Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 80D punkt focusa sam się przestawia

pbanan
13-03-2018, 11:52
Podczas fotografowania bez użycia LV czyli używając wizjera przy autofocusie ustawionym na one shot i na punkt centralny (w trybie manualnym) punkt ten sam mi się zmienia. Czasem robię zdjęcia i jest ok, a czasem tak , że sam przeskakuje mi z punktu centralnego na jeden powyżej lub jeden po skosie w prawy górny róg. Sam na pewno nic przypadkowo nie naciskam. Czy ktoś miał już taki problem?

Pozdrawiam

niki68
13-03-2018, 12:19
Podczas fotografowania bez użycia LV czyli używając wizjera przy autofocusie ustawionym na one shot i na punkt centralny (w trybie manualnym) punkt ten sam mi się zmienia. Czasem robię zdjęcia i jest ok, a czasem tak , że sam przeskakuje mi z punktu centralnego na jeden powyżej lub jeden po skosie w prawy górny róg. Sam na pewno nic przypadkowo nie naciskam. Czy ktoś miał już taki problem?

Pozdrawiam
Jeżeli 80D ma podobną funkcję jak 7D II to masz ustawione położenie punktu startowego. Chyba, że to awaria :-(. Przywróć ustawienia fabryczne. Raz tak nagmerałem w 7D II.

zdebik
13-03-2018, 14:40
Czy to sie dzieje gdy zmieniasz orientacje aparatu?

pbanan
13-03-2018, 14:59
Czy to sie dzieje gdy zmieniasz orientacje aparatu?

Kurcze szczerze to nie zwróciłem na to uwagi. Tak szybko jak problem znów mnie nawiedzi przyjrzę się temu i dam znać. A gdyby było tak jak piszesz to co by to oznaczało?

zdebik
13-03-2018, 15:06
Kurcze szczerze to nie zwróciłem na to uwagi. Tak szybko jak problem znów mnie nawiedzi przyjrzę się temu i dam znać. A gdyby było tak jak piszesz to co by to oznaczało?Oznacza to, że masz włączoną opcje zmiany punktu przy zmianie orientacji aparatu. Sam tego używam w 5d3.

pbanan
13-03-2018, 15:53
Oznacza to, że masz włączoną opcje zmiany punktu przy zmianie orientacji aparatu. Sam tego używam w 5d3.

Właśnie sprawdziłem i zmiana orientacji aparatu nie ma wpływu na zmianę punktu. W moim aparacie nie ma tez chyba takiej opcji o której pisałeś.

zdebik
13-03-2018, 16:03
Właśnie sprawdziłem i zmiana orientacji aparatu nie ma wpływu na zmianę punktu. W moim aparacie nie ma tez chyba takiej opcji o której pisałeś.Możliwe, w każdym razie 5d3 ma taką opcje.

jotes25
13-03-2018, 16:05
U mnie zdarza się to często. Skoro wybierak punktów AF (brak joysticka) jest zintegrowany z tylnim pokrętłem, to operując pokrętłem czasami zdarza się nacisnąć również wybierak.