PDA

Zobacz pełną wersję : T 85/1.8 + Tap-in = nie działa?

Tmwstw
09-05-2018, 22:34
Witam serdecznie.
Niedawno nabyłem obiektyw Tamron 85/1.8 VC. Okazał się on mieć skłonność do lekkiego FrontFocusu, zamiast biec do serwisu postanowiłem wziąć sprawy we własne ręce, korzystając ze stacji dokującej.
Na pierwszy rzut oka wszystko działa jak należy - po podpięciu obiektywu program go widzi, gdy zmienię ustawienia, zapiszę, odepnę, podepnę ponownie, widzę ostatnio zapisane ustawienia.
Jednak po podpięciu do aparatu nic się nie zmienia - FrontFocus jak był, tak jest. Pierwsza myśl - może ustawiam za małe wartości (lub w złą stronę). Po paru próbach, przy ciągłym braku efektów, ustawiłem na wszystkich trzech odległościach +20, by zobaczyć czy przynajmniej przy tak skrajnym ustawieniu będzie jakakolwiek zmiana. Podpinam do aparatu, sprawdzam efekty i... Nic. Ostrość wciąż mniej więcej w tym samym miejscu, wciąż nie tam, gdzie bym ją chciał.

Walnięty obiektyw? Walnięty Dock? Walnięty użytkownik? :p
Co poszło nie tak?

tomfoot
09-05-2018, 23:53
Nie tak poszło to, że mogłeś kupić canona 85/1.8, a kupiłeś tamrona... Pisz do Cichy może Ci pomoże.

Cichy
10-05-2018, 09:46
No raczej nie, przestawienie ustawień AF już o +- 10 oczek powinno powodować widoczną zmianę w ustawieniu. Jeśli oprogramowanie widzi, że zmiana w obiektywie jest naniesiona, to widocznie tak jest. Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby korekta AF nie powodowała zmiany w faktycznym ustawieniu. Ostrzone przez wizjer ?

Tmwstw
10-05-2018, 11:36
Ostrzone przez wizjer ?

Oczywiście. Pytałem, czy z użytkownikiem może być coś nie tak, ale aż tak ewidentnego błędu nie popełniłem :p
Wczoraj byłem dość zmęczony, więc może rzeczywiście to ja coś sknociłem, ale jednak przy ustawieniu na +20 nawet knocąc raczej zobaczyłbym jakąkolwiek zmianę...