PDA

Zobacz pełną wersję : World Press Photo 2018

grizz
13-04-2018, 09:24
Jak wrażenia z tegorocznego WPF?

https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2018

fret
13-04-2018, 10:02
Chyba jak zwykle: mieszane :) To specyficzny konkurs, bo występuje w nim zestaw zdjęcie + opis i czasem to opis robi całą robotę, a zdjęcie jest tylko ilustracją do opisu, a czasem samo zdjęcie się broni.

michalab
13-04-2018, 10:14
Mam wrażenie (nie tylko w tej edycji, ale od ładnych paru lat), że duża część zdjęć to ustawki, a nie zdjęcia reportażowe. Taki rodzaj fotografii oczywiście też jest spoko, ale pod warunkiem że się otwarcie do tego przyzna.

Od kiedy Steve McCurry przyznał: "I'm a Visual Storyteller Not a Photojournalist" dużo lepiej mi się ogląda jego prace, nie muszę się zastanawiać co jest realne, a co nie lub wierzyć w to, że koleś ma seryjnego farta. Mogę skupić się tylko na tym jak działa finalny efekt.

kmeg
13-04-2018, 10:56
Jak wrażenia z tegorocznego WPF?

https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2018Pierwsze miejsce do przewidzenia (zresztą tak samo jak w 2017). Każdy w zasadzie kto po raz pierwszy zobaczył to zdjęcie wiedział, że wygrana ma pewną. Resztę muszę dokładnie obejrzeć bo konkurs duzy

tomfoot
13-04-2018, 11:43
Mnie ciekawi co innego. Gdyby te zdjęcia pokazać na forum (obojętnie którym), bez wskazywania skąd pochodzą - anonimowo, jakie byłyby komentarze? :-) Czy sprzęt był wystarczający, czy lecą w lewo, czy obróbka do d.., a statyw drgał?

fret
13-04-2018, 11:53
Mnie ciekawi co innego. Gdyby te zdjęcia pokazać na forum (obojętnie którym), bez wskazywania skąd pochodzą - anonimowo, jakie byłyby komentarze? :-) Czy sprzęt był wystarczający, czy lecą w lewo, czy obróbka do d.., a statyw drgał?

To jest jednak Press Photo. Niektóre zdjęcia można określić jako przebłyski fotograficznego geniuszu, a część jako zwykłe ilustracje do opisanej historii. Te ostatnie mogłyby na forach, czy w innych konkursach typowo fotograficznych, wypaść blado.

tomfoot
13-04-2018, 12:48
To jest jednak Press Photo. Niektóre zdjęcia można określić jako przebłyski fotograficznego geniuszu, a część jako zwykłe ilustracje do opisanej historii. Te ostatnie mogłyby na forach, czy w innych konkursach typowo fotograficznych, wypaść blado.

No tak. Z tym że dla mnie fotografia to właśnie zwykła ilustracja opisująca historię :-) Przede wszystkim, acz nie jedynie oczywiście.

fret
13-04-2018, 13:01
No tak. Z tym że dla mnie fotografia to właśnie zwykła ilustracja opisująca historię :-) Przede wszystkim, acz nie jedynie oczywiście.

w tym konkursie "Press" jest przed "Photo" :)

tomfoot
15-04-2018, 00:51
w tym konkursie "Press" jest przed "Photo" :)

Ale wiesz, że tłumaczenia z angielskiego dokonujemy w nieco innym szyku? Nieważne zresztą, szkoda dyskusji.

fret
15-04-2018, 07:40
Ale wiesz, że tłumaczenia z angielskiego dokonujemy w nieco innym szyku? Nieważne zresztą, szkoda dyskusji.

Ale wiesz, że czasem żartujemy? Dla ułatwienia dodajemy jeszcze emotki. Nieważne zresztą, szkoda dyskusji.

jinks
17-04-2018, 15:04
Jak zwykle świetne, mocne, często przytłaczające fotografie. Nie da się obok tego przejść obojętnie albo od razu zapomnieć. Jeśli miałbym coś komentować negatywnie to tylko relatywnie niską nagrodę za czołowe miejsca. To chyba najbardziej znany konkurs foto. Ma znaczący wpływ na świat fotografii. Cała branża producentów sprzętu powinna stanąć na wysokości zadania i trochę wspomóc finansowo. Chwalenie się, że najwięcej zdjęć Nikonem, albo Canonem nie wystarczy - wyskakujcie panowie z dolarów ;)