PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2 vs Obiektyw Canon 70-200 mm f/2.8L EF IS II USM

kadziolek10
14-03-2018, 10:55
Cześć,

Nie znalazłem podobnego tematu. Stoję przed wyborem pomiędzy Tamron 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2 vs Obiektyw Canon 70-200 mm f/2.8L EF IS II USM. Przeczytałem sporo testów, jednak chciałem zapytać Was o opinię.

Czy może ktoś korzystał z tych dwóch konstrukcji? Jakie odczucia? W cenie spora różnica, natomiast jak z jakością?

Używany będzie narazie 80D, za pół roku przejście na FF.

Kamil_Lodz
14-03-2018, 19:57
Witam,

Również będę bardzo wdzięczny za jakieś opinie/sugestie, stoję przed identycznym wyborem co kolega wyżej. Zastanawiam się czy warto dopłacać do Canona, mam nadzieję, że są na tym forum osoby, które miały styczność z Canonem jak i Tamronem.

Pozdrawiam,
Kamil

gzub
21-03-2018, 20:51
Też się podłącze do dyskusji bo stoję przed podobnym dylematem

aptur
21-03-2018, 21:29
Nie za bardzo rozumiem nad czy m się tutaj zastanawiać. Jak was stać na canona to bierzcie canona.

LacekL
22-03-2018, 06:56
Ten G2 nie doczekał się zbyt wielu testów. Według tego testu w linku jest ostrzejszy na brzegu klatki niż Canon, a Canon jest ostrzejszy w środku. Ale to tylko testy optyki.

https://www.lensrentals.com/blog/2017/04/mtf-lens-tests-of-the-new-tamron-70-200-f2-8-sp-di-vc-usd-g2/

kardwa
24-04-2018, 19:36
To ja coś napiszę od siebie. Miałem pierwszą wersję tego Tamrona z VC produkcja Chiny. Nie wiem co mi przyszło do głowy by się go pozbyć. Był bardzo ostry i byłem z niego zadowolony. Myślałem, że G2 będzie znacznie lepszy a rzeczywistość okazała się zgoła inna. Otóż mój 70-200 G2 pod Canona miał mega front focus. Kupiłem USB rock i zabrałem się za kalibrację. Zeszło mi cały dzień i dalej nie udało się go ustawić tak by mi pasował. Przy 200mm front focus wciąż był obecny pomimo ustawianie maksymalnej korekty czyli +20. Zacząłem kombinować i łączyć korekty w obiektywie i body (5D Mark IV) i jako tako to wyglądało. Wciąż daleko mu było do poprzedniej wersji tego obiektywu który nie wymagał żadnej korekty.
Pozbyłem się tego dziadostwa i kupuję Canona.

KOKO74
25-04-2018, 06:33
canon ma problem z innymi producentami - i to trzeba mieć zawsze z tyłu głowy

fret
25-04-2018, 08:06
canon ma problem z innymi producentami...

Formalnie (i logicznie) rzecz biorąc, jest dokładnie odwrotnie :)

Cichy
25-04-2018, 09:44
To ja coś napiszę od siebie. Miałem pierwszą wersję tego Tamrona z VC produkcja Chiny. Nie wiem co mi przyszło do głowy by się go pozbyć. Był bardzo ostry i byłem z niego zadowolony. Myślałem, że G2 będzie znacznie lepszy a rzeczywistość okazała się zgoła inna. Otóż mój 70-200 G2 pod Canona miał mega front focus. Kupiłem USB rock i zabrałem się za kalibrację. Zeszło mi cały dzień i dalej nie udało się go ustawić tak by mi pasował. Przy 200mm front focus wciąż był obecny pomimo ustawianie maksymalnej korekty czyli +20. Zacząłem kombinować i łączyć korekty w obiektywie i body (5D Mark IV) i jako tako to wyglądało. Wciąż daleko mu było do poprzedniej wersji tego obiektywu który nie wymagał żadnej korekty.
Pozbyłem się tego dziadostwa i kupuję Canona.

Niektóre egzemplarze są źle skalibrowane fabrycznie i brakuje skali do kalibracji. Odsyłam je do serwisu na kalibrację do wzorca i potem można bawić się w mikrokalibrację USB, choć z reguły już nie trzeba nic kręcić, można focić i cieszyć się najlepszym szkłem na rynku, nie gorszym od Canona na pewno.

kardwa
25-04-2018, 10:39
Pewnie tak jest Chichy jak piszesz. Z racji tego, że nie mieszkam w Polsce to nie miałem takiej możliwość jak Ty i odesłałem ten obiektyw do sklepu. Nie twierdzę, że Tamrony G2 są złe ale po prostu jest spory rozrzut jeśli chodzi o jakość tych obiektywów. Mój poprzedni Tamron 70-200 f/2.8 (pierwsza wersja) nie miał takiego rozjazdu jeśli chodzi o AF. Byłem pewien, że G2 będzie jeszcze solidniejszy no ale niestety kontrola jakość w Tamronie jest jaka jest. Myślałem, że to może wynika z miejsca gdzie są składane te szkła ale raczej to nie ma większego znaczenia. Poprzednia wersja też była robiona pod koniec w Chinach i było OK. Mam też Tamrona SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD G2 made in Japan i ten jest brzytwa. Żadnych problemów z AF i ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu. Na dniach zamówię jeszcze raz 70-200 G2 Tamrona i jeśli tym razem dostanę problematyczny to dołożę jednak do Canona USM II.

