PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana 5d II na 5d mark III lub 1ds III

Mariusz_C
04-03-2018, 19:40
Mam starego poczciwego 5d II z przebiegiem 43 tys. w bardzo dobrym stanie , korci mnie zmienić na coś z lepszym AF za max 6000zł. Za tę kwotę mogę mieć 5dIII z przebiegiem 100 tys. plus lub 1ds III z podobnie dużym przebiegiem. Pytanie czy warto i na co zmienić?? Zdjęcia robię amatorsko raz na jakiś czas trafia mi się ślub za kasę.

af-p
05-03-2018, 09:23
a co to za przebieg 100 tys. dla 5 d mk III, te aparaty robią przynajmniej kilka razy więcej...znajomy dobija do 1 mln i twierdzi że to już chyba czas na nowy aparat...

meg83
05-03-2018, 09:30
Mam starego poczciwego 5d II z przebiegiem 43 tys. w bardzo dobrym stanie , korci mnie zmienić na coś z lepszym AF za max 6000zł. Za tę kwotę mogę mieć 5dIII z przebiegiem 100 tys. plus lub 1ds III z podobnie dużym przebiegiem. Pytanie czy warto i na co zmienić?? Zdjęcia robię amatorsko raz na jakiś czas trafia mi się ślub za kasę.

Niedawno zmieniłam 5dmk2 na mk3, głównie z uwagi na AF i lekko lepszy obrazek na wyższym ISO. Nie żałuje decyzji. Za 6 tys możesz wyrwać body (+ pudło etc) w dobrym stanie jeśli jesteś cierpliwy. Na body z przebiegiem >100ty i cenami około 6.5 tys nie ma wielu chętnych ;)

af-p
05-03-2018, 11:39
dokładnie, trzeba szukać, w maju kupiłem sprowadzonego ze Stanów nowego mk III, kompletnego z papierami, z przebiegiem 3 klatek (tak, trzech) za 7300. Na pewno można znaleźć coś godnego uwagi, tym bardziej że teraz dobre aparaty to chyba tylko sony...

Mariusz_C
05-03-2018, 12:27
Tak macie rację. Ale jest jeszcze 1ds III i 6d i 6d II. Wczoraj zacząłem jeszcze brać pod uwagę 6d II. Te kilka stówek mogę dołożyć. Nowy bodziak, pełen bajerów i ficzerów, sam nie wiem czy nie skusić się... Af też będzie w nim lepszy niż w 5d II a może nawet lepszy niż w 5dIII.

gzub
05-03-2018, 14:10
Niedawno zmieniłam 5dmk2 na mk3, głównie z uwagi na AF i lekko lepszy obrazek na wyższym ISO. Nie żałuje decyzji. Za 6 tys możesz wyrwać body (+ pudło etc) w dobrym stanie jeśli jesteś cierpliwy. Na body z przebiegiem >100ty i cenami około 6.5 tys nie ma wielu chętnych ;)

Potwierdzam słowa przedmówczyni. Ja akurat zmieniłem kompletnie system, plus wszedłem w pełną klatkę. I póki co same ochy i ahy jeśli chodzi o pracę z 5dm3 oraz sprawność AF. Kawał dobrego body. Co do kupna to faktycznie trzeba być cierpliwym w poszukiwaniach.

ags
06-03-2018, 14:29
AF był główną motywacją zmiany 5d2 -> 5d3. 1Ds3… jeszcze bardziej tak, tylko zobacz, czy będziesz w stanie żyć z rozmiarem.

gzub
06-03-2018, 22:33
AF był główną motywacją zmiany 5d2 -> 5d3. 1Ds3… jeszcze bardziej tak, tylko zobacz, czy będziesz w stanie żyć z rozmiarem.Mogą pojawić się wzdęcia od dźwigania [emoji6]

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mariusz_C
07-03-2018, 12:24
No właśnie to też jest coś co mnie trochę zastanawia, 1ds to już kawał kloca, a ja mam głównie stałki i lubię rozmiar 5d plus moje stałki.

Mariusz_C
09-04-2018, 15:48
Zamieniłem 5d mark II na 5d mark III. Każdemu kto się waha lub zastanawia polecam taką zamianę. Wszystkie szkła mi odżyły na nowo.

Macios
09-04-2018, 16:29
Mariusz - masz na myśli af czy coś innego?

fret
09-04-2018, 17:17
No właśnie, na czym polega to odżycie?

