Zobacz pełną wersję : Plecak w góry
Witajcie, znowu u mnie wraca temat kupna plecaka na górskie wycieczki. Mam Manfrotto Travel..plecak bardzo fajny, w miarę pojemny ale...jego system nośny jest męczący. Kiepskie plecy słabo wentylowane, pasy ramienne zbyt cienkie, co po kilku godzinach zaczyna być dokuczliwe i brak pasa biodrowego. Zdecydowałem się go sprzedać i postanowiłem poszukać prawdziwego plecaka turystycznego o pojemności ok 30l. Czy są tu jacyś fotografujący w górach ? Co polecacie ? Wiadomo, że plecak turystyczny nie jest przystosowany do ciągłego chowania i wyciągania aparatu. Wrzucamy go na dół, na niego jakieś swoje klamoty i zaczyn się robić problematyczne. Jak to rozwiązujecie ?
Albo płacisz ok 1600 zl za plecak dla fotografa w góry , albo 500-600 za plecak dla fotografa plus woda ,kurteczka kanapki.
Osobiście używam Tamrac Expedition.Wykonanie,komfort i bezpieczeństwo sprzętu w mojej ocenie na najwyższym poziomie.Minusem może się okazać dla Ciebie fakt,że zaprojektowano go tylko do noszenia sprzętu...
Musisz przejsc się do sklepu i dopasowac do siebie. Prawda jest taka, ze każdemu pasuje co innego zwłaszcza w kwesti gór. I jeszce różnica jakich gór.
LowePro ma serie prlecaków z sensownymi systemami nosnymi np. Whistler,
Sam obecnie preferuję zwykły plecak + insert. Bo tam gdzie się da to aparat i tak mam na pasku i szelce plecaka (rozwiązania np. peak design capture) a w plecaku siedzi tylko na trudne technicznie momenty i na nudne podejścia/zejścia. Rozwiązanie sprawdza sie wszędzie tam gdzie tych technicznych momentów nie ma dużo - czyli jakby nie było 99% tczasu trekingow i z 80% ferrat.
Co polecacie ? Wiadomo, że plecak turystyczny nie jest przystosowany do ciągłego chowania i wyciągania aparatu.
Polecam porządny plecak turystyczny a aparat do pokrowca zamocowanego na pasie biodrowym plecaka. No, chyba że wybierasz się w góry z toną szkieł i fotograficznych gadżetów - no to wybacz: albo turystyka, albo fotografowanie ;) I tak ci czasu na obie te rzeczy nie wystarczy.
Albo płacisz ok 1600 zl za plecak dla fotografa w góry , albo 500-600 za plecak dla fotografa plus woda ,kurteczka kanapki.
Albo 200-300 za zwykły plecak w góry z deca albo 500-600 za jakiś plecak w góry znanej marki
Mój sposób to dość dobry plecak turystyczno - trekkingowy o poj. 45l firm takich jak Deuter czy Jack Wolfskin KONIECZNIE z dodatkowym dostępem do środkowej komory! Cenowo okolice 600pln. Do środka ładuje zapasowe ciuchy, trochę jedzenia i to wszystko co w górach jest potrzebne. Sprzęt foto czyli body z UWA leci do torby Lowepro Adventura SH 160 II którą wkładam do środkowej części plecaka - wygodny dostęp jest możliwy właśnie dzięki odsuwanej środkowej części w plecaku. W każdej chwili mogę wyjąć tę torbę i powieść przed sobą jak jest możliwość częstego fotografowania. Tele trzymam w canonowskiej skarpecie.Zestawy filtrów wkładam do innego pokrowca dokładnie takiego TENBA Tools BYOB 9 Camera Insert. Do boku plecak przytroczony 055xprob. To jest mój sposób.
Polecam porządny plecak turystyczny a aparat do pokrowca zamocowanego na pasie biodrowym plecaka. No, chyba że wybierasz się w góry z toną szkieł i fotograficznych gadżetów - no to wybacz: albo turystyka, albo fotografowanie ;) I tak ci czasu na obie te rzeczy nie wystarczy.
właśnie o to chodzi, że jak idę w góry to głównie po to żeby fotografować :D
Witajcie, znowu u mnie wraca temat kupna plecaka na górskie wycieczki. Mam Manfrotto Travel..plecak bardzo fajny, w miarę pojemny ale...jego system nośny jest męczący. Kiepskie plecy słabo wentylowane, pasy ramienne zbyt cienkie, co po kilku godzinach zaczyna być dokuczliwe i brak pasa biodrowego. Zdecydowałem się go sprzedać i postanowiłem poszukać prawdziwego plecaka turystycznego o pojemności ok 30l. Czy są tu jacyś fotografujący w górach ? Co polecacie ? Wiadomo, że plecak turystyczny nie jest przystosowany do ciągłego chowania i wyciągania aparatu. Wrzucamy go na dół, na niego jakieś swoje klamoty i zaczyn się robić problematyczne. Jak to rozwiązujecie ?
