PDA

Zobacz pełną wersję : Problem FF/BF z C28/1.8 z C6D

bastianpl
15-02-2018, 23:58
Cześć :lol:,

dzisiaj przyszedł mój obiektyw C28/1.8 i po kilku zdjęciach zauważyłem problem. Szybko wydrukowałem tablicę testową i przeszedłem do ustawienia mikroregulacji AF i o ile ustawienie działa na tablicy testowej z odległości około 50 cm i wykonania zdjęcia już w normalnych warunkach z tą samą odległością jest ok natomiast zwiększając odległość do powiedzmy 2 m jest wyraźny brak ostrości w punkcie ostrości AF.

Pytanie czy w serwisie będą w stanie ten problem rozwiązać czy niestety nie? Na dodatek czekam jeszcze na C85/1.8 i jestem ciekaw co tam zobaczę :shock: ale w ostateczności aparat z 2 obiektywami do regulacji w serwisie.

jaś
16-02-2018, 08:36
zgodnie z normą ma być ostro na odległości 50 ogniskowych na innych odległościach nie musi :) jeśli zrobiłes dobrze test, a obiektyw w sklepie kupiony to najprościej odesłać w ramach ustaowowych 10dnich (nie wiem czy ostanio nie więcej) ale 10 masz na pewno - piszesz oświadczenie wrór w internecie np. na stronie uokik odsyłasz i czekasz na kasę.

bastianpl
16-02-2018, 09:51
Tylko że obiektyw był używany, sprzedawany przez All.... jako użyty kilka razy i bez wad. Obiektyw nie posiada gwarancji ale złożyłem spór na All.... Czyli widzę problem.

robertskc7
16-02-2018, 09:55
natomiast zwiększając odległość do powiedzmy 2 m jest wyraźny brak ostrości w punkcie ostrości AF.
Płaszczyzna ostrości jest przed czy za punktem a może po prostu jest na tyle nie ostry na pełnej dziurze że ciężko ocenić ?

igor58
16-02-2018, 09:59
teoretycznie mikroregulacja powinna pomóc w przypadku stałki, może popełniłeś jakieś błędy w teście?
a jak z centralnym af i LV?
miałem podobny przypadek z Tamronem, mikro w 6d dała radę i jest ok.

bastianpl
16-02-2018, 11:05
Płaszczyzna ostrości jest przed czy za punktem a może po prostu jest na tyle nie ostry na pełnej dziurze że ciężko ocenić ?

Sytuacja wygląda tak: z odległości powiedzmy do 1m jest no powiedzmy ostry w momencie zwiększania odległości ostrość jest FF.

--- Kolejny post ---

teoretycznie mikroregulacja powinna pomóc w przypadku stałki, może popełniłeś jakieś błędy w teście?
a jak z centralnym af i LV?
miałem podobny przypadek z Tamronem, mikro w 6d dała radę i jest ok.

Już aparat z obiektywem jest w serwisie. Koło południa powinienem znać przyczynę. Oprócz sprawdzenia obiektywu będą sprawdzać położenie matrycy i AF w aparacie. Kurczę, idealnych warunków nie miałem :(. Obecnie sprzęt w serwisie, zobaczymy co dalej. Dobrze tylko że C6D jest na gwarancji w razie problemu jeszcze po tej stronie :roll:

michalab
16-02-2018, 13:36
Tylko że obiektyw był używany, sprzedawany przez All.... jako użyty kilka razy i bez wad. Obiektyw nie posiada gwarancji ale złożyłem spór na All.... Czyli widzę problem.
Jeśli kupowałeś od firmy, to nadal masz 14 dni na zwrot, jak od osoby prywatnej to zależy od dobrej woli drugiej strony, skoro już założyłeś spór to domyślam się, że jej nie ma. Zwłaszcza, że FF/BF zależy nie tylko od obiektywu ale też od body (tak ogólnie), więc zawsze może koleś napisać: "a u mnie działa".

