PDA

Zobacz pełną wersję : [BenRhod] Moja galeria. Proszę oceniajcie :)

BenRhod
28-05-2018, 11:09
1.
867

2.
868

3.
869

4.
870

5.
871

6.
872

7.
873

8.
874

Yanc
28-05-2018, 11:56
Ja tam wielkim specem od fotek nie jestem, ale osobiście nie podoba mi się oświetlenie twarzy dzieciaków - pół w cieniu pół w pełnym słońcu daje taki jakiś nieciekawy efekt. Wiem że dzieciaka trudno złapać w idealnych warunkach, przez to zbytnio nie krytykuję :). Podobają mi się zdjęcia nr 4 i 6. Szacun za robienie fotek w trybie Manual :)

BenRhod
28-05-2018, 14:54
Ja tam wielkim specem od fotek nie jestem, ale osobiście nie podoba mi się oświetlenie twarzy dzieciaków - pół w cieniu pół w pełnym słońcu daje taki jakiś nieciekawy efekt. Wiem że dzieciaka trudno złapać w idealnych warunkach, przez to zbytnio nie krytykuję :). Podobają mi się zdjęcia nr 4 i 6. Szacun za robienie fotek w trybie Manual :)Dzięki za opinię. Masz rację z oświetleniem ale ogarniając nowy aparat i pilnując ekspozycji i dzieci nie dopilnowałem wszystkiego. Co do manualnego trybu to postanowiłem od samego początku na 80d tylko robić w tym trybie :-). Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

atze
28-05-2018, 22:38
Takich ostrych cieni nie uniknie się robiąc zdjęcia w pełnym słońcu. Trzeba błysnąć lampą, aby choć trochę je zniwelować.

trothlik
29-05-2018, 21:58
Zdjęcia do szuflady.
Ewentualnie pod rodzinny album z akcentem na "ewentualnie".
Nudno

BenRhod
29-05-2018, 22:00
Zdjęcia do szuflady.
Ewentualnie pod rodzinny album z akcentem na "ewentualnie".
NudnoDziękuję za opinię. A coś więcej mógłbyś napisać? Dlaczego nudno?

trothlik
29-05-2018, 22:06
Już ci piszę dlaczego nudno.
Są to zdjęcia jaiich można naoglądać się szabanaście pierdyliardów w internetach.
Ot pstryki i nic ponad to. Zdaję sobie sprawę że któryś z tych łobuziaków to twoja pociecha więc jesteś ze zdjęciami jakoś emocjonalnie związany. Dla mnie one są po prostu nijakie. Fotografia dzieci to niewdzięczne zadanie. Ja staram się uchwycić zawsze jakiś moment który zawiera jakąś emocję. Radość, jakąś kłótnię, złość. Coś czego nie da się powtórzyć ani udawać. Niestety na tych zdjęciach tego nie widzę. Są typu "uśmiechnij się zrobięci fotkę". Dlatego uważam że nudno i do szuflady.
Może 6 i 7 mniej nudno...

BenRhod
29-05-2018, 22:10
O.k. rozumiem i teraz doceniam ocenę. Tutaj akurat to że są dzieci jest trochę mniej istotne. Chcę robić jak najlepsze zdjęcia, na jakie będzie mnie stać, i po to publikuję aby się poprawiać.

atze
31-05-2018, 22:35
Fotografia dzieci to niewdzięczne zadanie. Ja staram się uchwycić zawsze jakiś moment który zawiera jakąś emocję. Radość, jakąś kłótnię, złość. Coś czego nie da się powtórzyć ani udawać.
Zgodzę się, dlatego najlepiej jest mieć jakieś 70-200 lub 135. Starć z boku, obserwować i łapać chwile.

Dla mnie zdjecie numer 8 jest intrygujące.

fret
01-06-2018, 08:44
... i pilnując ekspozycji ...

Ten element bym sobie na początku odpuścił, automatyka najczęściej da sobie radę. Moim zdaniem trzy podstawowe rzeczy, to zwracanie uwagi na światło, kompozycję i tło. Mam wrażenie, że światła za bardzo nie rozumiesz, a na tło zupełnie nie zwracasz uwagi.
Analizuj cudze zdjęcia, to najlepszy sposób na opanowanie światła.

luso
01-06-2018, 12:00
Fotografia dziecięca jest bardzo trudna, sam bym nie zrobił pewnie lepszych zdjęć. Widać, że się starasz. Zdjęcie nr. 8 mi się podoba. Co do pozostałych, to prezentują one twarze ludzi oświetlone ostrym światłem słonecznym. W takich warunkach nie mogą one wyglądać dobrze. Zdjęć się nie robi o tej porze dnia (szeroko rozumiane okolice południa), a jeśli trzeba to koniecznie w cieniu (słowo klucz do wygoglowania: open shade). Dodatkowo podsyłam link do portfolio pani Elena Shumilova (https://500px.com/elenashumilova). Jej pracę mi się podobają (choć nie wszystkie). Zauważysz, że większość prac z jej portfolio jest wykonana podczas zachodu słońca o tak zwanej złotej godzinie. Co więcej w filmie (https://www.youtube.com/watch?v=2xiQkU8eUC4) mówi ona, że zdjęcia należy robić kiedy to pasuje dzieciom, a nie fotografowi. Czyli rodzic fotograf powinien mieć zawsze przy sobie aparat gotowy do robienia zdjęć.

