Zobacz pełną wersję : Lustrzanka do zdjęć stok narciarski
Witam Serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej lustrzanki.
Cel: Robienie zdjęć od wiosny do jesieni (włącznie) ludziom wjeżdżającym wyciągiem górskim w godzinach 09:00 - 18:00.
Sytuacja wygląda tak, że aparat ma być zamontowany na górze i ma robić zdjęcia ludziom wjeżdżającym wyciągiem na górę. Na pewno spotkaliście się z sytuacją gdzie w górach są budki, które robią właśnie takie zdjęcia. Aparat będzie zdalne wyzwalany z budki.
Efekt jaki chcemy uzyskać to ostre osoby, dobrze rozmyte tło. Jakość ma tutaj również znaczenie.
Moje trafy to 5D Mark II lub III. Pytanie czy musi to być pełna klatka, czy dobrego efektu nie uzyskamy inną lustrzanką. Co polecacie?
Dodam tylko, że musi to być nowy sprzęt.
polecam 5d mark II nówke i z pełna faktura vat
a tak z ciekawości co masz zamiar podpiąc to tego body?
Dlaczego rozmyte tło? Dlaczego nie tło mówiące o tym w jakim to ładnym miejscu jesteśmy?
A7 mają teraz dobrą cenę i elektroniczną migawkę.
Co będzie wyzwalało aparat? Półapka ostrości bezobsługowo?
michalab
13-04-2018, 14:31
Dlaczego rozmyte tło? Dlaczego nie tło mówiące o tym w jakim to ładnym miejscu jesteśmy?
W tle zapewne wyciąg.
Co to obiektywu 70-200 2.8.
Pulapka ostrosci raczej nie, ale mamy swoje oprogramowanie, ktore pozwala nam podlaczyc sie do lustrzanki canona i wyzwalac migawke z poziomu kompa.
Tlo rozmyte ma byc, bo tak zyczy sobie zleceniodawca.
No to jak obiektyw masz pod canona. Oprogramowanie pod Canona, to wybór jest prosty - cokolwiek współpracujące z tym oprogramowaniem. To nie jest jakieś wyzwanie dla sprzętu (poza dużą ilością klapnięć)
To czy FF czy APS to musisz sam ocenić. Zobacz jakie rozmycie daje 200/2,8 na różnym sprzęcie - shutterdial (http://www.shutterdial.com/#/search?s=portrait&f=200&a=7)
A co oprocz 5d marka II lub III polecanie? Cos szybkostrzelnego.
tmielcarz
13-04-2018, 15:28
A co oprocz 5d marka II lub III polecanie? Cos szybkostrzelnego.
Będziesz robił seriami te zdjęcia ? 7D mark II robi 10/s, więc chyba wystarczająco szybko ?
Co to obiektywu 70-200 2.8.
Pulapka ostrosci raczej nie, ale mamy swoje oprogramowanie, ktore pozwala nam podlaczyc sie do lustrzanki canona i wyzwalac migawke z poziomu kompa.
Tlo rozmyte ma byc, bo tak zyczy sobie zleceniodawca.Macie na kompie podgląd z tego co widzi aparat (live view)? Jesli tak to 6d2 bo ma lepszy af w live view I śledzenie twarzy. I jest nowy do kupienia
Tak pojdzie seria.
Tak bedzie na kompie lv.
tmielcarz
13-04-2018, 15:57
Tak pojdzie seria.
Tak bedzie na kompie lv.
No to bierz 7D mark II.
A jaka jest roznica pomiedzy 6d2, 5d2, 7d2 pod wzgledem jakosci wykonania, zywotnosci migawki? Jak kwestia awaryjnosci tych modeli? Zalezy mi na solidnej konstrukcji.
A jaka jest roznica pomiedzy 6d2, 5d2, 7d2 pod wzgledem jakosci wykonania, zywotnosci migawki? Jak kwestia awaryjnosci tych modeli? Zalezy mi na solidnej konstrukcji.
dla jasnosci moja rada z nowym 5d2 była "żartem" z Twojej wiedzy dot. sprzetu ten model jest juz niedostepny jako nowy od ładnych paru lat (a napisałes że ma byc nowy):mrgreen:
a na powazne to 7d2 sprawia naprawde solidne wrazenie (i jak bym miał wybierac "woła roboczego" który bedzie jechał seriami na stoku to postawiłbym na 7d2 a nie na 6D2)
dla jasnosci moja rada z nowym 5d2 była "żartem" z Twojej wiedzy dot. sprzetu ten model jest juz niedostepny jako nowy od ładnych paru lat (a napisałes że ma byc nowy):mrgreen:
a na powazne to 7d2 sprawia naprawde solidne wrazenie (i jak bym miał wybierac "woła roboczego" który bedzie jechał seriami na stoku to postawiłbym na 7d2 a nie na 6D2)
Takiej odpowiedzi szukalem :) czyli wol roboczy to 7d2. Teraz do uzytkownikow, jaka jest zywotnosc migawki. Wiem ze to loteria, ale usredniajac.
