Zobacz pełną wersję : Ilość przepracowanych godzin NEC EA 244wmi
RobertON
09-03-2018, 08:36
Miałem kupić monitor Koleżance Małżowince i wziąłem jakąś używkę NEC EA244WMi, coby w swoich tabelkach nie wysilała wzroku na małym świecidełku.
Nabyłem NEC-a z demobilu, poustawiałem jakoś, ale korciło mnie wiedzieć ile godzin ma to przepracowane. Znalazłem jak to zrobić - bardzo prosto.
Padło takie pytanie na forum https://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=3491&p=46855#p46855
Zamieściłem tam odpowiedź.
Wisiała pół dnia i została USUNIĘTA przez admina czy właściciela.
Tak, to jest wielka tajemnica ile godzin świecił NEC ...ciii, bo się ktoś dowie, że kupił śmieciową używkę.
Nie powiem - mnie to poirytowało, bo to całe pitolenie o nowych monitorach i dupnych używkach na śmieci, to ma tylko wiadomy cel. Dlatego umieściłem tą informację również dla innych użytkowników na forum N i Olka.
Jak odczytać ilość godzin:
Źródło:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3195244.html#15622917
1. menu.
2. lewo.
3. trzymając select wciśnij reset/dv mode.
4. select
Kupiony monitorek miał 6609 h w pozycji ON, a pozycji OF 20459 i całkiem nieźle się wyświetlał kolorki. O ustawieniach następnym razem coś naskrobię, bo każdy to może sobie zrobić całkiem nieźle, za pomocą ogólnie dostępnych narzędzi. Oczywiście w ramach amatorskich zainteresowań, bo zawodowcy mają zwykle szersze potrzeby i inne wymagania.
Przeczytałem ten zalinkowany wątek - przerażające! Praktyki żywcem wyjęte z TVP1, wkraczają już wszędzie:(
michalab
09-03-2018, 10:20
Wisiała pół dnia i została USUNIĘTA przez admina czy właściciela.
Nieźle. Podali jakiś powód np. "muszę to usunąć, bo jak nie to NEC nas pozwie na 100M$" lub inny aby choć zachować pozory?
Ciekawe, że nie usunęli Twojego postu o tym gdzie tę informację znaleźć - może jeszcze usuną.
RobertON
09-03-2018, 10:36
Nieźle. Podali jakiś powód np. "muszę to usunąć, bo jak nie to NEC nas pozwie na 100M$" lub inny aby choć zachować pozory?
Oczywiście, że nie podali. Ma być tajne, bo jeszcze ludziska kupią monitorek używany, a nie będę kasy składać latami na nowe EIZO czy inne cudo.
Tak, to jest wielka tajemnica ile godzin świecił NEC ...ciii, bo się ktoś dowie, że kupił śmieciową używkę.
Jaka tajemnica? Stan licznika podaje bez najmniejszego problemu oprogramowanie NEC SpectraView II.
Menu zaawansowane tam gdzie jest uzasadnienie, jest również łatwo dostępne, np w serii PA. Jest odpowiednia pozycja Advanced. W EA wchodzenie w to menu jest wysoce ryzykowne i nie bez powodu sposób wejścia jest ukrywany.
W EA wchodzenie w to menu jest wysoce ryzykowne i nie bez powodu sposób wejścia jest ukrywany.
W jakim sensie ryzykowne? Można stracić zdrowie/życie?
RobertON
09-03-2018, 12:14
Szanowny Panie Tom01, napisałem co sądzę o wyzywaniu mnie od idiotów na forum nikona.
Nie zamierzam z Panem dyskutować.
Ilość przepracowanych godzin NEC EA 244wmi (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=288047)
W jakim sensie ryzykowne? Można stracić zdrowie/życie?
Uszkodzić monitor i to całkiem konkretnie. Problem w tym, że znajdują się ludzie, którzy grzebią a potem zgłaszają awarię na gwarancję. Właśnie dlatego menu serwisowe nie jest jawne i być nie powinno. Nie ma tam nic, czego przestawienie by mogło się przydać.
