Zobacz pełną wersję : Canon 17-55mm 2.8 vs Sigma 18-35mm 1.8
manix1232
18-03-2018, 13:57
Cześć, mam pytanie który według Was obiektyw Canon 17-55mm 2.8 vs Sigma 18-35mm 1.8 bardziej da radę pod względem robienia zdjęć np. na kościele /weselu /imprezie gdzie na sali jest ciemniej z lampą albo bez. Szybszy autofocus i jego celność. Praca na aps-c canon. Proszę o rady.
tmielcarz
18-03-2018, 14:02
Sigma 18-35mm 1.8 (..) Szybszy autofocus i jego celność.
Akurat ten obiektyw potrafi mieć problemy z celnością (niektórzy są zadowoleni, ale jest sporo głosów w necie, że jest z tym duży problem).
Czysto na papierze Sigma wygląda świetnie. Byłem zdecydowany ją kupić. Przymierzyłem kilka egzemplarzy i niestety żaden nie potrafił skutecznie ustawiać ostrości... Skończyło się na zakupie 17-55. Może jest ciemniejszy, ale za to działa dość pewnie. Do tego ma stabilizacje i kilka mm więcej na długim końcu.
Czysto na papierze Sigma wygląda świetnie. Byłem zdecydowany ją kupić. Przymierzyłem kilka egzemplarzy i niestety żaden nie potrafił skutecznie ustawiać ostrości...
Same old story :)
tmielcarz
18-03-2018, 22:45
Niezupełnie "old story". Ja miesiąc temu też się poddałem, bo nie mogłem dojść do ładu z AF tej Sigmy.
manix1232
19-03-2018, 00:16
W ciemnych miejscach da radę z celnościa AF Canon 17-55? Jego wada jest taka, że zbiera paprochy i wysuwa i jest ciemniejszy niż Sigma.
Same old story :)
Nie wiem, jak to rozumieć. Tak, pisałem już o tym na forum wcześniej. Ale czy to znaczy, że mam już nie zabierać więcej głosu w temacie tych szkieł?
Nie wiem, jak to rozumieć. Tak, pisałem już o tym na forum wcześniej. Ale czy to znaczy, że mam już nie zabierać więcej głosu w temacie tych szkieł?
Ależ skąd. Nie bierz tego do siebie. Chodziło o to, że od 15 lat czytam na tym forum o problemach sigm z AF. Canonom też się zdarza, żeby nie było, choć chyba jednak nie tak często. Poza tym 18-35/1.8 jest chyba pod względem owych problemów w ścisłej czołówce niestety.
Ależ skąd. Nie bierz tego do siebie. Chodziło o to, że od 15 lat czytam na tym forum o problemach sigm z AF.
OK, teraz rozumiemy się w pełni:)