PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy BARDZO wazny temat, oczywiscie o 350D:))

leiho
08-05-2006, 13:33
Ehem...

nie chce się wymądrzać ani wywyższać.... niemniej , obserwując temay pojawiające się ostatnio w tym dziale (sam uzywam 350 D, tak tak i wcale sie tego nie wstydze, bo nie ma czego) doznaje pewnych dreszczy i załamki nerwowej.

Przykładowy temat (nowe pojawiają sie co 15 minut) -

czy karta taka i owaka pasuje do 350 D?
czy ten obiektyw dobry do 350 D
czy tą szmatką wyczyscic 350 D

itd itp...

moze niech admin podklei jakis temat lub subforum, pt "WSZYSTKO co chcielibyscie wiedziec o 350D ale boicie się zapytac" i niech tam ludzie solą takie tematy... To samo moze zrobic dzialy Tamron, Sigma etc, respectively.. :) tzn w dziale dla poczatkujących, bo sprzetowo sa linki, ale chyba nikt tam nie zagląda.

musze chyba upgradeowac do 20D czy co....

bundy
08-05-2006, 13:36
To kwestia decyzji któregokolwiek z Modów o podpięciu danego tematu w ramach konkretnego forum. Wtedy liczba nowych postów na często wracający temat spadnie, choć nie do zera, bo zawsze znajdą się tacy, którzy będę zakładać nowe wątki ;-) Pewnie jak zapytania o wybór karty przekroczą "masę krytyczną", to tak właśnie zrobią (podepną temat) :-)

Andee
08-05-2006, 14:01
Ehem...

[...]

musze chyba upgradeowac do 20D czy co....

A masz jakis konkretny problem ze swoim 350d, czy tylko wlos Ci sie jezy dla samej zasady, lub z powodu zasypu forum idiotycznymi tematami?

Tomasz Golinski
08-05-2006, 14:10
Wracamy po raz kolejny do problemu FAQ. Ktoś musiałby zebrać podstawowe informacje np. o nieszczęsnym 350d i możnaby to wtedy podkleić.

Więc, kto to przygotuje?

bundy
08-05-2006, 14:12
Wracamy po raz kolejny do problemu FAQ. Ktoś musiałby zebrać podstawowe informacje np. o nieszczęsnym 350d i możnaby to wtedy podkleić.

Więc, kto to przygotuje?

IMO optymalnym rozwiązaniem byłoby zrobienie FAQ na takim enginie jak funkcjonuje np. wikipedia, czyli FAQ tworzonego przez wszystkich i dla wszystkich, ale oczwyście z elementami moderowania. Wydaje mi się, że robienie FAQ przez jedną osobę to samobójstwo :-)

gwozdzt
08-05-2006, 15:04
....Pewnie jak zapytania o wybór karty przekroczą "masę krytyczną", to tak właśnie zrobią (podepną temat) :-)
A ten problem akurat rozwiązuje jeden prosty link:
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699

Mac
08-05-2006, 15:07
350D to początek przygody dla wielu z dSLR. Ponieważ pieniądze wydane nań są nie małe a przejęcie spore i brak doświadczenia z CB, powoduje, że każdy z początkujących woli zapytać na forum niż przeszukać archiwum.
Mogę się zgodzić z bundym, że to denerwuje ale też warto wykazać trochę wyrozumiałości dla młodszych kolegów.
Pomysł FAQ dotyczący 350D jest dobry, tylko ktoś to musi zrobić.

pazurek
08-05-2006, 15:08
No to jak, hazana trzeba poprosic ;)

Wiki software (http://en.wikipedia.org/wiki/Wiki_software)
List of wiki software (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wiki_software)
Comparison of wiki software (http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_wiki_software)
:roll:

emisiaczek
08-05-2006, 15:11
;)
350d to poczatek i koniec dla wielu, wiec chca wycisnac z niego max juz dzis. Co do szukania czegos na forum to bywa to trudne gdy wyszukiwarka ma swoje humory, co jest na pozadku dziennym.

ripek
08-05-2006, 15:28
Zrobimy FAQ a i tak się znajdą tacy którym jest szybciej kliknąć NOWY WĄTEK niż SZUKAJ :)

ms714033
17-05-2006, 15:03
A ten problem akurat rozwiązuje jeden prosty link:
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699

Hmmm ... nie każdy jest anglojęzyczny. O tym pisałem już dużo, dużo wcześniej :evil:

Myślę, że stworzenie FAQ jest dobrym pomysłem. Z drugiej strony zrodziło się pytanie: czy zakładający ten wątek od urodzenia wiedział wszystko, nie popełniał błędów i nie działał pod wpływem emocji ( a takie napewno się pojawiają przy nabyciu pierwszego dslr-a ).

Cóż, z całą pewnością niektórym przydałoby się trochę cierpliwości i wyrozumiałości.

Pozdrawiam.

drink
17-05-2006, 15:56
Po to mamy moderatorów by założone powtarzające się tematy przenosić lub wskazać link i zamknąć, a najlepiej na koniec usunąć :>

Vitez
18-05-2006, 00:07
Po to mamy moderatorów by założone powtarzające się tematy przenosić lub wskazać link i zamknąć, a najlepiej na koniec usunąć :>

I jeszcze piwo przyniesc i pilota od TV? ;)

zabol
18-05-2006, 00:15
Zrobimy FAQ a i tak się znajdą tacy którym jest szybciej kliknąć NOWY WĄTEK niż SZUKAJ :)

to może zablokować możliwość zakałdania tematów zawierających w sobie magiczne trzy cyferki i litere D czyli 350D :roll:

drink
21-05-2006, 18:22
I jeszcze piwo przyniesc i pilota od TV? ;)

No nie wiem jak jest na tym forum, ale ogólnie tak jest :>

TOKIN
21-05-2006, 18:33
to ja chyba się pozbędę swojego 350d.
Jakoś tak mnie dzisiaj zdołowanie naszło, wchodze na CB a tu taki wątek tez dołujący...ech:-(

leiho
22-05-2006, 09:02
to ja chyba się pozbędę swojego 350d.
Jakoś tak mnie dzisiaj zdołowanie naszło, wchodze na CB a tu taki wątek tez dołujący...ech:-(

i kup sobie 20D, napewno bedziesz bardziej pro i robił lepsze foty :) ;)

wyluzuj, watek jest stary , i nie wiem po co ktos tu te kotlety odgrzewa..

TOKIN
22-05-2006, 09:49
i kup sobie 20D, napewno bedziesz bardziej pro i robił lepsze foty :) ;)

wyluzuj, watek jest stary , i nie wiem po co ktos tu te kotlety odgrzewa..

Taki stary to znowu nie;)
Co do odgrzewanych kotletów - są bleee
Co do zakupów.... sama nie wiem:)

mamiski
11-05-2007, 23:15
Snobizmów ci u nas dostatek, ale i ten przyjąć trzeba... Nawet kompaktem można robić dobre zdjęcia, a co dopiero lustrzanką i to canona!