PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5d classic zablokowane ISO na 160

Eryk1
29-05-2018, 21:20
Po przyciśnięciu ISO przełącza mi tryby zdjec pojedyncze , seryjne ,ale pokrętłem nie mogę zmienić ISO zdjęcia wszystkie na 160. Dodatkowo wyświetla mi cały czas ekspozycje przesunięta na skali w jedną stronę. Dzieje się tak bez względu na program próbowałem na AV i manualu. Nie wiem co jest ,bo sprawdzałem w sklepie Mark 4 i mogę zmieniać ISO jak chcę tu nie. Pomocy

xxkomarxx
30-05-2018, 07:58
Wciskasz przycisk drive/iso i krecisz.
Chyba ze masz cos pomieszane w ustawieniach.
Zrob reset do bazowych i sprobuj.

Eryk1
30-05-2018, 08:12
Oczywiście że wciskam i kręcę :) ,ale to nic nie daje. Ta puszkę miał fotograf jako backup także sprobuje zresetować .

r_m
30-05-2018, 10:48
Innymi słowy nie działa tylne kółko ustawień?
Wyłącznik zasilania jest w trzeciej, a nie drugiej pozycji?

Przemek_PC
30-05-2018, 12:13
Zaczalbym od przeczytania instrukcji obslugi. BTW obstawiam wylaczenie kolka jak wyzej kolega napisal.

Eryk1
30-05-2018, 13:35
Co masz na myśl wyłączenie kółka ? I jak to włączyć? Sorry za laickie pytania sprzęt używany bez instrukcji muszę ściągnąć coś na szybko.

r_m
30-05-2018, 14:54
I jak to włączyć? Sorry za laickie pytania sprzęt używany bez instrukcji muszę ściągnąć coś na szybko.
Zawsze podziwiam osoby, które nie znając sprzętu zaczynają "współpracę" z nim od sprawdzania metodą prób i błędów. W sumie nie moja sprawa, jednak czasem takimi metodami można coś uszkodzić.
Wyłącznik zasilania w tych "średnio dużych" lustrzankach ma trzy pozycje, pierwsza - wyłączony, druga - włączony, ale "nieczynne" tylne kółko nastaw (opis "lock"), i trzecia, włączony i działające kółko nastaw. Jeśli przy włączaniu "kliknęło" jeden raz, to masz "nieczynne kółko", przesuń o jeszcze jedną pozycję i napisz, czy pomogło.

Eryk1
31-05-2018, 13:16
Jak tylko wrócę z wakacji sprawdzę i dam znać. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc instrukcja już sciagnieta choć przyznam się że do instalacji przez całe życie nie zaglądam jedynie w przypadku gdzie polegnę i nie dojdę o co chodzi i nigdy żaden sprzęt mi nie padł z tego powodu.

jelcyk
05-06-2018, 10:11
Przeciez instrukcje sa dla kobiet... I dla slabiakow ! :-)...

Eryk1
24-06-2018, 14:49
Wszystko działa jak należy :)