Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tryb manualna a TTL

lukasworld
05-04-2018, 12:08
Proszę Was o pomoc.
Mam problem z ustawieniem prawidłowej ekspozycji fotografując z lampą w trybie ttl. Zdjęcia robię w trybie manualnym a lampa pracuje w trybie ttl i tu mam problem ponieważ nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa ekspozycja. Histogram pokazuję mi bardzo często, że zdjęcia jest niedoświetlone o 2EV jednak zdjęcie wygląda tak jakby ekspozycja była poprawna. Wyczytałem, że pracując w trybie ttl z manualnymi ustawieniami aparatu nie muszę się przejmować histogramem bo ttl i tak doświetli poprawnie zdjęcie. Nie jestem jednak przekonany czy na pewno tak powinienem fotografować. Czy zatem robiąc zdjęcie w trybie M z podpiętą lampą w ttl powinienem pracować na takich parametrach żeby drabinka ekspozycji miała poprawne wartości?
Będę wdzięczny za pomoc :)

Leon007
05-04-2018, 13:01
Drabinka pokazuje tak, jakby nie było lampy, czyli na ogół że jest za ciemno.

gawittt
12-08-2018, 14:27
Odnosząc się do powyższej wypowiedzi:
..Jak w takim razie ustawiać ekspozycję na owej drabince? Na zero czy obojętnie (ponoć lampa sama dobierze moc) .. czy na minus kilka Ev. Troszkę się w tym gubię a mam taką samą sytuację. Tryb manualny i lampa w TTL. W trybie Av jakieś jaja wychodzą. Podejrzewam że w Tv również jest niedobrze pstrykać z lampą.

Adlatus
12-08-2018, 15:43
Zacznij od tej strony Techniki fotografowania z lampą błyskową - naturalnie wyglądający flesz (http://foto.jasiu.pl/01.html)

Bangi
13-08-2018, 11:52
Ja bym zrobił tak by na drabince wyszło jakoś +1EV a flesz bez zmian ;) Zresztą warto popróbować.

fret
13-08-2018, 12:27
1. Instrukcja obsługi. To nie jest głupia książeczka.
2. Ustawieniem drabinki regulujesz stosunek światła błyskowego do zastanego.
korekta TTL w lampie na zero, drabinka na aparacie:
0 - zastane zapewnia prawidłową ekspozycje, lampa najwyżej rozświetli trochę cienie i da obdlaski na błyszczących powierzchniach,
-1 - zastane da połowię światła, drugą połowę da lampa,
-2 - światło pochodzi głównie od lampy.
Wyguglaj sobie jeszcze prawo odwrotności kwadratów i ćwicz :)