To taki post napisany w myśl zasady, że dobrej rady jest łatwo udzielić ale trudno jest jej posłuchać. Fotografia dziecięca wydaje mi się naprawdę trudną działką...

biodar
01-06-2018, 15:10
Ostatnie ładne.

Reszta to wg. mnie fotki pamiątkowe z imprezy.
Na jednym dziewczynce wyrasta z głowy lina a na innym chłopcu z buzi patyk/rurka. Ja osobiście nie lubię jak tak jest, ale to tylko moje zdanie.

BenRhod
01-06-2018, 22:36
Dziękuję za Wasze opinie. Macie dużo racji ale dzieciom nie da się powiedzieć, że maja poczekać z zabawą do złotej godziny a gdy ona już przyszła to byli wykończeni zabawą w takim słońcu :). Pojęcia "open shade" rzeczywiście nie znałem i muszę o tym poczytać.

fret
02-06-2018, 01:29
Nie da się wszystkiego zwalić na dzieci, na jednym zdjęciu jest całkiem duża dziewczynka, a błędy te same ;).

BenRhod
02-06-2018, 09:16
na jednym zdjęciu jest całkiem duża dziewczynka, a błędy te same ;).
Dziękuję ;) . Pozdrawiam :)

trothlik
02-06-2018, 17:08
Zgodzę się, dlatego najlepiej jest mieć jakieś 70-200 lub 135.

Mam właśnie 70-200 i świetnie się sprawdza. Co do 135 to czaję się na niego ale do fotografii dzieci zoom w nogach to raczej średni pomysł. Moim skromnym zdaniem

atze
02-06-2018, 19:15
Fajnie zaczęliśmy, od zwykłej imprezy plenerowej a skończyliśmy na inscenizowanych zdjęciach Shumilovej i ... ja dorzucę jeszcze zdjęcia autorstwa Adrian C. Murray (https://adriancmurray.com/). W obydwu przypadkach mistrzowska obróbka.

Mam właśnie 70-200 i świetnie się sprawdza. Co do 135 to czaję się na niego ale do fotografii dzieci zoom w nogach to raczej średni pomysł. Moim skromnym zdaniem
Moje są jeszcze małe i w miarę statyczne, więc 135-tka się sprawdza. Jak podrosną to zobaczymy czy da radę. 70-200 podobno najostrzejsze po środku, czyli jakieś 130mm. Prawda to?

trothlik
02-06-2018, 19:50
Moje są jeszcze małe i w miarę statyczne, więc 135-tka się sprawdza. Jak podrosną to zobaczymy czy da radę. 70-200 podobno najostrzejsze po środku, czyli jakieś 130mm. Prawda to?
A bo ja wiem? Nie sprawdzałem pod tym kątem. Nawet jak są jakieś różnice to niezauważalne jak dla mnie.
Po drugie primo i tak najwięcej strzałów mam w granicach 130-200

BenRhod
02-06-2018, 21:20
Wstawiam kolejne zdjęcia. Niestety nie miałem dzisiaj zbyt dobrej pogody i trochę spieszyłem się :)
9.
913

10.
914

11.
915

12. Zdaję sobie sprawę z tego co pisaliście ale to był ułamek sekundy na zrobienie zdjęcia :) . Czy tutaj powinienem bardziej przymknąć czy f/5,6 wystarcza?
916

trothlik
03-06-2018, 13:36
Wstawiam kolejne zdjęcia. Niestety nie miałem dzisiaj zbyt dobrej pogody i trochę spieszyłem się :)

Taa złej baletnicy to i czapka na bakier...
Ale konkretnie
9 fajnie chwycone
10 hmm duża d..a i za dużo nieba, generalnie na "nie"
11 szkoda że pojawił się ten krokodyl w górze kadru
12 zdecydowanie najlepsze
Co do domykania to twoja osobista kwestia. W tym wypadku ja bym nawet otworzył co by ten paskudny płot się rozmył.
Poza tym przydałby się większy kontrast bo zdjęcia raczej blade no i polar co by przygasił ci niebo, np na 10tce.

