Zobacz pełną wersję : Canon 6D Mark2 ... -jaki obiektyw do tego ?
Witajcie, stałem się posiadaczem Canona 6D Mark2
Potrzebuję teraz do tego dokupić jakiś obiektyw. Budżet to max 3500zł i chodzi mi o sprzęt nowy.
Zestaw w głównej mierze będzie wykorzystywany do fotografii imprez (śluby, komunie itp itd)
Przeczytałem już pół forum i głowa mi pęka.
Do tej pory przymierzałem się do Sigmy 35mm 1.4 ale naczytałem się że nie do końca to współpracuje z 6D2 ?
Na chwilę obecną muszę się zadowolić jednym obiektywem.
Najbliższy salon Sigma Pro Centrum mam w Łodzi, myślicie że coś mi poradzą lub "zgrają" puszkę z obiektywem ?
Można powiedzieć że jestem "początkujący", 3 lata temu canon 350D wyzionął ducha i później była tylko fotografia "mobilna" i czas wrócić do gry na poważniej.
Witajcie, stałem się posiadaczem Canona 6D Mark2
Potrzebuję teraz do tego dokupić jakiś obiektyw. Budżet to max 3500zł i chodzi mi o sprzęt nowy.
Zestaw w głównej mierze będzie wykorzystywany do fotografii imprez (śluby, komunie itp itd)
Przeczytałem już pół forum i głowa mi pęka.
Do tej pory przymierzałem się do Sigmy 35mm 1.4 ale naczytałem się że nie do końca to współpracuje z 6D2 ?
Na chwilę obecną muszę się zadowolić jednym obiektywem.
Najbliższy salon Sigma Pro Centrum mam w Łodzi, myślicie że coś mi poradzą lub "zgrają" puszkę z obiektywem ?
Można powiedzieć że jestem "początkujący", 3 lata temu canon 350D wyzionął ducha i później była tylko fotografia "mobilna" i czas wrócić do gry na poważniej.
na slub z jednym obiektywem? no powodzenia życze... :mrgreen:
jeśli nie da sie inaczej to moim typem jest 24-70 f/4
Nie od razu Rzym zbudowano, nie myśl że kupię obiektyw i komuś wskoczę robić reportaż ślubny :roll:
Nie od razu Rzym zbudowano, nie myśl że kupię obiektyw i komuś wskoczę robić reportaż ślubny :roll:
nie mój cyrk, nie moje małpy...
a co innego niby mogłem myslec po przeczytaniu "Potrzebuję teraz do tego dokupić jakiś obiektyw. Budżet to max 3500zł i chodzi mi o sprzęt nowy.
Zestaw w głównej mierze będzie wykorzystywany do fotografii imprez (śluby, komunie itp itd)..."
Ale 24-70 2.8 powinno napędzić wszystko. Sam się xastanawiam czynnie byłoby wygodniej z zoomem niż z 2 stałkami na 2 body czyli tak jak używam do repo. Tak czy siak trzeba przymykać. Do stałek trzeba mieć 2 korpusy. Na jednym szeroko, na drugim wąsko. Ja lubię połączenie 35 + 85 albo 20 + 50 jak jest ciasno. Jest zapas światła i backup, ale jest się obwieszonym jak choinka. No i trzeba ustawiać 2 aparaty.
Na ślub bez zapasowego korpusu bym nie szedł tak czy siak.
Ale 24-70 2.8 powinno napędzić wszystko.
nowe? za max 3.5K... to ja tez poprosze :D
nowe? za max 3.5K... to ja tez poprosze :DTeż bym brał. Odradzam tyko autorowi jedną stalkę na ślub;)
michalab
05-03-2018, 10:59
nowe? za max 3.5K... to ja tez poprosze :D
Tamrona chyba można za tyle mieć.
Tamrona chyba można za tyle mieć.
nie rozmawiam o kundelkach, tylko rasowe:mrgreen:
nie rozmawiam o kundelkach, tylko rasowe:mrgreen:A widzisz, OP rozmawia a kunfelkach.
michalab
05-03-2018, 11:25
nie rozmawiam o kundelkach, tylko rasowe:mrgreen:
Podpowiadam tylko, że da się przy ograniczonym budżecie.
Też szkła mam tylko Canona, za to psy nigdy rasowe, zawsze kundle.
Ale po co zbędna dyskusja, jak przy tych środkach jest canon ef 24-70/2.8 ... Pytanie, czy w dzisiejszych czasach "fotograf" utrzyma sprzęt w ręku :-)
Ale po co zbędna dyskusja, jak przy tych środkach jest canon ef 24-70/2.8 ...
no nie wiem...
chyba nie zauważyłes założenia autora watku, że ma byc max do 3,5K i nowy, więc...
no nie wiem...
chyba nie zauważyłes założenia autora watku, że ma byc max do 3,5K i nowy, więc...
A. Ok. Nowy. No to trzeba kupić 50 1.4, wykazać się kunsztem i kupić inny nowy :-)
Widzę tutaj dwa rozwiązania. Canona 35 IS nowego (2050zł) + używany canon 85 F 1.8 (ok 900zł), oraz ewentualnie Canona 50 F1.4 (ok 900zł) - mi przy tym zestawie brakowało UWA, dlatego mam 16-35(ale się da). A, drugie rozwiązanie to Używany Tamron/Sigma/Canon 24-70 F2.8. Z nowymi i jasnymi szkłami w tym budżecie to będzie ciężko. Z samym 24-70 F4 na zlecenie bym nie poszedł.
Matt_K-K
08-03-2018, 22:25
Moim zdaniem za 3500 autor powinien kupić przede wszystkim cały "szpej" jaki potrzebny jest w tej zabawie: karty pamięci, zapasowe akumulatory, prawdopodobnie także systemową lampę błyskową. Część sumy przeznaczyłbym na zapasowy korpus - 60d, 70d -> coś tego typu, żeby był na wypadek gdy z aparatem głównym dzieje się coś nie tak. Pozostałą kwotę przeznaczyłbym na 35 IS ( choć pewnie na nową już mogłoby zabraknąć ). Następnie tak uzbrojony wyłożyłbym trochę grosza na wypożyczenie np. 24-70 2.8. I wtedy dopiero spokojnie brałbym się za reportaż ślubny.
Oczywiście nie od razu Rzym zbudowano, ale stety-niestety trzeba jakiś standard zachować, zwłaszcza jeśli chcemy zająć się tym na poważnie. Jeśli więc nie wiesz jaki konkretny obiektyw potrzebujesz, skorzystaj z mojej rady - przeznacz trochę grosza i wypożycz np. 24-70 czy 35tkę. Za pieniądze z pierwszych zleceń zbudujesz sobie stopniowo jakąś bazę sprzętu.
A może Tamron 28-85/f2.8 + lampa błyskowa?
Z tym nowym bym odpuścił i kupił Tamron 24-70 Vc albo jak już ktoś pisał, 35 2.0 i 85 1.8
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
A może Tamron 28-85/f2.8 + lampa błyskowa?
Oglądałem ostatnio fotki z T 28-75 założonym na Canona 5DIII i byłem pod wrażeniem, świetne szkło za grosze
Obecnie mocno staniał 24-70 w wersji pierwszej i warto rozważyć zakup tego szkiełka. Aczkolwiek 28-75 za kwotę poniżej 2000 zł też jest jakims tam rozwiązaniem, choć w niemal każdym aspekcie, prócz ceny, gorszym.