Natomiast te obiektywy ogólnie mają problem z FF/BF, ja miałem w ręku dwie sztuki i obie źle ostrzyły z dwoma różnymi aparatami.

tombas
16-02-2018, 14:17
a ze wspomaganiem af z lampy może byc jeszcze inaczej (lepiej?):p

luso
16-02-2018, 18:44
OT
Problemy z AF w systemowym obiektywie :o przecież to jest domena "kundelków". Na dodatek w ich przypadku da się rozwiązać ten problem samemu przy użyciu usb dock'a czy tap-in console. One umożliwiają wprowadzenie różnej wartości korekty w zależności od odległości.
/OT

A mówiąc poważnie u sprzedawcy ten obiektyw faktycznie mógł działać poprawnie, więc ja bym liczył na serwis.

robertskc7
16-02-2018, 19:03
A mógł byś pokazać jakieś zdjęcia przykładowe tego FF ?

Macios
16-02-2018, 19:56
Z tego co kiedyś dowiedziałem się od sklepu foto BF/FF nie jest usterką i nie podlega reklamacji. Poszukaj w necie o tym.

bastianpl
17-02-2018, 20:20
Jeśli kupowałeś od firmy, to nadal masz 14 dni na zwrot, jak od osoby prywatnej to zależy od dobrej woli drugiej strony, skoro już założyłeś spór to domyślam się, że jej nie ma. Zwłaszcza, że FF/BF zależy nie tylko od obiektywu ale też od body (tak ogólnie), więc zawsze może koleś napisać: "a u mnie działa".

Natomiast te obiektywy ogólnie mają problem z FF/BF, ja miałem w ręku dwie sztuki i obie źle ostrzyły z dwoma różnymi aparatami.

Udało mi się zwrócić sprzedającemu obiektyw. Właśnie czytałem że FF/BF to problem nie tylko obiektywu ale i też body :) ale dziękuję.

--- Kolejny post ---

a ze wspomaganiem af z lampy może byc jeszcze inaczej (lepiej?):p

Zdecydowanie lepiej ale problem był deczko inny :p

--- Kolejny post ---

OT
Problemy z AF w systemowym obiektywie :o przecież to jest domena "kundelków". Na dodatek w ich przypadku da się rozwiązać ten problem samemu przy użyciu usb dock'a czy tap-in console. One umożliwiają wprowadzenie różnej wartości korekty w zależności od odległości.
/OT

A mówiąc poważnie u sprzedawcy ten obiektyw faktycznie mógł działać poprawnie, więc ja bym liczył na serwis.

To prawda że mógł działać poprawnie. Mam info z serwisu i wiem co było, opiszę to za chwilę.

--- Kolejny post ---

A mógł byś pokazać jakieś zdjęcia przykładowe tego FF ?

Problem jest rozwiązany i zadziwiająco śmieszny :shock:

--- Kolejny post ---

Z tego co kiedyś dowiedziałem się od sklepu foto BF/FF nie jest usterką i nie podlega reklamacji. Poszukaj w necie o tym.

Po twoim wskazaniu poczytałem i faktycznie tak uważają no ale życie życiem jak wiemy :cry:

bastianpl
17-02-2018, 21:05
Z serwisu otrzymałem kosztorys i diagnozę problemu.

Obiektyw "OPTYCZNIE POPRAWNY, REGULACJA AF DO BODY".
Body "POŁOŻENIE MATRYCY PO ZA TOLERANCJĄ - MECHANICZNA REGULACJA POŁOŻENIA MATRYCY, REGULACJA AF DO WZORCA".

Zmartwiłem się tym bo całość to koszt 500 zł :shock: postanowiłem że odbieram sprzęt i tym prędzej udałem się do Fotoj.... i podczepiłem sobie C85/1.8, C35/2.0 IS oraz C28/2.8 IS. Po wykonaniu kliku zdjęć na każdym z obiektywów zobaczyłem że każdy ostrzy jak trzeba! Kurczę co jest? Następnego dnia czyli dzisiaj poszedłem w inne miejsce aby podczepić owe C28/1.8 i ku mojemu zdziwieniu problem był ten sam! Mydło! W między czasie zwróciłem obiektyw C28/1.8 (miałem szczęście) sprzedającemu i wróciłem do domu. Zacząłem przeglądać zdjęcia zrobione w sklepie z dnia wczorajszego. Ostre w punkt!