Takiej odpowiedzi szukalem :) czyli wol roboczy to 7d2. Teraz do uzytkownikow, jaka jest zywotnosc migawki. Wiem ze to loteria, ale usredniajac.
nie ma jednej jasnej odpowiedzi, w body,dla których Canon deklaruje żywotnośc na 150K ludzie jada po 300-400K i sprzet nadal działa, słyszałem tez o przypadkach gdzie przy ok 50-60K padała
a wymiana migawki w sprzecie który na siebie zarabia to tez nie koniec swiata :D
Jedna nala uwaga, zdjecie musi wyjssc juz ladne z puchy. Od razu po pstrykieciu bedzie wywolywane w fotmacie 10x15
Jedna nala uwaga, zdjecie musi wyjssc juz ladne z puchy. Od razu po pstrykieciu bedzie wywolywane w fotmacie 10x15
7D2 z 70-200/2.8 da radę (przy relatywnie niskim iso w dzien)
na FF bedzie pewnie minimalnie lepszy obrazek ale żaden ceper tego nie zauwazy na formacie 10x15
a tak z ciekawosci to cały dzień macie zamiar "jechać" na jednych ustawieniach czy tez Wasz soft daje mozliwośc zdalnej zmiany ustawien (w ciągu dnia np. iso, WB i inne moze wymagac zmiany)
7D2 z 70-200/2.8 da radę (przy relatywnie niskim iso w dzien)
na FF bedzie pewnie minimalnie lepszy obrazek ale żaden ceper tego nie zauwazy na formacie 10x15
Przy relatywnie niskim iso, masz na myśli ile?
Przy relatywnie niskim iso, masz na myśli ile?
dla mnie niskie iso w dzisiejszym sprzęcie to np. 1200-1600-2000 ale dla kogos innego to może byc max800, oczywiscie komfortowo jest jak mozna sobie pozwolic na iso rzedu 100-200-400 :-)
(nie mam zadnych oporów do używania 3200 a nawet 5000 jak potrzeba)
a poprawnie nawietlony obrazek z 7d2 spokojnie broni sie nawet przy 2000 i wiecej
dla mnie niskie iso w dzisiejszym sprzęcie to np. 1200-1600-2000 ale dla kogos innego to może byc max800, oczywiscie komfortowo jest jak mozna sobie pozwolic na iso rzedu 100-200-400 :-)
(nie mam zadnych oporów do używania 3200 a nawet 5000 jak potrzeba)
a poprawnie nawietlony obrazek z 7d2 spokojnie broni sie nawet przy 2000 i wiecej
Ok dzięki.
Co do szkieł - dużą różnia jest w canonie 70-200 wersja 1, a 2? 2
Czy dopłata do stabilizacji w 2 w tym przypadku jest mi potrzebna?
Może wystarczy tańsza sigma 70-200 ze stabilizacją albo tamron g2?
Wracając jeszcze do body - jeśli chodzi o źródło zasilania to będzie to stałe napięcie. W przypadku Nikonów podpięcie stałego napięcia, czy dodanie gripa powoduje zwiększenie szybkostrzelności. Jak jest w Canonie?
Ok dzięki.
Co do szkieł - dużą różnia jest w canonie 70-200 wersja 1, a 2? 2
czyli szkła tez jeszcze nie masz????
z tego co wiem, to 70-200F/2.8 bez stabilizacji była tylko jedna wersja :-)
były 2 wersje ze stabilizacja, i faktycznie wer 2 jest znacznie lepsza,
a Tobie ona po co? bo nie rozumiem? (zakładam że sprzet bedzie postawiony na statywie/ziemi czy w innym miejscu połozony na sztywno/stałe wiec stbilizacja...?
tmielcarz
13-04-2018, 17:25
Niepotrzebna. Zakładam, że będziesz używał statywu, więc stabilizację i tak wypada wyłączyć.
Wracając jeszcze do body - jeśli chodzi o źródło zasilania to będzie to stałe napięcie. W przypadku Nikonów podpięcie stałego napięcia, czy dodanie gripa powoduje zwiększenie szybkostrzelności. Jak jest w Canonie?
A potrzebujesz jeszcze więcej niż 10/s ? Przecież nie fotografujesz szybkiej akcji.
Niepotrzebna. Zakładam, że będziesz używał statywu, więc stabilizację i tak wypada wyłączyć.
A potrzebujesz jeszcze więcej niż 10/s ? Przecież nie fotografujesz szybkiej akcji.
Nie potrzebuję więcej niż 10/s.
