Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jestem kobietą...

italy
12-03-2018, 10:57
P.S jestem kobieta, wiec prosze wybaczcie jezeli to pytanie wyda Wam sie glupie ;)
Ja tylko potrzebuje sie dowiedziec od Was jakie dokladnie kable pozwola mi na podlaczenie monitora..

Przeszukując sieć w nurtującym mnie problemie o podpięciu monitora Eizo do komputera,znalazłem coś takiego ...
Ale po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku że nie tylko kobiety mają z tym problem :)

sosnowy
12-03-2018, 11:05
W zalewie agresji, chamstwa i wyśmiewactwa, z jakimi można się spotkać na praktycznie każdym forum, nie dziwi mnie to zupełnie.

Leon007
12-03-2018, 11:06
Najlepiej taki podłużny, jakby wąż, na końcach ma coś na kształt główek - nazywają to "wtyczki".
A tak poważnie to na ogół z monitorem są kable, trochę głębiej w pudełku.

italy
12-03-2018, 11:28
A tak poważnie to na ogół z monitorem są kable, trochę głębiej w pudełku.
No niby masz rację :) ale, mnie spotkał taki sam problem i do nie dawno. Po rozpakowaniu pudła Z Eizo, okazało się że jest 3 kable łączące monitor z komputerem..Opcjonalnie zaznaczony jest ten na którym mi zależało a go nie ma :)
Co ciekawe nawet na stronie Eizo , jest zalecane podpięcie tego typu monitora przez kabel DP to Dp.
W oryginalnym opakowaniu są kable - DVI-D to DVI-D ; HDMI to HDMI ; DP to Mini DP.
Ok monitor podpiąłem za radą kolegi TOM kablem DVI-D.
HDMI jest nie polecane ze względu na to że komputer odczytuje wtedy monitor jako TV.
W specyfikacji monitora jest podane jaka duża różnica jest między podpięciem DVI-D a jaka przez DP
A zakupiony kilka dni temu przez zemnie kabel DP to DP nie podaje sygnału na monitor.
No ale to na inny wątek jakby :)

zdebik
12-03-2018, 12:11
Najlepszy zawsze będzie DP (display port), HDMI ma sporo ograniczeń i szczególnie jego bym unikał.

Bangi
13-03-2018, 16:42
https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI
https://pl.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

Nie piszę o innych, bo chyba te dwa rodzaje "nas" w zasadzie dotyczą.

zdebik
13-03-2018, 17:23
Jakie masz wyjścia na karcie graficznej?

italy
13-03-2018, 21:41
Jakie masz wyjścia na karcie graficznej?
HDMI, DP , i DVI-D
Tym DVI-D jest teraz podpięty do monitora.To kabel Digital, więc z tego co już wiem przenosi pełny zakres kolorów i odcieni szarości.Choć zastanawia mnie jeden fakt, Oryginalny DVI-D dostarczony z monitorem ma 2 razy po 9 pin plus jeden , wiec 19 pin.
Specyfikacja Eizo cs2420 mówi że :

Wejścia sygnałowe DVI-D 24 pin (z HDCP), DisplayPort (z HDCP), HDMI (z HDCP, Deep Color)
i tu tego nie mogę zrozumieć -kabel 19 pi a wejscie 24 pin

Druga rzecz :
Liczba kolorów DisplayPort, HDMI: 1,07 miliarda z palety 278 bilionów
DVI: 16,77 miliona z palety 278 bilionów

wynika z tego że połączenie kablem DP jest bardziej racjonalne.Tylko -dlaczego producent monitora ten kabel ma zaznaczony w opisie wyposażenia jako -OPCJA.
A dostarcza jedynie DVI-D(M) to DVI-(M) , HDMI to HDMI , DP to mini DP

zdebik
13-03-2018, 21:50
DVI ma kilka wersji single i dual link, I i D ale z czym się to je... jak pisałem najbardziej przyszłościowym chyba będzie DP.

W pracy mam jakiegos budżetowego quadro, karta ma 4 wyjścia mini-DP.

Przemek_PC
14-03-2018, 01:38
Z tego co mi wiadomo DVI-I cyfra plus analog (przez przejsciowke DVI -》D-Sub mozna podpiac analogowy monitor). DVI-D tylko sygnal cyfrowy.

italy
14-03-2018, 11:39
Z tego co mi wiadomo DVI-I cyfra plus analog (przez przejsciowke DVI -》D-Sub mozna podpiac analogowy monitor). DVI-D tylko sygnal cyfrowy.
Dlatego w zestawie jest ten kabel cyfrowy DVI-D to DVI-D , i tym kablem mam teraz podięty Eizo do komputera.

Przemek_PC
14-03-2018, 15:15
Dodam jeszcze, ze NVidia w kartach serii GTX10xx zaprzestala montowania gniazd DVI-I a wiec nie ma mozliwosci podlaczenia analogowego monitora przez prosta przejsciowke DVI na D-sub. Analogowy monitor mozna natomiast podlaczyc przez przejsciowki korzystajace z portow DP i HDMI.

italy
14-03-2018, 21:02
Może ktoś z moderatorów przeniósł by ten wątek do /monitory , porady/ bo z lekko żartobliwej formy widzę że te wiadomości powinny jednak się tam znaleźć dla następnych , którzy maja podobne problemy.

Dodam jedynie,że podpięcie przez kabel DVI-D daje dodatkowo mniej stresów niż kablem DP. A to dla tego że : kable jednak są dość sztywne, pomimo zabezpieczeń czy to na śrubki DVI-D, czy to na sztywne ale delikatne zapinki w kablu DP. Monitor podpięty przez DVI-D można obracać o 90* bez obawy o wypadnięcie kabla ,i tym samym naruszenie gniazda.

italy
17-03-2018, 16:57
Pozwolę sobie wkleić to co napisałem w dziale - Monitory ,porady ,probemy...
Może to pozwoli następnym osobą uniknięcie stresów , i może dodatkowych małych problemów , związanych z podpięciem komputera z monitorem Eizo model CS2420..

Ok, to ja powiem jak się zakończył mój problem z podpięciem domowego Eizo CS 2420. Dziś dotarł do mnie z Polski kabel DP to DP.To kabel 20 pinowy.I miła niespodzianka w końu nowy komputer ruszył na podpięciu go przez łącza DP dp monitora. Na poprzednim, który zakupiłem w tutejszym sklepie komputerowym, nie podawał sygnału. Dziś policzyłem piny w tym poprzednim - 19. Z tego wniosek, że Eizo przynajmniej ten model musi być podpęty kablem 20 pin. A już miałem obawy czy nie walnięte jest wejście w monitorze DP lub wyjście na karcie graficznej GTX 1050 Ti. Nawet dzwoniłem tam gdzie składali mi komputer , i też od razu zakupiłem tam w/w monitor , że oba dostarczę do sprawdzenia i ewewntualnie zostawię na reklamację. W takim razie nie czeka mnie cały proces sprawadzania karty, monitora, czy co gorsza reklamacja .
To tylko teraz, w przyszłym tygodniu , pozostanie mi kalibracjam monitora.

Sumując --- Eizo CS 2420 przy podłączeniu przez DP to DP musi być to kabel 20 pinowy....