Zerknij na to. wydaje się i nie drogi i nie za duzy .A pojemny jest.Cena ok 800 zl.
https://www.amazon.com/Naneu-K5-v2-Olv-Adventure/dp/B00K22C3Z6
Ja kożystam z takiego -niestety tak jak pisałem, za dobry funkcjonalny plecak należy wyłożyć spore pieniądze, ale naprawdę warto,jeśli chcesz mieć i wygode w funkcjonalności i wygodę w dźwiganiu tego wszystkiego.
Dla mnie ten model wystarcza na kilkudniowy wypad wraz ze sprzętem wspinaczkowym.A jest co dźwigać .Nawet namiocik 1 osobowy podpinam.
Musisz przejsc się do sklepu i dopasowac do siebie. Prawda jest taka, ze każdemu pasuje co innego zwłaszcza w kwesti gór. I jeszce różnica jakich gór.
LowePro ma serie prlecaków z sensownymi systemami nosnymi np. Whistler,
Sam obecnie preferuję zwykły plecak + insert. Bo tam gdzie się da to aparat i tak mam na pasku i szelce plecaka (rozwiązania np. peak design capture) a w plecaku siedzi tylko na trudne technicznie momenty i na nudne podejścia/zejścia. Rozwiązanie sprawdza sie wszędzie tam gdzie tych technicznych momentów nie ma dużo - czyli jakby nie było 99% tczasu trekingow i z 80% ferrat.
Twoje rozwiązanie na prawdę ciekawe szczególnie peak design capture rewelacyjna sprawa...jak to się sprawdza ? w miarę wygodnie się nosi na tym aparat ?
Tu masz poglądowo ....
https://www.youtube.com/watch?v=iJ-rbgAEv1I
a jak się z niego korzysta napewno znajdziesz w sieci...
Tu masz poglądowo ....
https://www.youtube.com/watch?v=iJ-rbgAEv1I
a jak się z niego korzysta napewno znajdziesz w sieci...
fajny plecak ale dla mnie sporo za duży
Twoje rozwiązanie na prawdę ciekawe szczególnie peak design capture rewelacyjna sprawa...jak to się sprawdza ? w miarę wygodnie się nosi na tym aparat ?
A jak myślisz. Napisałem, ze preferuję takie rozwiązanie, bo się niesprawdza i jest niewygodne?
A jak myślisz. Napisałem, ze preferuję takie rozwiązanie, bo się niesprawdza i jest niewygodne?
a jakie body przypinasz ?
Tu masz kilka opinii:
http://www.canon-board.info/pozostale-22/mocowanie-aparatu-podczas-wedralwek-z-plecakiem-106125/
gx80+14-140 najczęściej.
nie no to nie ma co porównywać z np. 6d...wiadomo, że Tobie się wygodnie nosi taki mały aparat
--- Kolejny post ---
gx80+14-140 najczęściej.
nie no to nie ma co porównywać z np. 6d...wiadomo, że Tobie się wygodnie nosi taki mały aparat
W wątku o peak design na nikoniarzach dzielili się opiniami o noszeniu dużego sprzętu.
6d w góry. Kto co lubi ;)
W wątku o peak design na nikoniarzach dzielili się opiniami o noszeniu dużego sprzętu.
6d w góry. Kto co lubi ;)
no wiesz, jak mnie będzie stać na kupowanie kilku aparatów, każdy na inną okazję to sobie kupię
http://www.canon-board.info/members/cauchy-19623/
Napisz do tego człowieka, może coś Tobie podpowie bo on zabiera w góry 6D najczęściej w połączeniu z obiektywem Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) (https://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=1180&typ=0&moc=0&sort=) https://www.flickr.com/photos/156454237@N06/albums
Pomysł o plecakach
https://goo.gl/ZqKGoz
F-Stop Gear
Ja w gòry zabieram większość tego co mam i w plecaku lowepro pro treker. Latrm zrobiłem sobie wycieczke z palenicy przez piątke do moka i z powrotem na parking. Z całym sprzętem plus statyw woda jedzenie itd szedłem dużo szybciej niż czasy poddane na mapie. Ale postoi na foty było sporo:)
Wielkość aparatu itd ti żecz względna. Wszystki zależy od kondycji.
pisalem wczesniej o systemie plecak+aparat, nie chce mi sie powtarzac, jest we wlasciwym temacie(dlaczego administracja pozwala na mnożenie się takich samych tematów?)
generalnie kup forcleza air w decathlonie z karabinczykiem i masz problem rozwiazany
Daniel_Daniel
01-04-2018, 11:40
Ja łażę zarówno po górach jak i po lesie z Lowepro Flipside Trek 450. Całodniowe wycieczki w pełni dają radę, dodatki również też się zmieszczą. Jedyne co nie wchodzi to komputer, ale w tym przypadku to zaleta ;) Dla mnie rewelacja jeśli chodzi o system nośny. Mam porównanie do dużych górskich, nie mam porównania do innych turystycznych fotograficznych.