Coś mnie tknęło i wszedłem na optyczne w specyfikację obiektywu C28/1.8 a dokładnie w rozdzielczość obrazu. Zobaczyłem wykres MTF i zacząłem się nad nim zastanawiać, doczytałem do czego to służy i wróciłem z powrotem i nie mogłem uwierzyć w to co zobaczyłem :shock: Zacząłem porównywać ten obiektyw wykresem do mojego pierwszej stałki C50/1.8 STM i tych wspomnianych C85, C35, C28 i zobaczyłem że obiektyw który kupiłem nie nadawał się do tego abym był zadowolony :cry: a problem powstawał że gdy ustawiałem AF krzyżowy (środkowy) i cyk foteczkę było znośnie ale gdy po złapaniu ostrości na środek dokonywałem przekomponowania kadru na bok i tutaj po wykresie MTF zrozumiałem że mój punkt ostrości po tym zabiegu wchodził na brzeg a tutaj wykres był dla niego bezlitosny a w między czasie zmieniałem odległości od fotografowanego obiektu i to zmyliło mnie. W centrum też jest kiepski, trzeba by go domykać do co najmniej do f/2.8 tylko to mijałoby się z celem. Do tego dołożyły się niewątpliwie moje oczekiwania względem ostrości i powstał rzekomy problem :lol: Wyciągnąłem kartkę i zacząłem pisać wartości z centrum i brzegów kilku obiektywów przy przesłonach/domknięciu f/2.0 oraz f/2.8 i wybrałem co trzeba. Po drodze były problem z zamówionym C85/1.8 dlatego dzisiaj kupiłem go nowego w sklepie nie kombinując już. Jutro dokupuję C35/2.0 IS i po sprawie. 85-tka jest cudna! :lol: Natomiast 35-tka jest odrobinę ostrzejsza w centrum a delikatnie mniejsza na brzegach ale będzie bardzo zbliżona do 85-tki.

Dzisiaj miałem bardzo dobrą lekcję która w dwa dni trochę zdrowia i snu mnie kosztowała! Problem rozwiązany :p

Odnośnie body po diagnozie w serwisie podpinając lepsze obiektywy nie zauważyłem żadnych uchybień ani problemów więc nie wiem czy jest sens zawracać sobie tym głowy? Zapewne odchylenie niewielkie a kasę by mieli :lol:

zdebik
17-02-2018, 23:04
Sprawdzanie celności AF po przekomponowaniu, czego to ludzie nie wymyslą.

bastianpl
18-02-2018, 00:05
Sprawdzanie celności AF po przekomponowaniu, czego to ludzie nie wymyslą.

Moment. Ja nie udaję ani nie próbuję pokazywać ani udowadniać że jestem taki czy owaki (że coś potrafię czy umiem niewiadomo jak). Tak jak napisałem, dzisiaj się czegoś ważnego nauczyłem, dla ciebie to być może jest oczywiste po kliku czy kilkunastu latach bo dla mnie nie. Ale skoro zdebik (http://www.canon-board.info/members/zdebik-49147/) taki piszesz to coś ci powiem, swoja drogę przeszedłem w życiu w innym temacie choć bardzo zbliżonym co chodzi o obraz cyfrowy, ale teraz zajmuję się fotografią, śmieszy mnie to jak widzę tutaj ludzi którzy robią różne fotografie, specjalizują się w konkretnych aspektach aż w pewnym momencie dochodzi do stwierdzenia "no wiesz, ja to jestem amator" wiesz co to dla mnie znaczy? że taka osoba powinna dać sobie spokój z tym co robi i niedałbym jej zarobić ani grosza tylko i wyłącznie dlatego że jedni mają łatwiej i tego nie doceniają albo i nie rozumieją a jest też druga strona medalu.... Życie to pokora. A ty jak uważasz?

