Zobacz pełną wersję : Powrót do przyszłości - czym zastąpić Canona EOS 300D
nikiforj
20-05-2018, 16:08
Cześć wszystkim,
od wieków jestem w posiadaniu Canona EOS 300D. Wiele czasu przeleżał on jednak w szufladzie i dopiero w tym roku postanowiłem na nowo zająć się amarotską fotografią. Chciałbym jednak odświeżyć swój sprzęt i tu męczy mnie takie pytanie: czy skoro jednak mam już jakąś lustrzankę to jest mimo wszystko sens zainwestować w nowy korpus od Canona? Najlepiej jeszcze tak do 2000 zł? Zaznaczam, że zależy mi na kupieniu nowego urządzenia ze sklepu. Do tej pory najciekawszą opcją wydaje się być najtańszy obecnie model 1300D. Co o nim sądzicie?
Jakie jest wasze zdanie w tej kwestii? Podkreślam, że nie szukam sprzętu dla profesjonalistów.
Pozdrawiam
Przemek_PC
20-05-2018, 21:05
Osiagnales juz kres mozliwosci 300D? Ogranicza cie w czyms?
nikiforj
20-05-2018, 21:58
Obstawiam, że w ciągu 15 lat od premiery 300D poprawiła się jakość matryc i procesorów. Niestety znalezienie jakichkolwiek materiałów porównawczych zestawiających jakość obrazu dla 300D i czegoś nowego graniczy z cudem, bo nikt nie przejmuje się zbieraniem takich danych dla wiekowej lustrzanki. Nie jestem więc w stanie tego jednoznacznie, naocznie stwierdzić, a liczę na to, że nowsze modele oferują np. mniejsze zaszumienie przy wysokich wartościach ISO.
Z innych kwestii na pewno ucieszyłaby mnie możliwość robienia więcej, niż góra czterech zdjęć seryjnych w jednym podejściu, czy obecność AI Servo. Inne dodatki (WiFi, NFC, możliwość kręcenia filmów) traktuję w kategoriach mile widzianych bonusów.
Do 2000 PLN najlepszą (matryca, LV, gibany LCD) propozycją będzie 200d.
kulek855
20-05-2018, 22:27
Chcesz mieć porządną jakość zdjęć i matrycę z niskim szumem to musisz inwestować w nowe drogie puszki i dobrej klasy obiektywy.
Jeżeli jesteś na tyle kreatywny i utalentowany to wykonasz dobre zdjęcie EOS 300d.
tmielcarz
20-05-2018, 22:49
a liczę na to, że nowsze modele oferują np. mniejsze zaszumienie przy wysokich wartościach ISO.
Znaczącą różnicę odczujesz po przejściu na pełną klatkę, czyli cenowo od 7500 zł w górę.
Z innych kwestii na pewno ucieszyłaby mnie możliwość robienia więcej, niż góra czterech zdjęć seryjnych w jednym podejściu
Znacząca różnica to 10 klatek na sekundę, czyli 7D2, który kosztuje trochę ponad 5000 zł.
canonier82
21-05-2018, 02:13
Różnica pomiędzy 300D a 200D to niecałe 2EV na każdym ISO (coś jak 200D vs 6D).
dobrych parę lat temu przesiadałem się z 350 na 60d, różnica obrazka była spora, a wygoda obsługi w 60d wynagrodziła mi poniesione koszty, słowem, warto
nikiforj - piszesz o korpusie, ale co z obiektywami? Masz jakieś? Weź pod uwagę że obiektyw który dla matrycy 6 megapikselowej był OK, dla matrycy 20 czy 24 megapikselowej może być tragiczny, i jedyny efekt będzie taki że się zniechęcisz. Nie patrz na to co tam tmielcarz pisze o seriach - 1300D może robić serie praktycznie nieskończonej długości, dopóki karta i bateria pozwolą, z szybkością 3 klatki na sekundę. Do powortu do fotografowania po latach 1300D na pewno ci wystarczy, jeśli jednak odczuwałbyś niedosyt spróbuj 200D, ma dużo lepsze parametry techniczne. Musisz tylko wziąć pod uwagę że 200D to lustrzanka kompaktowa, i jeśli masz duże dłonie to może się okazać za mały :) Możesz też rozważyć zakup używanego aparatu z wyższych serii - 7xxD, albo 60D/70D - zależy na jaki ci wystarczy kasy. Sam mam jeszcze 60D i uważam że jest to świetny aparat, i będę go trzymał dopóki się nie rozleci.