fret
03-06-2018, 20:46
Zacznijmy od tego, że ładna pogoda, to nie jest to samo, co pogoda dobra do zdjęć. Dalej, to ciągle dbałość o tło. Dziki zwierz na tle czegoś, co przypomina ogródki działkowe, to doskonały przepis na porażkę. Otwieranie obiektywu, to jeden sposób pozbycie się problemu, ale nie zawsze działa. Drugi, to sprawne biodra i kolana :) Trzeci, to odpuszczenie tematu. Serio. Połowa sukcesu, to wiedza, kiedy walczyć, a kiedy odpuścić :)

BenRhod
03-06-2018, 21:02
Taa złej baletnicy to i czapka na bakier...
Ale konkretnie
9 fajnie chwycone
10 hmm duża d..a i za dużo nieba, generalnie na "nie"
11 szkoda że pojawił się ten krokodyl w górze kadru
12 zdecydowanie najlepsze
Co do domykania to twoja osobista kwestia. W tym wypadku ja bym nawet otworzył co by ten paskudny płot się rozmył.
Poza tym przydałby się większy kontrast bo zdjęcia raczej blade no i polar co by przygasił ci niebo, np na 10tce.
Dzięki. 10 i 12 było robione z polarem więc na przyszłość spróbuję przymknąć bardziej.

--- Kolejny post ---

Połowa sukcesu, to wiedza, kiedy walczyć, a kiedy odpuścić :)
Zapamiętam :)

trothlik
03-06-2018, 22:13
Dzięki. 10 i 12 było robione z polarem więc na przyszłość spróbuję przymknąć bardziej.

To trochę cieniutko wyszło jeśli to z polarem. Poza tym domknięcie obiektywu czy też otworzenie nie wpłynie na pracę polara z tego co się orientuję. Zmieni ci ekspozycję i głebie ostrości i n a tym koniec. Ale kombinuj bo polara używać "to trzeba umić". Wiem bo sam to przerabiałem

BenRhod
05-08-2018, 23:00
Poproszę o ocenę.
https://canon-board.info/imgimported/2018/08/34d89f3dc8f8054bba8ac092867006a7-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180805/34d89f3dc8f8054bba8ac092867006a7.jpg)

zdebik
06-08-2018, 13:57
Poproszę o ocenę

A jak sam oceniasz to zdjęcie?

BenRhod
06-08-2018, 14:46
A jak sam oceniasz to zdjęcie?Wiem gdzie popełniłem błędy ale nie wiem czy wszystko wyłapałem. Chcę usłyszeć konstruktywną krytykę.

zdebik
06-08-2018, 14:48
1 primo światło.

trothlik
06-08-2018, 21:41
Poproszę o ocenę.

Okropna kolorystyka, nieostre. Przedstawiłeś modelkę bardzo niekorzystnie.

miszak
07-08-2018, 10:36
Zdjęcia zwierząt w niewoli ze słabą perspektywą i w złym świetle... już pierwsza cecha dka mnie subiektywnie przekreśla te foty jako warte prezentacji ;-)

Fota dziewczyny hmmm jakby to powiedzieć.... wszystkie zaorezentowane foty łączy wg mnie jedna cecha - chęć zrobienia zdjęć :-) Usiądź, pomyśl co chcesz zrobić, odsapnij, jeszcze raz pomyśl co chesz a potem zastanów się jak to zrobić na pierwszym miejscu stawiając światło.

Każdy z nas na pewno popełnia foty w nieodpowiednim świetle ale usprawiedliwia to unikalność tematu czy niemożliwość hego powtórzenia. Zwierzaki w zoo czy dziewczyna w parku to nie są te tematy.

Sorki za tyle uwag no ale chciałeś ;-)

trothlik
07-08-2018, 21:48
Fota dziewczyny hmmm jakby to powiedzieć.... wszystkie zaorezentowane foty łączy wg mnie jedna cecha - chęć zrobienia zdjęć :-) Usiądź, pomyśl co chcesz zrobić, odsapnij, jeszcze raz pomyśl co chesz a potem zastanów się jak to zrobić na pierwszym miejscu stawiając światło.

W sumie dobrze powiedziane. Schowaj te fotki do szuflady. I odkop je za 2-3 miesiące i wtedy zobacz czy tobie samemu się podobają. I już pytać raczej nie będziesz

BenRhod
11-08-2018, 00:23
Dziękuję za opinie do poprzedniego zdjęcia. Poproszę o komentarz do tego zdjęcia. Jest to jedno z pierwszych zrobionych nocą.
https://canon-board.info/imgimported/2018/08/10ad8a3c090eaa85a258e15a265905d8-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180810/10ad8a3c090eaa85a258e15a265905d8.jpg)