PS. RoberON, nie "wyzywam" Pana od idiotów, tylko stwierdzam fakt. Co Pan myślał lecąc ze "skargą" na rozmaite fora? Myślał Pan w ogóle?
michalab
09-03-2018, 12:42
Uszkodzić monitor i to całkiem konkretnie. RobertON pewnie Twój po sprawdzeniu przebiegu nadaje się już na złom ;-).
--- Kolejny post ---
Co Pan myślał lecąc ze "skargą" na rozmaite fora? Myślał Pan w ogóle?
Może, że ostrzeże użytkowników, że na mva.pl jest cenzura i nie warto tam szukać odpowiedzi na tego typu pytania. Może nawet skutecznie.
Może, że ostrzeże użytkowników, że na mva.pl jest cenzura i nie warto tam szukać odpowiedzi na tego typu pytania. Może nawet skutecznie.
Jezu, ludzie, pomyślcie trochę!
Ludzie od NEC-a jak zauważą, a zapewniam, że informacje szczególnie "problemowe" są monitorowane w Internecie, to w kolejnej edycji zablokują mocniej albo w ogóle. Podobna sytuacja była w monitorach medycznych Barco. W tej chwili aby wejść w menu serwisowe trzeba wykonać skomplikowane kombinacje i najlepiej mieć 7 palców w ręce. Kiedyś było prościej, tylko gromada pożytecznych idiotów poleciała w świat opowiadając na lewo i prawo jak to się robi. Po cholerę, pytam?! W czyim interesie to działanie ma być? Powtarzam, trzeba być kompletnym idiotą aby nie rozumieć jakie konsekwencje ma upowszechnianie informacji niejawnych. Nawet tak błahych jak licznik w gównianym monitorku.
michalab
09-03-2018, 13:02
Jezu, ludzie, pomyślcie trochę!
Ludzie od NEC-a jak zauważą, a zapewniam, że informacje szczególnie "problemowe" są monitorowane w Internecie, to w kolejnej edycji zablokują mocniej albo w ogóle. Podobna sytuacja była w monitorach medycznych Barco. W tej chwili aby wejść w menu serwisowe trzeba wykonać skomplikowane kombinacje i najlepiej mieć 7 palców w ręce. Kiedyś było prościej, tylko gromada pożytecznych idiotów poleciała w świat opowiadając na lewo i prawo jak to się robi. Po cholerę, pytam?! W czyim interesie to działanie ma być? Powtarzam, trzeba być kompletnym idiotą aby nie rozumieć jakie konsekwencje ma upowszechnianie informacji niejawnych. Nawet tak błahych jak licznik w gównianym monitorku.
Ale dla Ciebie to chyba lepiej, sam jesteś za utajnieniem tych informacji. Masz zresztą pewnie NEC SpectraView II więc licznik sobie sprawdzisz, z ciekawości oczywiście tylko bo jak sam pisałeś to nie świadczy o stanie monitora. A reszta jest ponoć nie przydatna, można tylko uszkodzić monitor więc po cholerę to w ogóle odpalać. Nie będzie dostępne problem cenzurowania forum z głowy.
Ale dla Ciebie to chyba lepiej, sam jesteś za utajnieniem tych informacji. Masz zresztą pewnie NEC SpectraView II więc licznik sobie sprawdzisz, z ciekawości oczywiście tylko bo jak sam pisałeś to nie świadczy o stanie monitora. A reszta jest ponoć nie przydatna, można tylko uszkodzić monitor więc po cholerę to w ogóle odpalać. Nie będzie dostępne problem cenzurowania forum z głowy.
