Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu dla Zielonego/laika/początkującego
marcinek1992
18-05-2018, 12:45
Witam
Kupiłem wg mnie w bardzo dobrej cenie Canona eos 450D i niestety właściciel wziął sobie obiektyw. Aparat kupiłem w kwocie 250zł z przebiegiem niestety nieznanym dlatego że żaden program go nie czyta. I teraz mam zasadnicze pytanie. Czy na początku przygody z fotografią kupić obiektyw oczywiście używany ze stabilizacją czy bez?
Bo dostałem ofertę: obiektyw kitowy 18-55mm ze stabilizacją za 150zł i stąd też moje pytanie.
cesiu111
18-05-2018, 13:06
Za 150zł to nawet nie ma się co zastanawiać, tylko brać kita. Później zobaczysz, czego brakuje kitowi w kwestii światła/ogniskowej.
marcinek1992
18-05-2018, 13:55
A prosze mi powiedzieć bo rozumiem ze 150zł to nie jest duza kwota jak za obiektyw tylko o co chodzi z tą stabilizacją?
tylko o co chodzi z tą stabilizacją?
a może zadaj sobie odrobine trudu i wpisz w google hasła stabilizacja, obiektyw, itd...
no chyba ze abonament Ci sie skonczył i musisz sporo dopłacac
obiektyw kitowy 18-55mm ze stabilizacją za 150zł
Raczej normalna cena, można znaleźć taniej, można drożej.
Jeśli masz wybór, możesz poszukać takiego z oznaczeniem STM (droższy, lepszy).
xxkomarxx
18-05-2018, 16:30
Za 150 zl mozna kupic przyzwoity filtr uv a nie obiektyw [emoji3]
Za 150 zl mozna kupic przyzwoity filtr uv a nie obiektyw [emoji3]
Dlaczego? Mi się na zbuku ostatnimi czasy ciągle wyświetla zachęta do zakupu nowego Canon EF 16-35/2.8 II za 19,99USD. Więc 150 złotych za kita to w sumie bardzo drogo :-)
Stabilizacja pozwala ci robić ostre, nieporuszone zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych niż bez stabilizacji. Nie dotyczy to zasadniczo sytuacji gdy fotografujesz poruszający się obiekt, tylko scen statycznych. Poczytaj tutaj: https://www.swiatobrazu.pl/stabilizacja-obrazu-w-matrycy-i-obiektywie-zastosowanie-zalety-i-ograniczenia-32089.html
A jeśli chodzi o obiektyw to na początek ci wystarczy, aczkolwiek jeśli chcesz i możesz trochę kasy więcej wyłożyć kup obiektyw EF-S 18-55 IS STM, jest dużo lepszy od wszystkich innych "kitów". Oczywiście tym o którym piszesz również można zrobić zdjęcia, tak że jak nie wiesz czy ci fotografowanie przypasuje to jest to sprzęt od którego możesz zacząć.