Tak będzie silnie przytwierdzony do statywu/metalowej konstrukcji na fundamencie.
Może tańsza Sigma ze stabilizacją albo Tamron g2?
tmielcarz
13-04-2018, 17:32
Tak będzie silnie przytwierdzony do statywu/metalowej konstrukcji na fundamencie.
Może tańsza Sigma ze stabilizacją albo Tamron g2?
Ale żeś się tej stabilizacji uczepił :). Po co, skoro w poprzednim zdaniu piszesz, że będzie przytwierdzony do stabilnej konstrukcji ?
Ale żeś się tej stabilizacji uczepił :). Po co, skoro w poprzednim zdaniu piszesz, że będzie przytwierdzony do stabilnej konstrukcji ?
To są jednak góry, może wiać etc.
To jakie szkło bez stabilizacji polecacie? Tamron, Sigma, Canon?
To są jednak góry, może wiać etc.
To jakie szkło bez stabilizacji polecacie? Tamron, Sigma, Canon?
masz kase na ten biznes? jesli tak to nie kombinuj i wez canona jesli nie... to znadz se inny biznes np oscypki sprzedawaj inwestycja w sprzet mniejsza
masz kase na ten biznes? jesli tak to nie kombinuj i wez canona jesli nie... to znadz se inny biznes np oscypki sprzedawaj inwestycja w sprzet mniejsza
:) budżet jest nieograniczony. Ale gdybyś kiedykolwiek prowadził jakieś interesy wiedziałbyś, że przedstawienie kosztorysu opiera się na różnej rozpiętości cenowej. Nie proszę o poradę dla takich drunych i płytkich wpisów, a zależy mi na ocenie rożnego sprzętu przez praktyków.
:) budżet jest nieograniczony. Ale gdybyś kiedykolwiek prowadził jakieś interesy wiedziałbyś, że przedstawienie kosztorysu opiera się na różnej rozpiętości cenowej. Nie proszę o poradę dla takich drunych i płytkich wpisów, a zależy mi na ocenie rożnego sprzętu przez praktyków.
swoja firme prowadze z powodzeniem juz 27 lat, tak ze za dobre rady uprzejmie dziekuje, jeszcze coś???
i radze uwazac na słowa, zebys sie nie zagalopował
ale bede "ten dobry" skoro kasa nie gra roli to machnij se 1dx2 i 70-200 IS2 i bedziesz zadowolony
EOT
swoja firme prowadze z powodzeniem juz 27 lat, tak ze za dobre rady uprzejmie dziekuje, jeszcze coś???
Gratuluję ;)
Nie potrzebuję tutaj żadnych spięć i utarczek, więc proszę nie zaczynaj bezsensownej rozmowy.
Takiej odpowiedzi szukalem :) czyli wol roboczy to 7d2. Teraz do uzytkownikow, jaka jest zywotnosc migawki. Wiem ze to loteria, ale usredniajac.Nie wiem czy to wół roboczy. Nominalnie ma 200tys czyli formalnie o 100tys więcej niż nowe 80d czy 6d2 ale one mają tłumienie wibracji lustra więc są też żywotne. Wół roboczy to 1dx2 z 500 tys ;)
Ja osobiście do tego celu bralbym puszki z dobrym DP i rozpoznawaniem twarzy. Wymiana migawki to nie są jakieś koszty...
Posproccess zdjęcia z automatu + ML z oceną ostrości i "jakości" zdjecia.
Przemek_PC
14-04-2018, 11:49
Blysnales wiedza, sypnales skrotami, wielu na tym forum nawet zrozumie o czym piszesz ale zalozyciel watku chyba niekoniecznie.
Co do obiektywu to jest duzo tanszy Canon EF 70-200/f4 wersja bez stabilizacji, rownie dobrze poradzi sobie w tego typu fotografii.
Wymiana migawki moze i nie problem finansowy ale czasowy a skoro aparat ma robic zdjecia non-stop to przerwa kilka dni na naprawe moze byc problemem. I tu dochodzimy do kwestii kupna drugiego aparatu jako zabezpieczenie na czas awarii pierwszego.
Blysnales wiedza, sypnales skrotami, wielu na tym forum nawet zrozumie o czym piszesz ale zalozyciel watku chyba niekoniecznie.
Co do obiektywu to jest duzo tanszy Canon EF 70-200/f4 wersja bez stabilizacji, rownie dobrze poradzi sobie w tego typu fotografii.
Wymiana migawki moze i nie problem finansowy ale czasowy a skoro aparat ma robic zdjecia non-stop to przerwa kilka dni na naprawe moze byc problemem. I tu dochodzimy do kwestii kupna drugiego aparatu jako zabezpieczenie na czas awarii pierwszego.