Jeszcze raz i powoli: Jest wejście, jak ktoś wykaże trochę uporu to odkryje i sprawdzi co chce. Chodzi o to, że jak się skutecznie rozplotkuje, to producent będzie to bardziej blokował. Tak już jest w wielu urządzeniach, bo plotka poszła za szeroko. Także, jak ktoś potrzebuje i zdobędzie informację o ustawieniach serwisowych to niech do cholery trzyma tą informację dla siebie, a nie rozpisuje wszędzie gdzie może. Trzeba naprawdę być idiotą aby nie rozumieć, że JEDYNYM skutkiem będą jeszcze większe ograniczenia do nieudokumentowanych informacji. Wiesz jak wejść do menu, ktoś potrzebuje, wysyłasz mu PW z adnotacją aby nie powielał publicznie i tyle. Wówczas każdy ma korzyść. Nie chlapiesz jęzorem.
RobertON pewnie Twój po sprawdzeniu przebiegu nadaje się już na złom ;-).
--- Kolejny post ---
Może, że ostrzeże użytkowników, że na mva.pl jest cenzura i nie warto tam szukać odpowiedzi na tego typu pytania. Może nawet skutecznie.Bez przesady, na mva.pl czasem jest dziwnie ale to dobre forum o monitorach czy szerokopojetym zarządzaniu kolorem. Nie przeginajmy w drugą stronę. Właściciel po prostu czasem jest w rozkroku konfliktu interesow.
RobertON
09-03-2018, 14:16
Właściciel po prostu czasem jest w rozkroku konfliktu interesow.
To rozumiem, często to forum czytałem. Tylko nie rozumiem postawy, admin skasował mój post, to mógł napisać na priva jedno zdanie "proszę nie upubliczniać tej informacji". Jak ktoś prosi to się nie odmawia.
Podana informacja była już od dawna znana na forum "elektroda" - 2016 rok
Nie mogę ścierpieć tylko tonu i słownictwa, a używanie "idioty" jest w moim pojęciu nie do przyjęcia w cywilizowanych rozmowach - korespondencji. Niestety, to świadczy tylko o człowieku.
Jestem starej daty, ale zawsze pamiętam, aby do każdego zwracać się "właściwie".
Tylko, że pisanie bez oglądu rozmówcy powoduje, że możemy mu nawtykać ile wlezie, bo i tak mnie nie zobaczy. To już socjologiczne zjawisko.
To tyle ode mnie, bo nie zamierzam się więcej tłumaczyć z mojego stanowiska "pożytecznego idioty", a czytający ten wątek, mam nadzieję skorzystają z informacji, jak i kontekstu oraz postawy adwersarzy.
P.S. Zawsze mniemałem, że forum ma pomagać...może się mylę ?
... Nawet tak błahych jak licznik w gównianym monitorku.
Mam wrażenie, że siebie nie uważasz za idiotę, więc zaryzykuję i zapytam:
Jeśli informacja jest błaha, ale dla użytkowników jednak istotna, to czemu nie występuje w sposób jawny/prosty, jak np. licznik kilometrów w samochodzie?
michalab
09-03-2018, 15:24
Właściciel po prostu czasem jest w rozkroku konfliktu interesow.
Właściciel tego forum też mógłby być w takim samym rozkroku, a jakoś tego nie widać.
Jeszcze raz i powoli: Jest wejście, jak ktoś wykaże trochę uporu to odkryje i sprawdzi co chce. Chodzi o to, że jak się skutecznie rozplotkuje, to producent będzie to bardziej blokował. Tak już jest w wielu urządzeniach, bo plotka poszła za szeroko. Także, jak ktoś potrzebuje i zdobędzie informację o ustawieniach serwisowych to niech do cholery trzyma tą informację dla siebie, a nie rozpisuje wszędzie gdzie może. Trzeba naprawdę być idiotą aby nie rozumieć, że JEDYNYM skutkiem będą jeszcze większe ograniczenia do nieudokumentowanych informacji. Wiesz jak wejść do menu, ktoś potrzebuje, wysyłasz mu PW z adnotacją aby nie powielał publicznie i tyle. Wówczas każdy ma korzyść. Nie chlapiesz jęzorem.