Ostatnio czytałem post co poprawić/zmienić na tym forum bo robi się krótko mówiąc kiepsko. Przeczytałem cały wpis i nie dziwię się tej sytuacji wcale. Bo o ile ludzie widzą co można zmienić poprawić to nikt nie dostrzega najprostszych rzeczy tkj. interlinia w tekście! Często firmy zatrudniają ludzi wyłącznie dla umiejętności komponowania tekstu z zasadami typograficznymi płacąc bardzo duże pieniądze, takie choćby w zeszłym lub dwa lata temu zapłaciła wyboracza za nowy layout!

Tak samo ja, nie rozumiejąc wielu aspektów z fotografii nie boję się linczu czy publicznej śmieszności z mojej osoby bo dzisiaj nauczyłem się czegoś bardzo ważnego! w tak krótkim czasie bo jeśli śledzisz moje wpisy to wiesz ile się tym zajmuję a ja wiem że posuwam się nie tyle do przodu co głębiej i nie sam, bo dzięki Wam!

Przepraszam za emocjonalny wpis ale czasem są granice przyzwoitości tkj. "zapomniał starszy jak młodym był". Zawsze możesz mi pomóc, dać radę, link, wskazać książkę a ja? po pierwszym ślubie podziękuję tym co się nauczyłem i zrobiłem.

"Sukces ma wielu ojców, porażka zawsze jest sierotą" Amen!

zdebik
18-02-2018, 00:34
Życie to pokora. A ty jak uważasz?

Życie to łapanie nadarzającej sie okazji. Ogólnie forum mi rzadko pomogło. Może dlatego, ze proszę o pomoc w ostateczności a nie lecę z każdym problemem na forum. Pisze to jako amator, chodz sprzęt który mam zarobił już na siebie. Jak będę tłukł 50K funtów rocznie (po podatku) a zdjęcia będą sobą coś reprezentować to sie zaczne uważć za pro.

bastianpl
18-02-2018, 01:00
Życie to łapanie nadarzającej sie okazji. Ogólnie forum mi rzadko pomogło. Może dlatego, ze proszę o pomoc w ostateczności a nie lecę z każdym problemem na forum. Pisze to jako amator, chodz sprzęt który mam zarobił już na siebie. Jak będę tłukł 50K funtów rocznie (po podatku) a zdjęcia będą sobą coś reprezentować to sie zaczne uważć za pro.

Zgadzam się choć nie w każdej sytuacji :p Rozumiem, Ja też nie lecę z każdym problem choć dla Ciebie czy innych to może wynikać z wiedzy, praktyki i obycia, że w moim przypadku tak jest. Umowa z klientem, nauka manuala, puszki, lampy, światła i wielu innych rzeczy uczyłem się z netu, yt i z tego miejsca a co najważniejsze nie z błędów na pracy dla klienta. Ja jestem po innym technikum i po innych skończonych studiach (IT, grafika). Super, że sprzęt zarobił na siebie bo to znaczy że masz to coś (Życia nie oszukasz!)! Wtedy to nie będziesz pro, nie będziesz spełniony, wtedy będziesz spełniony sukcesem! Tego Tobie zdebik (http://www.canon-board.info/members/zdebik-49147/) życzę z całego serca!

jelcyk
23-02-2018, 08:41
No ale po to jest chyba to forum,zeby starac sie komus pomoc , jesli jestesmy w stanie - a problemy tych, ktorzy zaczynaja , sa dla nich znacznie wieksze niz tych, ktorzy juz w fotografii jakis czas siedza. Nawet jesli tematy byly juz walkowane a i w sieci nietrudno znalezc jakies odpowiedzi, to i tak odpowiedz nie boli. A jak boli to mozna jej nie udzielac. Byc moze inni chetnie sie z tymi problemami skonfrontuja, cwiczac wlasna wiedze i pomysly ?...

zdebik
23-02-2018, 09:53
...

Zamiast off topić poczytaj jak chłopak sprawdzał celność. Aha od linczy jest inny temat.