Kupiłem Off Road Hiker 30...przez 3 dni testowałem w górach i jestem zadowolony. Dobrze się nosi, jest pojemny, tylko brakuje mi więcej kieszonek na drobne akcesoria....ale generalnie jestem zadowolony z zakupu
Ja długo zastanawiałem się nad plecakiem na wycieczki. Na majówkę zamawiam Lowepro PHOTO SPORT BP 300 AW II. Zobaczymy jak się sprawdzi. Dam znać.
Ja długo zastanawiałem się nad plecakiem na wycieczki. Na majówkę zamawiam Lowepro PHOTO SPORT BP 300 AW II. Zobaczymy jak się sprawdzi. Dam znać.
Bardzo ciekawy plecak. Sam sporo nad nim myślałem. Na żywo robi dobre wrażenie. Przy czym jest mocno na skali wychylony na parametr w góry niż na foto.
michalab
13-04-2018, 10:06
Ja też bym stawiał na plecak z Decathlonu. Przymierzyć wszystkie wybrać najwygodniejszy, wyjdzie i wygodniej (w noszeniu) i taniej niż dedykowane plecaki foto. W górach osobiście stawiam wygodę noszenia ponad łatwość dostępu. Aparatu i tak nie noszę w plecaku jeśli mam zamiar robić zdjęcia.
kulek855
13-04-2018, 12:05
Używam kilku plecaków i w zależności od wyprawy decyduje który wezmę.
Wisport 85L - fotografowanie + spanie w górach.
Wisport 35L - Wycieczka po górach w celach fotograficznych lub turystycznych (jednodniowe).
Lowepro Flipside Trek 400AV - krótkie wycieczki - parogodzinne.
Ja też bym stawiał na plecak z Decathlonu. Przymierzyć wszystkie wybrać najwygodniejszy, wyjdzie i wygodniej (w noszeniu) i taniej niż dedykowane plecaki foto. W górach osobiście stawiam wygodę noszenia ponad łatwość dostępu. Aparatu i tak nie noszę w plecaku jeśli mam zamiar robić zdjęcia.
też myślałem nad takim rozwiązaniem + do tego klamra Peak Design ale doszedłem do wniosku że bardziej mi zależy na szybkim i łatwym dostępie do aparatu i obiektywów i mieć na to osobną komorę..z resztą każdy ma inne priorytety, jeden idzie pochodzić po górach i przy okazji zrobić jakieś foto a inny idzie w góry po to żeby robić zdjęcia
kulek855
13-04-2018, 12:19
też myślałem nad takim rozwiązaniem + do tego klamra Peak Design ale doszedłem do wniosku że bardziej mi zależy na szybkim i łatwym dostępie do aparatu i obiektywów i mieć na to osobną komorę..z resztą każdy ma inne priorytety, jeden idzie pochodzić po górach i przy okazji zrobić jakieś foto a inny idzie w góry po to żeby robić zdjęcia
Jeżeli ktoś idzie w góry na zdjęcia, to nie potrzeba mu łatwego dostępu do aparatu. Dlatego, że fotograf górski wyciąga sprzęt z reguły przed wschodem i przed zachodem słońca.:)
Voyager70
13-03-2019, 16:50
Witam. A czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał do czynienia z plecakami firmy f-stop? Np Tilopa (pojemność 50 litrów, w tym dowolna część przeznaczona na foto jest chyba optymalna w góry, szczególnie zimą, gdy ubrania są większe i nosi się ich więcej, plus termos z herbatą, np. raki, przytroczony czekan itp) . To droższa impreza, ale system wymiennych modułów (małe, średnie, duże, wzajemne ich kombinacje), dostęp do sprzętu od strony pleców (nikt nie otworzy poza "nosicielem") oraz górsko - trekingowy charakter samego plecaka - wydaje się być ciekawą propozycją. Ktoś coś? :)
Pozdrawiam.
kulek855
13-03-2019, 17:08
W góry na jednodniowy wypad wystarcza mi 30l - pomieści kask, raki, czekan, jedzenie, termos gogle itp.. Jeżeli planuje nocować w górach w zimniejsze dni zabieram 85l (śpiwóra zajmuje 1/3 pojemności plecaka).
