Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75/2,8 a aberacja
Pytanie jaka jest w tym obiektywie aberacja chromatyczna?
Według testów to doś duża - ale według testów to i on jest pod względem ostrości porównuja go do 28-135 a praktyka z cyfra mówi ponoć inaczej inaczej.
Co wy na to - moze jakieś sample?
Michał
Na prawdę mało sampli jest z Tamrona. I na forum i w sieci. Możesz mieć problem ;)
Chodzi mi o sample będące przykładem aberacji
photozone.de (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/tamron_2875_28/index.htm)
Chodzi mi o sample będące przykładem aberacji
Ponad dwa lata fotografowalem Tamronem 28-75 - sam ten obiektyw pstryknal cos okolo 10 tys zdjec bo byl moim podstawowym szklem - i ... niestety z tych ok 10 tys zdjec nie potrafie znalezc zadnego sampla z aberracjami z niego :(
Ponad dwa lata fotografowalem Tamronem 28-75 - sam ten obiektyw pstryknal cos okolo 10 tys zdjec bo byl moim podstawowym szklem - i ... niestety z tych ok 10 tys zdjec nie potrafie znalezc zadnego sampla z aberracjami z niego :(
No to teraz masz Canona i to sie zmieni :wink:
Ja też prędzej znajdę sample z aberracjami np. z 100 2.0 niż z tamrona..
No to teraz masz Canona i to sie zmieni :wink:
Ponad 200 zdjec, z czego kilka zrobilem specjalnie w drzewa, pod swiatlo, na iso1600 i f4 - rowniez zero aberracji. No cos mnie chyba nie lubia te cholery aberracyjne ;)
Ale za to 85 1.8 ma aberracje :roll: .
Ale za to 85 1.8 ma aberracje :roll: .
Bo to stalka, a stalki sa najlepsze :mrgreen:
ps
oj, chyba zaraz Jac sie odezwie :-)
Bo to stalka, a stalki sa najlepsze :mrgreen:
ps
oj, chyba zaraz Jac sie odezwie :-)
skoro nalegasz ;-), sa zoomy ze swiatlem mniejszym niz 2.8?... a no widzisz - niema 8), jak sie przymknie do 2.8 to wszystkie aberacje ustepuja ;-)
a co do tematu to nie przejmuj sie CA, wszystko troche aberuje na cyfrze i niekonicznie jest to wina szklaale tez soczewek przed matrycą, trzeba się z tym pogodzic poprostu...
skoro nalegasz ;-), sa zoomy ze swiatlem mniejszym niz 2.8?... a no widzisz - niema 8)
A są: http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4728. Co prawda inny system, ale są :)
Co prawda inny system, ale są :)
tak, zupelnie nie istotny detal ;-)
sa zoomy ze swiatlem mniejszym niz 2.8?
Są. Tokina 28-70 2.6-2.8 :)
Ale trzeba Zuiko przyznać, że cudo szkło zdziełali. Przynajmiej na papierze. Podejrzewam jednak, że w praktyce też się dobrze spisuje :)
Pawel Woo
10-05-2006, 16:49
Wracając do meritum. Przeszedłem tę samą drogę co Vitez i potwierdzam. Ani w Tamronie ani w 24-105 IS niestety nie znajduję aberracji - więc nie jestem w stanie podesłać sampli.
Przykro mi... :-(
Jakoś tak się smutno zrobiło...
Wszystkim przykro itd. :(
A ja sie ciesze bo właśnie nabylem go u Cichego -mam nadzieje że jak dostane i porobie to bede równie ucieszony jak z waszych opini.
Dzięki wszystkim.
Michał
Wracając do meritum. Przeszedłem tę samą drogę co Vitez i potwierdzam. Ani w Tamronie ani w 24-105 IS niestety nie znajduję aberracji - więc nie jestem w stanie podesłać sampli.
Przykro mi... :-(
Musimy pojsc sie upic z tego smutku ;)
"Zdrowie aberrujacych szkiel! ... moze jeszcze przyjda..."