Cichy
25-04-2018, 10:48
To ja Ci powiem, że akurat rozrzutu jakościowego w przypadku G2 nie ma niemal wcale, ale trzeba je sprawdzać głównie pod kątem właśnie tej kalibracji oraz działania VC. Oczywiście, powinno to wychodzić z fabryki idealne, ale nie zawsze tak jest, nie tylko w przypadku Tamrona zresztą. Choć skala na szczęście nie jest duża.

kardwa
25-04-2018, 10:54
No właśnie z tym, że jak dla mnie kwestia kalibracji a szczególnie gdy brakuje skali przy mikroregulacji to już jest sprawa jakościowa. Producent powinien lepiej to kontrolować.
Optycznie ten obiektyw był bez zarzutów i faktycznie przewyższał wersję poprzednią. Mam nadzieję, że kolejny egzemplarz będzie już OK.

Mohinder
26-03-2020, 02:02
hej kardwa
I jak z tym drugim egzemplarzem było? Od jakiegoś czasu zastanawiam się właśnie nad tym Tamronem bo sprzedałem jego pierwszą wersję bez IS i nie wiem czy ryzykować czy brać Canona.

Tmwstw
26-03-2020, 07:33
Z moim 70-200G2 nie miałem/nie mam żadnych problemów - zarówno na 80D, jak i na R. Pierwszy egzemplarz, bez żadnego wybierania/sprawdzania w sklepie.

Mohinder
29-03-2020, 17:40
Z moim 70-200G2 nie miałem/nie mam żadnych problemów - zarówno na 80D, jak i na R. Pierwszy egzemplarz, bez żadnego wybierania/sprawdzania w sklepie.

I szczerze, jesteś zadowolony czy żałujesz, że nie Canon?

Tmwstw
29-03-2020, 21:52
Na jakość obrazu czy wykonania nie zdarzyło mi się przy tym obiektywie narzekać. Może tyle, że kierunek obrotu pierścieni inny niż w Canonie... i stałkach Tamrona :lol:
Canon lepszy do zbliżeń, bo wydłuża ogniskową zamiast ją skracać - ale 100L nabyłem za mniej niż wynosi różnica w cenie porównywanych obiektywów, więc tutaj też nie narzekam. Na plus dla Tamrona ArcaSwiss zintegrowana z uchwytem statywowym.

Generalnie chyba jedyna sytuacja w której nie byłem z tego obiektywu zadowolony, to kiedy koncert był w miejscu ciaśniejszym niż się spodziewałem i na cropie 70-200 nie był zbyt użyteczny - marka szkła w tej sytuacji była bez znaczenia ;)

Mohinder
29-03-2020, 22:04
Mój 80D poszedł mam nadzieję w dobre ręce jak i Tamron 70-200 2.8 pierwszej generacji. Teraz zastanawiam się czy ten Canon czy Tamron do Canona 6D MK II. Powiedzmy że pieniądze podobne, i generalnie opinie również podobnie oceniają te obiektywy. Jakość z pierwszego Tamrona była jak dla mnie naprawdę bardzo dobra i mam nadzieję, że czy to będzie Canon czy Tamron to jakość będzie lepsza. Teraz przechyliłeś szalę w stronę Tamrona. Sam zakup planuję po minięciu tego okresu coronawirusa, bo teraz to nawet nie ma co liczyć na koncerty, a do tego chcę ten obiektyw.

_igi
05-04-2020, 12:27
Zdecydowanie Canon. To fantastyczne szkiełko ze świetną optyką i konstrukcją nie do zdarcia. Jako bonus jest to że ma takie same kolory jak inne eLki, więc przy robieniu większych serii zdjęć jest mniej pracy przy wyrównywaniu kolorów. Niby detal, jednak w przypadku reportaży nie ma za bardzo czasu na takie zabawy.

Mohinder
16-05-2020, 04:13
Miałem nie kupować na razie ale trafiła się sztuka Canona w bardzo dobrej cenie. Stan na zdjęciach jak nowy, nawet na uchwycie statywowym brak śladów. Po dotarciu paczki okazało się dlaczego taka fajna cena była. Obiektyw uszkodzony, a dokładniej uszkodzony mechanizm blokady stabilizacji. A taki to Canon ponoć pancerny. No ale rozebrałem i potwierdziłem sobie co jest. Część zamówiona i wymienie. Generanie obiektyw działa i da się go używać ale trzeba wiedzieć jak. Jakość faktycznie bardzo dobra.

Mohinder
05-06-2020, 23:15
Witam ponownie
Dostałem dzisiaj przesyłkę z nowym modułem stabilizacji. Paczka z USA przyszła bez problemów. Żadnego cła ani podatku nie płaciłem. Moduł kosztował mnie 102 euro. Wymieniłem go przed chwilą i cała operacja trwała 50 minut. Obiektyw działa jak powinien :)
Zauważyłem pewną różnicę w mechanizmie blokowania stabilizacji, a właściwie budowie jednego plastikowego elementu. Być może Canon poprawił moduł.
To taki drobiazg. Tak czy inaczej udało mi się naprawić obiektyw i jestem bardzo zadowolony. Jeszcze tylko powiem, że nowy moduł pracuje dużo ciszej.