17:48
Najprostsze rozwiązanie sprzedaj Sigmę 18-35 a kup 35 mm Canona lub Sigmy. Osobiście używam Canona EF 35 mm f2 IS USM z 6D i nie narzekam. Pasuje mi do wnętrz i ulicy i nawet krajobrazu. A jeżeli chcę szerzej do podpinam Zeiss Distagon T 25 mm f 2. Poza tym EF 50 mm f 1.4 i wystarczy. Zaznaczam, że zdjęciami zajmuję się wyłącznie amatorsko.
Sigma 18-35 nie jest obiektywem do FF wiec nie ma mowy tu o dublowaniu.
Ten obiektyw w pełnił kryje pełną klatkę na 35mm. Co więcej jestem przekonany, że w centrum będzie znacznie ostrzejszy niż c35is. Na brzegu matrycy apsc może również być ostrzejszy. Dodatkowo nie jestem przekonany, że na brzegu pelnej klatki bardzo przegra z C35is, nie mówiąc już o starszej wersji obiektywu Canona. Więc może warto zacząć używać tej Sigmy?
tmielcarz
08-06-2018, 19:02
Ten obiektyw w pełnił kryje pełną klatkę na 35mm.
O dziwo producent oznaczając go DC pozycjonuje go jako obiektyw do APSC:
DC - These are special lenses designed for APS-C size sensors so that the image circle matches the smaller size of the image sensor of most digital SLR cameras. Their specialized design gives these lenses the ideal properties for digital cameras, the compact and lightweight construction is an added bonus!
w przeciwieństwie do swoich innych obiektywów oznaczonych DG:
DG - Designed to deliver the ultimate in performance on full-frame digital SLRs, Sigma DG lenses also bring out the best in 35mm SLR film cameras and APS-C size DLSRs.
Ten obiektyw w pełnił kryje pełną klatkę na 35mm. Co więcej jestem przekonany, że w centrum będzie znacznie ostrzejszy niż c35is. Na brzegu matrycy apsc może również być ostrzejszy. Dodatkowo nie jestem przekonany, że na brzegu pelnej klatki bardzo przegra z C35is, nie mówiąc już o starszej wersji obiektywu Canona. Więc może warto zacząć używać tej Sigmy?https://youtu.be/l0IESO-mrQ4
O dziwo producent oznaczając go DC pozycjonuje go jako obiektyw do APSC:
DC - These are special lenses designed for APS-C size sensors so that the image circle matches the smaller size of the image sensor of most digital SLR cameras. Their specialized design gives these lenses the ideal properties for digital cameras, the compact and lightweight construction is an added bonus!
w przeciwieństwie do swoich innych obiektywów oznaczonych DG:
DG - Designed to deliver the ultimate in performance on full-frame digital SLRs, Sigma DG lenses also bring out the best in 35mm SLR film cameras and APS-C size DLSRs.
Tak, wszystko się zgadza. Tylko to nie stoi w sprzeczności, z tym że ten obiektyw kryje pełna klatkę na ogniskowej 35mm. Proszę obejrzeć film z postu zdebik. Dlatego sugeruje, że skoro autor już ma ten obiektyw to można go zacząć używać wraz z 6dmk2. Jak się okaże, że ta ogniskowa się podoba i jakość obrazu na brzegach pełnej klatki jest niewystarczająca to można kombinować dalej.
tmielcarz
08-06-2018, 23:33
Ok, nie załapałem, że chodzi o używanie tylko długiego końca tego zoomu.
RobertoM
16-06-2018, 17:06
Używałem tej sigmy na ff przy 35mm
Obrazek rewelacja
A moze Sigma A 24-35 mm f/2.0 DG HSM. Masz 3 stalki z cenie jednej ze swiatlem 2.0. W testach wychodzi bardzo dobrze.
BeatX sobie chwalił. Ciekawe szkło, ale straszny kloc.