nikiforj pomyśl jeszcze raz o rynku wtórnym. Teraz jest masa mało-używanego sprzętu. 60d albo 70d oprócz sporo lepszej matrycy ma też o wiele poziomów lepszy AF (wszystkie krzyżowe i bardzo precyzyjne czujniki)+ gibany ekranik. Kupisz je w fajnym stanie za 1100zł(60d) - 2000zł(70d). 1300d, 200d itp. nawet nie ma co porównywać do tych korpusów.
nikiforj
21-05-2018, 22:30
nikiforj - piszesz o korpusie, ale co z obiektywami? Masz jakieś? Yanc W tej chwili posiadam trzy:
- Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 (pochodzi z zestawu do Canona 300D),
- Canon EF 50mm f/1.8 STM,
- Helios 44M-4 58mm f/2.0 na adapterze do Canona.
Weź pod uwagę że obiektyw który dla matrycy 6 megapikselowej był OK, dla matrycy 20 czy 24 megapikselowej może być tragiczny, i jedyny efekt będzie taki że się zniechęcisz.
Zasadniczo nie zależy mi na pędzie ku dziesiątkom megapikseli, ale rozumiem problem. Co zatem sądzisz o mojej skromnej kolekcji szkieł w tym kontekście?
Do powortu do fotografowania po latach 1300D na pewno ci wystarczy, jeśli jednak odczuwałbyś niedosyt spróbuj 200D, ma dużo lepsze parametry techniczne. Musisz tylko wziąć pod uwagę że 200D to lustrzanka kompaktowa, i jeśli masz duże dłonie to może się okazać za mały :)
No właśnie kompaktowość do mnie nie przemawia. Dlatego też nie zainteresowałem się np. modelem 100D.
Możesz też rozważyć zakup używanego aparatu z wyższych serii - 7xxD, albo 60D/70D - zależy na jaki ci wystarczy kasy.
Zaczyna interesować mnie model 750D, który nowy i ze sklepu można dorwać już w okolicach właśnie mojego górnego limitu, tj. 2000 zł. Zaś co do używanych - jeszcze się zastanowię.
Przemek_PC
21-05-2018, 23:05
Wedlug mnie masz tylko jeden obiektyw do nowego korpusu mianowicie 50 STM. Jesli juz koniecznie chcesz wydac pieniadze na korpus to pomysl tez o obiektywie chocby 18-135 STM.
nikiforj - jak słusznie Przemek_PC napisał, do nowego korpusu to w sumie nadaje się tylko ten 50/1,8 STM, kit będzie działał ale to właśnie jeden z tych obiektywów które mogą cie rozczarować, no a Helios... tez mam ale z pudełka nie wyjąłem już dobre 3 lata :). Jak masz wybór między 750D, 100D i 1300D to bierz śmiało 750D. Obiektyw 18-135 będzie dobrym wyborem na początek, ale jest chwilowo poza określonym przez Ciebie zasięgiem finansowym, tak że to będzie zakup na później.
Dlaczego polecacie 18-135mm? Jest droższy, słabszy optycznie od 18-55mm stm.
Przemek_PC
23-05-2018, 09:22
Ze wzgledu na zakres. A jakosc do amatorskiego cykania fotek wystarczajaca.
Bajki o potencjale 350D olej, aparat ma już swoje lata a roździelczość zdjęć rośnie. Z nowych aparatów masz 1300D z kitem lub Nikona D3400 również z 18-55.