Mariusz_C
10-04-2018, 15:05
Chodzi o AF. Wreszcie mi trafia. Na każdym szkle i w większości sytuacji. No i iso lepsze ciut.

trothlik
10-04-2018, 22:26
No z tego co tu czytam wychodzi że 5D2 już nie robi zdjęć...
Fakt że AF do najszybszych nie należy i ISO mogłoby być lepsze no ale nie dramatyzujcie.

Mariusz_C
10-04-2018, 22:34
Ja nie dramatyzuje tylko zachwycam się nowszym 5d. Daj mi się pocieszyć. Wiem, że się da nawet starszym 5d mk1 i nawet nie 5d się da, tylko 350d, miałem go też i nawet analogiem się da, ale czy do jasnej ch... mam wrócić do epoki kamienia łupanego, bo i tam się dało ??? ;)

jan pawlak
11-04-2018, 10:49
Ja nie dramatyzuje tylko zachwycam się nowszym 5d. Daj mi się pocieszyć. Wiem, że się da nawet starszym 5d mk1 i nawet nie 5d się da, tylko 350d, miałem go też i nawet analogiem się da, ale czy do jasnej ch... mam wrócić do epoki kamienia łupanego, bo i tam się dało ??? ;)

Przeżyłem wiele razy przejście do nowego/nowej wersji, było także z 5D->5D2->5D3

Za każdym razem sprawiało mi to frajdę.... i to się liczy, po to to (tak na prawdę) robisz.
A Ci którzy nie czują tego (nie robią, boją się, brak im odwagi/determinacji, brak środków, nie widzą sensu lub zazdroszczą) no cóż ".... psy szczekają, karawana idzie dalej..."
Trzeba im współczuć,.

Fajnie że sprawia Ci radochę Twój nowy aparat
Nie zrobiłeś tego kroku tylko dlatego by Cię chwalono, zrobiłeś to dla siebie

jp

trothlik
11-04-2018, 19:01

No i fajnie. W tym rzecz że ma to sprawiać frajdę. Też bym się chętnie pocieszył. Zmieniłem 400D (którego teraz dobija córka) na 5D2 i to był kosmos. Ale z biegiem czasu człowiek się rozwija i zaczyna pewnych rzeczy brakować. W moim przypadku wspomniane wyżej ISO i szybaszy AF. Ale póki co i tak tragedii nie ma. Będzie fundusz, będzie nowa puszka. I tyle

jinks
12-04-2018, 13:27
Ja zmieniłem jakieś 3 lata temu mk2 na mk3. Jeśli chodzi o samą jakość zdjęć nie odczułem znaczącej różnicy. Główna zmiana na plus to AF, autoISO i cicha migawka.
Z tym, że aparat wykorzystuję również do reportażu ślubnego i portretu. Tam te cechy mają szczególne znaczenie. Ogólnie jeśli lubisz jasne szkła, małą głębię ostrości a portret i szeroko pojęta fotografia ludzi są Ci szczególnie bliskie to zdecydowanie warto dołożyć do mk3. Jeśli twoim ulubionym obiektywem jest zoom 24-105/f4 a o małej GO nie chcesz słyszeć to nie ma sensu przepłacać ;)

Mariusz_C
13-04-2018, 01:38
Macie rację Panowie :-) Ja teraz się cieszę jak dzieciak z nowej zabawki i walę fotki jedna za drugą na pełnych dziurach, 35-tka, 50-tka i 85-tka, wszystkie mi jakoś trafiają w punkt 10 na 10 zdjęć. ISO 3200 w ciemnym kościele na chrzcinach i jest fajny obraz i nawet trafia. A co do migawki to zauważyłem, że inaczej chodzi, ale jakoś nie zwróciłem na to uwagi, że cichsza.

Yaru
13-04-2018, 09:32
Macie rację Panowie :-) Ja teraz się cieszę jak dzieciak z nowej zabawki i walę fotki jedna za drugą na pełnych dziurach, 35-tka, 50-tka i 85-tka, wszystkie mi jakoś trafiają w punkt 10 na 10 zdjęć. ISO 3200 w ciemnym kościele na chrzcinach i jest fajny obraz i nawet trafia. A co do migawki to zauważyłem, że inaczej chodzi, ale jakoś nie zwróciłem na to uwagi, że cichsza.

Chodziło pewnie o tryb cichej migawki, tryb ten należny najpierw uruchomić. :)

Mariusz_C
15-04-2018, 22:30
Mam uruchomiony