Może się dopytać jak czegoś nie rozumie, słowa kluczowe padły :) Żaden aparat nie gwarantuje bezawaryjności (1dx2 rowniez) też dlatego ja bym aż tak na szacowana żywotność migawki nie patrzył w tym wypadku. Jest jeszcze 200 2.8 II, wada stalki ale dobra cena i rozmycie.
Matt_K-K
15-04-2018, 17:21
Tak swoją drogą, jak rozwiązaliście sprawę ochrony danych osobowych ( w tym wizerunku ) osób mających się znaleźć na wynikowych zdjęciach?
Tak swoją drogą, jak rozwiązaliście sprawę ochrony danych osobowych ( w tym wizerunku ) osób mających się znaleźć na wynikowych zdjęciach?
tak swoją droga... to cholernie dobre pytanie
chyba ze będa fotografowac osoby jako "element krajobrazu" ale to troche nie współgra z załozeniem małej GO na zdjęciach (a takie miały byc), ile co to jest mała lub duza Go to sprawa juz dyskusyjna
Matt_K-K
15-04-2018, 21:44
Pytam nawet pod tym kątem, że to prawie jak monitoring. Tam też często jest się "elementem otoczenia", a jednak z utrwalaniem wizerunku jest trochę komplikacji możliwych. No i od maja wchodzi tzw. RODO..
Proste, kupujac bilet zgadzasz się na zrobienie zdjęcia, jak się podoba to płacisz za odbitkę, albo nie.
Przy wyjściu z wyciągu dostajesz nr (lub jest to powiązane z nr biletu).
W parkach rozrywki tego typu zdjęcia wiszą na monitorach około 30 minut, i zamawiasz z numerem zdjęcia (palcem klikasz w foto), a jak po tym czasie to wg biletu.
Żadnej ochrony nie trzeba,ozesz nie korzystać z wyciągu.
Proste, kupujac bilet zgadzasz się na zrobienie zdjęcia, jak się podoba to płacisz za odbitkę, albo nie.
no nie dokońca takie proste...
generalnie nie potrzeba zgody na wykonanie zdjęcia (utrwalenie wizerunku) tylko na jego rozpowszechnianie
pytanie czysto teoretyczne- czy w opisywanej sytuacji, lub podobnej, jesli ktos bedzie chciał to ma mozliwośc zakupu zdjęcia innej osoby bez jej wiedzy? (klikajac palcem w monitor)
Przemek_PC
16-04-2018, 14:13
Robienie zdjec i przechowywanie ich na nosnikach pamieci to gromadzenie i przetwarzanie danych osobowych. Publikacja zdjec to jeszcze inna sprawa.
no nie dokońca takie proste...
generalnie nie potrzeba zgody na wykonanie zdjęcia (utrwalenie wizerunku) tylko na jego rozpowszechnianie
pytanie czysto teoretyczne- czy w opisywanej sytuacji, lub podobnej, jesli ktos bedzie chciał to ma mozliwośc zakupu zdjęcia innej osoby bez jej wiedzy? (klikajac palcem w monitor)Nie.
Przynajmniej legalnie.
Bo klikając w monitor, obsługa "weryfikuje" klienta ze zdjęciem.
Jak później chcesz odbitkę, to masz nr podany przez obsługę, po wyjściu z wagonika.
Czyli jest to twój nr, jak zgubiłeś / przekazsles to już nie obsługi sprawa.
Działa tak w UK, DE, FR I jakoś nikt focha nie strzela.
Gdyby było coś nie tak, zaraz by się znalazł chętny na odszkodowanie.
Działa tak w UK, DE, FR I jakoś nikt focha nie strzela.
.
Tam RODO też wchodzi od maja.
Przemek_PC
16-04-2018, 15:30
Ale to nie klient jest problemem tylko smutni inspektorzy, ktorza przyjda na kontrole.
https://www.picsolve.com/#/
Tutaj jest firmą która obsługuje Merlin entertainment, to say legolandy, alton tower, Blackpool etc.
Ogólnie, to się kupuje bilet na wejście i zdjęcia etc.
Tak samo jak kiedyś na stoku były skipass-y "z prawem do emisji wizerunku w BBC", a jak ktoś nie zgadzał się na mozliwa emisję, był zapraszamy do konkurencyjnego ośrodka.
Zresztą znając życie, w pl będzie inaczej niż w całej UE.
Matt_K-K
16-04-2018, 17:07
Klient zyska prawo do odszkodowania nawet w momencie, gdy nie dostanie wyraźnej informacji o tym, że jego dane są przetwarzane. W tym wypadku dodatkowo w grę wchodzi wyrażenie zgody, które musi być wyraźne a nie dorozumiane. I właśnie stąd wzięło się moje pytanie - jak pogodzić w zręczny sposób przepisy i pewnego rodzaju ramy, jakie narzucą nam niedługo przepisy.