Po raz kolejny Twoje wypowiedzi nie trzymają się kupy i nie zmieni tego jak powoli się je czyta, ani ile razy powołasz się na idiotyzm.
1. Piszesz, że tego typu informacje powinny być tajne, bo użytkownik może sobie zrobić krzywdę, a w następnym poście biadolisz, że w przyszłości będą trudniej dostępne niż teraz - podejrzewam więc, że nie chodzi tu wcale o użytkownika, tylko Twój interes.
2. Piszesz, że tego typu informacje wysyłasz na PW, ale z tego co wyczytałem RobertON takiej informacji na mva.pl nie otrzymał. Znów podejrzewam, że nie chodzi o "każdy ma korzyść" tylko znów o Twój interes.
To rozumiem, często to forum czytałem. Tylko nie rozumiem postawy, admin skasował mój post, to mógł napisać na priva jedno zdanie "proszę nie upubliczniać tej informacji". Jak ktoś prosi to się nie odmawia.
Podana informacja była już od dawna znana na forum "elektroda" - 2016 rok
Nie mogę ścierpieć tylko tonu i słownictwa, a używanie "idioty" jest w moim pojęciu nie do przyjęcia w cywilizowanych rozmowach - korespondencji. Niestety, to świadczy tylko o człowieku.
Jestem starej daty, ale zawsze pamiętam, aby do każdego zwracać się "właściwie".
Tylko, że pisanie bez oglądu rozmówcy powoduje, że możemy mu nawtykać ile wlezie, bo i tak mnie nie zobaczy. To już socjologiczne zjawisko.
To tyle ode mnie, bo nie zamierzam się więcej tłumaczyć z mojego stanowiska "pożytecznego idioty", a czytający ten wątek, mam nadzieję skorzystają z informacji, jak i kontekstu oraz postawy adwersarzy.
P.S. Zawsze mniemałem, że forum ma pomagać...może się mylę ?
Ja oczywiście rozumiem Ciebie ale jak sam wiesz to forum ma pewna specyfikę. Ja osobiście po latach bycie na różnych forach i widząc różne warianty moderowania już przestaje się denerwoać takimi rzeczami
Nie mogę ścierpieć tylko tonu i słownictwa
Ciężko jest mi pojąć, że ktoś nie zrozumiał dlaczego skasowano informację, która z natury jest niewłaściwa. Jakby ktoś na środku czyjegoś dywanu walnął kupę. To w ogóle wymaga tłumaczenia?
Jeśli informacja jest błaha, ale dla użytkowników jednak istotna, to czemu nie występuje w sposób jawny/prosty, jak np. licznik kilometrów w samochodzie?
Informacja jest błaha w sensie innych spraw życiowych. Ten i ów pisał, że przesadnie zareagowałem. Dla mnie i wielu innych ludzi to jest sprawa ważna, nawet bardzo. Ile razy mam tłumaczyć, że stoją za tym istotne przesłanki?
1. Grzebanie gdzie nie trzeba, popsucie urządzenia i próby nadużywania gwarancji. Mniej ważne.
2. Blokowanie dostępu w przyszłości do nieudokumentowanych możliwości. Bardziej ważne.
Jeśli się chce łatwy dostęp do takich rzeczy, NIE WOLNO chlapać jęzorem i publikować. Producent ma interes w tym, aby blokować. Jak stanie się jawne, łatwo się domyślić, że za chwilę będzie zablokowane mocniej. Chcecie tego?
Stan licznika jest jawny w większości monitorów, które są w niego wyposażone. A jeśli nie podany wprost, to możliwy do odczytania zupełnie cywilnym softem. Nie jest to żadna tajemnica. Po to on jest aby korzystać.
Jaka tajemnica? Stan licznika podaje bez najmniejszego problemu oprogramowanie NEC SpectraView II.