Używki 60D lub 700D ew coś podobnego w Nikonie.
roznica miedzy 300D a juz chocby matryca 18Mpix jest kolosalna. a nowe 24Mpix sa pod tym wzgledem jeszcze lepsze.
co do wyboru... jesli nowy to IMHO przymierzyc do reki 200D i 750D. wybor w zaleznosci od preferencji, mozliwosci obu sa dosc podobne. IMHO po 300D to jednak 200D moze byc duzo za maly.
pozostaje kwestia obiektywow bo ten stary 18-55 od 300D optycznie jest mocno taki sobie. szukalbym jakiegos zestawu 750D + 18-55 STM, ta nowa wersja kita jest zupelnie niezla. tego chyba jeszcze nie da sie kupic nowiutkiego w cenie ponizej 2000 PLN, ale jakis lekko uzywany egzemplarz uda sie znalezc. opcjonalnie mozna jeszcze rozwazac jakies starsze 650D czy 700D - z tym ze to tez by bylo uzywane i wydaje mi sie, ze roznica cenowa jest na tyle mala, ze warto jednak dolozyc do 750D
nikiforj
24-05-2018, 23:53
Ostatecznie szykuję się do zakupu 750D - z kitem lub bez, bo póki co chcę w pełni wykorzystać potencjał swojej stałki od Canona.
Dziękuję Wam za całkiem spory odzew z Waszej strony. Bardzo mi pomogliście :)
(ale jeśli jeszcze ktoś chce coś dopisać to śmiało, będę podglądał ten wątek dalej)
witek271
25-05-2018, 19:20
Piszecie że 300 d to już stara konstrukcja a ja kilka dni temu w Zakopanem idę sobie spacerkiem po Krupówkach i jako fotograf z systemu canona od razu rzucił mi się w oczy czerwony pasek na obiektywie u jednego z przechodniów Zacząłem przyglądać się bliżej bo obiektyw duży a puszka mała Był to 24+70 2.8L podpięty do 350D więc chyba coś jeszcze z tych puszek można wyciągnąć skoro ludzie ich używają?
Przemek_PC
25-05-2018, 21:21
Mam duzo zdjec z D30, D60 i 10D i mimo postepu, okreslen "przepasc" miedzy starymi a nowymi aparatami nadal wygladaja bardzo dobrze.
Mam duzo zdjec z D30, D60 i 10D i mimo postepu, okreslen "przepasc" miedzy starymi a nowymi aparatami nadal wygladaja bardzo dobrze.
Tez mam. Niedoswietlone zasniezone gory. +0.5 EV korekty ekspozycji na ISO 100 i na powiekszeniu 1:1 na niebieskim niebie szum jak w 750D przy ISO 1600. A ten 750D ma 4x tyle pikseli...
Na ekranie 4K akurat bardzo wyraznie widac ile brakuje tym matrycom 6Mpix. Kiedys nie bylo wyboru, zreszta nikt tym zdjeciom nie ujmuje... Ale jesli teraz mozna za mniej niz 1/2 pensji kupic duzo lepszy aparat na dlugie lata...
Piszecie że 300 d to już stara konstrukcja a ja kilka dni temu w Zakopanem idę sobie spacerkiem po Krupówkach i jako fotograf z systemu canona od razu rzucił mi się w oczy czerwony pasek na obiektywie u jednego z przechodniów Zacząłem przyglądać się bliżej bo obiektyw duży a puszka mała Był to 24+70 2.8L podpięty do 350D więc chyba coś jeszcze z tych puszek można wyciągnąć skoro ludzie ich używają?
a ja kiedyś widziałem malucha na dunlopach bluesponse... jak widać auto jeszcze ma potencjał.
trothlik
28-05-2018, 14:39
Ale jesli teraz mozna za mniej niz 1/2 pensji kupic duzo lepszy aparat na dlugie lata...
To ile ty zarabiasz? i co rozumiesz przez "dużo lepszy aparat"?
No i lepszy w porównaniu do czego?
To ile ty zarabiasz?
2000 EUR. tyle co 95% pracujacych 40h tygodniowo w NL ;)
i co rozumiesz przez "dużo lepszy aparat"?
taki 750D w zestawie 18-55 STM, 10-18, 55-250 wychodzi pol pensji. w porownaniu z 300D i jego 18-55 to jest funkcjonalna i jakosciowa przepasc. i nie wydaje mi sie, zeby za 5-10 lat obrazek z tego zestawu budzil jakiekolwiek zastrzezenia...
