Zobacz pełną wersję : Canon S5 IS - co to jeszcze warte?
Wzięło mnie na fotografie. Nigdy jakoś nie miałem potrzeby robienia zdjęć, ale jakoś tak wyszło, że zapragnąłem zostać fotografem amatorem. Mam problem z aparatem ponieważ nie mam pieniędzy na te moment zakup nie wchodzi na razie w grę. Znalazłem w domu stary aparat Canon S5 IS dokładnie taki jak tutaj jest opisany: https://www.optyczne.pl/49.1-Test_aparatu-Canon_PowerShot_S5_IS_Canon_PowerShot_S5_IS.html Czy ten aparat jeszcze da radę na początek zabawy dla totalnego amatora? Ewentualnie mam do wyboru jeszcze iphona 6s.
Da rady. Ma tryb manualny. Do podstaw będzie ok.
A jak bym chciał dokupić sobie do niego jakieś filtry to jak sprawdzić ile mm? Gdzie to jest napisane w tabelce która znajduję się w dołączonym przeze mnie linku? Myślę o UV i polaryzacyjnym.
Na UV szkoda pieniędzy.
Filtru nie przypniesz bezpośrednio. Potrzebna jest tulejka. Najlepiej 58mm. Mniejsze winietowanie.
Nie zaczynaj o wyszukiwania problemów. Ciesz się fajnym aparatem i rób zdjęcia. Na filtr polaryzacyjny i inne gadżety przyjdzie czas.
Miałem starszy podobny model S3IS Do nauki nada się jak najbardziej. Matryca słaba ale całkiem fajny obiektyw o dużym zakresie ogniskowych, tryb manualny, wyświetlanie histogramu na żywo, dobre macro. Możesz też doinstalować darmowe oprogramowanie CHDK, które w olbrzymi sposób zwiększa możliwości, dodaje format raw itp.
Miałem starszy podobny model S3IS Do nauki nada się jak najbardziej. Super dziękuję wszystkim za pomoc. Zabieram się do fotografowania. Jeszcze jedno pytanie. Czy warto bawić się w ten CHDK? Czy w moim przypadku zdjęcia w formacie RAW są istotne? Lepiej od razu RAW'y robić czy jpeg?
RAW-y są bardzo przydatne, ale na samym początku skupiłbym się na uzyskiwaniu jak najlepszych jpg-ów.
Najpierw nie marnuj czasu na rawy tylko baw się jpegami. Ogarnij zależności migawka-przysłona-czułość, kadrowanie. Czyli ogólnie technikę fotografowania. A rawami zajmij się jak będziesz chciał wejść w obróbkę zdjęć.
CHDK prócz rawów dodaje setki innych możliwości do aparatów Canona. Ich liczba wręcz przytłacza dlatego proponowałbym zabawę tym oprogramowaniem w następnej kolejności jak już opanujesz podstawy i aparat zacznie Cię ograniczać.
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi, ale już CHDK zainstalowałem sobie na karcie zrobiłem zdjęcie w DNG i CRW obejrzałem na PC. Będzie na przyszłość. Na razie wracam zgodnie ze wskazówkami do podstaw.