Czy zwykły użytkownik w Polsce, może na legalu instalować SVII?
Czy zwykły użytkownik w Polsce, może na legalu instalować SVII?
Jak najbardziej. Poza tym jest jeszcze darmowy GammaCompMD.
robson999
09-03-2018, 19:44
Nie wiem, czy ktoś tu wspomniał o możliwości kalibracji sprzętowej tego monitorka?
Stoi u mnie jako drugi obok Eizo i naprawdę daje radę. Niestety kalibracja musi odbywać co jakieś 2-3 tygodnie. Przynajmniej u mnie NEC SpectraView II o tym przypomina.
Oczywiście przebieg można odczytać w programie.
Wg mnie Robert nie powinien ujawniać procedur dotarcia do menu serwisowego, na korzyść niedoświadczonych użytkowników. To tylko moje zdanie.
michalab
09-03-2018, 19:51
Wg mnie Robert nie powinien ujawniać procedur dotarcia do menu serwisowego, na korzyść niedoświadczonych użytkowników. To tylko moje zdanie.
Ale on przecież tego nie ujawnił, to jest dostępne w internecie, tylko napisał na kilku forach więcej.
robson999
09-03-2018, 20:00
Ale on przecież tego nie ujawnił, to jest dostępne w internecie, tylko napisał na kilku forach więcej.
Wiem, może źle się wyraziłem, rzeczywiście informacja jest.
Niepotrzebnie linkował, wyrazając swój żal na cały świat, z powodu "złego potraktowanie" go na bądź co bądź dobrym forum mva.
Ja tylko piszę, co ja zrobiłbym na jego miejscu...a ja zachowałbym link dla siebie i odczytał sobie ilość godziń.
xxkomarxx
09-03-2018, 23:30
Nie wiem, czy ktoś tu wspomniał o możliwości kalibracji sprzętowej tego monitorka?
Stoi u mnie jako drugi obok Eizo i naprawdę daje radę. Niestety kalibracja musi odbywać co jakieś 2-3 tygodnie. Przynajmniej u mnie NEC SpectraView II o tym przypomina.
Oczywiście przebieg można odczytać w programie.
SV przypomina bo tak ma zadane w parametrach. Mozesz to sobie zmienic tak ze nigdy nic nie powie.
RobertON
10-03-2018, 17:48
Dzięki michalab za wsparcie.
Nie żałowałem ani chwili, że umieściłem informacje z forum elektrody na "naszych" forach.
Tym bardziej, że facet wyzywa mnie od idiotów.
Nie mam zamiaru stawać na tym poziomie "dyskusji"
Ciekawe jest tylko to, że sam Tom01 umieszczał informacje o wejściu do zaawansowanego menu.
Cytuję:
Licznik w monitorach NEC jest w menu zaawansowanym. Włącza się je przytrzymując SELECT i POWER przy wyłączonym monitorze. 10 tys godzin w przypadku jeśli monitor pracował gdzieś w biurach ustawiony na 100% jaskrawości, jest to typowe w sprzęcie tzw "poleasingowym", może być jedną nogą na tamtym świecie. Zużycie lamp wówczas następuje 5-ktornie szybciej niż normalnie ustawionego.
Z mojej strony to tyle, nie zamierzam więcej dyskutować z tym adwersarzem.
https://mva.pl/viewtopic.php?t=14&start=10
https://canon-board.info/imgimported/2018/03/NEC2B11-2.png
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/zu6aarh03umxnj9/NEC%2B11.png)
Ciekawe jest tylko to, że sam Tom01 umieszczał informacje o wejściu do zaawansowanego menu.
Tylko "drobiazg": To NIE JEST menu serwisowe, a druga część normalnego menu z większą ilością opcji, np wzmacniaczem sygnałowym, włączeniem stabilizacji czy wspomnianym wyłączeniem lub zmianą koloru kontrolki zasilania itd.