No i lepszy w porównaniu do czego?
od 300D, bo o tym byla mowa :)
Przemek_PC
04-06-2018, 11:34
To po co takie gadanie na polskim forum? W Polsce 9 tys.zl zarabiaja nieliczni.
trothlik
04-06-2018, 18:53
2000 EUR. tyle co 95% pracujacych 40h tygodniowo w NL ;)
To było pytanie retoryczne.
A poza tym czy 7XX jest tak dużo lepszy od 300D?
Myślałem dużo lepszy aparat to coś w rodzaju jedynek. Widzę że mamy inne standardy. Poza tym jak Przemek zauważył gadka o euro jest ciut nie na miejscu...moim zdaniem. A i życzyłbym sobie móc kupić wymarzony aparat za pół wypłaty...niedoczekanie
To było pytanie retoryczne.
A poza tym czy 7XX jest tak dużo lepszy od 300D?
pod wzgledem matrycy - przepasc
obsluga - mialem 600D i 450D z Rebeli: jest sporo lepiej. duzo lepszy uklad AF, lepiej w lapie, gibany ekranik (i jakosc AF w LV) daje wielki skok funkcjonalny (rowniez, chlip, w porownaniu z moim "duzym" aparatem - 6D)
Myślałem dużo lepszy aparat to coś w rodzaju jedynek.
tak i nie. lepszy pod wzgledem mozliwosci, responsywnosci, to na pewno co najmniej dwucyfrowka a jeszcze lepiej 1D.
ale jak chcesz maly aparat o dobrej matrycy i uzytecznym AF, to IMHO linia xxxD ma wiecej sensu, bo na pewno tez znacznie mniej wagi. i w tym wypadku taki 7xxD jest lepszym wyborem od jedynki
Widzę że mamy inne standardy.
albo tez potrzeby a nie standardy.
ja mam wysokie standardy w kwestii obrazka, bo ten 750D daje znacznie lepszy od 300D czy tez takich aparatow jak 5D mkI, 40D czy 600D (z tych co mialem).
mam niskie standardy w kwestii wytrzymalosci sprzetu (bo nie jest u mnie narazony na uszkodzenia mechanicznne), lagow, wrazen organoleptycznych...
wybierz sobie.
autor watku nie sprecyzowal tematyki, poza tym ze ma mniej szumic (tu 750D jest znacznie lepszy od 300D) i ma miec wiecej fps (tez lepszy). stad propozycja.
Poza tym jak Przemek zauważył gadka o euro jest ciut nie na miejscu...moim zdaniem.
bo?
napisalem oryginalnie: Ale jesli teraz mozna za mniej niz 1/2 pensji kupic duzo lepszy aparat na dlugie lata...
wszelkie pomysly o wymarzonym aparacie za ta kwote sa, owszem, niemoje.
za 1/2 pensji staro-unijnej/amerykanskiej/japonskiej/... czyli tam gdzie sa glowne rynki producentow foto mozna kupic spokojnie, cyt. duzo lepszy aparat na dlugie lata (od 300D, gdyby bylo trudno sie domyslic). w tej cenie w wiekszym zestawie z kompletem podstawowych obiektywow. bez tych obiektywow (10-18 i 55-250) o ile wiem spokojnie miesci sie to juz w polowie polskiej pensji.
A i życzyłbym sobie móc kupić wymarzony aparat za pół wypłaty...niedoczekanie
tez Ci tego zycze!
trothlik
04-06-2018, 21:42
No to zapodałeś elaborat :D
Ale przynajmiej wyczerpałeś temat.
Wydawało mi się że przesiadka z XXXD na XXXD nie ma większego sensu ale widzę że jestem w błędzie.
Prawdę mówiąc przestałem śledzić nowinki jak dostałem mój wymarzony 5D2...wieki temu. Teraz czaję się na 1 ale jak napisałem niedoczekanie bo za pół pensji raczej go nie dostanę.
Reasumując życzę wszystkim frajdy z robienia zdjęć i zadowolenia ze sprzętu.
MAREKAMINSKI
31-07-2018, 12:35
Ja gdybym miał wybierać, to albo Canona 4000D, lub Nikon 3400D. To są podobne aparaty.