Najlepiej mieć kilka plecaków i dobierać odpowiednio do wycieczek.
Voyager70
13-03-2019, 17:45
A ile z tych 30 l. zabiera Ci sprzęt foto? Ja noszę w góry body z szerszym zoomem + tele. Jeśli to dobrze zabezpieczyć (konkretny insert) to obawiam się, że z 30-35 litrów niewiele zostanie :(
Też potrzebuję około 25-30L na sprzęt foto...
kulek855
13-03-2019, 19:21
A ile z tych 30 l. zabiera Ci sprzęt foto? Ja noszę w góry body z szerszym zoomem + tele. Jeśli to dobrze zabezpieczyć (konkretny insert) to obawiam się, że z 30-35 litrów niewiele zostanie :(
Ograniczyłem ilość sprzętu do minimum. Statyw, wyzwalacze filtry body, jeden obiektyw itp. Wcześniej brałem ze sobą kilka obiektywów, wszystko zapakowane w torbę typu camera bag, którą wkładałem do plecaka 85l. Przy wypadzie na noc 85l było na styk.
Też potrzebuję około 25-30L na sprzęt foto...
posiadam dwa plecaki w tym przedziale:
wisport irbis 35l
berghaus 30l
Wisporta mogę polecić bardzo atrakcyjny biorąc pod uwagę cenę/jakość
Używam plecaków turystycznych ze względu na to, że są specjalnie stworzone do turystyki. Wcześniej nosiłem sprzęt w lowepro flipside 400 aw - niestety strasznie bolą plecy po długich wędrówkach.
Ja mam plecak 35 l, ale w nim zostaje mi mało miejsca na sprzęt turystyczny i myślę nad plecakiem o pojemności 50 litrów. Mój drugi plecak 65 litrowy jest już za duży...
Z tym litrażem plecaków to rożnie bywa,mam wrażenie, że niby ten sam litraż rożnych plecaków, a sa zdecydowane różnice w pakowności. Najlepiej samemu zobaczyć i ewentualnie odesłać jak nie będzie pasować. Sam mam kilka ale ostatnio najlepiej się sprawdza deuter guide 35+, do tego czekany, raki, kask, lina, itp. i zostawało miejsce na 6d plus 16-35 f4 i 70-200 f4, teraz do plecaka zamiast lustrzanki ląduje M50 plus kit i ef-m 22mm. Jesienią spokojnie można się do niego spakować na trzy dni do schroniska. U mnie żaden plecak fotograficzny na dłuższą metę nie sprawdził się w górach, może poza Photo Sport BP 200 AW, na krótkie trekkingowe wycieczki w zupełności wystarczy.
ja noszę na jednodniowe wycieczki zwykły 30l plecak, a w nim 70-200 w futerale oraz aparat z przypiętym szerokim w kaburze, którą po prostu wsadzam do plecaka. zostaje jeszcze sporo miejsca na wodę, kanapki itd.
Photointo
14-03-2019, 07:58
Mi się aktualnie marzy Lowepro Flipside Trek - fajne rozwiązanie, plecak dzielony z komorą od tyłu.
michalab
14-03-2019, 12:06
ja noszę na jednodniowe wycieczki zwykły 30l plecak, a w nim 70-200 w futerale oraz aparat z przypiętym szerokim w kaburze, którą po prostu wsadzam do plecaka. zostaje jeszcze sporo miejsca na wodę, kanapki itd.
Ja podobnie. Aparat na pasku nie w kaburze, a zamiast futerału - folia bąbelkowa.
Rozumiem, że noszenie aparatu na pasku poza plecakiem jest wygodne. Ale to nie zmienia faktu, że gdzieś trzeba ten aparat schować jak się rozpada...
michalab
15-03-2019, 13:29
Rozumiem, że noszenie aparatu na pasku poza plecakiem jest wygodne. Ale to nie zmienia faktu, że gdzieś trzeba ten aparat schować jak się rozpada...
Owijam folią bąbelkową i do zwykłego (w sensie nie fotograficznego) plecaka.
Polecam uchwyt Peak Design Capture PRO, wygodniejsze niż noszenie na pasku czy w kaburze. Aparat zawsze jest pod ręką. Ja z tym uchwytem nosiłem 5d i 6d, z bezlusterkowcem trochę gorzej bo mocowanie trafia akurat na pokrywę akumulatora. Jak pada to za 25 zł można kupić pokrowiec neoprenowy, coś takiego http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p3582_Futeral---Pokrowiec-Neoprenowy-na-Aparat-L.html i aparat do plecaka